2019-07-25 40 瀏覽
呢間店原本係食拉,不過最近新開左呢間食日本野,我都係咁岩黎到附近食先發現。咁於是就入去試下啦!原本以為佢細細間舖會冇咩選擇,但估唔到選擇都幾多,各款魚生都有,仲有得食丼飯同玉子燒、串燒,呢到仲有得食即開生蠔架。玉子燒係原本拉麵店都食過,因為好食所以黎到呢到都要再食,今次試既係鰻魚玉子燒,入面包住一條鰻魚,好食!蛋好滑配埋醬汁好夾。然後叫左四重火焰盛,全部都有輕輕燒過都幾香,帶子好大粒,魚生入口即融,真係唔錯,仲可以加埋飯素一齊食,份量都唔少,我一個人都唔係好食得晒。最後就係極上壽司九點盛,賣相都幾吸引,甜蝦好大隻同埋好有鮮味,三文魚籽都幾甜,見到師傅都係即叫即整,唔錯!估唔到黎到呢到都有得食日本野,下次會再黎食
。咁於是就入去試下啦!
,呢到仲有得食即開生蠔架。

蛋好滑配埋醬汁好夾。

估唔到黎到呢到都有得食日本野,下次會再黎食
2019-07-22 114 瀏覽
以前食過隔離嘅一鳴拉麵,最近知道呢個麵店一分為二,開咗一間丼食堂,依日星期五晚放工去咗食晚餐。淺色嘅木系設計,有table 位有bar枱。餐牌裏邊有唔同嘅丼飯、串燒、小吃,日本酒等。我哋兩個人叫咗一個丼飯、同埋唔同嘅串燒晚餐。🥢🥢蒲燒鰻魚帆立貝盛鰻魚烤得好香,外皮有微微嘅燒焦;帆立貝都好大粒,配合埋其他嘅配料,再加少少飯素同wasabi 混合埋一齊食非常之正!🥢🥢燒物串燒熱辣辣上枱嘅時候香噴噴好吸引!燒雞翼本身調得好入味,加上檸檬汁感覺香濃而不油膩。翠玉瓜keep住好多汁喺裏面影到黑蚊蚊添,哈哈!係燒冬菇同埋燒日本紫薯仔。一食串燒我都好鍾意食燒冬菇,我覺得菇類燒香左係好有菇菌香,又健康。而日本連皮嘅番薯仔燒到個皮好脆,裹面仲軟綿綿嘅,好香甜。茄子都係我嘅至愛,茄子本身係冇特別加好多調味料,感覺好清,但連埋木魚碎一齊食係好好味。滿足開心嘅一餐

淺色嘅木系設計,有table 位有bar枱。
餐牌裏邊有唔同嘅丼飯、串燒、小吃,日本酒等。

我哋兩個人叫咗一個丼飯、同埋唔同嘅串燒晚餐。
🥢🥢蒲燒鰻魚帆立貝盛
蒲燒鰻魚帆立貝盛

🥢🥢燒物

翠玉瓜keep住好多汁喺裏面

滿足開心嘅一餐
2019-07-19
蒲燒鰻魚帆立貝盛
2019-07-18 32 瀏覽
行經小巷,偶然發現有間新開嘅日本餐廳,都有點肚餓,又落雨,一於試下啦。入到去,店子小小,以木為主調,令人感到溫馨舒適。炙燒牛肉丼好精緻嘅牛肉丼片片牛肉塗上照燒汁再輕輕火炙,香濃得黎亦好juicy。另外飯拌著微酸濃厚嘅乳酪醬汁,開胃又好味店員仲拎咗樽飯素俾我地,加少少落飯,味道更濃更豐富呢!唐揚雞胸軟骨同平時嘅雞軟骨唔同,比較大的一塊,連著小塊雞肉,口感豐富。炸得剛好,唔會乾,加少少檸檬汁再點沙律醬,正呀!鹽燒秋刀魚由於係即點即燒,要等一段時間。終於來了,熱呼呼,香噴噴,外皮焦香,肉嫩,骨有點多,要慢慢食。

入到去,店子小小,以木為主調,令人感到溫馨舒適。

炙燒牛肉丼
好精緻嘅牛肉丼
店員仲拎咗樽飯素俾我地,加少少落飯,味道更濃更豐富呢!

唐揚雞胸軟骨

鹽燒秋刀魚
2019-07-18
2019-07-18 58 瀏覽
大埔開了間新餐廳,立即來試試。位置在一鳴拉麵旁邊,拉麵都好好食,老闆再開了食堂,真的滿心期待。明太子芝士玉子燒味道100分,明太子醬好多,味道很香濃,裡面的芝士可以拉絲,蛋的部份很軟,像滑蛋卷起來,真的好考功夫。上桌時非常熱,大家要吃得小心點喔。炙燒海鮮丼是今期推介,寫在吧台的黑板上,海鮮的份量好多,輕輕一推就會掉到桌上。油甘魚本身脂肪比較多,燒過後有一陣烤味,可以減輕油膩感,而且脂肪的部份吃下去有入口即溶的感覺,好好食。烤雞的雞皮相當脆,雞肉嫰滑,即叫即炸,上桌時還熱到冒煙,旁邊附了檸檬,如果想口味清新點可以加檸檬汁,不過我覺得醬汁的酸度已經夠,吃到芝士味,好開胃,食唔停口。炒雜菜用燒汁炒,幾香口,份量又多。

炒雜菜用燒汁炒,幾香口,份量又多。
2019-07-16 45 瀏覽
今日原本想食拉麵,但見到原來開左間新野係隔離,去食下都好。原來都係一鳴既餐廳。之前食過一鳴既拉麵,好好味。餐廳好日式feel。入到去好度假feel。好似去左輕井澤既然感覺。叫左個四重火焰盛。見到圖已經期待。出餐時竟然靓過餐單。好鮮豔好搶眼既丼。睇到已經好開胃。食左一舊帶子。味道真係好新鮮。因為火灸過,帶子甜味更加突出。唔需要點醬油已經好好味。重點係上邊既蛋黃。蛋黃流曬同飯混埋一齊。雖然生蛋,但無腥味,仲好香滑。飯加埋蛋黃,個質感真係好好味。左口魚裙邊燒完,好滑。脂肪肥美。三文魚又係肥美既部分攞黎燒。味道真係好好食。攞左少少芥辣,好過癮。之後叫左個處女蠔。呢個有驚喜。上菜好靓,蠔好新鮮。成個吞左落去。蠔味好特出,好甜。口感超爽滑。好想食多幾隻!真係會上癮!之後叫左個牛柳串燒。牛柳彈牙,多汁!加左蒜片同蔥係上邊,味道夾得好好。牛柳燒得啱啱好,所以唔會老。飲埋玄米茶,好日式好享受!
今日原本想食拉麵,但見到原來開左間新野係隔離,去食下都好。
原來都係一鳴既餐廳。之前食過一鳴既拉麵,好好味。

叫左個四重火焰盛。
見到圖已經期待。出餐時竟然靓過餐單。
好鮮豔好搶眼既丼。睇到已經好開胃。

飲埋玄米茶,好日式好享受!