2017-03-31 665 瀏覽
店雖小但裝修行歐陸風,揀左門口的小梳化坐,剛好人客不多,朋友聚腳聊天是幾好的,書櫃裏的書都很舊沒有人看食物味道一般,以cafe式的下午茶來講是偏貴,但因為這裡是西貢鮮果飲料很酸,味道也很一般

鮮果飲料很酸,味道也很一般
2017-03-29 581 瀏覽
聽過依間出名用果醬做菜色既餐廳好耐,一直都想黎試試,適逢依日經開西貢, 就過黎食個lunch喇,時間大約係1點鐘, 出奇地又唔算好多人等緊位,等左大約5分鐘到就入得,不過見在場有食環署既人係度, 好似話有人投訴露天既座位唔坐得人,所以見職員既心情好似唔係太好, 大概都好影響到夜晚既生意吧~餐廳既裝潢都幾別緻, 處處見到其用心,座位都幾闊落, 坐得幾舒服~點左餐大約等10分鐘食物就送上喇 班尼狄蛋(煙三文魚) ($48)班尼狄蛋黎講價錢都幾平, 一切開蛋漿就流晒落塊包度,配埋蛋黃醬同煙三文魚一齊食, 味道非常好,值得一讚佢塊包係熱既, 出邊有d餐廳會成個凍冰冰,食得出佢既用心, 個人覺得依度既班尼狄蛋好味過beans cafe既 仲有旁邊既沙律都好新鮮!果醬燒豬肋骨套餐 ($108)依個套餐包左ribs, 薯角同飲品,ribs係用自家製既士多啤梨果醬整,出奇地兩者又好match, 士多啤梨既酸酸甜甜中和左豬肋骨既漏,令人覺得好開胃, 想一條接一條咁食,另外ribs整得好腍, 一咬d肉就散出黎, 薯角都炸得啱啱好, 脆口得黎又唔會覺得好乾, 配埋芝士粉好正 而配上既翠玉瓜都見有煎香過, 翠
聽過依間出名用果醬做菜色既餐廳好耐,

一直都想黎試試,

適逢依日經開西貢, 就過黎食個lunch喇,

時間大約係1點鐘, 出奇地又唔算好多人等緊位,

等左大約5分鐘到就入得,

餐廳既裝潢都幾別緻, 處處見到其用心,

座位都幾闊落, 坐得幾舒服~

點左餐大約等10分鐘食物就送上喇
班尼狄蛋(煙三文魚)
班尼狄蛋(煙三文魚) ($48)

班尼狄蛋黎講價錢都幾平,
一切開蛋漿就流晒落塊包度,

配埋蛋黃醬同煙三文魚一齊食, 味道非常好,

值得一讚佢塊包係熱既, 出邊有d餐廳會成個凍冰冰,

仲有旁邊既沙律都好新鮮!
果醬燒豬肋骨套餐
果醬燒豬肋骨套餐 ($108)

依個套餐包左ribs, 薯角同飲品,

ribs係用自家製既士多啤梨果醬整,

令人覺得好開胃, 想一條接一條咁食,

另外ribs整得好腍, 一咬d肉就散出黎,

而配上既翠玉瓜都見有煎香過, 翠玉瓜非常新鮮~
果醬雞翼(桂花雪梨)
果醬雞翼(桂花雪梨)($30)

另外叫左客雞翼, 果醬可以自選, 揀左有推介符號既桂花雪梨味,

雞翼大大隻好肥美, 加埋d香草好香口,

但嫌雞翼同桂花雪梨既味好似唔太夾,

揀其他果醬味可能會更好~
套餐送既飲品加$8揀左果醬紅茶,

果醬都係自選既, 揀左玫瑰蘋果,

不過杯飲品整體偏淡, 可能因為果醬全部自家製關係, 唔會話有人工香油咁濃味,

同埋果醬全部沉晒底, 同杯茶融合唔到, 感覺只係將紅茶同果醬分別飲落肚,

相信其他果醬口味都一樣會咁, 建議揀其他飲品~
果醬雪糕窩夫餅 ($68)

最後嗌埋甜品, 又係可以自選果醬口味既,

我地揀左雜莓味, 至於雪糕口味就冇得自選, 係指定既云尼拿味,
甜品整體覺得一般, 窩夫太厚而且好重蛋味, 食一件已經非常飽同埋覺得好乾,
球云尼拿雪糕就覺得唔錯, 應該都係自家製出品, 好香云尼拿味,

另外仲配上唔同既生果

綜合而言, 餐廳既唔同菜色, 由佢既配菜,伴碟到餐具既配搭都見到其心思,

依點值得一讚,

而自家製既果醬都確係非常出色, 用果醬黎配搭食物既idea亦好特別,

最後我都幫襯買左罐桂花雪梨醬返屋企,

再經開西貢時我會再返黎食 ^0^
2016-12-03
5 分鐘 (堂食)
班尼狄蛋(煙三文魚)
果醬燒豬肋骨套餐
果醬雞翼(桂花雪梨)
  • 班尼狄蛋
2017-03-28 369 瀏覽
第2次黎到一起果醬🍯,其實係有點掛住佢嘅果醬紅茶~☕️上次係試all day breakfast同雜莓紅茶,今次當然要try try新口味啦~雖然等左一段時間,但西貢呢度咩都唔多,最多係小汪汪🐶🐶🐶🐶,所以望下自high 下時間就好快過左,可以入座喇😂😂~因爲今次可以坐出面,所以可以一邊望住行人同汪仔經過🏃🏼🐶,一邊同知己吹水,再一邊嘆茶,啊~人生真是寫意喔😌😌!--------------------------熱帶風情JAM🍯 X紅茶☕️($38)JAM係菠蘿🍍+熱情果+木瓜+蘋果🍎的mixture,甜中帶酸,仲有好多果肉,口感豐富,同紅茶加埋呢個組合絕對係perfect池嘅~😍可以按自己喜好加果醬的份量,所以每次加茶/果醬其實都有唔同味道,好有新鮮感~😋而且紅茶味道非常濃,唔會沖幾次就無晒味,一直由第一杯開始大大話話飲左7—8杯,都係非常甜美& fresh😚~~令小女子忍不住臨走都為自己帶走手信,買左一樽相同口味的果醬($58)番屋企再飲哈哈🙈~Rating💁🏻:8.5/10煙三文魚🐟/大烤菇班尼迪蛋🍳($118)其實仲有巴馬火腿呢個選擇嘅🥓~但只可以雙拼於是小女子毫不猶豫地揀左呢兩

--------------------------
熱帶風情JAM🍯 X紅茶☕️($38)
Rating💁🏻:8.5/10
煙三文魚🐟/大烤菇班尼迪蛋🍳($118)
其實仲有巴馬火腿呢個選擇嘅🥓~但只可以雙拼於是小女子毫不猶豫地揀左呢兩樣~波波蛋做得好好,而且因為牛油之餘仲落左芝士🧀🧀,再加埋個sauce,成個benedict係超級creamy的🤤~不過小女子食野實在太個呢hea,係會食到天一半地一半🤕🤕所以溫馨提示,如果有同在下一樣🐷的朋友,建議都係同返知己或者男朋友先好食😂😂初相識者係🙅🏿🙅🏿的~
Rating💁🏻:8/10

好味指數😋:8/10
翻啅指數🙆🏻:7.5/10
人均消費💰:101-199
2017-03-22 231 瀏覽
來到西貢尋找特色的Cafe ,就被他們貫設此終的裝潢吸引,好有台灣文青咖啡店的感覺: 單車,小花樓閣,田公園擺設,餐牌賣相也比周邊cafe 來得吸引,客人也特別多呢!All-day breakfast 可 任選他們自家製果醬,也有現貨發售!雖然店面細,確時Chill out 的好地方
2016-04-20
2017-03-01 413 瀏覽
西貢唔係淨係得海鮮㗎而家都開咗好多西餐廳同 cafelets jam 就係其中一間 cafe以 jam 做 theme 嘅 cafe 到底有咩食呢?先講講食物見呢個士多啤梨 ribs 好似好得意就 order 咗同平時啲 ribs 差不多多咗少少果香咁,都幾好食side dish 嘅薯角比得好多~ 好脆好好食朋友就叫 order 咗個穩陣嘅 all day breakfast 安全之選 😂 但就無咩特別而飲品呢就好多都加咗「jam」感覺好似要飲果醬落肚咁搞到我哋都諗咗好耐 😂其實都係果味咁囉
西貢唔係淨係得海鮮㗎
而家都開咗好多西餐廳同 cafe
lets jam 就係其中一間 cafe
以 jam 做 theme 嘅 cafe 到底有咩食呢?
先講講食物
見呢個士多啤梨 ribs 好似好得意就 order 咗
同平時啲 ribs 差不多
多咗少少果香咁,都幾好食
side dish 嘅薯角比得好多~ 好脆好好食

安全之選 😂 但就無咩特別

而飲品呢就好多都加咗「jam」
感覺好似要飲果醬落肚咁
搞到我哋都諗咗好耐 😂
其實都係果味咁囉
2017-02-26 946 瀏覽
今日去西貢揀左衣間餐廳食all day breakfast,好耐之前都食過,仲坐露天位,好relax!不過今次黎已經冇左露天位lu....仲有告示寫左因爲遭惡意投訴冇左露天位了,餐廳裡唔係太大,我地6個人都要分開坐!最大張枱都係4人枱睇睇食咩先我地嗌左all day breakfast,全天素食套餐同澳州和牛套餐,餐廳既店員都好nice好有禮貌,order時店員提示burger set會耐少少,好快all day breakfast最先到餐,order時感覺會好細份唔夠飽,事實上都唔叫細份,我諗應該係剛剛好,但如果太肚餓就唔好嗌衣個喇!所以我嗌左burger set,到餐見到已經好豐富好吸引同好大份,相信一定好飽burger好厚好高,完全d汁會漏晒出黎,成手都係!唔會好有儀態咁食個和牛肉質好林好軟而全天素食套餐有大啡菇,上面有2隻蛋,蛋比較生,震騰騰,好易已經穿,建議食前先啜蛋汁先,唔係就會漏晒徙晒每個套餐都會包$30內既飲品,有普通茶水咖啡,更有特別既花茶水果茶,而且唔洗加錢添結果我地叫左Latte(+$8)熱檸檬茶(+$2)《---衣款係用茶壺另茶杯上的,所以非常大壺,肉桂蘋果茶同
睇睇食咩先
澳州和牛漢堡套餐
個和牛肉質好林好軟
全天素食早餐
結果我地叫左Latte(+$8)
Latte
熱檸檬茶(+$2)《---衣款係用茶壺另茶杯上的,所以非常大壺,肉桂蘋果茶同熱朱古力(不用加錢),水果茶味道好濃郁,有原條肉桂,個底仲有好多蘋果肉
完全係真材實料
全天素食早餐
Latte
熱肉桂蘋果茶
熱朱古力
All day breakfast set and Grilled baby ribs set Love to try their signature homemade jams with different favorBoth all day breakfast and baby ribs can choose a jam favor, it really tastes so nice with bread and chipsAlthough there is a new one in tsim Sha tsui but Sai Kung one always more relaxable

2017-02-19 245 瀏覽
整體冇咩特別,但比咁多好評呃左入黎完全唔理解有咩好味絕對唔會係「多個藉口黎西貢」咁誇張又唔係唔好味,一般囉味道同啲料唔值咁貴Staff service was not good tooStaff created noisy laughter in the restaurant, not that respect to the customersActually not that bad, but it must not that good too, that why I am writing here to leave a comment to balance the score
整體冇咩特別,但比咁多好評呃左入黎
完全唔理解有咩好味
絕對唔會係「多個藉口黎西貢」咁誇張
又唔係唔好味,一般囉
味道同啲料唔值咁貴
2017-02-11 292 瀏覽
自小喜歡吃鬆餅scones的我,暫時最滿意就是西貢這一家Let's Jam的鬆餅 😋那天天氣不錯,便坐下來近門口的位置跟男友點了兩份鬆餅,送上檯,牛油味飄散出來陣陣芳香,放入口,那份焗得恰到好處的質感,加上淡忌廉再配上他們自製的雜梅果醬,在口中混和在一起,比那些高級酒店的還要好吃多了😋!還有那杯玉桂蘋果茶不太甜而且很香 😊原來他們的特色飲品都是由果醬加水沖出來的!店員很親切,最後還買了幾瓶不同口味的果醬回家!

店員很親切,最後還買了幾瓶不同口味的果醬回家!

2017-01-13 413 瀏覽
仲係盛夏既月份,同母親大人入左西貢閒逛。行行下決定食個下午茶。Let's Jam呢間舖一路都係我既to visit list之上,當然要過黎試一下。兩個人其實都唔肚餓,叫左一個scone set,再單點一杯飲品。黎得Let's Jam,當然要試下呢度既果醬,於是兩個人都叫左特調果醬紅茶。飲品賣相好靚,任你配搭不同既果醬,不過味道偏淡,果醬味唔算突出。自去完英國旅行,成日都好懷念果邊既英式鬆餅,真係是買到既都好好食,可惜香港店舖水準差矣。就算係以scone出名既中環某五星級酒店,個人感覺亦唔算真係好好食。但呢度實在令我充滿驚喜,因為個scone真係好好食!鬆餅溫熱,外層係脆既,內裡係實淨但又唔會硬,好香牛油味,唔會一拮就散到一舊舊,實在好合我口味。Clotted cream有點稀,唔係想像中既texture,果醬未見特別。不過即使單單係為個scone,我係會黎食過架!

2017-01-04 342 瀏覽
和友人到西貢一心想食一個輕鬆悠閑的下午茶怎料有一個不愉快的經歷不明白為何有那麼多好評食物質素一般侍應態度非常惡劣 特別是女侍應非常沒禮貌 完全沒有做侍應應有嘅工作態度如果你們想受氣的話先好去
和友人到西貢一心想食一個輕鬆悠閑的下午茶

怎料有一個不愉快的經歷

不明白為何有那麼多好評

食物質素一般

侍應態度非常惡劣 特別是女侍應

非常沒禮貌 完全沒有做侍應應有嘅工作態度

如果你們想受氣的話先好去
2016-12-26 352 瀏覽
趁星期六去西貢左近離行行,之前到了西貢市集找個地方吃早餐,這小店給人一種舒適的感覺,正好是美好旅程的開端,因全店以天藍色的顏色作主裝修色調,但坐位較少而且细,不太舒服,可能要吃完令你快D走,细看餐牌後選了個all day breakfast,其實可選choice不多,我想這是best choice,因這店所有特色食品都有,如果醬、蛋、烟肉、腸仔等等,果醬是可自選的,選了玫瑰蘋果和熱帶風情兩款,飲品選了桂花雪梨茶和泡沫咖啡,其實全也一般無特別,還覺有D貴,吃完便去坐船,開始賞心舒暢小島之旅如橋咀島、雞籠灣、鹽田梓村等等。一
,可能要吃完令你快D走
2016-12-03
$117 (早餐)
2016-12-19 447 瀏覽
早兩星期再黎到 Let's Jam 因為話說上次老公食左佢個蜜糖雪糕吐司勁like 之後 日日都嘈住話要再食 就唯有又陪佢再去 👫好好彩 一去到即入座✌🏻除左佢要encore 既吐司 我地叫多左和牛漢堡🍔 (老公話佢塊肉好鬆 唔實 好正 )點知佢黎到配錯左沙律 所以薯角另外補俾我 yeah 佢連漢堡裡面都有Jam 沙律既 dressing 都係 Jam 整成 真係咩都係Jam 連薯角都唔係點茄汁 係點 Jam 架 😍我再配左紅茶with 雜莓Jam 好豐富 講番吐司 佢同上一次一樣咁正 個蜜糖吐司底做得超正 有少少牛油香 又有蜜糖甜甜地 加埋雪糕同果醬 簡直perfect 池 😍 我地揀左青檸青蘋果Jam 配佢 令佢又有少少清新既口感 期待下次再黎試埋佢其他菜式 😋同試哂佢所有口味既Jam
蜜糖雪糕吐司
下午茶
蜜糖雪糕吐司
2016-12-17 198 瀏覽
拾數級而上的一間小店,充滿輕鬆氣氛,座落遠離西貢大街的橫街內,可享受片刻寧靜。點了2個tea set, 分別是英式奶油鬆餅茶餐及酥盒沙律套餐(蘑菇雞肉酥),配以桂花雪梨茶,食物尚算美味,top 1 玫瑰果醬也不俗,邊吃邊傾,這樣就消磨了2小時了!
鬆餅伴果醬
蘑菇雞肉酥
2016-12-14
2016-12-17 145 瀏覽
ALL DAY BREAKFAST ($78)呢個全日早餐最大既特色就係佢個多士😍因為有佢既自制果醬😋今次簡左玉桂蘋果😋本身玉桂同蘋果既味道好match 而且佢既玉桂味可以中和到蘋果既甜味 令佢既jam唔會太甜!好啱而家嘅都市人喜歡食甜但較健康嘅食物😁另外另外早餐入面有好豐富嘅食物例如香腸炒蛋但呢啲都整得比較普通😳🤔如果下次來嘅話都會繼續嘗試佢唔同口味嘅果jam😝好味到想買佢翻屋企😚點知真係可以買回家😍喜歡食jam既人一定要去試下👍🏻 -
ALL DAY BREAKFAST ($78)