餐廳: 一遊
資訊:

2019-06-17 1090 瀏覽
食物 : 串燒,刺身,海膽賣相 :賣相一流,打卡好地方,而且精緻味道 :整體都好味,鰻魚值得一試,串燒都 好好食環境 :7/10價錢 : hkd 600/ 人我哋有12個人去食所以相對來講會比較貴少少,多男仔食刺身唔夠 飽,叫多左性價比 :7/10
食物 : 串燒,刺身,海膽

環境 :7/10
飽,叫多左
性價比 :7/10

2019-05-28 1110 瀏覽
趁星期五過開黎灣仔,就約左家姐一齊happy Friday lunch. 既然係TGIF,食日本嘢就最好啦。呢間一遊尤其lunchtime 成日都要排隊,可見佢幾受附近返工一族歡迎。等左10分鐘倒就有位。坐位唔十分迫,佈置好可愛好居酒屋。我地兩個order左set lunch, 一個係特刺身set,另一個係omakase 壽司set. 兩個魚生都好新鮮,有三文魚,吞拿魚,八爪魚,鰻魚,特set仲有海膽!日本米飯煮得啱啱好。餐後仲有咖啡☕️或茶,咖啡好香同nutty. 呢個區呢個價錢同質素係絕對高CP值嘅,唔怪得日日都客似雲來。

2019-05-24
10 分鐘 (堂食)
2019-05-24 800 瀏覽
和朋友約了灣仔食lunch來一遊到此一遊大約12:30到 差不多等了20分鐘才入座當時排隊前面大概3、4組沒估計要等這麼久Menu很有詩意但紙質爛爛的Lunch set有幾個套餐可選擇今天想吃熟食所以選了個牛肉豆腐煮上菜速度還算快牛肉豆腐定食牛肉偏鹹 整個鍋口味很重份量還算飽足另有附白飯 湯 和飲品總體而言食物不過不失 也沒特別出色排隊還需花費好一番功夫另外最後買單大概等了15分鐘服務生怠慢的態度應該是不會再來一遊了
和朋友約了灣仔食lunch

排隊還需花費好一番功夫

另外最後買單大概等了15分鐘
服務生怠慢的態度應該是不會再來一遊了
2019-05-22 518 瀏覽
好耐都冇嚟食一遊啦!終於等到有coupon la. 原來一遊已經換左下menu. 連人手都多左,上菜又快左💋💋 一樣係揀左壽司餐🥰 soba 清清都,有日式魚湯味 麵就繼續有咬口壽司都好似進步左,d壽司一嚟揸得靚d. 另外魚生新鮮左!個帶子幾甜^_^ 同事個天婦羅都好大份,下次試下!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#traveltobkk

同事個天婦羅都好大份,下次試下!
2019-04-08 1054 瀏覽
4月6日,朋友生日,特意去左另一友人介紹既日本居酒屋。本以為係灣仔既居酒屋,價錢應該離地,但埋單時,原來又唔係想像之中咁貴。友人推介刺身同炸物,但因感冒剛愈,唔食生冷野,所以當日我地主打串燒,同炸物。燒鱔(左)。肉厚有鱔味,但唔算濃郁。勝在燒功一流,燒完仲好嫩滑,亦有咬口,唔鯹。非常推介。燒雞軟骨(右), 正正常常燒和牛(右)。食落嫩滑,重牛味,但唔係入口即溶嗰隻,所以我覺得唔多似和牛,或較次級和牛。件牛燒得恰到好處,表面剛剛焦燶,內裡有肉汁,好食。好食到蓋過我對佢是否和牛既問題。燒牛舌(左)。表面望落冇咩特別,但原來燒得彈牙可咬,調味適中,我從未試過咁好食既牛舌。燒羊蒜串。聞落已經有羊味,食落更濃。肉厚而嫩,相當好味。但相反,其天婦羅相當失色,上菜時只有幾件係新鮮炸起,其餘都係已炸起的;由其是炸什菜碎,個心係凍既,唔掂。順帶一提,當我哋諗住要個新既熱d既沾醬,叫做救下碟野時,有個waiter渺下渺下我地,好似要比野佢做咁;呢個waiter之前已經十問九唔應,而家又咁既態度,想點。But anyway,其他staff其實都ok,我估係一個半個人既問題。總括黎講,一遊既串燒非常出色,色香

燒雞軟骨(右), 正正常常

燒羊蒜串。聞落已經有羊味,食落更濃。肉厚而嫩,相當好味。

總括黎講,一遊既串燒非常出色,色香味具全。一開始時,已經攞左樽七味粉加味,但點知到最後完全用唔着,可見其味為之出色。但天婦羅真係唔得,下次唔好攪。至於其他食物,就要等下次先知。所以去親一遊,我覺得最好就係坐低,叫幾串串燒,飲番兩杯。一樂也。

2019-04-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 燒鱔
放工好肚餓 想食日本野但又唔想食生冷野Menu 有刺身 串燒 烏冬 花漬飯 壽司 天婦羅 都算有幾多選擇花多眼亂 呢度未必啱一啲有選擇恐懼症嘅朋友串燒之中比較impress 係年糕牛肉卷超好味 外軟內煙un 口感好味 牛肉都juicy羊肉串都OK 唔騷同埋好易就咬碎到同埋我推薦天婦羅芝士 - 1件$18唔算貴 炸得恰當 脆而不油膩天婦羅蝦烏冬做得ok 炸埋蝦頭俾你食係個牛油果蟹卷就唔係太重蟹味食咗一個鐘左右refill左兩次水夜晚就覺得呢度啲態度都唔差 加油💪🏻
放工好肚餓 想食日本野但又唔想食生冷野

2019-01-29
天婦羅蝦烏冬
天婦羅芝士
2019-01-05 1459 瀏覽
好耐冇黎呢間食啦 去前見到OpenRice好多食評都話服務差 但真係好掛住佢個天婦羅飯 於是到決定俾個機會佢 閒日中午同同事一早12點嚟到唔算好多人 等左兩三台就有 當時門口個男侍應已經係西面 話今日只收現金我叫咗個天婦羅飯同事叫咗個牛肉飯 份量都偏小 聽講牛肉飯OK嘅我個天婦羅飯就真心差 天婦羅唔係新鮮炸 已經林晒 又炸得過頭 入面隻蝦仲要係霉既唔新鮮都算啦 仲要梅嘅連埋+1要百幾蚊 一個天婦羅飯兩舊瓜仔 一杯野飲 咁嘅價錢灣仔其實有好多選擇 應該以後都唔會再食 埋單個女待應態度好好多 話機壞左只收現金 走嘅時候12點幾未到一點 外面排晒長龍 依家咁垃圾我唔明點解仲有咁多人排隊

天婦羅唔係新鮮炸 已經林晒 又炸得過頭 入面隻蝦仲要係霉既
唔新鮮都算啦 仲要梅嘅

2018-12-28
2018-12-25 1152 瀏覽
聖誕夜諗住同老婆開開心心食餐日式晚餐點知未食完已經一肚氣!!!永不再黎!!!約八點到達一遊,入門企左5分鐘都冇侍應理再企多陣終於有侍應一路講"歡迎"一路行開..前後係冇人理之下等左十幾分鐘先入座(有好幾枱空位)入座後點左刺身+壽司+酒+3款熱食侍應表示會先上凍食品,後再上熱食15分內先後送上刺身+壽司+酒食完刺身+壽司後等了約20分鐘都冇其他食品上菜所以找了另一位男侍應問下幾時上菜他話會去處理15分鐘後依然冇上菜我地再一次搵男侍應問下處理成點佢話就上再等多15分鐘依然係咩都冇!!!今次找了一位女侍應問女侍應一查之下發現全部熱食都冇落單!!!當我想搵返男侍應問下佢點跟單嘅事候佢直接跑左入去廚房!!!!!一怒之下賣單去食另一間永遠不會再黎!!!
聖誕夜諗住同老婆開開心心食餐日式晚餐
點知未食完已經一肚氣!!!永不再黎!!!

約八點到達一遊,入門企左5分鐘都冇侍應
再企多陣終於有侍應一路講"歡迎"一路行開..
前後係冇人理之下等左十幾分鐘先入座
(有好幾枱空位)

入座後點左刺身+壽司+酒+3款熱食
侍應表示會先上凍食品,後再上熱食

15分內先後送上刺身+壽司+酒
15分鐘後依然冇上菜
我地再一次搵男侍應問下處理成點
佢話就上
再等多15分鐘
依然係咩都冇!!!
今次找了一位女侍應
侍應一查之下發現全部熱食都冇落單!!!
當我想搵返男侍應問下佢點跟單嘅事候
佢直接跑左入去廚房!!!!!
一怒之下賣單去食另一間

永遠不會再黎!!!
2018-12-25
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2018-12-02 1336 瀏覽
話說其實黎左好多次,因為食物ok,搵到位又有免費泊車所以都黎得幾密。但係最近服務真係差左好多!! 一入餐廳,企左係度10分鐘都冇人理,但係見到其實未坐滿有冇位或者要等幾耐都可以講聲,但係d waiter 係完全當你冇到。我地行入d 同個waiter 講四位,佢喝我地話「等陣啦,一陣帶位呀」態度仲要係罵人個種 orz ....其實要等都冇所謂,但係唔該講聲或acknowlege下。 d waiter 培訓完全唔夠。。雖然其他野都ok 但係真係未坐低已經一肚子氣。

一入餐廳,企左係度10分鐘都冇人理,但係見到其實未坐滿

2018-11-30 1069 瀏覽
呢間一遊喺我公司行15分鐘左右, 今次就同同事去左食lunch ~Lunch set: 雜拚壽司定食+ 迷你烏冬呢個set有一大盤壽司同埋一碗細烏冬, 仲有舊細細前菜 (係涼拌青瓜), 壽司嘅款式係無得揀嘅, 壽司師傅會根據當日嘅食材整壽司, 主要都係魚刺身(吞拿魚, 三文魚同鰻魚等), 仲有幾舊蟹柳卷, 食完都幾飽! 另外仲有一碗細烏冬跟餐, 烏冬幾入味又唔會太咸, (覺得太細碗唔夠喉haha) Lunch Set 仲會跟埋飲品, 可以叫自己鐘意嘅咖啡或茶! 一個set $90左右 (另需加一服務費)來講, 食物質素都算高質!和牛燒小食方面, 今次就同同事share左和牛燒, 和牛入口好鬆軟, 唔會太韌, 鹽燒嘅外皮有少少脆,外脆內軟嘅口感好正呀!煎餃子另外仲叫左煎餃share, 餃子就不過不失, 同普通日式餃子一樣, 無特別驚喜! 但係都算幾大隻, 食完都幾飽!

Lunch set: 雜拚壽司定食+ 迷你烏冬
雜拚壽司定食+ 迷你烏冬

煎餃子
煎餃子

2018-10-19
20 分鐘 (堂食)
雜拚壽司定食+ 迷你烏冬
2018-11-06 1055 瀏覽
雜錦壽司定食🍣配迷你烏冬.滿有驚喜既壽司定食❣️👍🏻賣相與一般壽司無異,食落完全感受到手握壽司既威力🤤要好高技巧先做到,無想過set lunch都品嚐到!🍣🍣d壽司飯真係有口感,又有溫度😋總共六件手握壽司包括三文魚、墨魚、鰻魚、拖羅,鮮味程度可以改善,同埋較薄身,仲有三件芝麻蟹柳卷物!.午餐包左一碗迷你烏冬或蕎麥麵,湯底係壽喜燒嗰種甜湯底,烏冬頗滑溜🍜都有幾多既菜👍🏻仲有飲品添,性價比⬆️⬆️
雜錦壽司定食🍣配迷你烏冬
2018-09-01 1434 瀏覽
夜晚貴所以食lunch.都要等1陣位。lunch都full.下午5算多選擇。個蟹肉玉子係令外叫。好腥5好食。烏冬可以,炸蝦1般。壽司還好。太忙食物都等得耐。不過通常lunch都係求其d架啦。
夜晚貴所以食lunch.

都要等1陣位。lunch都full.

2017-02-15
2018-08-11 1409 瀏覽
今日和同事食這間位於合和平台的一間日本餐廳,餐廳位置距離地鐵站5分鐘左右,其實幾方便,要預先訂枱,午飯時段,如果排walk in 條人龍都幾長。餐廳裝修 極具日本氣氛環境又大 又舒服午餐有5~6款的 lunch set剌身定食 $110 有5款剌身, 白飯,前菜,面鼓湯及飲品剌身新鮮 配埋白飯同湯 其實都飽大蝦天婦羅飯 $108尼個d蝦好大隻, 除炸蝦,仲會有炸蕃薯及其他素炸物,當然套餐會包埋前菜,面鼓湯及飲品海之幸飯 $120鐘意食剌身的朋友,必點這個有好幾款剌身, 份量充足,又夠新鮮。(套餐會包埋前菜,面鼓湯及飲品)餐廳環境舒適優雅,因為在附近返工,所以必定會常常幫襯這間日式餐廳

餐廳裝修 極具日本氣氛

大蝦天婦羅飯

大蝦天婦羅飯 $108

海之幸飯

海之幸飯 $120
鐘意食剌身的朋友,必點這個
有好幾款剌身, 份量充足,又夠新鮮。
(套餐會包埋前菜,面鼓湯及飲品)

2018-08-10
5 分鐘 (堂食)
剌身定食
大蝦天婦羅飯
海之幸飯
  • 刺身定食
2018-07-23 1171 瀏覽
第二次來一遊,因為我和客人第一次在尖沙咀食過後讚不絕口。那天去完書展,剛巧我哋喺灣仔,老公心思思想試吓Kingparrot 的日本居酒屋。我哋本來book八點食,但係佢哋話冇位,我哋8:15到咗其實佢入面一啲都唔full。今次叫嘅食物幾乎我客人喺尖沙咀食嘅一樣除咗今次我哋冇飲酒,同埋點左一個雞肉蕎麥面比牙仔之外。唔知係唔係已經第二次食,所以都知道每一碟菜係乜嘢,冇咗個驚喜定抑或啲生意真係冇尖沙咀咁新鮮?總之如果比我再揀我都會去返尖沙咀嗰間食。我鍾意食魚生帶子,可能係來貨嘅問題,今次食合和中心呢一間真係遜色咗啲,同埋碗鷄肉麵嘅湯底似豉油加水,麵煮得過熟、鷄肉沒味,惟獨那餃子保持水準。以這價錢在港島仍有其他選擇呢!
2018-07-21