有朋友仔話減肥減肥,影完靚相之後,當然係毒下佢,同佢食餐等佢肥番啦。今次揀左一間位置係中環既台灣食堂去試,聽講呢度既幔魚飯好好味,一於過來朝聖。入到店內既裝潢已經 WIN 左,好有日治時代的台式風味。望下佢既佈置,就知道老闆一定係好喜歡台灣電影啦,佢掛滿晒台灣電影 Poster !我地雖然係得兩個人,但係大家都係刷得,所以我叫比平時多野。我地叫左兩杯台式茶同四個前菜: 溫泉蛋、鹽酥雞、米紙蝦卷、肉燥青菜、台式香腸。每樣都味道都好地道台灣口味,個溫泉蛋同米紙蝦卷比較特別,我覺得好好味! 樣樣野食都係即叫即做,所以上台都係熱辣辣脆卜卜。兩份主食我地點左:爌肉湯麵、原條蒲燒鰻魚飯。個原條鰻魚飯真係冇令我失望,烤到好軟熟彈牙同Juicy ! 個汁係蒲燒鰻魚汁!  識點一定點原條鰻 ! 好正好正! 爌肉麵佢真係俾左一條又大又粗既豬腩肉,一D 都冇同你慳料。 呢餐唔單止好味又豐富,而且咁叫法價錢都係百零蚊一位,我地兩個係飽到捧住個肚走 ! 誠意推介呢間。Will Encore !

台式茶
台式小食
爌肉湯麵
台式香腸
2018-12-20 31 瀏覽
近排係中環行街揀聖誕禮物,見到一間裝修簡單舒服既舖頭仔,驟眼睇以為係食日本野,但原來係食台灣野啊!見到價錢唔貴就入左去試下。我地叫左普通size既蒲燒鰻魚飯食,飯一嚟到見到有隻溫泉蛋係上面有D驚喜,鰻魚口感彈牙,而且都唔細條,鰻魚汁亦都夠甜,送飯真係一流,鍾意食蛋既朋友應該會好鐘意呢個配搭!另外仲試左魯肉乾拌面,面底係用左比較幼身既烏冬,而魯肉就比起平時食既唔同,有帶少少酸味,好特別,用嚟撈面食好開胃。小食方面,我地總共叫左烤台灣香腸,刈包同米紙蝦春卷。台灣香腸配左少少生蒜上碟,鐘意食蒜既朋友真係可以試下,因為夾蒜食令到條腸仔食起嚟更加惹味,台灣腸本來就帶少少甜味,再加上香口既生蒜,真係不得了。本來以為食韓燒先會夾生蒜,點知原來夾台灣腸都可以咁正😋😋😋。刈包個人嚟講就覺得都ok,我朋友話個刈包整得幾正宗,肉醃得好夠味,夾係入面既咸菜都好好食,另外個包都唔差,幾軟熟,我就覺得個口感幾似曼頭,如果鐘意食刈包既人可以一試!最後就係個米紙蝦春卷,個春卷炸得好香口好脆,春卷入面係一D蝦肉同菜,口感幾好幾豐富。春卷個醬好好味,可以叫嚟過下口癮。甜品我地仲叫左香芋奶凍,唔係好大杯,但一打開幾香香芋味

我地叫左普通size既蒲燒鰻魚飯食,

小食方面,我地總共叫左烤台灣香腸,刈包同米紙蝦春卷。

甜品我地仲叫左香芋奶凍,唔係好大杯,但一打開幾香香芋味,食落好creamy好有奶味👍🏻

飲品方面覺得冷泡茶幾好,佢係泡好放入雪櫃,而唔係加冰,唔會沖淡茶味之餘保留到茶味甘香,好解滯,幾推薦大家試下飲!
2018-12-20 40 瀏覽
名古屋、台北有什麼代表美食? 相信離不開鰻魚飯和紅燒牛肉麵吧! 今天機緣巧合,和同事在中環見完客,同事帶了我去一間小食堂,食平靚正的日台美食。店子門外貼上點餐紙,提供午餐和晚餐,最熱門的日台美食、飲品都有。店子裝修簡單而優雅,尤其是近牆的一排木高櫈,跟藍色的牆很襯。另外,其他的牆上掛了幾幅昔日台灣熱賣的電影的海報,海角七號、那些年……通通都是我們喜愛的台灣電影,美好回憶返晒嚟。店主和藹可親,招呼體貼。點餐後,食物、飲品都上得好快。、店主溫馨提示要攪勻才飲。薑母茶薑味濃郁,黑糖不算太甜,飲落非常暖胃。雪梨茶好滋潤,加上淡淡桂花香,飲落好舒服。先說台式。紅燒牛肉麵是到台北必食的。店主提示,這麵會有點辣。放心,有少少辣才是台北紅燒牛肉麵的特色喔! 我們豈會不知道呢? 湯底好濃郁,帶點香辣味。雖然,看似油多了一點,但是,其實飲落一點都不覺肥膩,而且,飲完不會感到口渴,即是沒有落味精的。很喜歡,那些生蔥花,入湯後,令湯味提升。紅燒牛肉好腍、好入味,而且入口隨即化開,讓口腔充滿牛肉味。麵質是較扁而闊身的那種,即是,平是在台北食到的那一種,食落好軟滑,嗦湯食,零捨滋味。長期高據台北小食排行榜前列。這

店主和藹可親,招呼體貼。點餐後,食物、飲品都上得好快。

[黑糖薑母茶]、[桂花雪梨茶]

先說台式。

[紅燒牛肉麵]
紅燒牛肉麵

紅燒牛肉好腍、好入味,而且入口隨即化開,讓口腔充滿牛肉味。

[鹽酥雞]
長期高據台北小食排行榜前列。這店的鹽酥雞亦充滿台北風味,脆、香、入味、鬆化!

[肉燥燙青菜]
另一人氣高企的,當然要數到肉燥飯,不過,我們沒有點,因為我們怕會食得太飽,況且,我們已經揀好了要食鰻魚飯。那麼,想食肉燥又不想食肉燥飯,可以怎樣辦呢? 來一個肉燥燙青菜便可以解決了。油麥菜上加了肉燥,令普通的油麥菜增添美味,愛台灣重口味的,一定鍾意。

是時候說日式。

[和風炸豆腐]
看見木魚乾在炸豆腐上郁下郁下,令人心花露放起來。
豆腐炸到外脆內軟,口感、味道都一流。

[原條蒲燒鰻魚飯]
很多朋友去名古屋都會去蓬萊軒朝聖,不惜一切,無得預約,排兩個多鐘都要食佢個鰻魚飯。在下都領教過。說老實,試一次就夠。雖然,好味道,但是,要花咁長時間去等,而且,要花五千多日圓 (未計消費稅),真的值得嗎? 千祈唔好被電視旅遊節目蒙蔽了。

回說這裡的鰻魚飯。採用日本米,鰻魚是原條的,還有溫泉蛋,另附一碗蔥花白蘿蔔湯,整體賣相已經非常吸引。溫泉蛋的蛋漿混入飯來,令米飯更香滑。

蔥花的輕微辛香味跟白蘿蔔湯清甜味好夾。

鰻魚燒得香,蒲燒汁和紫菜碎佈滿整條鰻魚。
鰻魚的口感是較結實的那種,不像一些食店標榜 “入口即溶” 那種。本人認為 “入口即溶” 的那種多是經過 “人為化學” 處理過的,失去鰻魚本身應有的質感。然而,這裡的鰻魚卻能保留住鰻魚獨有的質感。蓬萊軒有勁敵了!
紅燒牛肉麵
2018-12-19 41 瀏覽
係中環放工想食下台灣野,就入左黎啦~店鋪唔係話好大但就好有台式風味🤭我地都叫左幾多野食 主食方面我地叫左個原條蒲燒鰻魚飯同爌肉干拌面鰻魚都幾大條,而且無骨仲好惹味!咁既價錢配埋湯都算幾扺食😆爌肉姐係五花腩肉,個干面無咁入味,而且肉比較鞋身,唔建議叫黎食。小食方面我地叫左鹽酥雞同台式香腸~味道都算係幾正宗 尤其係個台式香腸!整體黎講都唔係話好重口味~我地仲叫左個刈包,其實姐係五花腩肉包,無咩特別,只係夾左個包黎食,不過肉都係幾大塊幾足料既~

鰻魚都幾大條,而且無骨仲好惹味!咁既價錢配埋湯都算幾扺食😆

我個人比較喜歡台灣美食,所以香港邊度有台灣餐廳,如果朋友推介我都會想去試。今日我就同朋友嚟到呢一間係中環嘅台灣餐館。呢間台灣餐廳係小店經營,店面雖小但有一種溫暖嘅感覺。而且我不嬲喜歡撐小店,就睇吓佢可唔可以成功俘虜我嘅胃口。我見到佢有原條嘅鰻魚飯($138)我呢個鰻魚控當然要點!大大條鰻魚啖啖肉,而且肥美夠晒腍,佢仲去咗隻溫泉蛋,溝埋啲蛋汁同埋鰻魚食,每一啖飯都好幸福!朋友就點咗個海鮮稻庭烏龍麵($88)入面嘅海鮮有蝦,青口,蟹柳墨魚餅同埋墨魚丸,加上我喜歡嘅稻庭烏冬,清清地算不過不失。佢仲驚食完主食驚唔夠飽,店家仲好窩心咁只要加$12就可以升級加多個小魯肉飯,我當然要加兩碗😂佢嘅滷肉飯真心得,肥瘦均勻而且上面嘅魯肉都唔少,$如果響其他香港的台灣餐廳,呢碗咁小嘅滷肉飯起碼賣$20-$30,12一碗係台灣價錢,真係良心小店啊!我哋中咗點咗一堆小食好似台灣烤香腸($28),肉燥燙青菜($28),和風炸豆腐($32)都好有台灣嘅風味啊😋😋另外特飲我哋揀咗三杯,黑糖薑母茶仙草豆漿同埋蘆薈桂花雪梨茶,其中兩杯因為叫咗主食嘅關係只需要加$12一杯,另外一杯都係$24。黑糖薑母茶都幾夠姜,而且我嗰日

原條鰻魚飯

海鮮到庭烏冬

滷肉飯

烤香腸
和風炸豆腐

另外特飲我哋揀咗三杯,黑糖薑母茶仙草豆漿同埋蘆薈桂花雪梨茶,其中兩杯因為叫咗主食嘅關係只需要加$12一杯,另外一杯都係$24。黑糖薑母茶都幾夠姜,而且我嗰日有啲唔舒服,飲完都幾軀寒,仙草豆漿就成功將豆漿同仙草Mix左,朋友覺得唔錯,蘆薈桂花雪梨茶都幾香幾清潤。

同場加插左一件事我不吐不快,隔離枱一對大陸男女,個女人突然間用唔鹹唔淡廣東話投訴話佢覺得暈,原來係因為食青菜入面有一粒細過芝麻嘅青口殻(真係超細細到我地都睇唔到),佢聲稱比呢一粒咁細嘅青口殻銀到佢隻牙,老闆已經好客氣話免咗佢呢一餐飯,問佢有冇需要call白車,點知佢一聽到call白車即時又話唔暈,但係話聽日要睇牙醫,牙醫話佢隻牙有任何嘅損傷都要老闆賠,或即時冇嘢唔代表將來冇野,呢啲乜嘢屈錢黨嚟㗎?!😡😡😡🤬佢唔好話10年之後自己老到d牙甩晒又話係因為呢粒青口殼?痴線!佢仲越嘈越大聲,好彩老闆EQ夠高堅持唔肯賠俾佢,佢最後先死死地氣走左,唔知又去第二間屈第二個,點解而家呢啲大陸屈錢文化嚟咗香港㗎!好恐怖,不過好在老闆企硬,同埋非常有禮貌同嗰個女人解釋,而且我覺得佢處理得非常之好!真心抵讚!

整體來講呢一間這間真是一間性價比頗高嘅台式餐廳,整體味道算唔錯,重點加分係要俾小店老闆,面對一啲無理取鬧的顧客仍然非常高EQ,抵讚。
———————————————————
店名:一起食堂 (中環)
環境🏝:8/10

滷肉飯
烤香腸
和風炸豆腐
2018-12-18 127 瀏覽
喺中環開完會,順便約埋友人一齊試下呢間新開嘅台灣食店。炸花枝丸 - 外皮炸得金黃酥脆,咬落口感十分彈牙。和風溫泉蛋 - 好嫩滑,忍唔住一啖吞落肚。紅燒牛肉麵 - 湯底帶有少少辣味,牛肉煮得唔韌得嚟又淋又入味,麵質爽口又彈牙,推介!原條蒲燒鰻魚飯 - 鰻魚肉厚肥美,入口味道唔會太咸仲有少少甜味,附上溫泉蛋撈飯好滋味。肉燥燙青菜 - 青菜烚得唔會老,配上肉燥咸咸地唔會太寡,入口啱啱好。仙草豆漿 - 豆味香濃,仙草口感香滑。桂花雪梨茶 - 味道清甜,養生推介!
喺中環開完會,順便約埋友人一齊試下呢間新開嘅台灣食店。

炸花枝丸 - 外皮炸得金黃酥脆,咬落口感十分彈牙。

和風溫泉蛋 - 好嫩滑,忍唔住一啖吞落肚。

仙草豆漿 - 豆味香濃,仙草口感香滑。

桂花雪梨茶 - 味道清甜,養生推介!
2018-12-18 53 瀏覽
今日同朋友大夥兒喺中環行街,夜晚肚餓時就見到有台灣嘅食店,見佢雖然唔大間但係食物都有唔少選擇,所以就入去食喇!由於我哋人多,所以我哋就叫左唔同嘅食物share一齊食!🔸紅燒牛肉麵🔸有微微嘅辣味,有好多牛肉,牛肉炆到好淋😋特別的是有少少酸菜,酸酸地好惹味,蘿蔔好入味又好淋!而個面亦都唔會煮得太淋或者太硬,今晚成餐我最鍾意呢一個紅燒牛肉麵啊!🔸海鮮稻庭烏龍麵🔸湯底清清地,但係好重海帶味。配料都有唔少,有魚餅、蝦、蟹柳等等。烏龍麵彈牙,好味道!🔸蒲燒鰻魚飯🔸配有溫泉蛋,鰻魚好厚肉,而廚師都燒得好好,每一個位置都佈滿左鰻魚燒汁,外皮有少少脆,但係唔會好乾👍🏻而鰻魚汁亦都滲左落啲飯到,所以啲飯都好好味,撈埋隻溫泉蛋就更加有幾個層次嘅口感!🔸魯肉乾拌麵🔸平時食魯肉飯就食得多,今次食魯肉乾拌麵都唔差喎!因為魯肉好夠味,魯肉份量多,麵嘅質感咬口都幾好,所以整體來講係唔錯!🔸烤台灣香腸🔸香腸烤到皮好脆,佢有別於出面食台灣腸嘅方式,而係配有蒜片加埋香腸一齊食,咁樣嘅食法味道好突出,因為蒜片有微微辣味,好惹味!🔸鹽酥雞🔸外皮好香脆,調味亦都適中,唔會太咸👍🏻飲品方面,我叫左冷泡茉莉毛尖茶!有香濃茶味,清香之

由於我哋人多,所以我哋就叫左唔同嘅食物share一齊食!

🔸紅燒牛肉麵🔸

🔸海鮮稻庭烏龍麵🔸
湯底清清地,但係好重海帶味。
配料都有唔少,有魚餅、蝦、蟹柳等等。烏龍麵彈牙,好味道!

🔸蒲燒鰻魚飯🔸

🔸魯肉乾拌麵🔸

🔸烤台灣香腸🔸

🔸鹽酥雞🔸
外皮好香脆,調味亦都適中,唔會太咸👍🏻

飲品方面,我叫左冷泡茉莉毛尖茶!有香濃茶味,清香之餘解膩一流!

甜品方面,我哋叫咗香芋奶凍,奶凍好滑,香芋味好濃郁😉為我地今日豐富嘅晚餐畫上句號!

總括來講,雖然呢一間係一間小店,但係食物唔馬虎,從一啲小配料方面睇得出佢哋嘅台灣食物係有花過心思。而佢每一味餸都大大碟,好味之餘性價比都幾高!
2018-12-14 122 瀏覽
大概5點左右來到一起食堂,想不到還是午餐時段。我們點了紅燒牛肉麵、蒲燒饅魚飯、炸花枝丸、鹽酥雞和魯蛋。仙草冬瓜茶和蘆薈桂花雪梨茶加$12便可以升級組合,送一杯台式飲品。冬瓜茶較清淡,不會太甜膩,感覺上沒有添加太多糖份;蘆薈桂花雪梨茶味道清甜,健康之選。個人偏愛冬瓜茶。炸花枝丸和鹽酥雞即叫即炸,炸花枝丸外皮薄薄一層,裡面的肉質彈牙爽口,調味適中;鹽酥雞外皮酥脆,雞肉帶有少許肉汁,味道不錯。原來麵和便當每款均送一客三款小食,有沙津、炸春卷和炸鹽酥雞,抵食。紅燒牛肉麵湯底有點辣,麵條較腍;牛肉煮得頗入味,可惜口感有點韌。蒲燒鰻魚飯配一隻半熟蛋,鰻魚味道不過不失,看來還是台灣菜更加出色。魯肉飯+$12一碗,抵食之選。份量適中,適合乜都想試的你。魯肉有濃濃的油香,肉量不少,正。整體不俗,中環食店而言,價格非常親民,性價比高啊!

仙草冬瓜茶和蘆薈桂花雪梨茶

整體不俗,中環食店而言,價格非常親民,性價比高啊!
2018-12-08
2018-12-13 134 瀏覽
去大館影相之前醫飽個肚先,經過見到新開嘅台灣菜小店,位於中環免加一價錢又親民真心抵食!由台灣紅到香港我都係鍾意食 紅燒牛肉麵 $88。主角紅燒牛肉炆燉得柔軟嫩滑, 蘿蔔入味, 湯即係精華所在,微辣惹味。令一款推介係 鰻魚飯 $98。原條蒲燒鰻魚肥美多汁,入口肉厚結實,靈魂所在鰻魚汁味道濃厚,提升鰻魚既鮮味, 撈飯一流。我去台灣一定會食嘅鹽酥雞 $32。這裏也做得不錯,相當有水準,入口香脆可口,雞肉嫩滑多汁。小食質素咁高再食埋炸花枝丸$32。外皮炸得酥脆可口,口感彈牙。最後再飲番一杯 很有特色的茉莉毛尖茶,味道甘甜清香。無論食物質素或者服務都值得下次幫襯!

最後再飲番一杯 很有特色的茉莉毛尖茶,味道甘甜清香。

無論食物質素或者服務都值得下次幫襯!
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
  • 炸花枝丸
  • 茉莉毛尖茶
2018-12-13 154 瀏覽
不如改名叫一起中伏。好難想像有一間餐廳會令我感覺受騙,從而而第一次撰寫openrice食評。起初係俾佢午餐附送嘅鹽酥雞吸引,但係食落先知啲雞塊係凍冰冰,好失望。凍嘅鹽酥雞都事小,冇肥膏嘅魯肉飯先事大!好難得呢個魯肉飯係可以一小舊肥肉都冇,冇肥膏我食魯肉黎做乜?我唔好去食齋?係呢碗所謂嘅魯肉飯入面,我完全睇唔到任何魯肉嘅精髓,仲要啲肉係鞋嘅!?而且呢個魯肉雞腿飯嘅雞腿都係乾爭爭,嚴重咁踐踏緊我嘅味蕾。食完後我感到無比空虛,我究竟食左啲乜?唯一可取嘅係佢餐內附送嘅湯都幾熱,為呢個寒冬帶來一絲暖意。希望店主可以認真反省一下,改善餐廳整體質素,唔好再令食客失望。最後,點解啲魯肉飯係鞋㗎!?
不如改名叫一起中伏。
凍嘅鹽酥雞都事小,冇肥膏嘅魯肉飯先事大!
而且呢個魯肉雞腿飯嘅雞腿都係乾爭爭,嚴重咁踐踏緊我嘅味蕾。

食完後我感到無比空虛,我究竟食左啲乜?
唯一可取嘅係佢餐內附送嘅湯都幾熱,為呢個寒冬帶來一絲暖意。
最後,點解啲魯肉飯係鞋㗎!?
2018-12-12 117 瀏覽
今晚打算到中環happy hour輕鬆一下,飲酒精前先到附近覓食。晚上7時左右,大部分的食店也有座位,我們隨意到了這裡。像是中日式的快餐店🧐點了一些小食,魯水蛋$12、烤台灣香腸$28,味道與價格是可接受的👌🏻飲品我點了茉莉毛尖茶$18,很清香的苿利味另一半點了黑糖薑母茶$18正餐我點了原條蒲燒鰻魚飯$138沒有想像到這麼大碗,還有溫泉蛋😍另一半點和風牛肉烏龍麵,內亦有溫泉蛋😍他說這碗麵味道不錯喔

烤台灣香腸

魯水蛋

飲品我點了茉莉毛尖茶$18,很清香的苿利味
茉莉毛尖茶

另一半點了黑糖薑母茶$18
黑糖薑母茶

正餐我點了原條蒲燒鰻魚飯$138
沒有想像到這麼大碗,還有溫泉蛋😍
原條蒲燒鰻魚飯

另一半點和風牛肉烏龍麵,內亦有溫泉蛋😍他說這碗麵味道不錯喔
和風牛奶烏龍麵
2018-12-11
5 分鐘 (堂食)
2018-12-12 64 瀏覽
喺中環食野一定唔平,食碗麵都貴過出面,今晚發現哩間食台灣菜既小店價錢好實惠,野食味道仲好好,支持!天氣凍左我發覺成日好肚餓,所以又食多左野。俾個餐牌俾大家望望,冇加一真係抵食。店內行簡約風,很寧靜舒服!哩杯桂花雪梨茶好滋潤,甜甜的,好多雪梨粒同桂花。台灣土雞肉飯 $68初初以為係細碗d既,點知黎到見到咁大碗有驚喜,當然已清光。手撕雞肉撈左香蒜一齊炒好香,配酸黃瓜同魯蛋,食到簡單而地道的風味。原條蒲燒鰻魚飯 $138除了台灣菜,哩度仲有日本野食到,原條鰻魚食得過晒口癮,冇骨唔腥,好食,小妹推介這個!肉燥燙青菜 $28油墨菜爽口,落左好多肉燥,正哦!米紙蝦春卷 $32哩個小食有d似越式小食😂但係好好味,好脆,入面包左鮮蝦、紅蘿蔔,配埋面頭既千島醬,炸物冇油膩感,出色!海鮮稻庭烏龍麵 $88好多料,完全覆蓋底下既麵,誇張!一夾開隻溫泉蛋蛋汁流出,將烏冬口感更滑。烏龍味不算突出,但麵質滑,能掛湯,冬天中意食熱湯麵。上菜速度快,可改善地方係如提供水給客人飲會更好。
店內行簡約風,很寧靜舒服!
哩杯桂花雪梨茶好滋潤,甜甜的,好多雪梨粒同桂花。
台灣土雞肉飯 $68
原條蒲燒鰻魚飯 $138
肉燥燙青菜 $28
油墨菜爽口,落左好多肉燥,正哦!
米紙蝦春卷 $32
海鮮稻庭烏龍麵 $88
上菜速度快,可改善地方係如提供水給客人飲會更好。
  • 原條蒲燒鰻魚飯
  • 米紙蝦春卷
  • 桂花雪梨茶
2018-12-11 101 瀏覽
這天晚上約了朋友到中環吃晚餐,我們決定吃台灣菜。香港站附近開了「一起食堂」,連忙找了在中環上班的朋友一起去試試。店面:有日式的感覺。裡面以藍色為主調:點餐紙非常簡單易明:落單後不久,食物陸續送上。肉燥燙青菜 $28肉燥是有名的台灣菜。菜加上肉燥,既有肉味的香甜,又不失蔬菜的健康。炸花枝丸 $32炸得外脆內軟,又不算太油膩,鹹香夠味。每人兩粒剛剛好。紅燒牛肉麵 $88牛肉煮完後沒有大規模縮水,而且肉質鮮嫩,容易咬開。湯底鮮甜,令人心滿意足。米紙蝦春卷 $32外層香脆,吃後齒頰留香。如果蝦味可以再重一點會更好。和風溫泉蛋 $12有木魚、紫菜覆蓋著溫泉蛋,絕對是色香味俱全!半熟的溫泉蛋滑溜溜的,醇厚之中帶着綿綿不絕的輕盈。鹽酥雞 $32吃台式料理怎能不點鹽酥雞!香氣撲鼻,簡直是人間美味!原條蒲燒鰻魚飯 $138這是我全晚最期待的!有一整條鰻魚隨便吃!份量非常充足,絕不欺客。如果想吃大大條的鰻魚,來這裡準沒錯!嫩滑鮮甜,最美好的都集中在這裡了。還有湯,如果嫌飯太乾可以倒下去:(左)蘆薈桂花雪梨茶 $24(右)鮮草豆漿 $24原價$24一杯,但因為升級組合,我們只需加$12就有一杯,變相是半價了
這天晚上約了朋友到中環吃晚餐,我們決定吃台灣菜。

店面:

有日式的感覺。

裡面以藍色為主調:

點餐紙非常簡單易明:

落單後不久,食物陸續送上。

肉燥燙青菜 $28

肉燥是有名的台灣菜。
菜加上肉燥,既有肉味的香甜,又不失蔬菜的健康。

炸花枝丸 $32

炸得外脆內軟,又不算太油膩,鹹香夠味。
每人兩粒剛剛好。

紅燒牛肉麵 $88

牛肉煮完後沒有大規模縮水,而且肉質鮮嫩,容易咬開。
湯底鮮甜,令人心滿意足。

米紙蝦春卷 $32

外層香脆,吃後齒頰留香。
如果蝦味可以再重一點會更好。

和風溫泉蛋 $12

有木魚、紫菜覆蓋著溫泉蛋,絕對是色香味俱全!
半熟的溫泉蛋滑溜溜的,醇厚之中帶着綿綿不絕的輕盈。

鹽酥雞 $32

吃台式料理怎能不點鹽酥雞!
香氣撲鼻,簡直是人間美味!

原條蒲燒鰻魚飯 $138

這是我全晚最期待的!
有一整條鰻魚隨便吃!
嫩滑鮮甜,最美好的都集中在這裡了。

還有湯,如果嫌飯太乾可以倒下去:

(左)蘆薈桂花雪梨茶 $24
(右)鮮草豆漿 $24

原價$24一杯,但因為升級組合,我們只需加$12就有一杯,變相是半價了。

很止渴,而且甜度適中。鮮草跟豆漿也很巨配。

現場有很多食客都是獨自來的,如果想自己一人靜靜地吃,這裡也是個好選擇。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-12-11
2018-12-11 56 瀏覽
難得聖誕前夕可以一家人提早去睇燈飾,由中環海傍望去尖沙咀啲燈飾真係特別靚。係未睇燈飾之前,去咗一間位於中環域多利皇后街嘅店舖,係一間舖名叫(一起食堂),係食台日式嘢嘅,因為店舖唔係太大,但好在都有張大枱俾我地,枱面有啲点菜紙,侍應話✔咗所食嘅嘢,然後俾佢就得啦,老公和兩個仔就揀左蒲燒鰻魚飯,一個原條蒲燒鰻魚飯, 一個紅燒牛肉麵 ,同埋一個和風牛肉烏龍麵,飲品就要咗蘆薈桂花雪梨茶 ,四季春茶,同埋仙草豆漿,加多一杯冷泡茉莉毛尖茶。 原條蒲燒鰻魚飯先到,鰻魚燒得好香脆,又大條,肉質好有咬口,重有隻温泉蛋係飯度,可以撈埋齊食,特别好味,雖然跟住嚟嘅 蒲燒鰻魚飯只得鰻魚半條, 但毫不遜色,味道都係咁好, 跟住就係紅燒牛肉麵同埋和風牛肉烏龍麵。紅燒牛肉麵嘅牛肉非常之冧,嗰湯又好有牛肉味,和風牛肉就好大塊,麵又多,麵質都好正,4款飲品各有特色, 我飲嗰杯蘆薈桂花雪梨茶,味道就 非常清新,一家人係度食咗個零鐘,先埋單慢慢行去海傍睇吓啲燈飾。
一家人係度食咗個零鐘,先埋單慢慢行去海傍睇吓啲燈飾。
2018-12-11 46 瀏覽
係一個自由自在嘅星期六,因為太太约咗佢嘅朋友聚舊,所以我可以约埋我嘅朋友肥榮去中環飲吓酒,吹吓水,會面嘅時候都六点半啦,佢建議食啲嘢先好去飲酒,咁啱对面有間(一起食堂)係食台日式嘢嘅,入到去,侍應比咗兩嗰位我地,睇完張点菜紙我地叫咗一個 原條蒲燒鰻魚飯,同埋 兩杯嘢飲 ,一杯係仙草豆漿,一杯係冷泡茉莉毛尖茶 ,仲叫咗幾個小食,一個係鹽酥雞,一個係咪紙蝦春捲,一個係烤台灣香腸, 原條蒲燒鰻魚飯嚟嘅時候,叫咗侍應攞兩個碗畀我哋分享 ,條鰻魚真係非常之大 ,兩個人都夠食, 肉質鮮美 ,碗鰻魚飯入面仲有隻溫泉蛋可以撈埋一齊食,特別好味, 鹽酥雞都好香脆,肉質鮮美, 米紙蝦春捲,好似越南嘅炸春捲咁,皮好薄, 烤台灣香腸,因為烤完後,佢切得細細片 ,所以味道特別正,又惹味,食完嘢,埋咗單後同肥榮慢慢行去 蘭桂坊搵間酒吧座底慢慢顷。

我地叫咗一個 原條蒲燒鰻魚飯,同埋 兩杯嘢飲 ,

一個係咪紙蝦春捲,

肉質鮮美, 米紙蝦春捲,好似越南嘅炸春捲咁,

皮好薄, 烤台灣香腸,因為烤完後,佢切得細細片

,所以味道特別正