2019-10-02 221 瀏覽
之前住西貢嘅關係,都來過Let's Jam食佢嘅自家製jam,今次就同朋友前一晚睇完流星雨之後過嚟食lunch.班尼迪溫泉蛋配芒果荷蘭汁  雙拼(煙三文魚+大啡菇)$109Sous Vide Egg Benedict w/ Mango Hollandaise Sauce   Combo (Smoked Salmon+Portobello Mushroom) 之前食得all day breakfast多,今次食吓佢嘅egg benedict先。佢嘅賣點設於係芒果荷蘭汁,但其實就唔係好食到有芒果味嘅,不過味道都唔錯。我平時唔係太鍾意食egg benedict墊底嗰塊muffin包,佢呢度就用普通麵包toast咗佢,都唔錯。英式奶油鬆餅套餐 Cream Tea Set $79不嬲都好鍾意食scone, 難得有餐廳有得食scone,當然叫嚟試下啦。配埋clotted cream同自選嘅芒果味jam,食嘅時候唔會太黐住上顎,質感啱啱好。

英式奶油鬆餅套餐 Cream Tea Set $79
2019-09-29 76 瀏覽
行完山到西貢食個下午茶,我order 左 「果醬9宮格多士」 + 「真紅豆冰」。其實果醬係咩味!?我唔係太清楚,所以每食一格都估係咩味,當中最令人驚喜嘅係木瓜味,因為同平時食開嘅莓味醬比較特別,係少有嘅味道!另外有兩格味差不多,唔知係我地食唔出定係有相同。整體「果醬9宮格多士」係好食每種味都唔太甜,各有特式,值得一試!我地最鍾意係橙味。至於「真紅豆冰」就係將紅豆打成沙冰,底下有粒粒紅豆,所以成杯都係紅豆,名副其實係「真」紅豆冰飲管係紙製的,但好結實
果醬9宮格

整體「果醬9宮格多士」係好食
每種味都唔太甜,各有特式,值得一試!我地最鍾意係橙味。

飲管係紙製的,但好結實

2019-09-22
果醬9宮格
  • 果醬九宮格多士
2019-09-10 296 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------呢間餐廳賣點係自家製果醬,口味有十幾種:玉桂蘋果醬、桂花雪梨醬、士多啤梨醬、香橙丁香醬、雜莓醬、熱帶風情醬、芒果醬、青檸青蘋果醬、蛋黃菠蘿醬等。西貢分店唔算好多人,好適合遠離煩嚚,靜靜地過一個下午。另外,西貢分店仲可以帶狗仔坐餐廳室外位置。----------😋Classic All Day Breakfast全日英式早餐套餐 $99All day breakfast份量好多好豐富,有芝士炒蛋、煙肉、牛仔早餐腸、紐倫堡腸、扒蕃茄、炒蘑菇、焗豆、厚多士、果醬、飲品。果醬可以自己揀咩口味。炒蛋加左芝士所以幾香幾滑。厚多士好厚,烤到好鬆脆。-😋士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109套餐有士多啤梨果醬燒豬肋骨、炸薯角、飲品。出奇地士多啤梨果醬同豬肋骨好夾,燒豬肋骨好淋好入味。炸薯角係即炸所以勁脆,薯角加埋小小薯皮更香口。-😋桂花雪梨茶飲品係由桂花雪梨醬沖成,所以好清新。-😋特調果醬紅茶今次揀左士多啤梨醬加紅茶,會比一個紅茶茶壺,再自己加士多啤梨醬。----------🚩一起果醬🔎西貢市場街9號地下🔎尖沙咀松山道15-17號地下D舖
#中意嘅請分享請點讚🍻

😋士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109
😋桂花雪梨茶
飲品係由桂花雪梨醬沖成,所以好清新。
😋特調果醬紅茶

🚩一起果醬
🔎西貢市場街9號地下
🔎尖沙咀松山道15-17號地下D舖
2019-08-24 314 瀏覽
每個星期六都幾乎會去西貢放狗🐶,然後與狗仔一起去餐廳食野,貪西貢的餐廳才大多數能帶狗入去食,不過其實都幾貴對比起市區,可能是因為西貢是個熱門旅遊景點和度假勝地。我吃了蟹肉沙拉🥗配熱情果醋汁,覺得個汁幾唔錯,好酸好開胃,同埋都幾特別,蟹肉有d腥,所以麻麻地喜歡食。沙律菜是普通的沙律菜,與汁的配搭還是第一次食到,其他地方都是用沙律醬、千島醬之類,而這裡的醋汁比較與眾不同,較開胃醒神,很喜歡,所以最後把剩下的醋汁直接喝完了。
2019-08-16 285 瀏覽
一起果醬(西貢)果醬九宮格多士$49店舖以自家製既各款果醬製作九宮格多士~厚身多士口感鬆軟~果醬味道有創新👍讓人眼前一亮全天英式早餐$79炒蛋又香又滑~磨菇好香牛油味 -好味程度:★★★☆☆價錢:★★★★☆回頭度:★★★★☆-📍 西貢市場街9號地下 -📞電話:27919888 -⏰營業時間:星期一至五 10:00-20:00 星期六至日 09:00-2100 公眾假期 0900-2100

一起果醬(西貢)

果醬九宮格多士$49

回頭度:★★★★☆
📍 西貢市場街9號地下 -
📞電話:27919888 -

2019-07-28 406 瀏覽
今天來了西貢走走,逛逛碼頭市集,逛累了便找地方坐坐,於是來了一起果醬吃午餐。我們點了一個全天英式早餐、士多啤梨英式果醬燒豬肋骨,及一杯凍latte。英式早餐味道不錯,磨菇及蛋炒得香,果醬多士脆口。燒豬肋骨帶點微辣,很香很惹味。整體來說,食物美味,服務好,很有家的感覺。
整體來說,食物美味,服務好,很有家的感覺。
2019-07-28
2019-07-27 222 瀏覽
寧靜有格調的小店子,平日來格外舒服,因為遊人不多。下單叫了全日早餐+凍美式咖啡。店子招牌菜是果醬,所以全日早餐中的果醬多士十分好味, 除了多士其他配菜味道都是高水準。小店子老闆是一友善年青人,緊要支持下。
寧靜有格調的小店子,平日來格外舒服,因為遊人不多。
下單叫了全日早餐+凍美式咖啡。
小店子老闆是一友善年青人,緊要支持下。
2019-05-27 586 瀏覽
人地話三個女人一個虛,今日我就三個女人一起jam朋友話想去西貢high tea....去開西貢其實覺得選擇唔多,行左好耐又多人,終於搵到間都幾夾攝嘅餐廳,係間地鋪。揀左好耐終於揀左個Egg Benedict, Ribs 同All day breakfast ....意外地個雞蛋好好食,d蛋黃流出黎配埋個toast,真係一流而且個蕃茄係燒過更加鮮甜多汁!最後叫埋幾杯咖啡,完全配合港女嘅品味間餐廳靜靜地又唔算好多人,好岩傾計輕鬆過一個下午,下次再黎應該都要靠google map
人地話三個女人一個虛,今日我就三個女人一起jam

2019-01-09
2019-05-16 437 瀏覽
星期日想去西貢行下,又想搵個地方坐下傾下計,就搵到呢間一起果醬很出名,就決定試試佢。一行三個朋友,大家都肚餓了,點了All day breakfast 全日英式早餐。All day breakfast 份量很足夠,多士可以自己選擇要什麼果醬。特別一提,炒蛋很嫩,加上有少許芝士,很香很滑!

特別一提,炒蛋很嫩,加上有少許芝士,很香很滑!
  • All  day  breakfast
2019-05-07 387 瀏覽
今次試左西貢同尖沙咀都有鋪頭既let’s jam! 但唔知點解總係覺得係西貢食let’s jam先有feel 👻 雖然已經食過好多次 而且每次都係食個幾樣野 亦好想試其他西貢既cafe 但每次去西貢最後都係會去食let’s jam😝每次必食既係Classic All Day Breakfast ($99)!其實最吸引我既係塊多士👻👻好厚焊到好脆 再加上自製jam 食完次次都好開心!佢既芝士炒蛋水準就有d參差 有時好滑好creamy 但有時就幾乾 要睇彩數!另外同朋友再叫左個果醬九宮格多士 ($49),揀唔定想食咩jam或者一次過想試多d jam既人必揀呀!佢會random咁揀9款jam比你 貪心之選😋😋

2019-04-22 430 瀏覽
周末長假期來到西貢走走,市場街那邊亦多了不少Cafe,每一家都擠滿了人。結果選了Let’s Jam吃個下午茶,「一起果醬」顧名思義主打其手工果醬,口味有十幾種。我就選了招牌果醬九宮格多士及桂花雪梨茶。果醬九宮格多士裡面有九款手工果醬:玉桂蘋果醬、桂花雪梨醬、士多啤梨醬、香橙丁香醬、雜莓醬、熱帶風情醬、芒果醬、青檸青蘋果醬及蛋黃菠蘿醬。喜歡那一種果醬味道,還可以$49買一瓶帶回家。凍的桂花雪梨茶只是一般,相信熱飲會比較好喝。周末這些Cafe都超好生意,等位等嘢食的時間亦比較長,懷著慢活的步伐去享受吧。

果醬九宮格多士

果醬九宮格多士
2019-04-22 273 瀏覽
適逢復活節長假期兼且無落雨,決定同老婆去西貢hea下。一如既往,我地去咗西貢頗具人氣的Let's Jam嘆下Brunch同呢間鋪最出名的果茶。今次我地點左Egg Benedict Combo,即係Egg Benedict + 煙三文魚+大啡菇。呢間鋪的Brunch比較特別,其他鋪的Egg Benedict底用鬆餅,而Let's Jam係用多士底。雖然有d奇怪,但其實又幾夾。整體個Egg Benedict同其他鋪差唔多,如果大啡菇焗下會再好d。相反,蘋果肉桂汁慢煮豬扒配黑松露薯蓉十分出色,兩邊煎得香脆,入口未至於即溶,但尚算軟滑。蘋果肉桂汁襯托下,不會覺得太"留"。配角黑松露薯蓉亦都不錯,黑松露味不會太重,飲品方面推介熱的果醬茶,這次點了熱的蘋果果醬茶,蘋果香氣直撲鼻腔,而且味道清甜,十分推介。
適逢復活節長假期兼且無落雨,決定同老婆去西貢hea下。

慢煮豬扒配黑松露薯蓉
Egg Benedict Combo
2019-04-21
2019-03-21 249 瀏覽
起西貢同朋友飽飽地,但又口痕又想坐下😬 於是叫左依個多士黎食就啱晒喇💁🏻‍♀️佢分別有九種唔同味道既果醬,我地一路食下估下每一個格係咩果醬,一路飲啖熱茶傾下計,咁又hea左幾個鐘喇😌-btw其實一直以為得西貢有,所以bookmarked左好耐多未有機會去食🤓但當我終於黎到西貢食依日,先發覺原來佐敦都有分店🤦🏼‍♀️成日都係咁失敗😂
2019-03-19 222 瀏覽
失望。搬咗入嚟西貢一路都好想試呢一間餐廳。真心期待結果換來真心失望。點了英式鬆餅套餐,有三隻小小的英式鬆餅,沒有特別的好吃。奶油沒有味道,果醬水汪汪的。明明叫做一起果醬,招牌都可以做到咁差,完全不能接受。黑糖薑母奶茶,剩係得奶,完全沒有茶味,我真係冇誇張,係一啲茶味都冇,仲要有很多薑渣在裏面,離譜!朋友點左果醬梳打也不願置評。仲未計漏單,唔吹佢都飲唔到。$135下午茶,不如去吃麥當勞!
失望。

明明叫做一起果醬,招牌都可以做到咁差,完全不能接受。

朋友點左果醬梳打也不願置評。仲未計漏單,唔吹佢都飲唔到。

$135下午茶,不如去吃麥當勞!
中女獨食難肥日誌 介紹另一間飯堂,都係位於西貢的一起果醬附近有好幾間cafe但都係呢間最好味天氣好時坐outdoor,放假仲有好多人帶埋狗狗坐outdoor 添!weekend訓醒黎食個brunch,超寫意#classicalldaybreakfast #全日英式早餐 $79最特別呢度個多士有好多款果醬俾你揀,而我最愛蛋黃菠蘿,9唔搭8但估你唔到咁夾又香又甜揸住烘到脆卜卜嘅多士食真係好好味架滑蛋睇個樣都知夠滑,有蛋味菇菇都炒得好香,每樣食物水準以上,所以係飯堂
中女獨食難肥日誌
介紹另一間飯堂,都係位於西貢的一起果醬
附近有好幾間cafe但都係呢間最好味

All  day  breakfast