餐廳: 一遊
資訊:

2023-05-09 63 瀏覽
合和中心是上一代的名人集中地,保留咗好多老店。經得起風浪嘅食肆,自然無論食物質素還是服務水準都有質素。首先是刺身五點,最吸精係大拖羅,真係齒頰留香,一啖一咬,魚油四溢,滿口魚香,真係好滿足。赤貝爽口,牡丹蝦綿滑,所有刺身質素不錯,為一是鮮甜味不夠。壽司10件,用上不少貴魚。壽司飯大小適中,魚生後設,配搭得很好。嚟到居酒屋,點都要試吓串燒,點知依度串燒碟碟有驚喜,一試難忘,一定會返嚟再食。燒鰻魚,皮脆肉嫩,肉質爽脆,好正!牛舌 juicy厚切有咬口。最後飲碗湯暖吓個胃,石鍋牛肉菜湯, $48超抵。亦冇將價就貨,用了豐富鮮甜美味。另外服務都10分貼心,每上一碟餸都會幫你換碟,侍應亦會主動介紹自己的名字和每道菜。

2023-05-03 118 瀏覽
之前食過尖沙咀既一遊,對一遊印象好好,食物非新鮮。今晚約左啲朋友係港島食島,見到一遊係灣仔合和中心都有分店,於是推薦朋友今晚食飯。我地叫左四款食物,又齊刺身、壽司、天婦羅同煮蜆。每道菜餐廳嘅經理都好用心介紹俾我哋聽,特別係個刺身池魚王,非常新鮮,肉質既口感食得出係岩岩新鮮切開既魚,朋友都食得好開心。另外,個壽司都好吸引,經理話每次食都有機會係唔同魚,因為佢地會用最新鮮既時令刺身做壽司,兩個人一齊食份量岩岩好。
之前食過尖沙咀既一遊,對一遊印象好好,食物非新鮮。今晚約左啲朋友係港島食島,見到一遊係灣仔合和中心都有分店,於是推薦朋友今晚食飯。我地叫左四款食物,又齊刺身壽司、天婦羅同煮蜆。每道菜餐廳嘅經理都好用心介紹俾我哋聽,特別係個刺身池魚王,非常新鮮,肉質既口感食得出係岩岩新鮮切開既魚,朋友都食得好開心。另外,個壽司都好吸引,經理話每次食都有機會係唔同魚,因為佢地會用最新鮮既時令刺身壽司,兩個人一齊食份量岩岩好。
最近灣仔合和中心開咗一間新嘅日本居酒屋,裝修好有日本feel。全部以木來裝修。好有置身日本嘅感覺。白身魚薄切 (麻油味)$280魚嘅肉質白裏透紅,非常彈牙爽口。好重麻油味,上面有昆布。麻油可以蓋上魚嘅腥味,夏天最啱食。壽司10貫 $288廚師會根據當日最新鮮嘅食材,做出10款唔同嘅壽司。吞拿魚、金線鯛、帶子、赤貝、海赤、姜蔥吞拿魚、牡丹蝦、油甘魚….每款刺身都非常新鮮,看得出所有刺身都有油光,色澤好通透。食落肉質鮮甜,好爽!最正係薑蔥吞拿魚,紫菜夠脆、吞拿魚夠新鮮,超正。赤貝刺身好爽口彈牙。柚子燒灼梳打 $52柚子味再加埋梳打水,夏天必點。 酸酸甜甜好開胃,好啱女仔飲,好易入口。另外,燒灼嘅味道唔會太濃,亦唔會有苦味。 酒精濃度唔算高,唔會暈。柚子酒 $48 日本高知縣產,用有機培植柚子出來做成嘅柚子酒,酸酸甜甜,唔會過甜,好重柚子嘅果味。 好清新,飲完好醒神。 喜歡柚子汁嘅朋友一定唔可以錯過。海鮮天婦羅盛合 $248廚師會選當日最新鮮嘅食材,做出10款唔同嘅天婦羅。 每次都必有兩隻天婦羅大海老、公魚、喜魚、魷魚。再因應季節而改變其他食材。 今次就有帶子(連裙邊)、紫菜海膽、南瓜日本甘

白身魚薄切 (麻油味)$280

壽司10貫 $288

柚子燒灼梳打 $52

柚子酒 $48

海鮮天婦羅盛合 $248
廚師會選當日最新鮮嘅食材,做出10款唔同嘅天婦羅。 每次都必有兩隻天婦羅大海老、公魚、喜魚、魷魚。再因應季節而改變其他食材。 今次就有帶子(連裙邊)、紫菜海膽、南瓜日本甘蕃薯、茄子、秋葵、松葉蟹蟹鉗。 天婦羅粉唔會過厚,薄薄一層包住食物,非常脆身唔熱氣。

柚子豚肉石頭湯 $108
豚肉、豆腐、柚子清湯。原來日本人飲完酒、食完刺身之後最尾會叫一個湯嚟暖返個胃。今次我哋都學吓日本人嘅做法,叫個湯飲吓。湯中有淡淡嘅柚子味,好奇一問做法。 原來係用油爆香豬肉時加入柚子胡椒粉,再加入水去煲呢個湯。

2023-04-24
  • 壽司10貫
  • 海鮮天婦羅盛合
2023-04-27 101 瀏覽
餐厅环境不错适合下班后和朋友找小聚点了刺身,天妇罗,寿司刺身很新鲜本身不太吃生食的我都觉得很不错老板服务很热情一直在介绍食材认清楚了白色的鱼类哈哈荔枝饮料很惊喜,解腻
餐厅环境不错
适合下班后和朋友找小聚
点了刺身,天妇罗,寿司
刺身很新鲜
本身不太吃生食的我都觉得很不错
老板服务很热情
一直在介绍食材
认清楚了白色的鱼类哈哈
荔枝饮料很惊喜,解腻
2023-04-26 109 瀏覽
最近一遊原來好火紅,身邊好多朋友都推介,佢有兩間分店,包括係尖沙咀諾士佛台同灣仔合和中心,今晚朋友們係港島,所以揀左灣仔店。灣仔店門口裝修已經好有日式風味,裡面既燈光偏暗,有日式居酒屋既格調,好適合同朋友聚會既餐廳。我本身好鍾意食刺身,但今晚我好鍾意佢既清酒煮蜆,粒粒都好大同好肥,一問之下原來啲蜆係美國蜆,所以唔似本地蜆瘦瘦地,個湯就有啲苦苦地既味道,相信係清酒煮完啲酒精揮發左。叫左四樣菜式,埋單一千蚊左右,物超所值。
2023-04-25 70 瀏覽
今次是第三次食,次次都要等位起碼20分鐘,即使裡面有好多吉檯都唔叫客入,由得你在出面排隊,製造假象好似多人幫襯。侍應自己落錯單,仲西面話你。野食雖然不錯,但服務態度超惡劣,性價比超低,唔會有下次。
2023-04-19 177 瀏覽
之前中午試過刺身定食,覺得ok,諗住再試下其他野。今次叫左刺身三點拼鐵板肉眼定食。牛肉ok,刺身麻麻地唔係特別新鮮,沙律啲醬汁好似切雞飯上面啲薑蓉咁,加埋一$317,如果呢個價錢,食物質素就淨啲。
2022-12-05 1016 瀏覽
再到一遊吃晚餐,水準穩定,服務良好。🍣今次點了吞拿魚蓉軍艦,味道較淡,魚香稍嫌不足,但份量多。另點了海膽手卷,海膽味道香濃香滑,味道不錯。但是,兩款壽司飯都比較散,黏度不足,醋味亦不足夠。另外再叫了魷魚刺身,味道不錯,份量亦足。🍜熟食點了牛肉湯烏冬,牛肉相當美味,留香足夠,入口溶化,建議食。🍤第一次吃這裏的天婦羅,選擇了海鮮天婦羅,分量很大,每類海鮮都有兩件,包括帶子、虎蝦、魷魚、白身魚、南瓜、番薯等。每一款都很好吃,值得一試。🍲還有一盒蟹肉豆腐,本菇與蟹肉煮成汁,配上日式炸豆腐,相當美味,口腐十分香滑。餐廳食品定價較高,但份量亦較多,所以一班人share食比較性價比高。👍🏻餐廳服務很好,整體用餐感覺良好。
再到一遊吃晚餐,水準穩定,服務良好。

餐廳服務很好,整體用餐感覺良好。
吞拿魚蓉軍艦
牛肉湯烏冬
雜錦海鮮天婦羅
蟹肉燒汁豆腐
2022-07-18 1682 瀏覽
同朋友去到灣仔諗住搵間好少少嘅食肆lunch,各人叫咗個set lunch,諗住鰻魚飯一定穩陣,所以叫咗個滑蛋鰻魚飯set lunch,價值$128,灣仔嚟講都可以啦,點知竟然食咗個人生食過最難食嘅滑蛋鰻魚飯,基本上見唔到鰻魚,水汪汪,食咗幾啖真係頂唔順!
滑蛋鰻魚飯
2022-07-11 1394 瀏覽
曾經係飯堂,依家少咗嚟;以前lunch time門口必定排長龍,依家唔使排隊直入仲大把位😓質素係無變,不過價錢貴咗冇咁抵食😮‍💨雜錦壽司拼盤$118可以揀蕎麥麵或者烏冬刺身定食$148⋯⋯相比以往係細份左,無咁耀眼記得以前好似豐富啲,海膽小咁一件😑以前2點離開都仲好多人,今時不同往日反之另一邊街頭之店舖興旺,食肆選擇多左呢度偏僻都會小左人上嚟🫣其實店舖充滿東瀛氣氛,希望再次興盛☺️午餐選擇都差不多
曾經係飯堂,依家少咗嚟;
以前lunch time門口必定排長龍,
依家唔使排隊直入仲大把位😓

質素係無變,不過價錢貴咗冇咁抵食😮‍💨

雜錦壽司拼盤$118
可以揀蕎麥麵或者烏冬

刺身定食$148⋯⋯相比以往係細份左,無咁耀眼
記得以前好似豐富啲,海膽小咁一件😑

以前2點離開都仲好多人,今時不同往日
反之另一邊街頭之店舖興旺,食肆選擇多左
呢度偏僻都會小左人上嚟🫣

其實店舖充滿東瀛氣氛,希望再次興盛☺️

午餐選擇都差不多

2022-07-11
喺打呢編食評之前我睇咗好多其他食客打嘅食評有啲出呼意料因為無論係食物同服務我都覺得ok(澳牛我都覺得ok)先嚟睇吓佢本menu係有啲殘舊嘅,因為幾年冇換過同冇加過價其實我覺得呢度有好多款式又或者係佢每版只印幾款所以好似都幾多頁個waiter 初時比我哋嘅感覺好似成日想叫我哋落單咁轉頭又推介吓我哋咁行嚟行去幾次但真係好多嘢都想試花多眼亂我哋叫咗個白身魚茶漬飯湯飯嘅味道偏淡同魚一齊放入口就啱啱好喇天婦羅烏冬炸粉唔會太厚特別要讚係魷魚天婦羅一啲都唔韌個口感係啱啱好唔會過熟其他都好好食烏冬仲加咗啲柚子皮多咗一種清甜感刺身有中拖羅有少少根但勝過xxx,xx等等帶子爽口(因為係飛機貨夠新鮮無急凍)牡丹蝦夠鮮甜油甘魚回甘活赤貝我食唔番廿年前嗰種味道上湯揚豆腐味道冇咩特出厚燒玉子好多時街邊見到玉子都會試食以呢件個味道嚟講絕對可以再食而且唔會(漏)其實本身諗住呢道碟碟嘢都好細但原來碟碟分量都好足初時仲驚食唔哂但由於太好味(可能我耐冇食好嘢)全清之後仲叫住個waiter嚟讚吓啲食物同問咗好多關於食物同一遊嘅問題佢都好有耐性咁一一解答佢本來加水比我哋我哋話夠之後見傾咗陣又話加啲水比我哋其實已經到咗收檔時間佢
喺打呢編食評之前
我睇咗好多其他食客打嘅食評

有啲出呼意料

因為無論係食物同服務我都覺得ok
(澳牛我都覺得ok
先嚟睇吓佢本menu
係有啲殘舊嘅,因為幾年冇換過同冇加過價

其實我覺得呢度有好多款式

烏冬仲加咗啲柚子皮
多咗一種清甜感

刺身
中拖羅
有少少根但勝過xxx,xx等等

帶子
爽口(因為係飛機貨夠新鮮無急凍)
牡丹蝦

(特)刺身合五點
  • 尤魚天婦羅
  • 拖羅
2022-05-26 1023 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟滑蛋流心芝士豚肉迷你石頭煮🌟🌟🌟🌟刺身三點中午黎一遊同同事食飯,點左個滑蛋流心芝士豚肉迷你石頭煮併刺身三點,剩係聽個名都已經覺得好邪惡。上菜果刻見到石頭煮入面既醬汁咕嘟咭嘟咁冒緊泡。熱辣辣好吸引。豚肉只有兩塊,份量有啲少,但入囗有驚喜。廚師係豚肉中間橫切一刀,兩片薄豚肉好似三文治咁夾住芝士,再黏上炸醬拎去炸。炸醬沾滿辣醬汁,豚肉入囗嫩滑,咬開左食到拉絲既芝士,口感豐富。石頭煮入面除左蛋之外,仲加入左韓色泡菜,香香辣辣,送飯一流。今日既刺身係帶子,八爪魚同埋三文魚,每款各兩片。帶子同八爪魚都唔會黏黏琳琳,咬落爽口唔腥。三文魚厚身,咬落唔會梅,都唔錯。埋單加一170~

🌟🌟🌟🌟🌟滑蛋流心芝士豚肉迷你石頭煮
🌟🌟🌟🌟刺身三點

埋單加一170~
2022-05-22
2022-05-07 985 瀏覽
一遊午市套餐一向抵食,今日路過,梗係要回味下啦,睇吓水準有冇保持到先😃我哋兩個都叫咗壽司定食 (@128)一個跟烏冬,另一個蕎麥麵,湯底一樣,清淡醬油味,甜甜地。壽司🍣定食有六件壽司、四件卷物,呢個價錢,壽司都算新鮮,不過份量唔算好多,食晒都係六七成飽,跟住可能要去另一個地方食甜品😝值得一讚嘅係,卷物裏面都係魚生,有三文魚,吞拿魚,池魚等等,唔係青瓜卷物hea你😂定食仲有餐茶,我哋叫咗凍啡,熱檸水,正常味道。整體保持水準,下次會再嚟食。

日本
日本
  • 壽司定食
2022-01-22 733 瀏覽
一個人的浪漫🌹😌刺身定食🍣🍱由$110食到而家$138了😅刺身係新鮮既,即磨咖啡都好好飲👍🏻但刺身份量縮水了🥲厚切變薄切,兩隻蝦變一隻蝦。。感覺無之前咁抵食
午餐
2021-12-19 642 瀏覽
見同事有時會買依間既外賣lunch set食到lam lam 利,於是中午拉隊落去食個team lunch。好彩早小小派同事去拎位先,12點3落到去都見到門口派緊隊。依個入座率都基本肯定左食物既質素。叫左個刺身lunch set,配埋小菜,面鼓湯,飯同餐飲,都好豐富。可能中午客人較多,都等左3,4個字先上菜。刺身新鮮既,而且唔會太薄,口感鮮甜。有三文魚,油甘魚,赤身,吞拿魚蓉,海膽帶子,大蝦,種類都好豐富。特別係海膽帶子配搭幾有諗法,有驚奇。下次會中午再去食,不過要早d拎位。
下次會中午再去食,不過要早d拎位。
刺身
刺身lunch set