2020-08-20 410 瀏覽
Fat.vava揾食😋西式咖啡廳 全天美式早餐 $79正常一個all day breakfast ,可以更有鑊氣同香口,煙肉、腸仔可以再煎耐d香d,茄汁豆係亨氏味道,多過一隻蛋,都滑既同份量夠,麵包有少少淋同硬,如果再焗脆少少,上面果醬份量唔夠。菇既調味可以再多少少,整體正常。果醬九宮格多士 $499個味道,有熱帶風情、蛋黃菠蘿、芒果、士多啤梨、藍莓、雪耳木瓜、玉桂蘋果、桂花雪梨、玫瑰蘋果,都係自家製既果醬。因為真係自家製,所以無加工過既死甜感覺,有水果原本既果酸和自然甜,都ok既。因為多士有一定厚度,如果有少少果醬可以分上就更好,切出黎時,可以搽上去,令味道更濃郁。士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109豬肋過都好淋,士多啤梨醬分上,醬有鮮士多啤梨味同少少果肉,但肉既份量少,幾啖食晒,一定唔會飽肚,當輕食。 班尼迪温泉蛋配芒果荷蘭汁 $109揀左雙拼巴馬火腿,煙三文魚,蛋都好凳凳下,但唔夠高身比較扁。荷蘭汁冇乜芒果味,但整體唔會好漏,份量少,唔抵。蟹肉沙律 配 熱情果油醋汁 $59果醋既新鮮加上蟹肉既鮮甜,整體都開胃同輕盈。但份量就較少,未必可以比2人或以上share。熱帶風情梳打都解渴既
Fat.vava揾食😋
西式咖啡廳

全天美式早餐 $79

果醬九宮格多士 $49

士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109

班尼迪温泉蛋配芒果荷蘭汁 $109

蟹肉沙律 配 熱情果油醋汁 $59

熱帶風情梳打
都解渴既,但比較淡,冇乜水果味。

📍整體價錢偏貴,份量較少。
📍可以book位,冇book就要等一等
📍冇閂門,夏天坐到入去都比較熱。
2020-07-11
  • 果醬九宮格多士
2020-08-10 335 瀏覽
好似2,3年前都食過Let's Jam,當時佢食物係還好,唔特別好食,所以今次再食有驚喜。成份All day breakfast都好食👍👍多士會配自家製果醬(呢款係桂花雪梨,我覺得算甜),蛋係會落芝士整,煙肉亦夠脆😎P.S. 多士可加錢轉scone,本身都想轉,但佢咁樣轉就冇clooted cream,要原份叫先會配,所以我都另外叫咗一份哈哈!scone就係通常啲high tea set☕度會見到。同樣哋呢度除咗配clotted cream,仲可以跟一隻果醬。我就揀咗蛋黃菠蘿🍍,少少咸但又fresh同甜嘅感覺。熱辣辣嘅scone,一次過搽jam同clotted cream一齊食超好食😍😍😍🤤🤤🤤不過因為細細間鋪,平日都要等位sad sad~

我就揀咗蛋黃菠蘿🍍,少少咸但又fresh同甜嘅感覺。

不過因為細細間鋪,平日都要等位sad sad~
2020-07-28
  • 英式鬆餅
  • All day breakfast
一場入到西貢無理由食個菠蘿包就走人既,當然唔少得懲罰一下💛店啦😌 呢間小店外面望落平平無奇,內裡就非常特別😏.其實小店仲有另一間分店係尖沙咀,但每次都係幫襯西貢呢間🙈 缺點係店舖位置處於西貢最曬既地段,每次行過去都要俾太陽🌞曬一輪,而店內既冷氣比較弱😂.呢度既食物以輕食為主,例如係all day breakfast🍳、沙律🥗同各種小食🧇🥐🍗等等,而最大賣點就係佢地既店名— 果醬🍯‼️餐牌上每款食物同飲品用上自家製果醬,店內亦有作獨立出售,如果客人食過鐘意既味道可以買返屋企慢慢品嘗😋******************************✨果醬九宮格多士🍞 ($49)呢款果醬九宮格多士絕對係呢度既招牌食物🔅只需4刀🔪就將厚多士切成9小格,每一格都別樹一格,因為分別用上熱帶風情🌴、蛋黃菠蘿🍍、芒果🥭、士多啤梨🍓、藍莓、雪耳木瓜、玉桂蘋果🍎、桂花雪梨🍐同埋玫瑰蘋果🌹9款自家製果醬,一款食物就可以滿足味蕾上既9種味道👅而果醬食落唔會太甜,個人認為熱帶風情、蛋黃菠蘿、雪耳木瓜同桂花雪梨比較特別,係第二度難以食到😋最重要既係❗️佢地既厚多士🍞真係烘得非常正,表面烘到金黃色完全唔會過火,而且真正做到

✨果醬九宮格多士🍞 ($49)
呢款果醬九宮格多士絕對係呢度既招牌食物🔅

最重要既係❗️佢地既厚多士🍞真係烘得非常正,表面烘到金黃色完全唔會過火,而且真正做到外脆內軟 (可以睇close up張相,麵包係非常軟熟😍),每次都會一路食一路讚嘆點解呢度可以將塊厚多士烘到咁正🤤

✨桂花雪梨茶🍹 ($34)
每次都必點呢杯飲品,桂花帶點清香,加上粒粒雪梨果肉,兩者配搭令味道十分清新🌱 飲起黎既個種感覺好滋潤就好似好養生咁,有氣飲品🥤係絕對做唔到既🙅🏻‍♀️

👧🏻人均消費:$60 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Let’s Jam
地址:西貢市場街9號地下
⏰營業時間:10:00–20:00 (Mon–Fri);
09:00–21:00 (Sat–Sun & Public holiday)
2020-07-03 373 瀏覽
難得入黎西貢, 聽朋友介紹過呢間,就專登去試下等左一陣就有位。 好耐無食英式鬆餅,一於試下, 再加杯木瓜雪耳牛奶,不過飲品有點過甜,我本身以為會blend , 但入面係木瓜雪耳粒。 個scone上到黎熱辣辣,好似即整咁, 好鬆化,有淡淡的奶油香。 果醬有得選, 聽聞係自家製,我選左雪梨味,係有粒粒果肉, 佢地嘅果醬同鬆餅好夾,再加埋奶油, 正! 不過一個人食曬成份, 呢個份量有點滯, 下次要叫朋友一齊share . 仲有其他都好想試, 下次叫埋朋友一齊食開心點
難得入黎西貢, 聽朋友介紹過呢間,就專登去試下

仲有其他都好想試, 下次叫埋朋友一齊食開心點
2020-07-01 390 瀏覽
如果叫咗Menu上可以自配果醬嘅菜式,可以任揀佢Menu上自製果醬蟹肉沙律配熱情果油槽汁淡淡鮮甜蟹肉,開胃熱情果汁,light meal之選士多啤梨醬燒豬肋骨豬肋骨燒到好淋,應該係我食過最好食嘅薯角,勁脆熱辣辣,點上草莓醬有種smoky/BBQ sauce味,值得encore英式奶油鬆餅餐看似平平無奇嘅鬆餅,但好重餅香蛋香牛油香。個cream sauce好正,另外叫咗個桂花雪梨果醬都唔錯日式果醬炸雞熱辣辣嘅炸雞配上自製熱帶風情芥末醬,冇得彈呢個All day breakfast最特別嘅位就係配左自製蛋黃菠蘿醬成個Menu見最特別嘅就係呢個醬入口先鹹後回甜,好特別,好食

蟹肉沙律配熱情果油醋汁

蟹肉沙律配熱情果油槽汁
淡淡鮮甜蟹肉,開胃熱情果汁,light meal之選

士多啤梨果醬燒豬肋骨

士多啤梨醬燒豬肋骨

日式果醬炸雞
熱辣辣嘅炸雞配上自製熱帶風情芥末醬,冇得彈

全天英式早餐

成個Menu見最特別嘅就係呢個醬
入口先鹹後回甜,好特別,好食
班尼迪溫泉蛋配芒果荷蘭汁煙三文魚大啡菇
果醬雪糕窩夫餅
2020-06-28
蟹肉沙律配熱情果油醋汁
士多啤梨果醬燒豬肋骨
全天英式早餐
班尼迪溫泉蛋配芒果荷蘭汁煙三文魚大啡菇
2020-06-28 173 瀏覽
This store is famous for its jam that is freshly made without any additives. As a lover of jam, I love the idea that its selection of food is entirely jam-based lol. With industrial chic decor, the store is a small yet cozy place to spend an afternoon. 🍒/ ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔 𝔸𝕝𝕝-𝕕𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 /The focus here is the jam We tried the Cinnamon & Apple one and the Mango one. Unlike store-bought jam, these scopes of homemade jam tasted so fresh with a hint of natural sweetness that made an ideal accompaniment to

The focus here is the jam
We tried the Cinnamon & Apple one and the Mango one. Unlike store-bought jam, these scopes of homemade jam tasted so fresh with a hint of natural sweetness that made an ideal accompaniment to toast😋.

🍹 / 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕁𝕒𝕞 /
It offers a wide selection of drinks that served with jam. We ordered the Osmanthus & Pear Tea 🍐and Rose & Apple Tea 🍎. They were so refreshing that could just cool me down within a minute💦💦.

💬 呢間餐廳主打全自家製嘅果醬 成個餐牌都圍繞住果醬🤪 味道選擇仲好多🍎 佢嘅全天英式早餐 ($79 HKD) 特別在佢個果醬🤣 我地叫嘅芒果味同蘋果肉桂味都唔錯 酸酸甜甜好開胃😋 如果想試曬咁多款果醬仲可以叫佢嘅九宮格多士🙈 不過因為我地太飽就冇試到😢 而佢嘅飲品都係以果醬整出黎🤩 我地分別試咗桂花茉梨同玫瑰蘋果 兩杯都好清甜解渴🥳 如果你地都係果醬迷就要去試下喇💛 題外話~尖沙咀分店嘅食物選擇會多過西貢分店🙈 所以小編下次會去尖沙咀🤣
Classic All-day  Breakfast
Classic All-day  Breakfast
2020-06-08 218 瀏覽
Classic All Day Breakfast 全天英式早餐$79🥞 包括有芝士炒蛋•煙肉•牛仔早餐腸•扒番茄•炒磨菇•焗豆•厚多士•果醬以All Day Breakfast黎講 性價比很高 呢到既賣點主要係homemade果醬 有好多款既果醬比你揀而我點既All day breakfast有厚多士 所以會比你簡一款既果醬搽多士 我簡左既係「玉桂蘋果」甜甜地有粒粒既蘋果果肉 超級讚😍👍🏻👍🏻炒蛋好香滑 而煙肉煎得好香脆 整體來講係8/10💡💡個homemade果醬真係個早餐既精華所在*

2020-06-03 183 瀏覽
真心好味的黃店自家製作果醬😍😍😍有士多啤梨雞翼同窩夫我這個不愛甜的人也被它攻陷🤤🤤🤤🤤自家作的玫瑰蘋果醬是我最愛的口味(ᐡɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷ᐡ)買了一樽自己回家好好品嘗不知為何對自家製的東西總有一份莫名的崇拜感👅依間真係可以不斷去食既cafe🥰🥰🥰
真心好味的黃店
自家製作果醬😍😍😍
有士多啤梨雞翼同窩夫
我這個不愛甜的人
也被它攻陷🤤🤤🤤🤤

自家作的玫瑰蘋果醬
是我最愛的口味(ᐡɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷ᐡ)
買了一樽自己回家好好品嘗
不知為何對自家製的東西
總有一份莫名的崇拜感👅
依間真係可以不斷去食既cafe🥰🥰🥰
2020-05-13 235 瀏覽
同老公放假特登去咗西貢行吓!其實就係為咗一起果醬一下🤤喜歡呢度嘅鬆餅即叫即整,熱辣辣拎出嚟,搽想清香嘅桂花蘋果果醬,真係好好食!但老公就鍾意搽佢嘅奶油,又甜又香牛油味!再加上大熱天時,叫咗個雜莓沙冰,同凍美式咖啡,特別透心涼😍
同老公放假特登去咗西貢行吓!
其實就係為咗一起果醬一下🤤

喜歡呢度嘅鬆餅即叫即整,
熱辣辣拎出嚟,搽想清香嘅桂花蘋果果醬,
真係好好食!
但老公就鍾意搽佢嘅奶油,又甜又香牛油味!
再加上大熱天時,叫咗個雜莓沙冰,同凍美式咖啡,特別透心涼😍
  • 英式奶油鬆餅餐
2020-05-05 247 瀏覽
假日又係去西貢既好日子♡同朋友去西貢食下野,行下街,然後悠閒度過假期~見呢間鋪好像係鬆餅比較多人食,於是我們又跟風叫了個英式鬆餅套餐,配有奶油,果醬,佢呢到既果醬係標榜自家製既,試了下覺得吾係好甜,同出面賣既果醬味道吾似,都吾錯,食落酸酸甜甜,仲有少少果粒。班尼迪溫泉蛋配煙三文魚同埋大啡菇,呢個的確係吾錯,溫泉蛋流心切落黎加埋d醬會有吾同既味道,食落幾岩我口味,佢下面仲配有一塊多士,多士沾埋醬黎食仲別有一番風味。價錢方面係還可以,吾可以話好平,但係性價比係高既,係值得一試,下次黎再食過先~

英式奶油鬆餅套餐

班尼迪蛋配荷蘭芒果醬汁
英式奶油鬆餅套餐
班尼迪蛋配荷蘭芒果醬汁
2020-05-01 207 瀏覽
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#一起果醬 #letsjam #中女食西貢 黃金週為你介紹藍黃是政見好味是良知的黃店一起果醬💁🏼‍♀️可以坐outdoor,仲狗仔friendly!放假訓醒黎食個brunch,超寫意😉#classicalldaybreakfast #全日英式早餐 $79最特別呢度個多士有好多款果醬俾你揀,桂花雪梨好香甜,烘到脆卜卜嘅多士加埋牛油食真係好好味架❤️滑蛋睇個樣都知夠滑,有奶香味亦有蛋味🥚菇菇都炒得好香,每樣食物水準以上,所以係飯堂😆#士多啤梨果醬燒豬肋骨 $89第一次食時已覺驚為天人!個士多啤梨果醬同ribs出奇地夾!薯角好香口,份量亦夠大!大推💯
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#一起果醬 #letsjam #中女食西貢

#士多啤梨果醬燒豬肋骨 $89

2020-04-30
  • All Day Breakfast
2020-04-18 259 瀏覽
星期六去西貢玩水上活動,所以順道食埋早餐,見到門面有連儂牆,即刻衝入去食!呢間餐廳好貼心,正值武漢肺炎,唔單止有洗手液,佢仲會俾個紙袋你放口罩,每台亦有1.5米嘅距離,令人食得放心又開心。食物方面好特別,餐廳主打自家製果醬,無論食物同飲品都有自家製jam,仲可以揀唔同嘅jam口味。我哋嗌左all day breakfast, scone and jam同pork salad,每樣食物都添加自家製果醬,真係好有heart。Scone充滿牛油香,上枱仲係熱辣辣㗎,配上熱情果醬,好好食。All day breakfast炒蛋香滑,而且仲配上厚吐司,加上士多啤梨果醬同牛油真係一流!沙律亦都好有驚喜,豬肉絲再配上熱情果味嘅沙律汁,開胃之餘亦都好有驚喜,甜甜酸酸,下次一定要再叫。

2020-04-18
$100 (早餐)
  • Scone with Jam
  • Pork  salad
2020-04-12 255 瀏覽
今日黎到西貢逃離一下城市嘅繁囂,要搵地方食brunch,梗係要黎呢間西貢出身既特色cafe: 一起果醬店面雖然細細,但環境幾清幽,幾舒服食brunch就梗係要叫個all day breakfast ($79)有齊classic Ge 炒蛋,茄汁豆,煙肉等,好味而係度最特別就梗係佢個多士啦,多士可以選擇不同既果醬,今次我就簡左蘋果肉桂,蘋果同玉桂味平衡啱啱好,玉桂味好香,粒粒果肉,絕對超值❗️❗️而另外個egg benedict 都好出色,叫左combo 要左大啡菇同煙三文魚,好食😋😋😋😋而佢d野飲都好好味,有邊個杯係果醬梳打,果醬又係可以自由選擇,今次簡左雜莓味,你會估唔到咁好飲,令到一定要試吓❗️❗️

店面雖然細細,但環境幾清幽,幾舒服
Classic  all  day  breakfast

有齊classic Ge 炒蛋,茄汁豆,煙肉等,好味
Egg  Benedict

果醬梳打

Classic  all  day  breakfast
Egg  Benedict
果醬梳打
2020-04-03 228 瀏覽
有空位但職員話有人排隊,比飛你叫你等,見到有揸住飛嘅人走哂,得番我等緊,諗住佢地忙未得閒嗌冧巴啦,耐心等....好啦終於嗌啦,"23號一位"(我26號),當然冇人應,突然有疑似熟客出現講咗聲"好耐冇見",職員偷望我兩眼,猶豫咗一陣繼唔繼續嗌,然後帶佢入座!之後無視我,我追問佢,佢話"book咗枱"...book咗枱你嗌乜呀Openrice要200字先可以比喊黃店都咁話,靠熟客過世啦,"自己友"呀

Openrice要200字先可以比喊

黃店都咁話,靠熟客過世啦,"自己友"呀

2020-03-29 251 瀏覽
Let’s Jam第二彈來啦!上次系尖沙咀分店試過lunch set,今次入到西貢,試下佢地signature dish!😋 提提大家呢間系冇任何lunch set/ afternoon tea架!全部都系散叫。我地叫左日式果醬炸雞、招牌scone同果醬、士多啤梨豬肋骨👍🏻 講左麻麻地的先 就系炸雞😿 因為佢好乾身,粉漿都幾厚,舊肉反而吾大🥴 雖然肉質尚算幾嫩,但主要食到個皮多😶 有小小沙律醬系面,佢叫果醬炸雞,其實就系有兜jam比你點下,但我就覺得作用不大,同埋呢碟要五十幾蚊都幾貴🤔 但scone就有返水準啲啦!好香牛油味,好鬆,外脆內酥😍 就咁食都吾會太乾,配埋佢地的自家制jam,我就揀左熱帶風情,有熱情果、木瓜、菠蘿等,酸酸甜甜好開口。食到每一種水果的粒粒,好足料,系唯一我嫌佢太稀🤨 仲有個士多啤梨豬肋骨set系最正!佢用左啲strawberry jam醃過下,所以好入味😋 最緊要係好腍,切落去好容易分到一條條,食落去一絲絲的豬肉,勁滋味!同埋佢好大肉,吾會感覺得啲骨🤓旁邊的薯角,熱辣辣炸起,用七味粉調味過,特別惹味👍🏻 所以成碟真系幾高質。整體西餐來真系吾錯,大家去開尖沙咀可以

仲有個士多啤梨豬肋骨set系最正!佢用左啲strawberry jam醃過下,所以好入味😋 最緊要係好腍,切落去好容易分到一條條,食落去一絲絲的豬肉,勁滋味!同埋佢好大肉,吾會感覺得啲骨🤓旁邊的薯角,熱辣辣炸起,用七味粉調味過,特別惹味👍🏻 所以成碟真系幾高質。整體西餐來真系吾錯,大家去開尖沙咀可以食lunch set,呢間就散叫!記住多啲幫親黃店,大力支持!

• 英式奶油鬆餅餐