餐廳: 一遊
資訊:

2021-03-31 803 瀏覽
昨天放假,專登到到灣仔一遊點了一份刺身飯(lunch set),碟刺身一上枱後發現有問題;原本的兩隻刺身蝦變了兩片好薄好細的章魚,職場問職員點解會咁;職員表示因為沒有蝦(但事前沒有說明);另外,三文魚刺身一望就知道極不新鮮,又肥又薄又細片;可能當時2:57pm~負責切刺身的師傅要趕着收工,感覺求其整一啲出嚟俾你食~~,令進食後肚瀉,加上職員態度敷衍~~下次絕不會再去~~~連想都廢事影,匆匆吃完就走~~~
2021-03-18 623 瀏覽
🍢Japanese Skewers日式串燒🍢—————Really enjoyed their minced chicken skewers, well seasoned with a nice crunch from the chicken cartilage added to the mix! We also tried the mushroom beef rolls, a classic combo! 免治雞肉串調味夠,入面加咗雞軟骨,有啲咬口。🍢The tuna uni roll was a heavenly combo tho on the pricier side, the quality of the uni was very nice, overall better than I expected! 海膽吞拿魚卷係冇得輸嘅組合,海膽新鮮冇腥臭,整體質素比預期好。🍣另外叫咗凍返茄沙律,酸酸甜甜好清新👍🏻We ordered the cold tomato salad 🍅for a refreshing touch to the meal and it turned out
🍢Japanese Skewers日式串燒🍢
—————
另外叫咗凍返茄沙律,酸酸甜甜好清新👍🏻We ordered the cold tomato salad 🍅for a refreshing touch to the meal and it turned out to be a great decision!
2021-03-07 597 瀏覽
地方挺寬躺,食物有點小貴八爪魚沙律普普通通,酸酸甜甜的賣相吸引,味道不錯,不過無特色,所以略嫌小貴整體食物選擇不多,份量頗小,因此感覺上較貴,但作為飯聚的地方卻挺適合的
地方挺寬躺,食物有點小貴

八爪魚沙律
普普通通,酸酸甜甜的

賣相吸引,味道不錯,不過無特色,所以略嫌小貴
2021-01-24 999 瀏覽
太氣人了。我回家路上在app上點了一份自取外賣,然後走到了那裡就坐著等,結果他們店裡的一個trainee根本就沒在app上接單,也不告訴我他們沒有做我這份吃的,直到他們經理回來我一問才發現訂單延時不被確認已經自動取消了!害得我白白坐了二十分鐘等!我在這裡每週都來吃飯,吃了八、九年了,服務差成這樣,真的好失望!
2021-01-19
25 分鐘 (外賣自取)
2021-01-07 1092 瀏覽
黎到灣仔合和中心,就去一遊食晏,中午時份要係外面排隊,不過祇係等左幾分鐘就有位,入座後就有杯水,今日選左兩個唔同既餐。刺身三點併洋風牛尾煮 (配前菜及麵鼓湯)雜錦壽司定食 (配前菜)牛尾煮嘅牛尾非常入味又淋身,牛尾汁有洋蔥同番茄一齊煮,所以味道又甜又香,另外三款刺身都好大件又新鮮。雜錦壽司有6件魚,另外4件係蟹柳卷,加一個烏冬或蕎麥麵,由於蕎麥麵沒有冬食的,所以要返烏冬,烏冬都幾爽口,壽司不過不失。

刺身三點併洋風牛尾煮 (配前菜及麵鼓湯)
雜錦壽司定食 (配前菜)

2020-12-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-01-02 620 瀏覽
元旦過後的假期選擇到灣仔周圍逛逛, 經過合和中心發現一游這間中學時代已開始吃的日本料理仍然屹立不倒👏🏻👏🏻所以毫不猶豫馬上進餐廳進餐! 雖然是週六但是仍然有weekend lunch set!! 我點了壽司set配熱蕎麥麵! 先說蕎麥麵的湯底非常好喝, 恍如在新宿地下街吃的一樣, 有點感動! 之後壽司都有9件, 燒鰻魚壽司溶化在口中! 最後還送上一杯熱咖啡, 又再一次回到日本的星野咖啡館, 這樣的套餐只需要$108加一, 誠心推薦!
2021-01-02
10 分鐘 (堂食)
2020-12-22 563 瀏覽
今天12月22日下午二點左右!我在office 忙了一整個上午打算落黎合和中心一遊食個Lunch !😩一進店我坐係門口第一張table !點了個午市"炸大蝦天夫羅飯"😁飯來到前飲品先到!我點了凍奶茶😀一來到恐佈的事情發生!杯奶茶完全沒有味道!好像奶媾水般!還有酸酸的味道!我看一看水吧!有位4眼肥哥哥目露兇光看著我!感覺像問我是否不滿意般!😖過了一會飯到了拿拿聲食完走人!個飯真係好美味☺回到公司肚子有點痛不斷上廁所去了看醫生!醫生問我是否吃了過期的奶類食物!我就知杯奶茶不是我的錯覺!是真的有問題!食物一流!希望貴店會作出改善!因我成日都會落黎Lunch ! ps. 上次來原全沒有這情況!謝謝了
今天12月22日下午二點左右!
2020-12-21 619 瀏覽
之前食過一遊,質素都唔錯,今日又重回舊地再食一個午餐 。午餐由11:30~2:30pm,今日叫左4号同6号餐,另外包一杯飲品。刺身三點伴洋風牛尾煮(包前菜、飯、麵豉湯)刺身好鮮味,又肥美牛尾好淋身, 紅蘿蔔同蕃茄令到個汁好入味鱔魚天婦羅蕎麥麵(包前菜)鱔魚天婦羅好鮮味,炸物做得好好不過天婦羅竟然無天婦羅汁, 問個男waiter攞嗰陣時,佢竟然話點係我蕎麥麵啲湯度又無攪錯,呢度又唔係茶餐廳,連天婦羅最基本個汁都無,要要求先畀我,仲話應該點個麵湯,價錢又唔係好平,點會咁樣呀?除咗天婦羅汁事件,其他都好好
之前食過一遊,質素都唔錯,今日又重回舊地再食一個午餐 。

刺身三點伴洋風牛尾煮
(包前菜、飯、麵豉湯)
刺身好鮮味,又肥美

牛尾好淋身, 紅蘿蔔同蕃茄令到個汁好入味

鱔魚天婦羅蕎麥麵(包前菜)
鱔魚天婦羅好鮮味,炸物做得好好

除咗天婦羅汁事件,其他都好好

2020-12-21
10 分鐘 (堂食)
2020-11-23 502 瀏覽
位於合和中心三樓一遊係我喜愛的飯堂之一,午市套餐價錢相宜,受OL歡迎捧場,排隊入坐人龍中午12點後就出現,午市會安排搭枱,一人前Bar枱座位就啱你,我偏愛壽司set,套餐跟小碟前菜,昆布湯烏冬或蕎麥麫,咖啡茶 。壽司套餐有手握壽司六件加三件卷物,前菜爽脆可口,昆布蕎麥麫湯底清甜,手握壽司飯團溫暖,上面的魚刺身片剛好覆蓋飯團,美味可口,跟餐的即磨咖啡香氣濃郁,這近$100午市套餐可算物有所值,我的誠意推介灣仔區工作的朋友!
  • 壽司定食
2020-11-22 336 瀏覽
人大左真係唔敢試新嘢,因為「賴」嘢機會太高,好似上次去山頂試新店就出事😖係灣仔梗係去飯堂開餐,夜晚無套餐...散叫確係貴,不過有保證⋯唔通食$3/件🥶雜錦刺身5款 $290油甘魚入口即溶,真係食多幾客都可以😋😋帶子鮮甜,較差似乎係蝦😅整體來說,新鮮👍🏻講真,料靚真係唔算貴☺️雜錦壽司10款 $260唔係影相靚,正宗手握壽司🍣海膽唔會有腥味,鮮甜食完有啲齒頰留香,令人回味😛燒墨汁海膽芝士波$72唔好睇個樣咁衰,趁熱食...堅好味,咬落去海膽爆晒出嚟,有d似蟹膏🥰有部分海膽爆曬出嚟天婦羅蕎麥麵$98⋯⋯男士唔夠食天婦羅有秋葵,蓮藕,南瓜、蕃薯🍠好食,不過唔夠飽燒汁魷魚🦑$120好腍,咬口十足成餐飯都不停飲水,懷疑🤨豉油有啲影響星期六夜左較少人

係灣仔梗係去飯堂開餐,夜晚無套餐...
散叫確係貴,不過有保證⋯唔通食$3/件🥶

雜錦刺身5款 $290
油甘魚入口即溶,真係食多幾客都可以😋😋
帶子鮮甜,較差似乎係蝦😅
整體來說,新鮮👍🏻
講真,料靚真係唔算貴☺️
Assorted  sashimi  5  kinds

雜錦壽司10款 $260
唔係影相靚,正宗手握壽司🍣
海膽唔會有腥味,鮮甜

食完有啲齒頰留香,令人回味😛
Assorted  Sushi  10  kinds

燒墨汁海膽芝士波$72
Deep  fried  sea  urchin  with  cheese

有部分海膽爆曬出嚟

天婦羅蕎麥麵$98⋯⋯男士唔夠食
天婦羅有秋葵,蓮藕,南瓜、蕃薯🍠
好食,不過唔夠飽
Vegetables  Tempura  soba

燒汁魷魚🦑$120
好腍,咬口十足
Grilled  Squid  w/Teriyaki  Sauce

成餐飯都不停飲水,懷疑🤨豉油有啲影響

星期六夜左較少人
Chicken  with  Vegetables  Soba
2020-11-22
Assorted  sashimi  5  kinds
Assorted  Sushi  10  kinds
Vegetables  Tempura  soba
2020-11-08 490 瀏覽
午餐時係灣仔搵個食飯地方都有點困難,幸好我哋差不多2點到一遊就唔駛等位,入座後先黎兩位水,如果要茶就要另外收錢呀!我哋點左一個E餐及一個2號餐,中午set lunch 都包一杯餐飲的,可選咖啡茶及檸檬茶/水等。E餐  雜錦壽司定食 (附前菜、迷你烏冬及飲品)2號餐 刺身三點伴洋風牛尾煮 (附前菜、白飯、麵鼓湯及飲品)壽司及刺身都唔錯,環境都舒服,燉牛尾好淋好入味,有意外驚喜,頗有水準。食物質素其實不錯,祇係服務態度麻麻地,似茶餐廳感覺。

E餐  雜錦壽司定食 (附前菜、迷你烏冬及飲品)

壽司刺身都唔錯,環境都舒服,燉牛尾好淋好入味,有意外驚喜,頗有水準。
食物質素其實不錯,祇係服務態度麻麻地,似茶餐廳感覺。
2020-11-05
2020-10-27 926 瀏覽
日本菜的確能夠討人歡心,灣仔除了銀座神樂屋外,一遊便是我另一不二之選。一遊的午餐雖然只有數款,但就是貴精不貴多。有熟食同樣有刺身壽司。當中最抵食一定是壽司餐,一碟約有9件,還配上烏冬或蕎麥麵,豐富又飽肚。但我每次到來必定點刺身定食。一則刺身是厚切,吃起來口感甚佳,此外,刺身款式正合我心水,有我最愛的帆立貝,甜蝦和海膽,還有三文魚,油甘魚,吞拿魚。而蔥吞拿魚蓉則最下飯,夠惹味!質素就視乎運氣,來過很多遍,有時都會遇到不新鮮的情況,但絕大多數都很鮮甜美味。跟餐的麵豉湯也不馬虎,有菜絲和羅白絲做配料,而且味道很濃郁,吃完魚生喝碗熱湯就最舒服不過。餐飲的咖啡亦很出色,餐廳提供忌廉代替一般餐廳用的淡奶,味道很滑更重又能保留咖啡香味,質素很不錯。如此豐盛的套餐只售118加10%,我覺得很值得,如果想吃經濟的日本菜,不妨一試。
壽司定食
蕎麥麵

刺身定食

2020-05-23
5 分鐘 (堂食)
壽司定食
蕎麥麵
刺身定食
2020-09-23 1054 瀏覽
從來無寫過食評嘅我,今次一定要讓其他食客知道我嘅糟遇。琴日發生的事情我從來無遇過,亦都唔想遇到。我只係一個係附近工作嘅OL,食晏嘅時候我係雪櫃拎左一盒冷麵外賣,呢款麵我食左超過三次,因為覺得夏天食涼麵好啱,點知我食到一半嘅時候,有一隻大概2cm嘅曱甴活生生係碗麵裡面爬出黎,嚇到我即時掉低筷子,以為自己睇錯,我即時將盒蓋蓋住,影左一張相留證據,衝入廁所嘔。我完全接受唔到眼前發生嘅事,我一向係呢間日本餐廳的常客,於是將盒麵帶返餐廳,當時門口大排長龍等入座,我向經理直接投訴,經理只提出退錢或換食物的選擇,更問:「小姐,咁你想點樣」,我提出現時係餐廳食物衛生問題,我都唔知食完半兜麵會唔會腸胃有事。由於當時我趕住返公司,我留下電話離開,但事發一整日無人聯絡過我,當時佢地一句真誠道歉,門面說話會檢討同廚房溝通等等的說話都無!事後整日我不停作嘔,覺得好難受,希望可以係呢度讓更加多人知道呢件事。

2020-09-22
外賣自取
午餐
2020-08-31 1108 瀏覽
2人限聚令,都要食飯;外賣有85折。一場嚟到梗係坐低慢慢食,定食套餐😹其實是日午餐都有7、8款,不過我們都係雜錦刺身set. 呢度主要做熟客,就算2人限聚令;午市人流稀疏,未使門庭冷落⋯⋯因為外賣有半價😉雖然好吸引,買完我要搵地方食太煩啦!呢個雜錦壽司set, 最好食中間件吞拿魚,入口即溶😋😋雜錦刺身午餐set跟餐可選烏冬或飯無得去日本旅行,唯有嚟食個午餐感受下東洋風味,裝修簡約充滿東瀛味道😃
2人限聚令,都要食飯;外賣有85折。
一場嚟到梗係坐低慢慢食,定食套餐😹

其實是日午餐都有7、8款,不過我們都係雜錦刺身set.
雖然好吸引,買完我要搵地方食太煩啦!

呢個雜錦壽司set, 最好食中間件吞拿魚,入口即溶😋😋
雜錦壽司拼盤

雜錦刺身午餐set
刺身拼盤

跟餐可選烏冬或飯
烏冬

2020-07-23
雜錦壽司拼盤
2020-07-22 587 瀏覽
過一排無食有少少掛住,咁啱去香港行轉就食下啦!份量比以往減少,價錢依舊變相加價;不過百業難捱,質量依舊都繼續支持💪🏻雜錦壽司拼$98,可配烏冬,凍檸茶刺身拼盤$128⋯⋯質量都保持住,份量確係小好多,若果男士要飽肚真係有啲難😥烏冬係清湯系列,烏冬一般;不要抱太大要求麵豉湯正常😊店內裝修充滿東瀛風味,無得去旅行....食左當去過🤪由於疫情擴散,中午繁忙時間入座率都唔爆,希望各食肆都一齊捱過寒冬
過一排無食有少少掛住,咁啱去香港行轉就食下啦!

雜錦壽司拼$98,可配烏冬,凍檸茶

Mixed  Sushi  set  E

Sashimi  set  F

烏冬係清湯系列,烏冬一般;不要抱太大要求
Mini  udon

麵豉湯正常😊
Soup

店內裝修充滿東瀛風味,無得去旅行....食左當去過🤪

2020-07-22
Mixed  Sushi  set  E