2017-01-03 159 瀏覽
放工想吹水又想食翻餐好嘅安慰下自己,去左一間俾門面設計吸引嘅café,入到去環境都幾舒服,好適合同一班好姊妹黎個girl’s talk。食物種類好多,樣樣都好想試下,但可惜兩個女人仔個胃唔大英式鬆餅配玫瑰蘋果果醬,鬆餅比想象中細左少少,不過味道冇令我失望小食一定唔會少,由其個芒果芥末醬,令人想一啖接一啖甘食,成個拼盆有多士條、燒雞翼、芝士炸魚條、炸薯角、黑松露溫泉蛋、沙津。最驚喜系芝士炸魚條,芝士可以拉到一支筷子甘長,芝士控必食。另外,雞翼有少許甜,好似蜂蜜雞翼甘,不過不失,溫泉蛋好重黑松露味,落足重本。薯角沙津菜就比較清新燒羊架火喉岩岩好,有7成熟,完全無so味,而且可以食到肉汁嘅甜味,一個字,讚!擺盆好靚,成個羊架比人個感覺好高貴,而且同價錢成正比,睇得出廚師嘅心機。

食物種類好多,樣樣都好想試下,但可惜兩個女人仔個胃唔大
2017-01-02 866 瀏覽
一起果醬開左都幾耐,一直無去試過,今晚好友約左我佐敦敘舊就順理成章過黎試一試。餐廳幾唔錯,唔會太嘈,兩個人可以好好地咁傾下偈,甚是寫意。什莓果醬奶昔42酸味點到即止好醒胃,兩下俾我啜到無左大半杯,又唔會太甜咁好冰涼,打得幾綿,個樽仔幾得意,喜歡。冰紅茶36清清地不甜是成年人的味道,能解濟喔。巴馬火腿班尼迪旦99我的大愛呀,巴馬火腿的香,其實更勝三文的咸,而且更具口感,識食一定咁叫啦,雖然你都可以貪心d兩款都要來個mix! 鬆餅幾fresh不是我最怕的煙un感,反而被旦旦汁由烘脆的整塊,變得外脆內軟,相當可口。全天素食早英式早餐99玫瑰蘋果果醬幾特別,加上好脆好脆既厚身多士,正常大路既焗豆蕃茄仔,我最欣賞嫩滑既芝士炒旦,牛仔肉腸沒肉腥,煙肉煎香不會硬,蘑菇炒得香唔油,熱氣我只吃少許的炸薯角,全部加賣就成為呢個breakfast,嘻。。。我倆都好like仼何時間都食翻個全日早餐嫁,欣慰。食後感:原來唔止果醬食既,食物種類幾多,而且價錢仲好合理tim。
餐廳幾唔錯,唔會太嘈,兩個人可以好好地咁傾下偈,甚是寫意。
什莓果醬奶昔42
冰紅茶36
清清地不甜是成年人的味道,能解濟喔。
巴馬火腿班尼迪旦99
全天素食早英式早餐99

2016-12-29 672 瀏覽
這天與朋友來到佐敦附近閒逛,來到這便被門面吸引, 於是入內吃晚餐這是一家以果醬為主題的餐廳店外放了各款不同的果醬,可作零售店內裝修簡潔清新店內的Menu 亦以果醬作為配料這味白酒煮青口$68青口新鮮,酒味夠濃~黑松露野菌飯$88黑松露味勁香,而且有好多野菌!!!! 飯唔硬,合HK STYLE~玫瑰雞翼$38(配青檸蘋果醬)很清新的配上果醬的雞翼之食法,青檸非常清新~薯角$42新鮮又脆卜卜, 熱辣辣~真.紅豆冰$42這杯紅豆冰很像以前食紅豆雪氣的那個味道,很真實又足料的紅豆味一流~玫瑰蘋果茶$35暖暖的蘋果茶加上玫瑰味倍覺醒神~果醬雪糕窩夫餅$68最後來一個甜品,也是以果醬為主題的! 香甜的果醬加在窩夫餅上好好食呀!
這是一家以果醬為主題的餐廳
店外放了各款不同的果醬,可作零售
店內裝修簡潔清新
店內的Menu 亦以果醬作為配料
這味白酒煮青口$68
青口新鮮,酒味夠濃~
黑松露野菌飯$88
玫瑰雞翼$38(配青檸蘋果醬)
很清新的配上果醬的雞翼之食法,青檸非常清新~
薯角$42
新鮮又脆卜卜, 熱辣辣~
真.紅豆冰$42
玫瑰蘋果茶$35

暖暖的蘋果茶加上玫瑰味倍覺醒神~
果醬雪糕窩夫餅$68

2016-10-30
2016-12-26 157 瀏覽
之前一直都有聽過一起果醬個名,但一直都揾唔到機會去食。今次朋友提出話去依到,我好快咁應承左。入到去既時候,覺得個環境好舒服,鋪頭怖置得好有心思,有種遠離煩囂既感覺。真係好適合同朋友聚會。店名叫一起果醬,有好多食物當中都有果醬既出現,當中飲品亦都有果醬料既飲品。《玫瑰蘋果醬單骨雞翼》:雞翼炸得好嫩滑,而且甜甜地,仲有淡淡既玫瑰蘋果醬,好味。其實一直都覺得食單骨雞翼好方便,尤其係出街食飲既時候,唔會食得太狼狽。依個小食抵讚。《炸香草芝士條》:芝士條炸得好香脆,而且有陣陣既香草味,第一啖咬落去熱辣辣,芝士條入面怖滿左芝士,芝士可以拉到好長添。《黑松露野菌意大利燴飯》:意大利飯有好香既黑松露味,上面仲有芝士碎,成個飯好creamy。正!《九宮格多士》:一場黎到,一定要叫多士啦,因為可以試唔同味既果醬嘛。多士烤到外脆內軟,我印象中果醬入面分別有黑糖四物、雜莓、肉桂蘋果等。食完感覺好清新,每隻味配多士都有獨特既味道。一個價錢有九個願望,good。依個多士真係值得一試!《特製果醬綠茶》:果醬有好多選擇,我㨂左桂花雪梨果醬,飲法好似平時花茶既飲法一樣,桂花雪梨一d都唔甜,而且有淡淡既桂花雪梨味,好適合
《特製果醬綠茶》:果醬有好多選擇,我㨂左桂花雪梨果醬,飲法好似平時花茶既飲法一樣,桂花雪梨一d都唔甜,而且有淡淡既桂花雪梨味,好適合而家依個天氣飲。
2016-12-22 1200 瀏覽
有去過西貢漫遊的朋友都應該見過有這間很有歐陸風的餐廳, 但經常滿座, 今天終於來到另一間分店一試其有名的果醬不要以為這裡只有多士, All day breakfast, 咖啡等Cafe 的東西, 原來也有Happy hour時間, 有Wine, 有Beer, 甚至Cocktail! 打工一族又多一個地方HH 了!門外擺滿各式口味的果醬可買餐廳內裝潢充滿特色Cafe 風, 與西貢店有一點分別先來一杯飲料解解渴, 玫瑰蘋果茶, 很香的玫瑰味, 清甜的蘋果茶, 配上店內環境份外清新再來這裡有名的主角, 九宮格多士, 多士會分九格, 每格會有不同口味的果醬, 而口味是由十多種味之中隨機送上, 不會告知你送上的九種是什麼味, 需自己一一試出, 充滿神秘感而有些味又會因太接近而難以估計誰是誰, 美食之餘也帶點遊戲感!之於我的「九形醬格」, 我邊看Menu邊估計有如下: 肉桂蘋果 - 芒果 - 雜莓士多啤利 - 桂花雪梨 - 玫瑰蘋果熱帶風情 - 青檸青蘋果 - 木瓜雪耳當中最突出的個人覺得是青檸青蘋果, 有青檸的清新酸味又有青蘋果的甜, 另外喜歡的也有桂花雪梨, 玫瑰蘋果, 都是清甜之感而口味最甜
門外擺滿各式口味的果醬可買
餐廳內裝潢充滿特色Cafe 風, 與西貢店有一點分別
九宮格多士
之於我的「九形醬格」, 我邊看Menu邊估計有如下:
肉桂蘋果 - 芒果 - 雜莓
士多啤利 - 桂花雪梨 - 玫瑰蘋果
熱帶風情 - 青檸青蘋果 - 木瓜雪耳
而口味最甜的相信是第一口食的肉桂蘋果
英式早餐
All Day Breakfast, 多士上配的也是其中一種果醬, 多士外脆內軟, 配清甜果醬再來半塊多士都能吃下, 煙肉煎得很剛好, 完全不乾, 而且Juicy, 邊又保持到一點焦脆, 炒蛋Creamy 感重, 有軟滑入口即溶之質感
份量雖不算巨大, 但質素搭救
龍蝦汁海鮮意大利飯
龍蝦汁海鮮意大利飯, 大蝦肉質彈牙, 帶子有鮮甜味口感與魷魚一樣也點彈牙, 龍蝦汁非常香濃, 因而也會帶點偏咸, 整體偏乾身, 不會過份的「水」, 米也是半生熟, 功夫不俗

餐廳位置也是靜中帶旺之地, 由科學館行過來大約8分鐘, 想放假搵間舒服Cafe 又多一個選擇!
2016-12-10
龍蝦汁海鮮意大利飯
悠閒的星期六,不想作多餘的思考,揀了一間粉綠色外牆的餐廳用餐,陽光照入餐廳,營造了一片溫暖的空間。毫不犹豫地點了一個黑松露野菌意大利燴飯,迎面撲來的黑松露香氣瞬間震醒,飯粒不軟不硬,混合蘑菇一起吃,口感不錯飲品則點了一杯玫瑰花茶,這不是普通的花茶而是混合了店裡的招牌果醬蘋果玫瑰,可以隨意地添加清新的味蕾,怡人芬芳,又不遮蓋玫瑰的香味甜甜的果醬的味道持久不退,依然歷歷在目喜歡果醬的控子,想必會喜歡這裡~
悠閒的星期六,不想作多餘的思考,

揀了一間粉綠色外牆的餐廳用餐,

陽光照入餐廳,營造了一片溫暖的空間。
毫不犹豫地點了一個黑松露野菌意大利燴飯,

迎面撲來的黑松露香氣

瞬間震醒,飯粒不軟不硬,混合蘑菇一起吃,口感不錯
黑松露野菌意大利燴飯
飲品則點了一杯玫瑰花茶,這不是普通的花茶

而是混合了店裡的招牌果醬蘋果玫瑰,可以隨意地添加

清新的味蕾,怡人芬芳,又不遮蓋玫瑰的香味
玫瑰花茶
甜甜的果醬的味道持久不退,依然歷歷在目

喜歡果醬的控子,想必會喜歡這裡~
2016-12-17
2 分鐘 (堂食)
玫瑰花茶
果醬搽麵包就吃過,以果醬來入饌聽起來有點新穎一於下班後便來了這間Let’s Jam 跟朋友「一起果醬」一番吧店舖裝潢帶點田園風和休閒品味晚上燈光較昏暗予人一種放工後可以寧靜休息和享用晚餐的感覺簡約的餐牌但也有不少款菜式選擇看看那款「果醬」菜式合你口味呢?!特別的是連飲品都可跟果醬扯上「關係」^^*這裡的餐具也是走田園風的,很精美看見背後有個沙漏嗎?令人有點懷念的兒時小玩意原來這裡的用途是當沙漏漏完一次,壼茶便可沖得了~.~我點的是果醬紅茶 $45,果醬可自選一款我選了玫瑰蘋果,聞落有淡淡的玫瑰味吃落則主要是較清的蘋果味,不會太甜所以加落熱茶中的話,想甜一點便可落多少少份量而一壼也可以沖到大約四小杯的份量朋友點的熱黑糖四物奶茶 $39,上面放著那支應該是肉桂來的喜歡的話可放落杯中待滲出肉桂的味道既然這裡的主角是「果醬」,便專點了以果醬銘名的菜式啦~玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $39雞翼跟甜甜的醬汁一向很夾,就如蜜糖雞翼般而這道以清新的玫瑰蘋果醬沾上微微炸過的雞翼,香脆美味單骨雞翼更加方便注重儀態的女士們喔!士多啤梨醬燒豬肋骨(半份) $99賣相精美,伴以新鮮熱辣的薯角和一小樽士多啤梨醬豬肋骨燒得
果醬搽麵包就吃過,以果醬來入饌聽起來有點新穎

一於下班後便來了這間Let’s Jam
跟朋友「一起果醬」一番吧
店舖裝潢帶點田園風和休閒品味

晚上燈光較昏暗

予人一種放工後可以寧靜休息和享用晚餐的感覺
簡約的餐牌但也有不少款菜式選擇

看看那款「果醬」菜式合你口味呢?!
特別的是連飲品都可跟果醬扯上「關係」^^*
這裡的餐具也是走田園風的,很精美

看見背後有個沙漏嗎?令人有點懷念的兒時小玩意

原來這裡的用途是當沙漏漏完一次,壼茶便可沖得了~.~
我點的是果醬紅茶 $45,果醬可自選一款

我選了玫瑰蘋果,聞落有淡淡的玫瑰味

吃落則主要是較清的蘋果味,不會太甜

所以加落熱茶中的話,想甜一點便可落多少少份量

而一壼也可以沖到大約四小杯的份量
朋友點的熱黑糖四物奶茶 $39,上面放著那支應該是肉桂來的
喜歡的話可放落杯中待滲出肉桂的味道
既然這裡的主角是「果醬」,便專點了以果醬銘名的菜式啦~

玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $39

雞翼跟甜甜的醬汁一向很夾,就如蜜糖雞翼般

而這道以清新的玫瑰蘋果醬沾上微微炸過的雞翼,香脆美味

單骨雞翼更加方便注重儀態的女士們喔!
士多啤梨醬燒豬肋骨(半份) $99

賣相精美,伴以新鮮熱辣的薯角和一小樽士多啤梨醬
豬肋骨燒得幾香口,肉質仍頗嫩滑

很喜歡那個士多啤梨醬,讓我一點再點,整樽都給沾光了
沒有果醬的菜式又如何呢?!

黃金軟殼蟹意粉 $109

雖然價錢有點貴,不過水準也不賴

意粉彈牙,忌廉醬汁中帶有橙色粒粒的是蟹膏來的,美味指數UPUP!!

軟殼蟹也炸得很香脆,不是淋淋的那種
最後點了甜品-九宮格多士 $49

就是可以一次過滿足你試齊九種口味的果醬

味道有帶甜的也有帶點酸的,吃落有點開胃也不覺滯
吃過了有合口味的果醬是可以買走的呢~
這趟又找尋到一間不錯的特式小店,享受了一個悠閒的晚餐時光。
2016-12-08
2016-12-18 518 瀏覽
在佐敦的一角,有一間很精緻的小食店 就是站在門口拍個照,都很有文青系電影的風格~櫃上放了一系列的餐廳主打,就是這個手造的果醬~ 這裏由食物/飲品/甜品,全部都會加入果醬, 而且果醬還可以買走~ 內裏以綠色的植物牆配合木系傢具,走清新的路線~ 看著吧頭的佈置,很有實在感~ 晚上的套餐由二百元起跳~ 包沙律,餐湯,主菜,甜品和飲品~ 家人未到,先來個茶吧~ 點上了特製果醬紅茶 (要了芒果味) HKD 45 (跟餐半價) 茶是很大大的一壺,整套茶具都很漂亮,很有愛麗斯和帽子先生下午茶的感覺呀~ 隨茶來了一個三分鐘的沙滴,店員放下便走~有點抓頭 問了,原來建議茶要放3分鐘,出味後才可倒出 之後就放入一茶匙的果醬拌勻就可飲用~ 估唔到原來水果茶這樣簡單就完成了 果醬本身有甜味,不用再另外加糖 但又可調和茶本身的苦澀味~很聰明的做法~ 叫了一個套餐和一個意粉 套餐的沙律,感覺係有心思的~ 除了有不少芝士蓋面~ 還有一個甜甜酸酸的熱情果醬醋汁~ 比起平時的沙律多了一種驚喜~亦多了一種滋味~ 是日餐湯要了忌廉磨菇湯~ 上枱後, 發現和平日的大有不同呀~ 磨菇是燒過後再打碎的,有香香的雜
在佐敦的一角,有一間很精緻的小食店

就是站在門口拍個照,都很有文青系電影的風格~

櫃上放了一系列的餐廳主打,就是這個手造的果醬~

這裏由食物/飲品/甜品,全部都會加入果醬,

而且果醬還可以買走~

內裏以綠色的植物牆配合木系傢具,走清新的路線~

看著吧頭的佈置,很有實在感~

晚上的套餐由二百元起跳~

包沙律,餐湯,主菜,甜品和飲品~

家人未到,先來個茶吧~

點上了特製果醬紅茶 (要了芒果味)

HKD 45 (跟餐半價)

隨茶來了一個三分鐘的沙滴,店員放下便走~有點抓頭

問了,原來建議茶要放3分鐘,出味後才可倒出

之後就放入一茶匙的果醬拌勻就可飲用~

估唔到原來水果茶這樣簡單就完成了

果醬本身有甜味,不用再另外加糖

但又可調和茶本身的苦澀味~很聰明的做法~

叫了一個套餐和一個意粉

套餐的沙律,感覺係有心思的~

除了有不少芝士蓋面~

還有一個甜甜酸酸的熱情果醬醋汁~

比起平時的沙律多了一種驚喜~亦多了一種滋味~

是日餐湯要了忌廉磨菇湯~

上枱後, 發現和平日的大有不同呀~

磨菇是燒過後再打碎的,有香香的雜菇味~

而且亦不是和平時很膩的那種粉漿忌廉湯,而係清清的,就用菇和水熬出來的湯

多喝也不覺溜~~

主菜的慢煮極黑毛豬肉~

HKD 229 /SET

肉質是粉嫩粉嫩的,很討喜~

肉質很有嚼勁,比起平時的豬扒多了一份濃濃的豬肉味~

當然,那個肉桂蘋果汁更是畫龍點晴之作,甜甜咸咸之間,囡囡每食一口都要沾上厚厚的醬汁,食不停口~

估不到果醬入饌會有這麼奇妙的效果~

散叫了一個意丸鮮茄肉丸長通粉~

HKD 89

老實說,這個肉丸有點兒取巧,因為像平時打邊爐的豬肉丸呢~

但可喜的是肉丸很彈牙,在沒有準備下食到這種肉丸,還是很喜出望外的~

套餐的甜品是Creme Brulee ~

焦糖厚厚的一層,脆脆的,配合不太甜的燉蛋,為晚餐畫上一個完美的句號~

完了嗎?當然未~

是日慶祝囡囡的聖誕表演,當然要大大獎勵呀~~

最後來個大大的甜點~

半份的雪糕窩夫~ (幸好叫了半分,份量都不少呀)

雪糕可以選雲呢拿味和乳酪味~ 我揀了後者

果醬也是可以自己挑的~

當然挑了囡囡的至愛,士多啤梨~

乳酪雪糕淨食是很美味的,士多啤梨醬也是甜甜的很清新

但不知怎的兩者就是感覺不太夾~

用士多啤梨醬來沾窩夫,水果反而更能突出果醬的存在感~

唯一係窩夫應該不是現做的,軟綿有餘但香脆度不足~

想不到這個滿滿文青味的餐廳,竟也有做HAPPY HOUR~

還到晚上七點呢

收工後,就來歇一歇吧~
題外話/補充資料: 來這種CAFE,很多時都會被熱情的老闆和勤快的店員所感動,但似乎不能在這裏感受到。 可能是人太多吧,店員也少笑容,少說話,問句"用膳完了嗎?"也沒有就趕著收碟了~ 和店裏ENJOY LIFE 的節奏很不同呢~
2016-12-15
  • 慢煮極黑毛豬
2016-12-18 207 瀏覽
今日去了一間有趣的小店,手本名菜係果醬,全部自己製造,店內大部分食品以果醬代糖。店內很有田園風味,牆上掛著仿葉,牆身有色彩,開心優閒感覺。我點了一杯玫瑰蘋果茶,放係面前已經很有玫瑰花香,底部有果占,味道頗甜,其實即是用玫瑰蘋果醬開水加玫瑰花瓣的成品。男伴點了黑糖薑母奶茶,有支肉桂,茶內有粒粒蘋果肉。必食九宮格多士,賣相極好,每款果醬佳有果香,最特出是熱情果醬及蘋果玉桂。玫瑰蘋果醬單骨雞翼,配沙律,有青檸香,醃味入味而且香,美味到骨都有味道。軟殼蟹蟹肉意粉,想不到有咁多蟹肉,炒得香,意粉吸收了蟹的精華,十分滋味。很有家感的小店,食品用心,可以再來試其他。
店內很有田園風味,牆上掛著仿葉,牆身有色彩,開心優閒感覺。
玫瑰蘋果茶
男伴點了黑糖薑母奶茶,有支肉桂,茶內有粒粒蘋果肉。
軟殼蟹蟹肉意粉
很有家感的小店,食品用心,可以再來試其他。
2016-12-17
$140 (早餐)
軟殼蟹蟹肉意粉
2016-12-12 798 瀏覽
今日.. 同好朋友去完機場日清 x 童夢城通識學園 既「我的合味道工作坊」之後就返出去市區搵食啦~~係柯士甸道附近搵下有咩好野食比"一起果醬"呢個名吸引住再望一望出面, 見到好多自家製既果jam~ 鍾意自家製既果jam既我.. 二話不說入去試下喇餐廳環境簡潔感覺舒適All day breakfast賣相吸引,內有炒蛋、煙肉、紐倫堡腸、焗車厘茄、炒蘑菇、焗豆、厚多士厚多士可以自選一款喜歡果醬整體味道不錯,炒蛋炒得好滑 多士外脆內軟 加埋果醬一齊食 超讚龍蝦汁海鮮意大利飯龍蝦汁味道唔係好濃但加埋海鮮一齊煮 鮮味無窮意大利米吸收哂汁既精話 都唔差而海鮮亦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻九宮格多士烘得外脆內軟既麵包上搽上9款唔同口味既果醬因為太多味道唔能夠記哂..但最深刻有熱情果.. 味道酸甜..好特別其他果醬味道亦好新鮮 ,  有果肉係到.. 好有口感呢個九宮格食法... 第一次一次過試到9款唔同口味既果醬真係好特別如果喜歡...仲可以買佢地既果醬返屋企自己jam jam jam

就返出去市區搵食啦~~

係柯士甸道附近搵下有咩好野食

比"一起果醬"呢個名吸引住

再望一望出面, 見到好多自家製既果jam~

鍾意自家製既果jam既我.. 二話不說入去試下喇
餐廳環境簡潔

感覺舒適
All day breakfast

厚多士可以自選一款喜歡果醬

整體味道不錯,炒蛋炒得好滑

多士外脆內軟 加埋果醬一齊食

超讚

龍蝦汁味道唔係好濃

但加埋海鮮一齊煮 鮮味無窮

意大利米吸收哂汁既精話 都唔差

而海鮮亦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

烘得外脆內軟既麵包上搽上9款唔同口味既果醬

因為太多味道唔能夠記哂..

但最深刻有熱情果.. 味道酸甜..好特別

其他果醬味道亦好新鮮 ,  有果肉係到.. 好有口感

呢個九宮格食法...

第一次一次過試到9款唔同口味既果醬

真係好特別
2016-12-10
2016-12-07 778 瀏覽
同朋友放假出左尖沙咀睇佢婚禮要用既野,行到累累地諗住輕鬆隨便食個晚飯,上網搵到原來依間開左分店係附近,之前係西貢食過覺得唔錯,今晚去左依度食個晚飯我地18:00黎到可能個早唔算多人,坐得舒服,我地食完都唔會趕你走,可以坐多陣傾下計另外仲見到有得單買各款味道果醬<<果醬紅茶(熱)2人份>>我地揀左玫瑰蘋果,我地另加$6揀多個醬,揀左士多啤梨,玫瑰蘋果味道清新,淡淡既玫瑰香。而士多啤梨味道好重,味道比較突出,唔會蓋過紅茶原有既味,幾好飲<<玫瑰雞翼>>玫瑰醬食落甜甜地,淡淡玫瑰香味,雞翼炸得好香脆,同埋係單骨,食個時好方便,唔洗咬骨吐<<黃金軟殻蟹意粉>>蛋黃粒咸咸香香,幾好味,同埋我鍾意個意粉煮得夠爽身,唔會太淋,軟殼蟹咬落夠酥<<九宮格多士>>可能本身都鍾意食麵包,烘得外脆內軟,加左醬係面,完全無影響到個包既質感,每格都有不同既醬, 可以食哂咁多隻果醬味,有D果醬味都唔係好記得咩味了,但有D醬食落味道好特別,出面未必食得到同第一次食,整體味道唔錯,值得推薦

另外仲見到有得單買各款味道果醬
<<果醬紅茶(熱)2人份>>
<<玫瑰雞翼>>
<<黃金軟殻蟹意粉>>
<<九宮格多士>>
2016-12-05 542 瀏覽
早前跟朋友來過這裡一趟,感覺不錯!決定再帶媽媽來一起果Jam秋意漸涼,店員安排了我們坐在室外有蓋位置,加上背後一幅綠悠悠的人造草牆壁,甚是寫意。先點了一壺二人份的特調果醬綠茶 ($65/2人),有多款果醬可以選擇,全都是自家手製,份外窩心。我們選了桂花雪梨,配上暖暖的綠茶清雅舒喉!而且店員還放下了一個沙漏,細沙漏完了才好把綠茶倒出來啊!蟹肉沙律配芒果油醋汁 ($58/份)先來一份清新沙律!醬汁內加入了芒果味果醬,略為偏甜。沙律菜新鮮爽口,蟹肉份量也不少,唯蟹味普通。玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($38/份)女孩子最愛吃單骨雞翼,貪其一口一啖,不會失儀。廚師先把雞翼醃製,再沾上粉漿炸透,最後加入自家製玫瑰蘋果醬。不過果醬似乎添得略為重手,脆粉都沾得過濕了。然而份量搭夠,$38有6件,簡直是超值!黑松露野菌意大利燴飯 ($88/份)推介!Risotto煮得恰到好處,不會太硬,口感夠黏彈卻不糊口。松露醬份量亦恰當,野菌夠濃味又爽口,加上略有「拉芝感」的芝士,水準之作!法式焦糖焗蛋 ($38/份)最後點了一份Creme Brulee和媽媽一起分享,這份Creme Brulee能造到蛋香軟滑,面頭的焦糖

桂花雪梨果醬
特調果醬綠茶

蟹肉沙律配芒果油醋汁 ($58/份)

蟹肉沙律配芒果油醋汁
蟹肉沙律配芒果油醋汁
玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($38/份)

玫瑰蘋果醬單骨雞翼
黑松露野菌意大利燴飯 ($88/份)

推介!

黑松露野菌意大利燴飯
法式焦糖焗蛋 ($38/份)

最後點了一份Creme Brulee和媽媽一起分享,這份Creme Brulee能造到蛋香軟滑,面頭的焦糖似乎也加入了其自家製的果醬,甚有心思!唯焦糖太多,不夠薄脆。
法式焦糖焗蛋
一頓晚飯約$300便可品嚐到沙律﹑小吃﹑主菜﹑甜品,還有花茶,在尖沙咀區來說CP值甚高!

加上店內環境舒適,是個鬧市中的清新悠閒好地方
桂花雪梨果醬
2016-12-04 417 瀏覽
西貢有一間但放假入西貢 好多人排隊同朋友傾開先知係市區都有呢間大多數既菜色都係用果醬環境舒服 主題多數係綠色同小清新我同朋友兩個人分別叫左薯角雞翼同意粉估唔到小食甘出色首先黎到既係薯角($42)薯角熱辣辣 咬開第一啖 出哂煙個醬汁係士多啤梨燒烤醬甜甜地 好食過就甘點茄汁之後係單骨雞翼($38)個雞翼唔會太厚粉以為佢唔會有果醬 一食落外面果層甜甜地原來係蘋果玫瑰果醬 食落好清新因為大家唔係甘舒服 所以無叫野飲雖然好想試果個果醬茶朋友提議叫個湯share飲呢個係忌廉野菌湯($38)個湯好creamy 充滿粒粒菇菌類 香噴噴飲完全身暖粒粒搞到即刻想叫左第二碗主菜黎啦 就係卡邦尼意粉($78)都係加左一點點果醬係面做點綴不過不失 碟野都大份 兩個女仔都夠食好戲在後頭 甜品時間本身大家都嗌飽 但見到隔離既甜品又心思思叫埋一份 我同朋友各持意見所以一人叫一份佢係一份scone另加雜苺果醬($16)食左少少 酸酸甜甜幾特別而我既係焦糖燉蛋($38)加左一匙熱情果果醬變左食落有幾重口感朋友都食左幾啖 佢本身麻麻地 但覺得OK喎埋單$275 每人$140都唔使呢個晚餐好抵平時對果醬無咩好感 亦都唔會揀黎
西貢有一間
但放假入西貢 好多人排隊
同朋友傾開先知係市區都有
呢間大多數既菜色都係用果醬
環境舒服 主題多數係綠色同小清新
我同朋友兩個人分別叫左薯角雞翼同意粉
估唔到小食甘出色
首先黎到既係薯角($42)
薯角熱辣辣 咬開第一啖 出哂煙
個醬汁係士多啤梨燒烤醬
甜甜地 好食過就甘點茄汁

之後係單骨雞翼($38)
個雞翼唔會太厚粉
以為佢唔會有果醬 一食落外面果層甜甜地
原來係蘋果玫瑰果醬 食落好清新

因為大家唔係甘舒服 所以無叫野飲
雖然好想試果個果醬茶
朋友提議叫個湯share飲
呢個係忌廉野菌湯($38)
個湯好creamy 充滿粒粒菇菌類 香噴噴
飲完全身暖粒粒
搞到即刻想叫左第二碗

主菜黎啦 就係卡邦尼意粉($78)
都係加左一點點果醬係面做點綴
不過不失 碟野都大份 兩個女仔都夠食

好戲在後頭 甜品時間
本身大家都嗌飽 但見到隔離既甜品
又心思思叫埋一份 我同朋友各持意見
所以一人叫一份
佢係一份scone另加雜苺果醬($16)
食左少少 酸酸甜甜幾特別
而我既係焦糖燉蛋($38)
加左一匙熱情果果醬
變左食落有幾重口感
朋友都食左幾啖 佢本身麻麻地 但覺得OK喎
埋單$275 每人$140都唔使
呢個晚餐好抵
平時對果醬無咩好感 亦都唔會揀黎食
食完呢間覺得都唔係想像甘難食
  • 玫瑰蘋果醬單骨雞翼
本身我係一個「肉食主義者」,晚餐要以「果醬」為主簡直諗都冇諗過。不過同事話呢間野好特別,所以決定去陪個FD的心態去食。點知,有驚喜!果園沙律用杯去裝,視覺上都幾美觀。配上香芒油醋汁,味道酸酸甜甜幾開胃,醬汁唔錯!表面有一層奶沫,裝載著燕麥,口感幾特別!薑汁的味道唔算太重,適合初飲薑味的朋友仔。飲落口好暖位好舒服。將成條肉桂放落飲品中,加添了一種香味,好享受。味道好特別,第一次聽見用果醬去做飲料。飲落口果醬的味道唔會太甜,梳打的緣故令到味道更清爽,飲落口好舒服好特別。一向少吃果醬嘅我今晚有個大驚喜😜原來有用心煮嘅果醬,味道係可以甜而不膩,帶有一陣果味嘅清香。九種果醬包括蘋果、桃、芒果、梅子等等,每一種味道都唔會好似以前食過嘅果醬有種好膩嘅砂糖味,味道有驚喜紅菜頭湯入面有蕃茄丶薯仔丶西芹等材料,味道好濃郁。飲落口唔會膩,好清爽,好舒服。人生第一次食厚切既羊架!人生第一次用果醬去配羊架出奇地,味道夾到不得了!慢煮的羊架非常嫩滑,食落口羊味好濃好香,帶有種種的酥味同肥肪香味果醬清香,消除了肉的肥膩感,而且重帶來一種促進食慾的感覺,真係未食過都唔信啊愛羊之人,真心要黎試下!堅係好食!又要講多次啦
果園沙律配香芒油醋汁
黑糖薑母奶茶
特制果醬梳打(青蘋果青檸)
果醬九宮格多士
紅菜頭湯
慢煮紐西蘭羊架配芒果芥末汁
人生第一次食厚切既羊架!人生第一次用果醬去配羊架
出奇地,味道夾到不得了!

愛羊之人,真心要黎試下!堅係好食!
慢煮厚切安格斯西冷扒伴約克群布甸配玫瑰蘋果汁
又要講多次啦,人生真係第一次用果醬去配紅肉又係一道驚喜呀OMG!

牛肉超厚切,而且重有三塊,份量十足。牛肉本身肉素唔錯,加上調味都做得唔錯,所以成塊慢煮既牛扒都好嫩滑,不過略為肉汁唔夠多。配上玫瑰蘋果汁真心係不得了,味道昇華左勁多,口感同層次都豐富左好多。

加上醬汁味道唔會太濃太甜,保留到牛的香味,難得!加上伴菜的布匐口感軟綿綿,索哂D肉汁同果醬,味道好特別!

真心既,真係冇估到一間以果醬做主題的餐廳,可以煮得出咁好的肉類菜式。讚!
法式焦糖焗蛋
口感好嫩滑,望到入面一粒粒雲尼拿籽,味道唔算太甜。表面的焦糖脆卜卜,口感好得意。
300蚊一個人,合理的質素!
2016-11-30
黑糖薑母奶茶
特制果醬梳打(青蘋果青檸)
果醬九宮格多士
紅菜頭湯
慢煮紐西蘭羊架配芒果芥末汁
慢煮厚切安格斯西冷扒伴約克群布甸配玫瑰蘋果汁
2016-11-30 364 瀏覽
一年前去過西貢Let's Jam感覺不錯,今次約了新識的foodie朋友去尖沙咀分店 (近佐敦地鐵站)。Cafe門面簡潔,以湖水綠色做主調,予人舒適平靜的感覺。右邊位置還放置了不同口味的手工果醬給人選購。Lunch set均配上田園沙律及茶或咖啡,價錢由$58至$98不等。飲品點了特調果醬梳打,自選的青檸青蘋果醬感覺清新,酸酸的很開胃。英式早餐可加$8將多士轉為scone。All Day breakfast賣相精美,包括芝士炒蛋、煙肉、牛仔腸、紐倫堡腸、焗車厘茄、炒蘑菇、焗豆、英式鬆餅和自選果醬。整體質素不俗,尤其喜歡炒蛋嫩滑多汁帶蛋香,只是不太察覺芝士的存在。炒蘑菇撒上香草很香口,口感也帶有彈性。我們選了服務員推薦的桂花雪梨果醬,質感較稀,而且味道略甜,加到紅茶裡頭應該很搭!英式鬆餅則比上一次品嚐時退步了,色澤不夠金黃,咬下偏乾身,如能鬆軟一點會更好。看到炸香草芝士條頗吸引,點一個作小食不過份吧!原來有六條芝士條,炸得脹卜卜,比手指還要粗。外層熱辣香脆,一咬開芝士拉拉拉拉絲效果明顯,芝士味道亦濃郁,蘸點香草蛋黃醬更惹味!芝士條一定要趁熱吃,要不然放涼了內餡便會變成橡膠的模樣午餐加$2
Cafe門面簡潔,以湖水綠色做主調,予人舒適平靜的感覺。
右邊位置還放置了不同口味的手工果醬給人選購。
特調果醬梳打
田園沙律配香芒油醋汁
炸香草芝士條
外層熱辣香脆,一咬開芝士拉拉拉
炸香草芝士條
午餐加$20可享用精選蛋糕,當天有合桃撻、芝士蛋糕跟香蕉朱古力蛋糕,兩個果仁愛好者想也不想就異口同聲地說:「合桃撻!」
精選蛋糕-合挑撻
合桃撻翻熱過,撻底較薄,咬下去卻是腍身的,幸好合桃蛋糕層不過甜。如能多加一些合桃脆粒想必會增加口感。
這裡以自家製果醬配搭不同食物和飲品,價錢大眾化,而且環境寧靜,我跟朋友說著說著便過了一個悠閒的下午。
午餐