2021-09-01 83 瀏覽
我喜愛食火鍋放題,既經濟食物又多選擇,一鍋堂葵芳店,面積寬敞,環境舒適。湯底很多選擇,連金寶忌廉周打蜆湯都有,我們選了潮汕湯底。凍櫃放置多款新鮮蔬菜,小食專區有炸魚皮,豬手,麻辣豬耳等等,多款冰凍飲品以供選擇,火鍋食料以手機落單,方便快捷。安格斯牛板腱和牛小排是我喜好,牛味濃郁,灼幾秒嫩滑啱食。白饍片夠爽脆,手切脆鯇魚片嫩滑鮮甜,脆骨腩很有質感,鮮滑得嚟有嚼口。還有鮮蝦雲吞,韭菜餃,蝦滑和鯪魚滑等,鴨血香滑可口。蔬菜很新鮮,菜心苗,油麥菜和學斗苗等,翠綠清甜。飲品款式多,更有自製健康茶飲,洛神花茶最啱我,微甜夠健康。

湯底很多選擇,連金寶忌廉周打蜆湯都有,我們選了潮汕湯底。
凍櫃放置多款新鮮蔬菜,

安格斯牛板腱和牛小排是我喜好,牛味濃郁,灼幾秒嫩滑啱食。

還有鮮蝦雲吞,韭菜餃,蝦滑和鯪魚滑等,鴨血香滑可口。
蔬菜很新鮮,菜心苗,油麥菜和學斗苗等,翠綠清甜。
飲品款式多,更有自製健康茶飲,洛神花茶最啱我,微甜夠健康。
2021-09-01 337 瀏覽
由8月頭食到8月底,都係食生日飯。真係食到唔知食咩好。今次想就吓係葵涌返工嘅朋友仔, 經朋友介紹, 新都會廣場開咗一間“一鍋堂”。我聽到之後就叫朋友BOOK位, 因為我之前係旺角食過, 真係唔錯的. 價錢平而且食物新鮮及多款式。任飲任食都係每位$238+10%。限食2個鐘. 如果係7:00前埋單, 每位都係$198+10%我地有預先book位。但一去到火鍋店門口有d嚇親。因為超級多人等位。最後我地都等咗10分鐘就入座。而家好多食肆都係用QR Code點菜。呢間都唔例外,攞位後, counter職員會話你知要用QR Code點菜的。攞位時先要揀湯底. 湯底好多款, 我地揀咗藥膳湯底.藥膳湯底.~有大蒜, 龍眼, 杞子, 紅棗, 當歸, 炎黨參, 仲有一D圓形物體, 不過唔知係咩嚟。好有藥材味道。開始點菜……真係種類好多,所以講唔晒比大家知。只講吓我地叫咗咩啦!但以下呢幾款一定要介紹比大家。(個人推薦)一定要叫美國安格斯牛肉~好淋好香牛味美國安格斯精選牛板鍵~牛味香濃, 入口即溶。封門柳~油脂分布好均勻, 好淋好香牛味牛脷心托~薄薄一片. 朋友話好食蝦膠釀鮮冬菇~蝦膠彈牙, 冬菇厚肉. 好

開始點菜……
美國安格斯牛肉~好淋好香牛味
美國安格斯精選牛板鍵~牛味香濃, 入口即溶。
封門柳~油脂分布好均勻, 好淋好香牛味
牛脷心托~薄薄一片. 朋友話好食

蝦膠釀鮮冬菇~蝦膠彈牙, 冬菇厚肉. 好好食

另外, 我地仲叫咗其他食品

牛丸非常彈牙, 麻辣餃子, 鮮蝦雲吞, 水餃, 豬皮, 花膠, 紫淮山, 紫蘿蔔, 羽衣金蘭, 油麥菜……

仲有熟食, 麻辣豬耳

自製冰糖燉檸檬~好足料,飲落檸檬香味十足。潤喉潤肺。

仲有任飲啤酒/汽水/烏龍茶……

有雪糕任食, 不過今之太飽, 冇食到。仲有其他精美甜品。真係好抵食。
2021-08-31 78 瀏覽
[#人氣一人鍋]#一個人食咩好#自私食一人鍋以前一個人食火鍋感覺好lonely , 而家嘆一人鍋感覺都可以好豐富同精彩,打完邊邊仲可以打埋個靚咭添~ #一鍋堂葵芳旗艦店  裝修極具空間感,寬敞闊落,環境舒適 ,仲有signature 特色霓虹燈打卡。超過47款配料任食有前菜、丸類小食、手工餃、手工丸、海鮮(手串生猛海蝦、大蜆、魷魚)、蔬菜及自家製飲品(洛神花茶、冰糖燉檸檬、碟豆花茶、薄荷烏龍)等自助任取,蔬菜吧選擇超多,仲好新鮮岩曬 #蔬菜控。湯底都有成18款咁多,番茄牛粒、喇沙、一鍋麻辣湯、一鍋潮汕湯及芫茜皮蛋湯等。肉嘅質素按價錢分類,有西班牙粟飼豬肉、安格斯牛板鍵餐、特選安格斯牛及高級澳洲和牛等,價錢實惠抵食,打邊爐放題來講質素不俗。 一鍋堂葵芳旗艦店 地址: 葵芳興芳路 223 號新都會廣場 6 樓 601-610 號舖 # 一鍋堂 #葵芳旗艦店 #自助火鍋放題

[#人氣一人鍋]

#一個人食咩好

#自私食一人鍋

打完邊邊仲可以打埋個靚咭添~

仲有signature 特色霓虹燈打卡。

超過47款配料任食有前菜、丸類小食、手工餃、手工丸、海鮮

(手串生猛海蝦、大蜆、魷魚)、蔬菜及自家製飲品

(洛神花茶、冰糖燉檸檬、碟豆花茶、薄荷烏龍)等自助任取,

蔬菜吧選擇超多,仲好新鮮岩曬 #蔬菜控。

湯底都有成18款咁多,番茄牛粒、喇沙、一鍋麻辣湯、

一鍋潮汕湯及芫茜皮蛋湯等。

肉嘅質素按價錢分類,有西班牙粟飼豬肉、安格斯牛板鍵餐、

特選安格斯牛及高級澳洲和牛等,價錢實惠抵食,

打邊爐放題來講質素不俗。

一鍋堂葵芳旗艦店

# 一鍋堂 #葵芳旗艦店 #自助火鍋放題
2021-08-08
好近我😍🤩 開心💓 一鍋堂登陸咗葵芳新都會廣場啦👍旗艦店係現時全港最大嘅放題火鍋店! 佔地13000呎🙀 約有300個座位,地方真超大!而且場內仲有多個打卡位📸 好新奇有趣呀😄·【吃飽才有力氣減肥】😆🤪🤣·3款120分鐘晚市火鍋放題供選擇,我就揀咗B餐🐂特選安格斯牛 [$238/位(另加一)]可以喪食牛牛🤤 而湯底有成15款咁多😻 除咗往常款式外,旗艦店仲同金寶湯合作crossover🤩推出2款葵芳店限定湯底👀 好吸引!! 包括 🥣忌廉周打蜆湯、🍅蕃茄牛尾湯~外面有自助區可以自選部分火鍋配料、小食、蔬菜、飲品、雪糕、調味醬料等等……·食過咁多次一鍋堂😚 今次特別有驚喜🤩特別推薦🐮封門柳、👅牛脷心托,好有咬口,軟韌爽彈,口感好豐富😋個人特別喜歡👅牛脷心托! 鮮嫩非常,嚼勁十足,好好食呀🤩😋仲有每次嚟一鍋堂最開心嘅😍 當然係有海蝦、大蜆、鱔片任食🤤 encor咗好幾次yeah✌·嗰日係平日夜晚都人山人海,好多人攞籌等緊,所以最好預先book位,咁就確保實有得食啦🤗
好近我😍🤩 開心💓 一鍋堂登陸咗葵芳新都會廣場啦👍

【吃飽才有力氣減肥】😆🤪🤣

可以喪食牛牛🤤

食過咁多次一鍋堂😚 今次特別有驚喜🤩

個人特別喜歡👅牛脷心托! 鮮嫩非常,嚼勁十足,好好食呀🤩😋

2021-07-21
  • 牛脷心托
2021-08-30 74 瀏覽
之前食過荃灣嘅一鍋堂,用料新鮮,價錢實惠,所以一直念念不忘,當知道喺葵芳新開咗一間,而且長期爆滿,所以今日一早11點多就去到排隊,呢間超級大且寬敞一入門口,迎接我哋嘅就係一個超級大嘅雪櫃,擺放著整齊嘅蔬菜。再直行入去,就係擺放著熟食,同各式各樣的丸子,當然有我摯愛嘅臺灣香菇貢丸,我覺得哩間嘅香菇貢丸特別好食。我選擇咗100分鐘任食B餐,阿女一坐低,就用手機掃描點了養生藥材湯鍋,然後點了牛肉封門柳、牛板腱和西班牙粟飼豬肉,送餐速度極之快,轉眼已經送齊我們點的餸菜。養生藥鍋,內裹有大蔥、蒜頭、杞子、紅棗、龍眼肉和當歸等等,非常之香 ,淥完的食物就算不點任何醬料,也很夠味。牛肩肉油花分佈均勻,師傅刀功了得,切得很薄,輕淖三兩秒便食得,入口即化、甘香無比,這隻牛肉味也濃,一吃便知是靚牛。封門柳雖不見太多油花,但也嫩滑非常,入口輕嚼,肉香超濃,好味到不得了。另自家打的蟹籽蝦肉和黑松露墨魚肉,兩者都非常之彈牙好味,連續點了幾碟。另外就是很少見的紫淮山和紫蘿蔔,紫淮山,稍為淥一分鐘,便會爽脆鮮甜,如果喜歡吃粉糯的,時間便要長些少,自家製的鮮蝦雲吞,蝦肉也是極為彈牙鮮甜。最愛自家煲的洛神花茶和碟豆花茶

最愛自家煲的洛神花茶和碟豆花茶,清潤解渴

食飽飽後,再食返杯牛奶雪糕,便是幸福滿滿滿的一餐。

2021-08-14
2021-08-30 69 瀏覽
一鍋堂係葵芳新都會開左新分店,呢日放假特意同媽媽去試下!新分店比起荃灣更大更寬闊,而且全部都做左卡位的設計,讓客人座的舒適。餐廳一如以往掃描QR code落單,方便又環保!而且餐廳也有提供wif,唔使擔心信號接收不良。我地點左午市套餐B,湯底點了比較清熱的蘿蔔粟米豬骨湯。湯底非常足料,飲落都很清甜,豬骨大大舊充滿膠完蛋白。外面有小食區,飲料區,蔬菜區和甜品區比食客任飲任食!選擇都非常多。豬肉片切得夠薄,而且肥瘦適中!肉片食落無冰鮮味,反而帶點玉米的清甜味道。韭菜餃:餐廳的韭菜餃係自家制的!食落非常新鮮,令人很意外。稱的上係皮薄餡令。蟹柳條:餐廳的蟹柳非常大條!!!而且不是麵粉的味道,我很喜歡。另外還有彈牙鮮味的蝦滑,鴨血,豬肚,蟲草花等等的食材,任食的食物可以講係應有盡有!價錢,食物質素和餐廳環境等等$188的價錢真係非常抵食,下次一定會再光顧。

午餐
2021-08-29 66 瀏覽
上次朋友請我來葵芳新都會廣埸 火鍋放題,真係大開眼界食物品種,湯底,飲品,甜品…… 令人目不暇給! 有好嘢一定預埋老友,今日約左佢再來,未夠六點兩人來到門口已經有食客排緊隊入埸! 好在幾日前訂左位!佢大讚環境有氣勢!上次試過火鍋店同金寶湯合作嘅湯底都幾好味同特別!今次揀左第樣湯底~十幾款獨家湯底配方之~沙參肉竹鯊魚骨湯揀左個B餐,特選美國安格斯牛肉封門柳, 牛脷心托, 西班牙 粟飼豬, 美國安格斯精選牛板腱, 西蘭羊卷肉等。任食!包食個痛快!最鍾意大型嘅蔬菜,飲品柜擺放整齊又衛生!自家製手工營養花果茶,冷熱飲品,冷熱餐前小食 一一俱全!要讚一讚!今次來啲職員專業了不少!服務夠細心!QR Code 落單快而準!海鮮,火鍋配料非常新鮮!大大隻海蝦爽口彈牙!多款牛肉任食!老友食左多回封門柳,話有肉味!食到 捧住個肚都要食埋個手工健康嘅乳酪雪糕 先肯離場!大讚依120分鍾好滿足好享受!好地方!冇介紹錯!
上次朋友請我來葵芳新都會廣埸 [一鍋堂]火鍋放題,真係大開眼界食物品種,湯底,飲品,甜品…… 令人目不暇給!
好在幾日前訂左位!

佢大讚環境有氣勢!

上次試過火鍋店同金寶湯合作嘅湯底都幾好味同特別!
今次揀左第樣湯底~
十幾款獨家湯底配方之~
沙參肉竹鯊魚骨湯

揀左個B餐,
特選美國安格斯牛肉
任食!包食個痛快!

最鍾意大型嘅蔬菜,飲品柜擺放整齊又衛生!
自家製手工營養花果茶,冷熱飲品,冷熱餐前小食 一一俱全!

要讚一讚!今次來啲職員專業了不少!服務夠細心!

QR Code 落單快而準!
海鮮,火鍋配料非常新鮮!

大大隻海蝦爽口彈牙!

多款牛肉任食!

老友食左多回封門柳,話有肉味!

食到 捧住個肚都要食埋個手工健康嘅乳酪雪糕 先肯離場!
大讚依120分鍾好滿足好享受!
好地方!冇介紹錯!

2021-08-02
任食火鍋店「一鍋堂」旗艦店登陸葵芳🤩 裝修極具空間感,行入去相當寬敞闊落,唔使驚逼!全卡座設計令食客食得更舒服,周圍環境唔止舒適,仲設有特色霓虹燈同壁畫打卡位😍 有得食仲有得影📸 相信唔少人都食過一鍋堂,但今次新開幕既旗艦店以全新面貌登場,絕對係新鮮既體驗❤️一鍋堂主打多款湯底,湯底選擇有成15款🥰 常見既麻辣、藥膳、豬骨、沙嗲湯底當然唔少得,另外仲有泡菜鍋、冬蔭公、櫻花蝦、喇沙、沙參玉竹既特色湯底等等!選擇困難症人士記得預早睇定揀定喇🤣120分鐘晚市火鍋放題 3️⃣款選擇:(19:00-21:30入座)𝘼: 精選進口牛 $198 (小童長者$108)𝘽: 特選安格斯牛 $238 (小童長者$148) ☑️𝘾: 高級澳洲和牛 $288 (小童長者$198)每個套餐既肉類同食物種類數目都唔同,仲有其他時段唔同收費,大家可以睇返 menu 選擇🥰而我今次揀選佐▪️放題B;一鍋潮汕湯底潮汕湯用上大地魚、蝦米、豆卜、咸菜、唐芹、大蒜、胡椒碎等,湯底入面仲有成條生曬大地魚令湯底更鮮甜!手機Scan QR code可以即時落單,已經好多嘢食到🤰🏻另外出面自助區真係包羅萬有,由混醬、小食冷盤、熟食、丸物、飲

120分鐘晚市火鍋放題 3️⃣款選擇:
(19:00-21:30入座)
𝘼: 精選進口牛 $198 (小童長者$108)
𝘽: 特選安格斯牛 $238 (小童長者$148) ☑️
𝘾: 高級澳洲和牛 $288 (小童長者$198)

而我今次揀選佐▪️放題B;一鍋潮汕湯底

手機Scan QR code可以即時落單,已經好多嘢食到🤰🏻另外出面自助區真係包羅萬有,由混醬、小食冷盤、熟食、丸物、飲品、蔬菜、雪糕,質素都絕對唔馬虎,種類十分多一個人2百幾蚊埋單,性價比真係極高!!海鮮例如鮮甜蝦、海蝦、沙白都好新鮮👍🏻

2021-08-27 80 瀏覽
之前試過旺角嘅一鍋堂覺得相當不錯,知道佢哋喺葵芳開咗一間全新概念旗艦店,一定要去試吓ᕕ(ᐛ)ᕗ.我哋晚市去,有3款任食放題套餐,每個類別所包含嘅肉類不同。揀咗中間價位嘅B 餐特選安格斯牛 $238 (19:00-21:30入座),任食120分鐘。.所有放題套餐都可以任食百幾款食物,包括肉類、海鮮、手作餃子手工丸、任食自助吧等。如果想食澳洲M5和牛,就要揀最貴嘅C餐先有喇!.🥣 湯底有18款湯底選擇,揀咗坊間比較少見嘅一鍋潮汕鍋,用上大地魚及豆卜、冬菇、咸菜、大蒜等多種材料熬製,湯底味道鮮甜。.🐮 牛類牛肉色澤鮮艷幾新鮮,安格斯牛板腱及封門柳油脂分布均勻,肉質幼嫩。牛小排牛味濃郁,牛脷心托口感爽脆。.🐷 豬類西班牙栗飼豬肉肥瘦適中,口感軟腍油潤。其他選擇仲有金錢肚、炸酥肉、豬皮、豬粉腸等。.🐑 羊類紐西蘭羊肉卷肉質軟嫩,唔會有羊膻味。.🐔 其他肉類另外仲有多款雞肉,同埋比較少有嘅田雞肉。.🦐 海鮮海鮮有魚蝦貝類等,推介:海蝦肉質新鮮爽彈,用竹簽串起食起嚟好方便。花膠超大塊又厚身,口感滑溜。珍珠貝鮮甜冇沙,白膳片脆肉爽口。.🥟 手作餃子、自家製手工丸佢哋嘅手作餃子幾有創意,例如咖喱、麻辣豬
🥣 湯底

🐮 牛類

🐷 豬類
🐑 羊類
紐西蘭羊肉卷肉質軟嫩,唔會有羊膻味。
🐔 其他肉類
另外仲有多款雞肉,同埋比較少有嘅田雞肉。
🦐 海鮮

🥟 手作餃子、自家製手工丸
佢哋嘅手作餃子幾有創意,例如咖喱、麻辣豬肉餃,不過太多其他嘢食,最後太飽無叫到!
自家製手工丸推介珍寶蝦滑、蟹籽墨魚滑、蟹籽蝦滑釀冬菇,全部都幾彈牙,質素唔錯。另外仲有好幾款手工丸都係太飽無試到!
💚 素食類及其他
除咗火鍋唔少得嘅響鈴、枝竹、牛柏葉、鴨血等,仲有特別啲嘅金蟲草孢子、鮮淮山、8吋長蟹棒等,不能盡錄。
👅 任食自助吧
有多款調味醬料、火鍋配料、前菜、熱食、蔬菜、飲品及雪糕機,非常豐富。
🍥 火鍋配料有好多唔同嘅丸類、腸仔、菇類、麵食等。

🥬 蔬菜都有好幾款,放喺雪櫃入面非常新鮮,有火鍋比較少見嘅羽衣甘藍,聽講有時仲會有冰菜,不過嗰日就無喇!

🥗 前菜有沙律菜、凍蝦、白雲鳳爪、麻辣豬耳、醬油秋葵、韓式醃蘿蔔粒等。
🍲 熱食有一鍋麻辣鴨血三寶、炸魚皮、冬陰功湯安格斯牛肉等,推介麻辣三寶,內有鴨血、魚腐、滷豆腐,食落麻辣惹味!

🍹 飲品除咗供應多款紙包飲品罐裝汽水之外,必試4款自家製有營花果茶:薄荷烏龍茶、冰糖燉檸檬、洛神花茶、蝶豆花茶,味道天然,解渴解膩。

🍦 甜品
最後食杯牛奶軟雪糕,劃上完美句號(*˘︶˘*)

總括而言:店內裝修走日式簡約風格,空間非常寬敞闊落。用餐以卡位為主,有多個香港潮語打卡位,門口仲有一個「吃飽才有力氣減肥」嘅打卡位,完全係Moonba嘅心聲ʕ•ᴥ•ʔ
食物選擇非常多而且質素相當不錯,以價錢來講性價比高。淨係食肉類同海鮮已經勁飽,其他食物好多都冇試到,有少少可惜,下次再去食過!
2021-08-27 75 瀏覽
久聞一鍋堂不容易有位,就算book了都要等。究竟為何這麼長龍都仍然多人繼續排,令我們好好奇要試一次。100分鐘午市放題有三款價錢,$138,$178,$228,大概是有沒有封門柳和澳洲M5和牛的分別。今天我們選了$178的B餐(特選安格斯牛)這個餐的安格斯牛、封門柳、牛脷心托、安格斯精選牛板腱、西班牙栗飼豬、紐西蘭羊肉卷還有很多配料都是任點。牛肉方面我們要了安格斯牛和封門柳,肉味香濃,肥瘦均勻。兩碟牛都好新鮮,在枱上放耐了仍然ok。除了手機掃QR code點餐,出面也有很多丸類、蔬菜、甜品。蔬菜櫃令人好滿足,幾乎識得的菜都有出現,羽衣甘藍、學斗苗、油麥菜、娃娃菜...試了幾款丸都頗出色,特別是流心魚蛋,裡面是金黃咸蛋流心,我們encore了兩次,另外花米粉也吃了三個!鴨血流心魚蛋葵芳這分店地方好闊落,很多座位都是包廂設計,而且抽風系統應該ok,回到家沒有覺得一身火鍋味。唯一我們沒有留意到40分鐘前last order,想瘋狂order流心魚蛋時才發現。不過其實這裡時間比一般的90分鐘多,有足夠時間慢慢食埋雪糕的。值得再來👌🏻

今天我們選了$178的B餐(特選安格斯牛)

鴨血

流心魚蛋

值得再來👌🏻
2021-08-26 46 瀏覽
之前已經聽朋友講過一鍋堂嘅打邊爐好高質,今次見到葵芳嘅13000尺旗艦店終於開張,而且仲有個【吃飽才有力氣減肥】呢個霓虹燈打卡位🤣🤣就即刻同我男朋友講話我想去!餐廳空間感好大,而且自助區夾菜嘅空間都好多,餐枱同枱中間都好闊落,環境都好舒服!可惜嘅係今次坐唔到火鍋潮語虹燈既卡位,所以就唔方便影人地相啦!一鍋堂晚市主要有三個火鍋放題可以選擇,價格由HK$198至HK$288,今次我就選擇咗中等價位嘅安格斯牛,感覺CP值好高🤩!湯底方面足足有15款,今次我就加HK$50揀咗個鴛鴦鍋,叫咗個檳城喇沙湯同埋杏汁豬肺湯!杏汁豬肺湯好滋潤,而喇沙湯又帶有少少刺激性!雙重感覺真係好過癮!至於食物方面:牛肉🐮:最特別嘅係有封門柳,而且牛板鍵都好重牛味🤤豬肉🐷:粟飼豬好厚肉好彈牙!👍🏻丸類🍡:蟹子蝦膠釀冬菇,陳皮鯪魚滑,流心魚蛋同手作麻辣豬肉餃都好好食!飲品🍹:飲品都比較特別,有冰糖燉檸檬🍋同埋蝶豆花🌺茶!

至於食物方面:

牛肉🐮:最特別嘅係有封門柳,而且牛板鍵都好重牛味🤤

豬肉🐷:粟飼豬好厚肉好彈牙!👍🏻

飲品🍹:飲品都比較特別,有冰糖燉檸檬🍋同埋蝶豆花🌺茶!

2021-08-25 68 瀏覽
這間出名養生湯底的火鍋店,平時荃灣店已大排長龍,現在葵芳旗艦店也不相伯仲,地方超大估計約有300個座位,可能係全港最大的火鍋放題店。木系裝修間房設計,很有私人的空間感。葵芳店更有獨家限定湯底,與金寶湯聯成的蕃茄牛尾湯,果然是很熟悉的味道😂蕃茄味道濃郁也有很多牛尾粒。熟食區有豬紅三寶、炸魚皮、泡椒鳳爪、醉香麻辣豬手及熟蝦等等多款美食。飲品區粗略估計有超過30款冷熱飲品,更有自家製冰糖燉檸檬、咖啡機、熱茶包及雪櫃機提供,真的眼花撩亂,見到都好興奮呀🤩 B餐特選安格斯牛餐已包很多靚肉任食,有美國安格斯牛肉、風門柳、牛脷心托、美國安格斯精選牛板腱、紐西蘭羊卷肉等等。牛小排顏色紅潤脂肪紋靚encore再encore,封門柳薄切快熟肉味重😋羊卷肉彈牙不騷好味道。海鮮類有珍珠貝、沙白蜆及海蝦等通通新鮮無比,手打三寶丸、手作陳皮鯪魚滑及黑松露手打墨魚滑都打得很膠質,入口尤其爽彈,陳皮極清香有驚喜,就連極小有的手作新鮮田雞也有提供,可謂大飽口福呀!真的要吃飽才有力氣減肥啊🤣

2021-08-10
5 分鐘 (堂食)
  • 美國安格斯牛肉
  • 手作陳皮鯪魚滑
  • 蕃茄牛尾湯
於旺角大熱多時的任食火鍋一鍋堂進駐葵芳新都會!重點係呢間佔地成13,000 呎嘅分店係品牌旗艦店!最有福氣當然係我地呢d 葵青區的打工仔啦~ 哈哈!餐廳環境一定要講左先,就係座位舒適空間感同私隱都唔錯,門口入少少有個特色霓虹燈打卡位#吃飽才有力氣減肥,大大幅中國藝術壁畫更加令其店內變得開揚寬落豪華,120 分鐘多嘅自由度比你慢慢食! 簡而清共3個ABC餐選擇!放縱級養生靚湯一鍋堂、共有15款湯底+兩款期間限定湯底比你揀揀新湯底還贈送餐具套裝!! 好痴線 哈哈!性價比極高完全滿足到我地呢D街坊同返工客~=̶晚市放題B:特選安格斯牛=̶推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️邪惡級另+$50 選了鴛鴦湯底:蕃茄牛尾湯 & 沙爹湯大熱天時咩都唔講講左飲品先!=飲品=̶推薦! 自家製有營花果茶: 營養蝶豆花茶 & 養生洛神花茶前者含豐富的維他命A、C、E以及類黃酮與花青素。保護眼睛控制血糖對抗老化。後者清熱解渴 、清心降火、 生津止咳,增加皮膚保水性與紅潤度。重有提神薄荷烏龍茶(如果飲呢款要第一杯飲,因為較為清淡)最可惜就係呢晚冰糖燉檸檬完全無哂! 駛唔駛咁搶手先!=自助食物區域=̶推薦: 麻辣鴨血: 材料豐富有鴨血、金錢肚

於旺角大熱多時的任食火鍋一鍋堂進駐葵芳新都會!
重點係呢間佔地成13,000 呎嘅分店係品牌旗艦店!
最有福氣當然係我地呢d 葵青區的打工仔啦~ 哈哈!

餐廳環境一定要講左先,就係座位舒適空間感同私隱都唔錯,
門口入少少有個特色霓虹燈打卡位#吃飽才有力氣減肥,
大大幅中國藝術壁畫更加令其店內變得開揚寬落豪華,

揀新湯底還贈送餐具套裝!! 好痴線 哈哈!
性價比極高完全滿足到我地呢D街坊同返工客~

=̶晚市放題B:特選安格斯牛=̶
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
邪惡級另+$50 選了鴛鴦湯底:蕃茄牛尾湯 & 沙爹湯
大熱天時咩都唔講講左飲品先!

=飲品=̶
推薦! 自家製有營花果茶: 營養蝶豆花茶 & 養生洛神花茶
重有提神薄荷烏龍茶(如果飲呢款要第一杯飲,因為較為清淡)
最可惜就係呢晚冰糖燉檸檬完全無哂! 駛唔駛咁搶手先!

=自助食物區域=̶
推薦: 麻辣鴨血: 材料豐富有鴨血、金錢肚以及炸豆腐,麻辣濃湯伴碟。
黄金炸魚皮: 每日新鮮即炒鬆化薄脆,點為炸過了火,但咸蛋王粒足料抵讚。
最正當然係有大量麻醬秋葵小編任食,還有麻辣豬手、泡椒鳳爪等開胃小食。

好啦, 手機QR CODE 落單主角出場,大量黃色盒仔出場,
而估佢唔到原來黃盒係有專利設計,牛肉會用竹蓆分隔開保持牛肉嘅質素,避免血水影響其他食物,
呢點同其他放題火鍋唔同之處又值得一讚。

=̶肉類款=̶ 6款
推薦: 封門柳、牛橫隔膜肌肉,罕有部位,肉味較重,油花較少,
最適合怕食肥牛又可以任意做火鍋材料的一款。
推薦: 牛脷心托、係牛舌最近喉嚨嘅部位,入口又腍又甘香。
其次有美國安格斯牛肉、西班牙豬肉等

=̶海鮮煩=̶
手串生猛海蝦、每日開店前會將海蝦逐隻逐隻人手串好竹簽並非外來貨,
另外有「花膠勁大塊、差D食唔哂!」
手作陳皮鯪魚滑、珍珠蜆等真心新鮮。

=̶丸煩餃類=̶
推薦: 細細粒嘅一鍋堂自家制手打三寶丸,
墨魚丸、孜然雞丸、潮汕豬肉丸三款值得一試。

必叫推薦: 流心魚蛋,入面注滿金黃咸蛋流心,咬落去咸蛋流心湧出來,
外層用蟹籽魚蛋包住彈形牙好味。

其他有自家製鮮蝦雲吞、蟹籽手打蝦滑,
哎呀! 多野食到唔記得叫巨型八吋長蟹棒!! 下次再來食一定點左先!

=野菜類=̶
豐富營養價值羽衣甘藍、高纖低卡冰菜、
兩款必狂攞的高纖維,低熱量,含有豐富維他命C的菜!
其他還有菠菜苗、西洋菜、西生菜、娃娃菜等

=甜品=
雖然沒有平時必定見到的H/M字雪糕,但有乳酪軟雪糕任裝,
質地香滑,味道濃郁,乳酪酸甜完滿了整餐作為句號。

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 8️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
一鍋堂🍲🌟🌟相信香港人都十分喜歡吃火鍋,我自己也是一個超級喜歡吃火鍋的人。總是懷著興奮的心情去吃,然後吃飽飽的,很滿足~我之前試過旺角分店的一鍋堂午市,這次葵芳開了一家新的一鍋堂,看到裝修挺現代化,地方也很大,原來有1000呎,果然是最新的旗艦店,位置都很闊。還有牆上有許多裝飾例如繪畫和霓虹燈,多個打卡點。🌟價錢方面都很不錯,120分鐘任食,超多火鍋料,手工丸子,海鮮,各類蔬菜,熟食,冷盤,雪糕等等~都只是$198再加一,性價比很高~🙈這次我選了B餐,有更多肉類選擇。我們最推薦以下兩款肉類,可以無限encore~🍖封門柳封門柳牛味比下面那款的肉,牛味會低些,可是口感叫嫩滑。本人挺喜歡這款,因爲雖然油脂不算多,但口感卻嫩滑,牛味也不錯,配上辣椒醬油,特別提鮮。🥩牛板腱牛板腱脂肪和肉質的比例剛剛好,很平均,看到就覺得很吸引了。羊先生較喜歡這款,因為牛味重,口感也不錯,外表也很優秀。🍲湯底方面我們選擇了較養生的胡椒豬肚湯,湯底已經有大量的豬肚,湯底也很鮮味,味道剛剛好。,能吃到食材原本的味道,配上辣椒醬油,就是吃火鍋的味道了。🥗冷盤熟食方面,我最喜歡是麻辣三寶,有鴨血,炸豆腐,魚片頭,魚腐,
一鍋堂🍲🌟

🍖封門柳

🥩牛板腱

🥗冷盤熟食方面,我最喜歡是麻辣三寶,有鴨血,炸豆腐,魚片頭,魚腐,每一款都很惹味,入味。冷盤更有日本小蕃薯,香甜,小小一粒,試下也可。還有凍蝦,每隻蝦抖很大隻肥美,挺新鮮,必食!還有豬耳雞爪麻辣豬手等冷盤。

🥙火鍋料方面,我每樣都試了一點。我很推薦自取區裡的爆汁貢丸,丸如其名,真的非常爆汁,還有豬肉碎的餡料。黃金魚蛋亦是十分推薦,裡面是包了鹹蛋黃的餡料,很好吃,超級流心。芋泥貢丸裡面放了滿滿的芋泥,貢丸加上芋泥也很配!

🥙使用電話下單的火鍋料方面,很推薦海鮮,特別是蜆和蝦,挺新鮮和鮮甜~全部的手打魚漿都很推薦,很鮮味,特別是蟹籽那一款!還有很多手工餃子和菇類,總有一款適合你。

🍺飲品方面也有很多選擇,我喜歡他們自家手製的飲品,特別是冰糖燉檸檬,很有家的味道,也很潤喉。

2021-08-21 164 瀏覽
這天和朋友一同前往葵芳,餐廳位於葵芳鐵路站附近的大型商場之內,地理上十分方便快捷。餐廳內座位寬闊,十分舒適,內裏冷氣也十分充足。湯底方面,我們挑選了蘿蔔粟米豬骨湯底,入口的感覺有點像家庭自製的味道,真是不錯的感覺,這樣也令我無需擔憂,充滿味精這個問題。食物款式方面,海量級的選擇,令我十分驚喜的就是他的黃金魚皮,香脆可口,這是必然的,不油膩,也是意料中事,但沒想到帶點鹹香,入口多重口感,令我十分滿意。牛肉當然也是世界級,安格斯就是信心的保證。另外,還有自家製的水餃,餡料十足,口味一流。