2019-05-16 0 瀏覽
星期日想去西貢行下,又想搵個地方坐下傾下計,就搵到呢間一起果醬很出名,就決定試試佢。一行三個朋友,大家都肚餓了,點了All day breakfast 全日英式早餐。All day breakfast 份量很足夠,多士可以自己選擇要什麼果醬。特別一提,炒蛋很嫩,加上有少許芝士,很香很滑!

特別一提,炒蛋很嫩,加上有少許芝士,很香很滑!
  • All  day  breakfast
2019-05-07 83 瀏覽
今次試左西貢同尖沙咀都有鋪頭既let’s jam! 但唔知點解總係覺得係西貢食let’s jam先有feel 👻 雖然已經食過好多次 而且每次都係食個幾樣野 亦好想試其他西貢既cafe 但每次去西貢最後都係會去食let’s jam😝每次必食既係Classic All Day Breakfast ($99)!其實最吸引我既係塊多士👻👻好厚焊到好脆 再加上自製jam 食完次次都好開心!佢既芝士炒蛋水準就有d參差 有時好滑好creamy 但有時就幾乾 要睇彩數!另外同朋友再叫左個果醬九宮格多士 ($49),揀唔定想食咩jam或者一次過想試多d jam既人必揀呀!佢會random咁揀9款jam比你 貪心之選😋😋

2019-04-22 132 瀏覽
周末長假期來到西貢走走,市場街那邊亦多了不少Cafe,每一家都擠滿了人。結果選了Let’s Jam吃個下午茶,「一起果醬」顧名思義主打其手工果醬,口味有十幾種。我就選了招牌果醬九宮格多士及桂花雪梨茶。果醬九宮格多士裡面有九款手工果醬:玉桂蘋果醬、桂花雪梨醬、士多啤梨醬、香橙丁香醬、雜莓醬、熱帶風情醬、芒果醬、青檸青蘋果醬及蛋黃菠蘿醬。喜歡那一種果醬味道,還可以$49買一瓶帶回家。凍的桂花雪梨茶只是一般,相信熱飲會比較好喝。周末這些Cafe都超好生意,等位等嘢食的時間亦比較長,懷著慢活的步伐去享受吧。

果醬九宮格多士

果醬九宮格多士
2019-04-22 90 瀏覽
適逢復活節長假期兼且無落雨,決定同老婆去西貢hea下。一如既往,我地去咗西貢頗具人氣的Let's Jam嘆下Brunch同呢間鋪最出名的果茶。今次我地點左Egg Benedict Combo,即係Egg Benedict + 煙三文魚+大啡菇。呢間鋪的Brunch比較特別,其他鋪的Egg Benedict底用鬆餅,而Let's Jam係用多士底。雖然有d奇怪,但其實又幾夾。整體個Egg Benedict同其他鋪差唔多,如果大啡菇焗下會再好d。相反,蘋果肉桂汁慢煮豬扒配黑松露薯蓉十分出色,兩邊煎得香脆,入口未至於即溶,但尚算軟滑。蘋果肉桂汁襯托下,不會覺得太"留"。配角黑松露薯蓉亦都不錯,黑松露味不會太重,飲品方面推介熱的果醬茶,這次點了熱的蘋果果醬茶,蘋果香氣直撲鼻腔,而且味道清甜,十分推介。
適逢復活節長假期兼且無落雨,決定同老婆去西貢hea下。

慢煮豬扒配黑松露薯蓉
Egg Benedict Combo
2019-04-21
2019-03-21 172 瀏覽
起西貢同朋友飽飽地,但又口痕又想坐下😬 於是叫左依個多士黎食就啱晒喇💁🏻‍♀️佢分別有九種唔同味道既果醬,我地一路食下估下每一個格係咩果醬,一路飲啖熱茶傾下計,咁又hea左幾個鐘喇😌-btw其實一直以為得西貢有,所以bookmarked左好耐多未有機會去食🤓但當我終於黎到西貢食依日,先發覺原來佐敦都有分店🤦🏼‍♀️成日都係咁失敗😂
2019-03-19 130 瀏覽
失望。搬咗入嚟西貢一路都好想試呢一間餐廳。真心期待結果換來真心失望。點了英式鬆餅套餐,有三隻小小的英式鬆餅,沒有特別的好吃。奶油沒有味道,果醬水汪汪的。明明叫做一起果醬,招牌都可以做到咁差,完全不能接受。黑糖薑母奶茶,剩係得奶,完全沒有茶味,我真係冇誇張,係一啲茶味都冇,仲要有很多薑渣在裏面,離譜!朋友點左果醬梳打也不願置評。仲未計漏單,唔吹佢都飲唔到。$135下午茶,不如去吃麥當勞!
失望。

明明叫做一起果醬,招牌都可以做到咁差,完全不能接受。

朋友點左果醬梳打也不願置評。仲未計漏單,唔吹佢都飲唔到。

$135下午茶,不如去吃麥當勞!
中女獨食難肥日誌 介紹另一間飯堂,都係位於西貢的一起果醬附近有好幾間cafe但都係呢間最好味天氣好時坐outdoor,放假仲有好多人帶埋狗狗坐outdoor 添!weekend訓醒黎食個brunch,超寫意#classicalldaybreakfast #全日英式早餐 $79最特別呢度個多士有好多款果醬俾你揀,而我最愛蛋黃菠蘿,9唔搭8但估你唔到咁夾又香又甜揸住烘到脆卜卜嘅多士食真係好好味架滑蛋睇個樣都知夠滑,有蛋味菇菇都炒得好香,每樣食物水準以上,所以係飯堂
中女獨食難肥日誌
介紹另一間飯堂,都係位於西貢的一起果醬
附近有好幾間cafe但都係呢間最好味

All  day  breakfast

又香又甜揸住烘到脆卜卜嘅多士食真係好好味架
  • 全天英式早餐
2019-03-09 90 瀏覽
一早聽人推介話呢間幾特別,慢活模式又自家製果醬乜乜乜。於是有日經過諗住去試一試,午餐時間有英式鬆餅配果醬、其他多士配果醬等,不過呢啲啱下午茶多啲,點了煙三文魚沙律走醬汁。賣相味道都OK,不過食時覺得啲菜極度乾爽有少少懷疑是否洗過,因為通常沙律都會有少少濕,至少也有幾滴水,不過呢份就超乾爽,煙三文魚都好食。但係,我一點左右食完,到三點開始肚痾,直至晚餐期間痾咗幾次。呢間處理食物過程唔衛生,未試過喺出邊食沙律食到痾得咁犀利,好在到6點左右冇再痾,否則真係要去睇醫生。
煙三文魚沙律
2019-03-03 139 瀏覽
西貢我通常會到天后廟附近的一條街找食。 這裏有很多食肆 ,而且比較少人。這裏有好幾間餐廳都主打全日早餐, 今日揀咗未試過的一起果醬。它們的賣點是多款特別的自家製果醬。 餐廳雖然不算大,但裝修很有度假feel,好relax。 本來點了兩個不同的全日早餐,全天英式早餐 ($79),全天素食英式早餐 ($79) 。因為店員落錯單, 所以兩份都變成了全天英式早餐。全日早餐每個可以配一款自家製果醬, 那麼我們選了兩個比較特別的款式 ,熱帶風情果醬和蛋黃菠蘿醬。 熱帶風情有熱情果木瓜蘋果菠蘿, 味道酸酸甜甜, 很有果香, 而且嗰張還有一粒粒的果肉,好正! 蛋黃菠蘿醬的味道比較怪, 一點也吃不到菠蘿味, 反而又一陣鹹蛋黃味。 這裏的果醬是可以買走的,有興趣可以買回家自己做多士,店員說未開可放三個月,開了就要最好一個月食完。  全天早餐很豐富。 先講多士, 是厚多士, 烤得很鬆脆, 加上熱帶風情果醬,正!  另一份全日早餐加$8轉了英式鬆餅。 這個英式鬆餅也是大讚, 熱辣辣, 非常鬆軟, 又不太甜!  腸仔不是普通的雞肉腸, 而是兩款不同的豬肉腸, 其中一款帶黑椒味。 兩款豬肉腸都好好, 不太鹹又不太

餐廳雖然不算大,但裝修很有度假feel,好relax。

全天英式早餐

全天英式早餐 (加配英式鬆餅)

腸仔不是普通的雞肉腸, 而是兩款不同的豬肉腸, 其中一款帶黑椒味。 兩款豬肉腸都好好, 不太鹹又不太膩。 炒蛋是芝士炒蛋, 芝士應該是pizza 用的芝士mozzarella, 所以可以拉出芝士絲, 很特別! 炒蘑菇也是不錯, 因為加入了黑椒碎, 好食兼香口。

特製果醬梳打 ($38) 這個選了桂花雪梨果醬。
 這個梳打水是整個餐最差的。 梳打水雖然是在我們面前自製, 但沒有什麼氣,加上桂花雪梨果醬太甜,又飲不到桂花和雪梨味,好像喝了一杯糖水
特製果醬梳打

總結,這裡環境舒適,全日早餐不錯,可惜飲品扣了些分數。但整個餐仍是滿意的,大家有興趣可一試呀!

全天英式早餐
全天英式早餐 (加配英式鬆餅)
2019-02-03 250 瀏覽
放假加上天氣好,一於帶埋隻狗去西貢走一轉先,行到累又肚餓,正站在 Let"s jam 門口,好有歐洲 feel,就走入去了。叫了果醬雞翼配它賣点自制 jam,雞翼配上酸酸甜甜嘅熱情果醬,幾開胃,算係唔錯。不过只有3小隻,$30我覺得有点貴。主菜是班尼迪溫泉蛋、巴馬火腿配芒果荷蘭汁,有流心蛋效果,但重点斑尼迪醬就麻麻啦,不过不失啦,自己就有少少失望。叫多个pastry,黑松露雜菌酥,酥皮鬆化,脆口,加入滿滿的雜菌,带入小許濃郁的黑松露,不錯。環境簡潔,枱與枱之間,空間不多,雖然歡迎小狗內進,但小狗想瞓低都冇位🐶 下次我會試其他餐廳,可以考慮買它的 jam。

果醬雞翼

egg Benedict

果醬雞翼
2019-01-17 252 瀏覽
好食.同我食過最好既鬆餅比較, 大約有100公里的距離, 但係佢都係好食既.最好食既鬆餅, 食完有high咗既感覺, 如沐春風, 混然不知人間何世, 真係好好食, 係藝術.佢都好食, 不過係人間的食物, 唔係天上的.叫咗果醬+鬆餅x2(apple + cinamon, 丁香+橙), 玫瑰+apple茶 for 2, 牛角包+蛋菠蘿醬.全部都好食, 冇伏.果醬落咗好少魚膠粉, 個texture同大路貨唔同, 我幾鐘意.$125埋單, OK既, 大家可以去食.
好食.

佢都好食, 不過係人間的食物, 唔係天上的.

全部都好食, 冇伏.

$125埋單, OK既, 大家可以去食.
2019-01-15 193 瀏覽
難得入去西貢 嘆番個brunch先呢間cafe外面同裡面既設計都好有日系feel 不時見到有人係外面影相🚲All day breakfast $79🍹果醬梳打好飲 好清新🥰👍🏻價錢平過出面好多cafe👍🏻份量好足 一個人食唔哂可以share😋👍🏻佢地既自家制手工果jam好味
難得入去西貢 嘆番個brunch先

All day breakfast $79
🍹果醬梳打好飲 好清新🥰
👍🏻價錢平過出面好多cafe
👍🏻份量好足 一個人食唔哂可以share😋
👍🏻佢地既自家制手工果jam好味

2019-01-10 214 瀏覽
之前天寒地凍入咗西貢hea....食咗成日想試嘅Let’s Jam,難得tea time嚟到唔駛等位,可能因為真係太凍所以成個西貢都好少人~同frd子每人點咗一個個九宮格多士,真係唔錯,多士本身新鮮焗超,個邊脆口得嚟唔會𠝹口。果醬每款口味都各有特色,店員仲同我哋講係隨機九隻味,所以我哋每食一款都要自己估係咩味,哈哈。個人覺得最特別嘅係個蛋黃菠蘿果醬,菠蘿嘅甜味滲咗少少鹹味,令到成個醬好有層次,估唔到蛋黃做jam係可以咁夾味果醬花茶嘅款式都好多,不過感覺同多士上面用嘅果醬一樣味

九宮格多士

果醬花茶嘅款式都好多,不過感覺同多士上面用嘅果醬一樣味

九宮格多士
2018-12-24 262 瀏覽
平安夜前夕同屋企人揸車入西貢搵野食,行行下見到呢間個名幾得意又唔洗等位就試下,入內環境都幾舒服,靜靜地咁,都幾啱兩口子拍拖談心嘆個brunch。一家四人,每人嗌一樣,再嗌小食share~入到西貢可一試,但未至會再專登入去食
唔記得咩果醬雞翼
2018-12-04 304 瀏覽
本來只係諗住喺西貢行吓兜下,想搵間靚嘅Cafe坐低,老公無意中搵到呢間一起果醬,我望個環境都幾靚,出邊有架單車都幾特別,就入咗去一入去望到個餐牌真係全部都果醬,好多嘢都想試因為比較新鮮,最後我哋好貪心叫咗一個招牌菜,叫做果醬九宮格多士,顧名思義就係有九款嘅果醬係一塊多士上面,咁就可以一次過試晒佢嘅自家製果醬我哋發現好多款果醬口味都好清新,好特別,我最鍾意嘅係鹹蛋味菠蘿醬,老公就鍾意橙味,我哋仲帶咗杯果醬嘅梳打,都唔錯㗎由於本身食咗嘢,所以都叫唔到咁多,但下次一定會再去,因為有好多野都好想試呀