2020-06-20 439 瀏覽
疫情放緩朋友相約食飯,日本菜都是我們至愛,所以搵了這間和食亭。位置方便放工過來也近的。北海道鍋燒蠔仔粥下雨天感覺微涼,點了這個鍋燒蠔仔粥暖暖胃,材料豐富非常足料,粥底幼滑綿綿配上本菇、冬菇等令味道提鮮,蠔仔肉夠鮮甜。網燒牛扒一大塊網燒牛扒非常吸晴,肉質油脂均勻而燒得剛好有嚼勁,醬汁濃郁甜甜酸酸好惹味。魷魚鬚唐揚這裡的魷魚鬚是每次來都一定點的菜式,因為酥炸得很香脆,薄薄的包著魷魚鬚沒有油膩感,每啖都食到魷魚鬚的鮮味。嚴選串燒五品盛(雞中翼、豬頸肉、冬菇、雞軟骨、小青椒)串燒也喜歡吃,師傅手勢很好不會燒到乾身,每串都可以吃到原本風味。帶子刺身帶子厚肉而鮮甜,每片也有檸檬香味很清新。芝士燒天婦羅蟹腳卷(廚師推介)大片芝士軟軟加上醬汁很夾,天婦羅蟹腳很厚肉粗身,一啖一口很豐富食出幾個層次。燒花魚一夜干這條一夜干燒得金黃香脆,肉質很彈牙有油香啖啖肉。士多啤梨活乳酸吃了那麼多的食物來一杯酸酸甜甜的士多啤梨活乳酸真的超爽呀!

北海道鍋燒蠔仔粥

網燒牛扒

嚴選串燒五品盛
(雞中翼、豬頸肉、冬菇、雞軟骨、小青椒)

帶子刺身
帶子厚肉而鮮甜,每片也有檸檬香味很清新。

芝士燒天婦羅蟹腳卷(廚師推介)

燒花魚一夜干
這條一夜干燒得金黃香脆,肉質很彈牙有油香啖啖肉。

士多啤梨活乳酸
吃了那麼多的食物來一杯酸酸甜甜的士多啤梨活乳酸真的超爽呀!
  • 網燒牛扒
  • 串燒五品盛盒
  • 魷魚鬚唐揚
記得上次來食差不多一年了,都有叫石鍋香辣海鮮手打烏冬,仲記得嗰種微辣辣地底味道,飲完一啖湯係會再繼續飲㗎!今次再回味下先,熱辣辣 食,石鍋原個上,啲海鮮喺個鍋度喐下喐下好似係水裡游好得意,碗內有一大隻開邊中蝦 帶子 青口 蟹柳 鮮魷魚片和日本魚片和小許娃娃菜,材料好豐富啊!味道水準依然沒變。👍😁今晚我們都好開胃呢,都好豐富下,有芝士焗天火蠔(三隻)蠔味夠肥美鮮甜, 三文魚親子丼(大) 夠份量啊!,蘆筍牛肉串,覺得一般般,燒肉帶子串,帶子鮮甜好大隻👍 還叫了一款刺身添,有海膽,三文魚 ,甘蝦,甘魚。食食下才發現好多人啊!疫情下都好多人,證明呢度係好多常客嘅!有一定水準。👍👍

2020-06-14
  • 石鍋香辣海鮮手打烏冬
  • 芝士焗天火蠔
2020-06-18 60 瀏覽
朋友book咗佐敦一間居酒屋,話好多好評想試吓,於是我哋懷住尋好西嘅精神出發!去到樓下,先同接待嘅職員講book位詳情,樓上ready就會叫我哋上去入座,非常之有禮同有效率!入座後睇餐牌,估唔到價錢較其他居酒屋便宜,心情興奮了一截,即刻唔睇價錢鍾意叫乜就叫乜自座式自己填order form,大部分食物都有編號,都算易搞,如果侍應睇唔明佢會即刻問返,避免誤會,過程都算流暢。食物上菜速度驚人,完全唔洗等,啱晒我哋兩個心急鬼!飲品方面,朋友叫了雪糕樣啤酒泡嘅Kirin啤,我就叫了杯士多啤梨乳酸冰,清涼透心,啱晒30幾度酷熱天氣食物就叫了串燒雜錦5串,有雞翼、豬頸肉!雞軟骨、冬菇同青椒,串燒燒得夠乾身,加咗少少鹽調味。刺身叫咗$168果款,有海膽半板、三文魚、甘蝦同鱆紅魚,刺身新鮮厚切,yummy yummy!另外仲叫了炸蠔同甲羅燒,質素都幾高,簡單總結下今餐,三個字: 平靚正!

食物上菜速度驚人,完全唔洗等,啱晒我哋兩個心急鬼!

2020-06-14
2020-06-17 515 瀏覽
肺炎令全世界嘅旅遊業陷入停頓,香港人最愛去嘅日本,都差唔多半年冇得去喇,未知幾時先開通返,好耐冇食過日本菜,就去七福神和食亭食下野,舒緩下冇得去嘅心情😅餐廳剛剛裝修不久,富日本色彩,因為已經訂咗位,唔駛等,座位間有又高又厚膠板分隔,安全措施足,一瞬間,已經座滿客人。先要客四色刺身拼盤,有鱆紅魚、三文魚、甘蝦同半板海膽,海膽入口即溶,好鮮味🤩,刺身新鮮,鱆紅魚同甘蝦爽甜,三文魚肥美😋,又可以用紫菜包飯糰食👍小食就要咗魷魚鬚唐揚、蝦什錦天婦羅同芝士焗天火蠔魷魚鬚炸得酥脆彈牙,有咬口,未食過炸得咁好食🤩,什錦天婦羅炸漿唔厚,蝦大大隻,配蕃薯、南瓜、茄子、鮮冬菇等野菜,炸得火喉剛剛好😋芝士焗天火蠔都好大隻,用白汁+芝士焗蠔,好夾,仲拉絲添,又唔蓋過蠔嘅鮮味😋仲有石鍋燒香辣大蝦海鮮手打烏冬,湯底微辣,材料豐富,有大蝦、青口、元貝、日式魚旦、蟹柳同鮑片,手打烏冬煙韌彈牙😋最後,要食埋甜品先😉,椰子雪葩:雪葩椰子味濃,食落又綿又香滑😋

小食就要咗魷魚鬚唐揚、蝦什錦天婦羅同芝士焗天火蠔

仲有石鍋燒香辣大蝦海鮮手打烏冬,

2020-06-13
  • 蝦雜錦天婦羅
  • 石鍋燒香棘大蝦海鮮手打烏冬
  • 椰子雪葩
  • 刺身拼盤
  • 魷魚鬚唐揚
  • 芝士焗天火蠔
2020-06-16 50 瀏覽
青芥辣八爪魚沙律$60佢入面有兩款八爪魚,分別係平時食開嘅青芥末八爪魚粒同八爪魚切片。沙律好清爽同埋啲菜都好新鮮,沙律汁酸酸地好開胃。牡丹蝦刺身$50蝦刺身好爽口彈牙,味道鮮甜,唔會腥或者好淋身網燒牛扒$108牛扒唔會好乾好硬,食落去好Juice,而且底墊有芽菜,加埋一齊食好爽口。佢有個汁可以點牛扒,小小酸令到唔會好容易食厭。清酒煮海蜆 $88蜆肉好鮮甜唔會有沙,食得出好新鮮,隻隻都開曬口冇死蜆。食落去仲淡淡既清酒味,唔會太濃,連埋湯一齊食仲正。蟹肉味噌甲羅燒 $58蟹羔味好濃!鍾意食蟹嘅人必點!蟹羔撈埋蟹肉一齊啖啖肉。如果覺得太濃可以撈埋白飯再拎張紫菜一齊食夾住食,呢三樣野真係好夾。嚴選串燒五品盛$70串燒分別有冬菇、青椒、雞翼、雞軟骨、豬頸肉,岩曬咩都想試下既人。食之前加少少檸檬汁減少串燒既油膩感。冬菇同青椒燒完之後個味更加濃郁,雞翼雞軟骨豬頸肉燒完之後迫晒啲油份出嚟,食落去好香口。魷魚鬚唐揚$55魷魚鬚好香口,煙煙韌韌,炸粉唔會好厚身,食落亦都唔會好油。三文魚壽司 $19 兩件炙燒三文魚壽司$24 兩件炙燒帶子壽司 $26兩件炙燒和牛壽司 $52兩件壽司飯唔會好大舊,醋味較得岩岩
青芥辣八爪魚沙律$60

牡丹蝦刺身$50
刺身好爽口彈牙,味道鮮甜,唔會腥或者好淋身

網燒牛扒$108

清酒煮海蜆 $88

蟹肉味噌甲羅燒 $58

嚴選串燒五品盛$70

魷魚鬚唐揚$55
魷魚鬚好香口,煙煙韌韌,炸粉唔會好厚身,食落亦都唔會好油。

三文魚壽司 $19 兩件
炙燒三文魚壽司$24 兩件
炙燒帶子壽司 $26兩件
炙燒和牛壽司 $52兩件
壽司飯唔會好大舊,醋味較得岩岩好,唔會太酸。帶子同三文魚都唔怕腥,不過好可惜三文魚腩刺身賣晒。和牛壽司炙燒完之後好香,牛味都好重。

七味軟殼蟹飯卷$58
入面既軟殼蟹料唔細舊,加埋蟹子同飯一齊個味好夾而且口感好好,沙律醬多借咗本身飯卷既味。
2020-06-16 71 瀏覽
去開尖沙咀,但又唔想啲錢俾鋪租食晒,就行遠少少到佐敦搵食,見倒呢度好評有好多,而且夠大又係樓上鋪,比較易搵位同埋坐得舒服。呢度每張枱之間都有間隔,唔洗怕同周圍嘅食客互相感染Menu嘅圖好清楚,雖然款式有好多但我都覺得好易睇。佢嘅食物同佢menu幅圖都幾似,陣間睇食物嘅相就會知,menu值得一讚!我地散叫左三款刺身,比我想像中大件,同埋擺盤都係好有心思,我仲以為係去左酒店食刺身。帶子中間嘅檸檬片更加幫倒佢吊味,唔止好睇仲好食。油甘魚有濃濃嘅魚味。三文魚腩都係好肥美,不過怕油嘅朋友就叫番普通三文魚啦。蒜香牛肉石鍋飯熱辣辣!仲有最重要嘅飯焦,真係唔可以冇。蒜味好出,個汁好香,整體好balanced。軟殼蟹卷都係非常之好,個蟹係新鮮炸,所以好脆好香,配埋好多蟹籽,令到口感好豐富炸雞真係好抵食,一大碗,個調味都唔錯,新鮮炸起點都好食燒物拼盤就最岩啲咩都想試嘅朋友。我覺得雞翼係最好食,燒得個皮夠脆,調味都好足。紫薯奶昔做得好好,好多出面嘅鋪頭都落太多化學味嘅糖漿,又甜又假。呢杯大概係出面少糖嘅甜度,超岩我口味,亦令到紫薯味好突出。波子汽水,童年回憶唔洗講,有佢先至覺得係食緊日本野~

呢度每張枱之間都有間隔,唔洗怕同周圍嘅食客互相感染

炸雞真係好抵食,一大碗,個調味都唔錯,新鮮炸起點都好食

波子汽水,童年回憶唔洗講,有佢先至覺得係食緊日本野~

2020-06-16 43 瀏覽
自從疫情開始後,已數個月沒出過市區了. 近期因限聚令開始放鬆,且早前換領的天際100入場券快到期,故特意出市區用餐,那就來到個人覺得頗有水準且定價合理的七福神和食亭用餐~來到餐廳的時間尚早,店員安排我們坐舒適的卡座,用餐環境很不錯! 凍檸檬菊花蜜 ($22) 冰凍又酸中帶甜的菊花蜜,滋潤又好喝~ Kirin Beer ($68) 友人所選的Kirin Beer,大大杯又夠冰凍,很適合夏日享用! 廣島吉列炸蠔 ($58) 一客4件的吉列炸蠔,外層鬆脆,內裡蠔肉很juicy,炸得剛剛好. 對於超愛吃炸物的我,表示相當滿意!! 蝦雜錦天婦羅 ($65) 除了3隻彈牙爽口的天婦羅蝦外,也有冬菇、茄子、青椒等,豐富又抵食~ 七味軟殼蟹卷 ($58) 即叫即製的七味軟殼蟹卷,面層舖滿蟹籽,內裡捲著香口惹味的軟殼蟹,味道及賣相都很不錯~ 特盛海鰻丼 ($130) 海鰻丼內有5-6件厚身的鰻魚,烤得香口惹味且魚肉爽滑,配上有嚼勁的白飯,二人分享一客就最適合不過! 神戶野菜炒 ($55) 想吃點蔬菜,叫來了一客神戶野菜炒. 想不到份量相當多,有不少爽脆椰菜、菇菌及

凍檸檬菊花蜜 ($22)
冰凍又酸中帶甜的菊花蜜,滋潤又好喝~

Kirin Beer ($68)

廣島吉列炸蠔 ($58)

蝦雜錦天婦羅 ($65)

七味軟殼蟹卷 ($58)

特盛海鰻丼 ($130)

神戶野菜炒 ($55)
想吃點蔬菜,叫來了一客神戶野菜炒. 想不到份量相當多,有不少爽脆椰菜、菇菌及甘筍絲等,再配以鹹香的木魚片及香口芝麻,惹味好吃~

綠茶雪糕/ 柚子雪糕 ($24)
綠茶雪糕茶味淡淡的但富奶香,相當creamy; 至於柚子雪糕內裡有一絲絲的柚皮,味道偏酸,相當清爽,有解膩作用. 個人來說,比較喜歡質感似雪葩的柚子雪糕.

用餐過後,又是時候慢慢散步到天際100 觀賞香港的美景~

佐敦彌敦道311-313號1樓

2020-06-16 283 瀏覽
七福神和食亭 is a popular place for some decent Japanese fares at mid-range prices. The place exudes a cozy and homely ambience, nothing too fancy and what stands out is the food.Flipping through their menu, it is quite extensive and plenty to choose from!  Assorted Sashimi 8 kinds (HK$288)A plate of fresh assorted sashimi consisted of 8 different ingredients, the selection included Salmon, Tuna, Yellow Tail, Octopus, Scallop, Sweet Shrimp, Surf Clam, as well as a generous serving of Uni.  In which yo

Assorted Sashimi 8 kinds

A plate of fresh assorted sashimi consisted of 8 different ingredients, the selection included Salmon, Tuna, Yellow Tail, Octopus, Scallop, Sweet Shrimp, Surf Clam, as well as a generous serving of Uni.  In which you can wrap the uni and sushi rice with the seaweed and create the ultimate sushi by yourself!

Assorted Sashimi 8 kinds

Special Sashimi Don (HK$138)

Special Sashimi Don

This rice bowl comes with 8 kinds of ingredients, it’s pretty much like a mini-version assorted sashimi platter.  The star of the bowl was definitely the botan-ebi, it was plump and sweet, and the shrimp head was also not to be missed, as it was so rich in flavour.

Special Sashimi Don

California Roll (HK$26)

California Roll

I was pretty happy with how affordable the sushi roll was.  Filled with creamy avocado, crab meat and crunchy cucumber, covered with crispy crab roe and drizzled with generous mayo that gave it a good mix for the different components to come together.
California Roll

Baked Oyster with Cheese (HK$50)

Baked Oyster with Cheese

The oyster was baked with bacon and cheese, with a slightly crust exterior while retaining the oozing cheesy inside, the combination delivered a rich flavour and bursting aroma with each bite.
Baked Oyster with Cheese

Sweet Potato & Pumpkin Tempura (HK$48)

Thinly sliced sweet potato and pumpkin coated in a light batter and deep fried to crisp perfection.  Served with the light and refreshing dipping sauce and it can easily uplift the flavour instantly.

Storefront

Interior

Menu
2020-06-15
2020-06-15 67 瀏覽
今日陪阿仔買嘢,阿仔想食日本菜,佢在網上搵到此人氣幾高的餐廳,午市都幾多客,在我哋早啲去,如果唔係就要等位。午市套餐都幾抵,$65/起,但阿仔想食好啲,所以散嗌。油甘魚大大件又厚身,厚過同類型餐廳50%,新鮮又鮮甜,油脂豐富。雞泡魚乾係亞仔最鍾意食嘅小食之一,有咬口而鮮魚味濃。炸廣島蠔及銀雪魚都唔錯。海膽炒飯,飯底炒得乾身,一粒一粒飯,唔會好油好肥,有好多海鮮碎,面頭有最吸引嘅海膽。和牛刺身高質素,原來生嘅和牛都是好淋,而脂肪感比較少,更原汁原味。

午市套餐都幾抵,$65/起,但阿仔想食好啲,所以散嗌。

雞泡魚乾係亞仔最鍾意食嘅小食之一,有咬口而鮮魚味濃。

炸廣島蠔及銀雪魚都唔錯。

2020-06-12
5 分鐘 (堂食)
2020-06-15 34 瀏覽
好似好耐冇出過街食飯 疫情好番啲 都忍唔住要出下去食飯 一於豪食下刺身拼盤啲刺身好新鮮 厚切三文魚 好肥美個甜蝦好鮮甜好好食七味軟殼蟹卷 (6件) 個賣相好吸引 即叫即整 個軟殼蟹仲脆卜卜好中意佢有好多沙律醬同魚子 天婦羅炸蝦 極級推介大家要試呢個天婦羅炸蝦佢個脆漿好薄 個蝦好新鮮好大隻 仲好彈牙值得一試海膽魚子丼飯佢個飯好多 好濃嘅醋味 海膽份量都好多海膽都好鮮甜 一啲都唔腥 個魚子粒粒都卜卜脆 撈埋一齊食個感覺好幸福炸魷魚鬚即叫即炸 好脆卜卜 略嫌咸左少少如果啲腳仔粗番啲 咬落去會更加正整體上唔錯 上菜好快 防疫措施都做得好好放工飲杯野食下野係一個幾唔錯嘅選擇

刺身拼盤
刺身好新鮮 厚切三文魚 好肥美
個甜蝦好鮮甜好好食

七味軟殼蟹卷 (6件)
個賣相好吸引 即叫即整 個軟殼蟹仲脆卜卜

即叫即炸 好脆卜卜 略嫌咸左少少
如果啲腳仔粗番啲 咬落去會更加正

整體上唔錯 上菜好快 防疫措施都做得好好
放工飲杯野食下野係一個幾唔錯嘅選擇
這間日本菜性價比很高,很多朋友推薦所以今天就來試試看!頭盤我們點了刺身拼盤,有海膽、三文魚、蝦和北寄貝,海膽很鮮甜值得推薦,而且價錢也十分有競爭力呢!之後我們點了一些壽司來吃,最特別是燒和牛壽司,那完美的脂肪比例會令你入口即溶的感覺實在太棒了!另外我們點了炸雞軟骨,上菜時是熱呼呼脆卜卜的,非常好吃!另外點了鐵板牛舌,那個醬汁是值得一站的,令道菜更上一層樓!壓軸出場的是燒帆立貝,尺寸是很大的一隻,足夠我們兩個人吃,濃濃的牛油香配上鮮甜的帆立貝實在是太棒了!
這間日本菜性價比很高,很多朋友推薦所以今天就來試試看!

2020-06-14 45 瀏覽
今天剛好經過佐敦,看到了這間樓上日式食店,便入內一試。上到去發覺這間日式食店的座位也很歡堂,我們只有兩個人也安排卡位給我們坐,店員普遍很年輕,但是也非常熱情和有禮貌。刺身拼盤這個刺身拼盤的刺身大大塊,而且是很厚身,吃上去不會有融雪味,而是有一種刺身鮮味,不錯!炸蝦卷這味比起元X好食10倍左右,因為這個炸蝦口感香脆,而且醬料不會蓋過他的蝦味,強烈推薦!燒烤帶子串燒火候適中,帶子外面有一層煙肉包住,口感出奇地口味,可能因為師傅手勢好!墨魚仔唐揚這個墨魚仔揸得非常香脆,而且炸粉不會很厚,又不會有燶味,配上他的醬料10分好味,非常適合一班人吃。芝士蠔這味非常適合我這個不吃生蠔的人,因為厚厚的芝士味蓋過了蠔的腥味,而且非常大隻,性價比非常高!日式蛋包飯這個蛋包飯裏面的炒飯非常好味,每一啖也吃到炒飯的香味,令人忍不住瘋狂地吃!另外我們也單叫了幾件壽司,每樣壽司也有中上水準!最後我們還叫了這杯紫薯飲品,紫薯的甜味不會很濃,不是死甜那種甜,不錯!

刺身拼盤

炸蝦卷

燒烤帶子串燒

墨魚仔唐揚

芝士蠔

日式蛋包飯

另外我們也單叫了幾件壽司,每樣壽司也有中上水準!

以前成日都會黎食佐敦呢間日料💕今日專登book 好位黎重溫下好掛住佢地😁見到佢地有新menu 係柚子系列 💕見到有日本柚子乳酸波子汽水即時order 左😎佢地係用柚子做底 之後有一枝波子汽水男朋友就要左一杯kirin 既frozen beer 😎同日本嘅感覺真係好相似呀係啤酒嘅上面加咗一層bubble 樣嘅冰👍👍首先我哋叫咗幾個小食😀第一個要咗日式炸魷魚so 同埋炸雞軟骨佢哋嘅感覺好香口 唔算特別油膩而且仲放咗日式嘅蛋黃醬之後呢就要左我哋最鍾意嘅芝麻雞翼芝麻嘅香味配合雞翼真係好Juicy而且新鮮滾熱辣咁炸起😎👌男朋友就話呢個時候有啤酒就想嗌串串燒牛舌💕佢哋嘅牛舌外脆內軟 而且燒嘅火候掌握得好好在加d檸檬汁就正啦之後我哋就要咗一個燒魚大大條而且又去特製嘅醬汁同檸檬汁加持💕而且價錢好平 推薦大家我見到佢哋有promote甲羅燒加飯團😙即刻嗌一個嚟試吓夾羅燒上面嘅蟹肉好多連埋飯團用紫菜包住嚟一齊食真係好正😁而且呢個好抵食main方面我哋嗌左一個成日都食嘅海鮮烏冬上面嘅海鮮份量仲係好多而且湯底仲係豬骨 🙋配合埋稻庭烏冬😎佢哋仲用咗鋼鐵石鍋上 完全可以保持住溫度最正係我哋嗌左一個好抵食好正嘅鰻魚
以前成日都會黎食佐敦呢間日料💕

main方面我哋嗌左一個成日都食嘅海鮮烏冬
上面嘅海鮮份量仲係好多
而且湯底仲係豬骨 🙋配合埋稻庭烏冬😎
佢哋仲用咗鋼鐵石鍋上 完全可以保持住溫度

最正係我哋嗌左一個好抵食好正嘅鰻魚飯!!
上面鰻魚嘅份量我相信真係有一大條🤪
而且底用咗日本嘅珍珠米加埋佢哋特製嘅鰻魚醬汁
鰻魚肉質鮮美 又Juicy 而且油脂好豐富加埋芝麻嘅淡淡香味真係rich 😍

呢一間咁受歡迎其實都有佢嘅道理因為真係又抵食 味道又一流❤️

• 蟹肉味噌甲羅燒
2020-06-13 289 瀏覽
最近晚上吃中餐都比較多, 偶然換換口味去一下新式的日式居酒屋, 價格又平宜近人的要選這家佐敦樓上食肆. 這類型的日式居酒屋, 走較平民路線的風格, 食物種類由壽司, 刺身, 串燒, 鐵板燒, 拉麵炒飯應有盡有. 只有2人的這晚都可以試多2款不同風格的料理. 店內的燈光光猛, 整潔. 因應武漢肺炎亦於每枱加上膠板相隔不同枱的食客. 坐下第一樣先點的是餐牌上的秋日雙拼, 有4款可選, 而且價格吸引. 這款魷魚鬚唐揚+金龍蝦反捲只需$75. 炸物香口好吃, 反捲質素亦不俗. 常喝酒的我, 還是第一次喝Frozen Beer, 面層像是沙冰的質感, 吃入口清爽涼快. 正適合這個悶熱的晚上. 以價格來說, 這個刺身拼盤十分抵吃, 可惜是Gillardeau生蠔只有一隻. 讓了給朋友, 朋友說鮮美十足, 帶海水味的味道十分喜歡. 另外的三文魚, 甘蝦, 帶子仍頗新鮮. 近來吃串燒牛舌的機會較多, 餐牌上的鐵板牛舌亦看似頗吸引. 略厚身的牛舌不會燒至乾透, 保持有肉汁彈牙好吃. 這個免治雞肉串的呎吋比往常看到的都大, 幸好裡頭雞肉保持燒得全熟. 免治雞肉內混有軟骨, 帶點脆脆的口感, 沾上蛋汁吃十分
只有2人的這晚都可以試多2款不同風格的料理.
金龍蝦反捲
炸物香口好吃, 反捲質素亦不俗.
Kirin Frozen Beer
刺身拼盤 (三文魚, 甘蝦, 帶子, Gillardeau生蠔)
另外的三文魚, 甘蝦, 帶子仍頗新鮮.
鐵板燒牛舌
近來吃串燒牛舌的機會較多, 餐牌上的鐵板牛舌亦看似頗吸引.
略厚身的牛舌不會燒至乾透, 保持有肉汁彈牙好吃.
免治雞肉串
免治雞肉內混有軟骨, 帶點脆脆的口感, 沾上蛋汁吃十分滋味.
雞翼串
每次來日式料理都必點燒雞翼, 可算是評核一家餐廳的基本水平.
這裡的雞翼烤至外層略焦, 雞皮脆口, 內裡充滿肉汁, 有一定水準.
鰻魚炒飯
結尾吃個我最喜愛的鰻魚炒飯, 用上鰻魚, 紫菜, 雞蛋, 芝麻的炒飯, 材料又豐盛又美味, 炒出來香噴噴, 珍珠米的口感又極佳.
2個人吃了差不多有3人份量的食物, 價格才$300左右一人, 十分抵吃.
2020-05-27
金龍蝦反捲
Kirin Frozen Beer
鐵板燒牛舌
免治雞肉串
雞翼串
鰻魚炒飯
  • Gillardeau生蠔
放工係九龍呢頭出末,又想食日本野,見到 Openrice 上佐敦有間七福神都幾多人贊好,八點半訂坐仲有八八折,一於試下!環境:去到發現舖頭係樓上,不過勝在招牌夠大,而且樓下仲有人安排入坐,幾易搵!上到去都有九成Full ,地方算大同好坐,唔錯!食物:呢度食物選擇都多,由壽司、刺身去到串燒小食都任君選擇,而且價錢唔貴,野食又大份。當晚我哋兩個人叫左壽司、卷手、薯條、甲羅燒、炸墨魚咀仲有煎餃子,計埋折扣都係$150一個,抵呀!脆皮煎餃子:$45元有八粒,抵!煎到都幾香脆,不過個人覺得餃子皮都有小小厚,同埋如果配埋沙律醬好似會更正。海膽及火炙辣味三文魚壽司:三文魚同海膽都幾新鮮,特別係海膽,呢個價錢來講有兩件性價比計算幾高,特別要提軍艦嘅紫菜食落仲脆,正!墨魚咀唐揚:呢個都幾大份,不過可惜略嫌炸粉太厚,食落冇乜口感, 同埋可能冷氣比較凍,拎到上枱已經冇咁熱, 但係呢個價錢同埋份量都總算搭救!芝士燒天婦羅蟹腳卷:睇相都見到,好大件同好多芝士係面,食落口感豐富,芝士味濃郁,仲要都係$36元,抵叫啦!芝士泡菜薯條:見相都睇到用鐵板上,所以保證到薯條夠熱,而且份量唔少。不過可惜食落薯條較淋,味道亦唔

環境:

食物:

呢度食物選擇都多,由壽司刺身去到串燒小食都任君選擇,而且價錢唔貴,野食又大份。當晚我哋兩個人叫左壽司、卷手、薯條、甲羅燒、炸墨魚咀仲有煎餃子,計埋折扣都係$150一個,抵呀!

脆皮煎餃子:

脆皮煎餃子

墨魚咀唐揚:

墨魚咀唐揚

芝士燒天婦羅蟹腳卷:

芝士燒天婦羅蟹腳卷

芝士泡菜薯條:

見相都睇到用鐵板上,所以保證到薯條夠熱,而且份量唔少。不過可惜食落薯條較淋,味道亦唔夠濃郁,整體一般。
芝士泡菜薯條

蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯:

呢個真心推介,除左性價比高,味道亦算高質。仲有,佢上嘅珍珠飯切到係一個心形,配埋紫菜自製軍艦真係好正!
蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯

餐牌:

以下係餐廳部份,各位朋友仔可以參考下!

2020-06-10
用餐優惠