2019-01-06 53 瀏覽
係中環想食平民價但不是茶餐廳好難,甘岩見到有台式野又不貴,一於就去食。店不大,但可以堂食。紅燒牛肉麵$88麵質爽口彈牙,牛肉鮮嫩,紅燒味重,連湯底都有紅燒味。原條蒲燒鰻魚飯$138鰻魚燒得好香,性價比好高,仲有溫泉蛋配埋撈飯食,推介。和風溫泉蛋$12入口即溶,好香滑,伴埋紫菜食好有味道肉燥青菜$28肉燥味香,菜好爽嫩,撈埋食味道不錯蘆薈桂花雪梨茶+$12好潤喉,桂花同雪梨都好夾冷泡茉莉毛尖茶+$12茉莉茶香味濃,正好中和一下芋圓仙草凍$35芋圓多而且大粒,有嚼勁,仙草亦好幼滑,推介

店不大,但可以堂食。

紅燒牛肉麵$88

麵質爽口彈牙,牛肉鮮嫩,紅燒味重,連湯底都有紅燒味。

原條蒲燒鰻魚飯$138

鰻魚燒得好香,性價比好高,仲有溫泉蛋配埋撈飯食,推介。

和風溫泉蛋$12

入口即溶,好香滑,伴埋紫菜食好有味道

肉燥青菜$28

肉燥味香,菜好爽嫩,撈埋食味道不錯

蘆薈桂花雪梨茶+$12

好潤喉,桂花同雪梨都好夾

冷泡茉莉毛尖茶+$12

茉莉茶香味濃,正好中和一下

芋圓仙草凍$35

芋圓多而且大粒,有嚼勁,仙草亦好幼滑,推介
2019-01-05
2019-01-05 26 瀏覽
不是經常經過這一條街,恰巧經過時發現這間小店,決定進去一試店裏沒有華麗的裝潢,就到了台灣的小店進餐一樣。我們點了幾樣小食及兩樣主食鹽酥雞和米紙蝦春卷都是熱騰騰的,吃得出是即叫即炸,惹味得很牛肉麵十分足料, 上桌時碗上有幾塊大牛肉,湯底濃郁,我認為我在台灣麵店吃的沒有分別呢我們還點了原條鰻魚飯,店裏選用的是珍珠米,口感不錯,燃燒汁的味道配搭起來十分恰當,不會過咸最後我們還點了一客台灣香腸,吃起來有甜甜的味道,令人不自覺地吃完一口又一口整體來說所有食物都有驚喜,值得一試
不是經常經過這一條街,恰巧經過時發現這間小店,決定進去一試

鹽酥雞和米紙蝦春卷都是熱騰騰的,吃得出是即叫即炸,惹味得很

整體來說所有食物都有驚喜,值得一試
2019-01-05
  • 米紙蝦春卷
2019-01-04 16 瀏覽
過年前很忙,公司加班大家做完嘢,四個人一起食飯,不如就去一起食堂啦!中環來說,這裏不貴,幾十蚊食個飯或麵,無需加一,台灣風味。紅燒牛肉麵有四五牛肉,鬆軟大件,味道都幾好,麵質有彈力,湯唔會膩都每話過鹹。滷肉飯一片片的滷肉,汁都幾多,用台灣米。台灣土雞肉飯雞肉唔嚡,但又唔係好滑,加隻溫泉蛋滑好多,蛋好食。和風雞沙律跟飯材料一樣,換上沙律菜,有生菜、番茄仔、粟米。鹽酥雞炸得好好,美味。 燙青菜新鮮。蘆薈桂花雪梨茶甜度適中,蘆薈好食。招乎我們是位講英文的女士,態度很好,食晏又多個地方了。

滷肉飯
一片片的滷肉,汁都幾多,用台灣米。

台灣土雞肉飯
雞肉唔嚡,但又唔係好滑,加隻溫泉蛋滑好多,蛋好食。

和風雞沙律
跟飯材料一樣,換上沙律菜,有生菜、番茄仔、粟米。

鹽酥雞
炸得好好,美味。

燙青菜
新鮮。

蘆薈桂花雪梨茶
甜度適中,蘆薈好食。

招乎我們是位講英文的女士,態度很好,食晏又多個地方了。
2019-01-04
2019-01-03 77 瀏覽
最近lunch都開始諗唔到食乜好,同事就話我聽附近新開左台灣餐廳叫一起食堂,我地就決定lunch 去啦!去到裝潢帶點日本台灣風,幾特別 環境都好闊落唔逼,幾好坐!店員推介我食呢個原條浦燒饅魚飯,黎到賣相十分吸引,條饅魚大份到連個碗裝唔哂,上面仲有個溫泉蛋,吉開個蛋黃 蛋汁撈落飯度,配合埋饅魚既醬汁非常惹味,饅魚肉質好嫩 無乜骨,好正!我仲叫左個台式香腸,烤得非常香脆,配埋蒜片一齊食,重口味既我岩哂,食唔停口呢!最後叫左杯冷泡茉前毛尖茶,入口好甘白,茶味清香,中和返重口味既食物,非常好飲呢 呢度既食物性價比高又好味,好推薦大家黎

呢度既食物性價比高又好味,好推薦大家黎
2019-01-01 79 瀏覽
最近經常都要在中上環一帶工作,這晚在中環街市附近收工,和同事找地方吃晚飯!見到域多利皇后街新開了一間台式餐廳,餐廳不算大,吧枱,有點台灣食店的風格!所有食物都在餐紙上,只要tick自己想吃的,交給店員就可以了!我們點了兩款小食兩款主菜和兩杯飲品!和風炸豆腐豆腐炸得外層酥脆,裏面十分嫩滑!豆腐上面還有木魚絲!烤台灣香腸我本身很喜歡吃台灣香腸,甜甜的,又有咬口,外層還烤得有點脆,很好吃的小食!原條蒲燒鰻魚飯這個賣相相當吸引,很大條的原條鰻魚非常吸睛!甜甜的鰻魚汁,嫩滑的鰻魚肉,加上白飯,非常滿足!魯肉乾拌麵同事選的也不錯,半肥半瘦的魯肉,加上肉燥,很甘香,拌麵很有咬口!我點的四季春茶很能解膩,入口甘甘地!桂花雪梨茶很滋潤!另外也點了肉燥燙青菜,菜很爽脆新鮮呢!

我們點了兩款小食兩款主菜和兩杯飲品!
和風炸豆腐

豆腐炸得外層酥脆,裏面十分嫩滑!豆腐上面還有木魚絲!
烤台灣香腸

魯肉乾拌麵

我點的四季春茶很能解膩,入口甘甘地!

桂花雪梨茶很滋潤!

另外也點了肉燥燙青菜,菜很爽脆新鮮呢!
2018-12-21
2018-12-31 89 瀏覽
嚟到中環,要搵食嘢地方都真系好多,行到域多利皇后街,見到呢間個招牌用木做,好特別,睇下原來系食台灣菜,於是決定試下紅燒牛肉面🐂🍜牛肉炆得好稔,好入味,麵條有啲似烏冬,湯底都好濃郁,好有台灣嘅味道,另外每款午餐都配上3款小食,有沙律,木耳,鹽酥雞,好豐富蔥油土雞肉飯🐔🍚土雞肉系撕碎左嘅,加上蔥油嘅香味,配飯真系好好味,另外仲配左只魯蛋,鹵水咸味適中,蛋鹵得好入味,保持軟軟的口感,炸花枝丸花枝丸好彈牙,外脆內軟😋😋鹽酥雞表面嘅炸粉唔會太厚,咬落去依然食到啖啖嘅雞肉,正👍🏻👍🏻冷泡茉前毛尖茶好香嘅茉莉花香味,加上冷泡,入口香醇,唔會有苦澀味仙草豆漿豆味特別香滑,內有仙草,加添咬口,令口感特別豐富

紅燒牛肉面🐂🍜

蔥油土雞肉飯🐔🍚

炸花枝丸
花枝丸好彈牙,外脆內軟😋😋

鹽酥雞
表面嘅炸粉唔會太厚,咬落去依然食到啖啖嘅雞肉,正👍🏻👍🏻

冷泡茉前毛尖茶
好香嘅茉莉花香味,加上冷泡,入口香醇,唔會有苦澀味

仙草豆漿
豆味特別香滑,內有仙草,加添咬口,令口感特別豐富

2018-12-30 106 瀏覽
中環是典型的商業區,高消費食肆林立,作為上班一族,亦沒可能天天大魚大肉,有時想平衡消費,位於舊中環街市斜路的一起食堂,絕對係另類嘅選擇。清新食店極具台灣色彩,除了紅燒牛肉麵,滷肉飯,鹽酥雞這些台灣美食,原條蒲燒鰻魚飯,和風牛肉飯都是小店的主打。平安夜的黃昏,大部份寫字樓下午休息,一樣的食店,卻有不一樣的感覺,造就了我今天的聖誕大餐🌲茄紅色的濃湯帶點蕃茄味,粗麵條滑滑的帶點嚼勁,如此配搭若然湯頭不夠厚實,成碗麵很容易會淡而無味,再試牛肉,腍滑輭熟,充滿肉香,一口駁一口,確實非常美味🍜原以為一客三條太多了,可是那神奇的醬汁特別醒胃,即炸春卷卜卜脆,鬆化可口,不消一會給我吃光,這個棒棒真的十分棒。仙草豆漿少甜可口,跟餐價只需$12 ,不喝就是你的損失。中環人慣了急促的步伐,身邊的事物很容易就會擦身而過,原來放慢腳步,靜心欣賞,唔一定要高消費,也可以吃得好東西

2018-12-30 44 瀏覽
中環嘅一間台灣餐廳,一起食堂,裝潢既簡單又突出,可能去咗一般台灣小店一樣。小店用木傢俬為主,牆上掛着嘅係台灣著名電影嘅海報,那些年當然唔少得啦。欣賞完小店裏邊嘅裝潢,係時候要點嘢食了。本人幾鍾意個簡約嘅餐牌,一張紙就可以睇晒你可以食到啲咩,就係方便。兩個人,叫咗兩個主食,三款小食,兩杯嘢飲,都已經食到好飽啦。先講嘢飲,一杯係蘆薈桂花雪梨茶,另一杯係仙草豆漿。我飲個杯係仙草豆漿,唔會過甜,吸吸下仲有一舊舊仙草咬下,仙草同豆漿毫無違和感。小食叫左一口䓤餡餅,炸花枝丸,燙青菜。份餡餅有六粒,份量一啲都唔失禮,佢仲要每粒咬落去真係有汁咇出黎,正架。炸花枝丸有四粒,每粒都好多料,唔係淨係得粉,個皮仲要炸得幾好,岩岩好有少少脆,但又唔會硬,推介。燙青菜係為左健康而食,小店用嘅係油麥菜。主食分別叫左原條鰻魚飯同紅燒牛肉麵。鰻魚飯仲有糖心蛋,撈飯食真係絕配,條鰻魚都好好味,一啲都唔瘦,紅燒牛肉麵就要講講牛啦,舊牛要係好正,炆到好淋,配埋個湯,軟淋淋既牛,應該係牛腩至真,因為舊肉帶點脂肪,所以食起黎比普通牛肉更好味。總結:一間不俗既台灣小店,有機會到中環的話,會再光顧。

一口葱餡餅

原條鰻魚飯
紅燒牛肉麵

總結:一間不俗既台灣小店,有機會到中環的話,會再光顧。
一口葱餡餅
原條鰻魚飯
  • 炸花枝丸
2018-12-29 104 瀏覽
最近聽同事推薦公司附近新開左間台灣菜幾好食,名叫做「一起食堂」,位於域多利皇后街,鄰近香港站同中環站,上班族午飯時間或放工都可以黎食哦!小店面積唔算大,放工時間都擠滿客人,幾受歡迎的啊菜單好簡潔,但選擇都唔少架日式炸豆腐薄薄的脆炸皮,內裡係豆味濃郁的嫩滑豆腐,外脆內軟,正!肉燥燙青菜生菜好碧綠新鮮,而且好鮮甜,加埋肉燥一齊食多左一份鹹香魯雞腿飯顧名思義有魯肉同雞腿,半肥瘦的魯肉好軟腍又鹹香,充滿豬肉脂香,送飯食一流!雞腿都幾入味,但略嫌唔夠嫩滑原條蒲燒鰻魚飯鰻魚燒得剛好,都幾肥美厚肉,原條鰻魚份量十足,啱晒鰻魚控呢!面上加左飯素就更加滋味嚕和風溫泉蛋溫泉蛋好軟嫩,蛋黃呈現流心形態,充滿蛋香,就咁食或者撈白飯都得哦熱芋圓燒仙草同朋友將碗芋圓分左成兩小碗,芋圓有成幾十粒,好多呢,大滿足!仙草帶有陣陣草藥清香,唔會好甜!三色芋圓分別係番薯、紫薯同芋頭,食得出係好天然嘅芋頭同番薯味,口感好煙韌彈牙且富有嚼勁,好高質素啊!菊花黑枸杞茶 & 冷泡茉莉毛尖茶黑枸杞茶帶有清香菊花味!茉莉毛尖茶好清雅,可解膩

菜單好簡潔,但選擇都唔少架

日式炸豆腐

薄薄的脆炸皮,內裡係豆味濃郁的嫩滑豆腐,外脆內軟,正!

肉燥燙青菜

生菜好碧綠新鮮,而且好鮮甜,加埋肉燥一齊食多左一份鹹香

魯雞腿飯

雞腿都幾入味,但略嫌唔夠嫩滑

和風溫泉蛋

熱芋圓燒仙草

菊花黑枸杞茶 & 冷泡茉莉毛尖茶

黑枸杞茶帶有清香菊花味!茉莉毛尖茶好清雅,可解膩
2018-12-29 54 瀏覽
係中環睇完展覽,唔係好諗到食咩,經過見到呢間一起食堂小店,價錢同賣相都幾吸引,於是入左去試試🤤餐廳裝潢有點溫暖既感覺,除左播住台灣流行曲外,仲貼上不同台灣懷舊海報。食物選擇唔多有面、便當同小食三類揀,我同朋友一人叫左一個主食,兩個小食同兩杯飲品。不約而同都想試蘆薈桂花雪梨茶,黎到有半杯都係料,飲落同想像中一樣,啖啖蘆薈雪梨,好滋潤。炸花枝丸每粒花枝丸都炸到熱辣辣、脆卜卜,口感彈牙,有粒粒墨魚肉,係無欺場既花枝丸。米紙蝦春卷我以為係米紙卷,但原來係炸的。米紙炸到脆卜卜,咬落鬆化,入面包住蝦同春卷料,配埋上面既沙律醬,唔會好油膩。海鮮稻庭烏龍麵原來台灣烏龍麵係烏冬既意思,呢碗海鮮烏冬都非常足料,有大蝦、青口、蟹肉棒、花枝丸、魚片,同埋一隻溫泉蛋,湯底都頗鮮甜,稻庭烏冬唔洗講都知好味。原條蒲燒鰻魚飯呢個飯真係不得了,除左有原條鰻魚外,仲有一粒溫泉蛋,先用溫泉飯拌飯,再一口鰻魚一口飯,好正😋😋 鰻魚肥厚彈牙,咬落肉質一d都唔散,厚實又彈牙,仲好肥美。

炸花枝丸

2018-12-18
3K
2018-12-28 27 瀏覽
台灣式小店直捲香江,一間開了又一間,最近發現中環靜悄悄又多了一間,聽聞午飯時段一席難求,為的是紅燒牛肉麵啊!醒目的我,當然避開人流,黃昏時間最適合不過。期待的紅燒牛肉麵就在面前,賣相不錯。雖然面層浮現紅色的油,但不覺油膩。麵條比較軟身,缺少一份煙軔感。牛肉煮得軟腍又帶點嚼口,好香。蘿蔔要比個like,夠入味。點了一份炸花枝丸,不油不膩,非常彈牙,可蘸少許准鹽調味,增添味蕾。整體來說,食物水準真的不錯,價錢又合理,難怪時常滿座。

整體來說,食物水準真的不錯,價錢又合理,難怪時常滿座。
2018-12-28
2018-12-28 67 瀏覽
週未的一個下午出了中環,很久也沒有到這裡逛逛,周圍的舖頭都轉了不少。經過這間叫”一起食堂”的食店,是吃台日式便當,於是進去試試。下單是自己劃紙的,有麵,便堂,小吃,配飲品可以用優惠價加$12,都幾抵!😛我地叫左個原條鰻魚飯,真係一整條的上菜😍而且也挺厚身,吃下去沒有硬的碎骨👍旁邊再配上獅子狗,炸墨魚丸同沙律菜,湯,像一個便當一樣!另一個叫了海鮮烏冬,有蝦,青口,魚餅,墨魚丸,蟹柳,都好多海鮮,而且烏冬吃下去彈牙,值得一試!!小食方佢,叫了一個鹽酥雞,非常脆口加上一些胡椒味,好像台灣吃的味道。😊肉燥燙青菜,菜配上肉燥食又幾好味😌飲品方面,叫了仙草冬瓜茶同黑糖薑母茶,2款也不太甜,只係加$12都幾抵🤗

鹽酥雞

肉燥燙青菜,菜配上肉燥食又幾好味😌

2018-12-22
2018-12-25 91 瀏覽
是日途經中環,朋友狂呻肚餓,所以入左去呢間台灣小店到食個便飯⋯鋪頭望落細細間,係中環區黎講,個裝修同環境都幾特別👍🏻朋友叫左個蒲燒鰻魚飯,大大碗,又配埋湯,鰻魚味道十分好,朋友食完大叫唔夠喉⋯而我就叫左海鮮稻庭烏龍麵,夠哂滿足呀!海鮮料好豐富,而稻庭烏冬又夠哂彈牙👍🏻朋友夠大食,於是叫多左3份小食,包括:鹽酥雞,炸花枝丸同台灣腸,味道相當不錯,好有台灣風味,而份量亦都不少🤤最後每人一杯熱桂花雪梨茶清下熱氣,今晚真係好滿足😊😆
鋪頭望落細細間,係中環區黎講,個裝修同環境都幾特別👍🏻

最後每人一杯熱桂花雪梨茶清下熱氣,今晚真係好滿足😊😆
2018-12-24 57 瀏覽
一起食堂聖誕臨近同朋友想喺港島影裝飾就朋友喺中環放工就揾下附近有咩價錢合理既選擇🤔最後決定落户呢間新開台日式便當餐廳~位置唔算難揾,不過餐廳係長方形小店。一行入去就被一整幅藍色牆吸引!😍根本就係為打卡而設!而另一面牆同店較入面位置就貼滿左台灣小清新電影poster❤掛左幾個燈籠,的確有台灣小巷小店既感覺!食物方面唔算好多選擇,不過晚市中環來說價錢真係算非常平易近人了🙈我地叫左兩個主食、兩個小食,而飲品可選較養生的選項紅燒牛肉麵必須一提,燈光同牆既配合下,份食物望落加分不少!😂牛肉 “冧”身,麵係屬有咬口的,味道不錯,食完亦唔會口渴👍🏻而且有菜有蘿蔔做配菜原條鰻魚飯上枱時望到好開心🤩鰻魚份量多,加上温泉蛋❤鰻魚香而且沒有過咸,抵讚!而個飯亦係有米香既飯(好似廢話lol), 但實在係難得煲得好既飯😂米紙蝦春卷(7) 炸皮香脆,醬汁惹味,有蝦粒同其他配料,上完無耐就俾我地夾下夾下食哂了🤤🤤🤤鹽酥雞粒(8)比較重口味,勝在放左陣仍然能保持香脆!飲品叫左桂花茶,一熱一凍凍既無加冰而係雪凍,所以飲到尾都無變淡既問題。👍🏻而且用外賣杯裝,相信係為方便上班族拎走~誠意加分!👏🏻
一起食堂

一行入去就被一整幅藍色牆吸引!😍根本就係為打卡而設!

鹽酥雞粒(8)比較重口味,勝在放左陣仍然能保持香脆!

飲品叫左桂花茶,一熱一凍
2018-12-24 69 瀏覽
行過發現中環有新鋪,入去試試~紅燒牛肉麵  $88麵好煙韌,口感似讚崎烏冬咁,而且滑~ 湯都幾濃,忍唔住飲晒d湯。原條蒲燒鰻魚飯 $138 + $12 有魯肉飯 哇~ 都幾大條~ 大到出個碗外面~ 冇呃秤有溫泉蛋~~~ 整爆個黃,等d蛋黃漿流落d飯都,一啖飯裡面有鰻魚、蛋漿、燒汁~ 正!!!米紙蝦春卷 $32炸花枝丸 $32彈牙~ 點埋d粉食更好味鹽酥雞$32烤台灣腸$28連埋蒜片食~ 正+$12  仙草豆漿唔太甜,ok +$12  菊香黑枸杞茶 少見養生飲品,適合秋冬飲~
行過發現中環有新鋪,入去試試~

紅燒牛肉麵  $88

連埋蒜片食~ 正
+$12  仙草豆漿

唔太甜,ok

+$12  菊香黑枸杞茶
少見養生飲品,適合秋冬飲~