1K
2023-07-15 22 瀏覽
一緒一番酒場坐落中環士丹利街11號26樓,地方之高檔由餐牌之中可以體現。餐廳正在進行星期六日全單8折優惠,有興趣可以星期六日先黎食🌼 三色丼三色丼分別有吞拿魚蓉,三文魚子以及海膽味道鮮甜,份量充足,兩個人食一份一定夠飽啦 😊唔需要任何嘴饞都好方便食落肚👍🏻ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ一緒一番酒場📍 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_japanese🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_中環🔎 #cass_central 🔎 #eatwccinhk#一緒一番酒場

餐廳正在進行星期六日全單8折優惠,有興趣可以星期六日先黎食

🌼 三色丼

三色丼分別有吞拿魚蓉,三文魚子以及海膽
味道鮮甜,份量充足,兩個人食一份一定夠飽啦 😊
唔需要任何嘴饞都好方便食落肚👍🏻

🔎 #cass_central
🔎 #eatwccinhk

#一緒一番酒場
2023-07-12 602 瀏覽
今日自己去開中環做野,老公今晚有約,我又心思思好想食Omakase ,上openrice 揾左間性價比唔錯既餐廳食😚自己一個都可以食得好好既😚獨自去偷歡呀嘛💁🏻‍♀️餐廳位於26樓,地理位置好靚,遠脁美景,令人心擴神怡,一出𨋢就已係餐廳,滿有高級感呢!餐廳以Omakase 為主,有2個set,我揀左 $1380 per head🎈刺身一共有四款(中拖羅,帶子,池魚,膠碟魚)刺身不得不大讚!極鮮甜美味,而且肉質鮮嫩,彈牙可口!中拖羅完全無筋,入口即溶。帶子放左係檸檬上,入口時充滿住陣陣既檸檬香味。池魚彈牙,鮮甜到不得了!而膠碟魚則用左火槍燒膠碟魚邊,味道更香口!🎈Cocktail 壽司🍸食材用吞拿魚蓉,三文魚子同海膽,別出心材既料理,用心製作,頂頂加上金薄,望落顏色鮮艷,拖羅蓉如刺身般咁好食,食落綿密香甜,加上用Cocktail 杯盛裝,好睇又好食!海膽更係鮮甜可口!加上三文魚子,口感更豐富!🎈鐵板生姜豚肉🐷菜式用鐵板上,超香濃既味道!而且豚肉爽口彈牙,配上火箭菜,芽菜等材料,口感香濃美味🎈焦糖海鹽味雪糕🍧焦糖同海鹽雪糕,看似不夾,但合起來既味道香甜好食!焦糖同海鹽相互作用,令口感食起來好

🎈刺身一共有四款
(中拖羅,帶子,池魚,膠碟魚)

而膠碟魚則用左火槍燒膠碟魚邊,味道更香口!

🎈Cocktail 壽司🍸

海膽更係鮮甜可口!加上三文魚子,口感更豐富!

🎈鐵板生姜豚肉🐷

🎈焦糖海鹽味雪糕🍧
焦糖同海鹽雪糕,看似不夾,但合起來既味道香甜好食!焦糖同海鹽相互作用,令口感食起來好豐富👍🏻

其實食完呢幾道菜都幾飽😚下次癡埋老公黎食都好😆
2023-07-11
又同左朋友去左中環附近探店~店張特別推介既海膽Cocktail 杯🍸當中有馬糞海膽, 金箔, 拖羅蓉加飯底,周邊就有三文魚子, 師傅更加左天婦羅碎碎增值口感🤭刺身四點盛: 包括活赤貝,深海池魚,中拖羅,同鮫蝶魚~~ 特別係鮫蝶魚可以兩食,刺身刺得好薄, 魚邊有微燒過,但唔會有過多魚油, 所以唔會太膩牛小排海膽醬飯: 海膽醬搭牛小排幾特別,而且牛都燒得好香口😬除左刺身同丼飯,佢地d 串燒都幾好味~ 分別叫左免治雞肉串,燒北海道帶子同甜薯🤭都幾好味🤭所有食飯質素屬於中上, 而且餐廳全部係Bar 枱~ 可以望住師傅做食物同交流都係一種享受🤭

開頭仲喺到諗一緒一番酒場係咩意思,原來喺日文係解一齊去一級棒既居酒屋🏮一於就試試佢,結果令人驚喜😍 小編可以長文模式啦😂 首先裝修方面,有好大既落地玻璃,上面有啲碎碎既吊燈,夜晚好靚,倒影埋喺玻璃到睇夜景🌃更加浪漫同有情調🤩 同時仲有唔少日式掛畫同埋播日式音樂🎵tim~ 除左可以包場之外,特別既地方係有點唱機可以唱K😂 會令到氣氛更加熱鬧🤓另外廚師👨🏻‍🍳好風趣幽默,除左詳細介紹野食之外,仲會傾唔同既話題,同時會觀察食客既飲食喜好,再細心準備唔同既驚喜👍🏻 成晚有好多互動既環節,既有omakase 既高級同神秘感,又有居酒屋🏮 野食方面全部都好新鮮同埋有層次感,唔同既mix & match 有提鮮既感覺之餘更加好食😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)極上晚市套餐 - $1180⭐️前菜⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)牛脷 🐮👅:呢個係紅酒牛脷🍷🐮👅,脂肪少之餘炆到好軟腍嫩滑幾juicy,食落牛味🐮濃郁入味,而個紅酒汁🍷甜甜地幾惹味,亦都突出到牛🐮既肉味~海膽豆腐🐡:開頭見到呢磚橙色既唔知係咩黎,原來係將海膽肉🐡同豆腐打埋一齊再整呢個海膽豆腐🐡,唔會就咁將海膽🐡上面咁簡單,而家呢個味道甘甜醇厚,有鹹

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

極上晚市套餐 - $1180

⭐️前菜⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)

海膽豆腐🐡:開頭見到呢磚橙色既唔知係咩黎,原來係將海膽肉🐡同豆腐打埋一齊再整呢個海膽豆腐🐡,唔會就咁將海膽🐡上面咁簡單,而家呢個味道甘甜醇厚,有鹹香又豐腴,口感冰涼清爽,細緻軟滑~

湯葉:呢個等於我地既生腐皮,亦即係豆漿加熱時既時候遇到冷空氣而凝結既嗰層蛋白質薄膜,口感軟而柔嫩,豆味清新濃郁,用黎做前菜幾醒胃~

⭐️時令生蠔🦪⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
今次既生蠔🦪係黎自長崎既小長井蠔,蠔殼偏薄,厚肉飽滿,鮮甜鮮甜無咩金屬味,質感軟滑creamy,上面有啲辣蘿蔔蓉同埋蔥花,仲可以濟啲青檸汁🟢🍋落去,旁邊仲有啲青檸🟢🍋啫喱,酸酸甜甜咁幾清新開胃,主要用黎清一清味蕾再食下一道菜~ 估唔到旁邊紫色既紫蘇花🪻都食得,大廚👨🏻‍🍳話可以將手谷起將花🪻放喺手心拍兩下,拍醒花🪻既香味,再用筷子🥢夾住花莖將花🪻掃落啲蠔🦪到食,感覺更加清新淡雅有可以提鮮,夠晒層次感👍🏻

Sake (好味指數:😍😍😍😍😍)
除左野食之外,小編仲叫左之Sake, 係三重縣純米吟釀黎,入口有梨🍐、哈蜜瓜🍈等既果香,口感比較順滑圓潤,同埋偏甜~ 飲完之後過左一陣就感覺到有啲似雲呢拿咁淡淡既香味,整體感覺絲滑順口,適合唔係好識飲酒既人同埋女仔飲~ 另外不得不讚係啲酒具好靚🤩 小編今次既係櫻花🌸既,文青得黎又有詩意~ 仲可以店員同大廚👨🏻‍🍳飲翻兩杯tim😜

⭐️刺身⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
大廚👨🏻‍🍳將啲刺身🍣攞出黎處理左先,同時係放喺昆布上面,目的係要吸收左昆布清新既鮮味同埋可以闢腥~ 跟住就將唔同既刺身🍣由淡味到濃味排位,方便食客跟次序食~

魷魚🦑:口感開頭清脆爽滑,跟住慢慢咬下有覺得有啲煙韌,味道幾清甜再帶少少奶油香味~

牡丹蝦🦐:蝦肉肥碩,口感細綿帶爽,味道甘甜,蝦味幾濃郁兼有餘韻,仲有幾豐腴甘香既蝦膏tim~

油甘魚🐟:厚肉得黎質感細緻嫩滑,有幾豐富既膠質同埋油花散佈均衡,入口即融,味道清爽鮮甜🤤

中拖羅🍣:油分分佈相對比較多,雖然有比較多筋味,相對比較有咬口但唔會韌

細拖羅🍣:油分比較少但係無筋,幼細香滑,入口即溶,魚味幾濃郁

⭐️壽司⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
鯛魚🐟:首先上場既係鯛魚壽司,質感細緻柔軟,味道淡雅甘甜,上面仲有啲自家製既昆布醬,去提升鯛魚既海水鮮味~

油甘魚🐟:呢個上面有介紹左,另外上面仲配埋個用蝦仔乾🦐炒既醬,感覺有啲似XO醬咁,鹹香惹味而且辣辣地咁🌶️,香味餘韻悠長,能夠吊到鮮味更加正🤤

右口魚🐟:平時多數見左口魚,今次終於試到右口魚,分別係前者比較常見,係公既同埋比較多脂肪,後者係乸,無咩脂肪而且比較罕見,肉質滑溜,魚味亦都更加濃郁~ 而且用火槍燒過🔥之後更加脆口同有焦香,上面仲有啲柚子胡椒🍊🌶️,有少少嗆幾有刺激感,有啲似唔辣既wasabi😂幾得意

帶子⚪️:佢地話帶子⚪️喺中午既時候已經賣晒,難得啱啱翻貨所以就比我試下~ 口感鮮嫩軟糯,味道純淨甘甜😍 上面仲配左芳香馥郁既黑松露醬⚫️同埋日本既赤苗,係蕃薯苗🍠🌱黎既,感覺幾特別~

中拖羅🍣:跟住用中拖羅埋尾,燒過🔥之後更加油香四溢,雖然有比較多筋,但唔會韌,反而比較有咬口,而且有用豉油搽過先燒🔥,所以甜甜地亦有啲鹹香~ 上面仲有啲酸青瓜🥒同紅蘿蔔蓉🥕,酸酸地可以燒濟解膩又清新啲~

⭐️創意環節⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
創意手卷:廚師👨🏻‍🍳一路都好熱情咁同小編介紹野食同傾計,又會細心咁觀察我食野既喜好,跟住就新整左個呢個什錦手卷比我食,話如果我覺得好食就會係之後既新作品,真係有心又surprise👍🏻 特別既係今次係用香甜鬆脆既甜筒🍦黎裝,裡面再鋪香口既紫菜,之後再配埋肥美既中拖羅粒、軟滑既油甘魚粒、軟綿鮮甜既蟹肉、細膩有鹹香既蟹膏、爽口既黃瓜粒🥒、清新既沙律菜🥗同埋清爽既海草,再配埋自家製既酸汁,感覺好鮮味同埋層次好豐富~

⭐️燒物 🔥⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
白鱔串燒🐟🍢:燒白鱔🐟連魚皮來燒既,表皮金黃香脆,魚肉嫩滑無骨🦴,鮮味亦都唔會腥,而且油香四溢,配埋山葵粉就更加惹味~ 連小編呢啲平時唔係特別鍾意食魚🐟既人都覺得好食😋

杏鮑菇🍄:燒完🔥收乾左少少水分之後就更加香口,有清新既菇香🍄,出面有啲焦脆香口,裡面細嫩多汁,爽口得黎帶少少煙韌tim~

山葵:無諗過山葵原來都可以幾好食🤤 一向小編都覺得質感太黏又有草青味🌱 所以唔鍾意食,但燒過🔥之後加埋木魚絲又係另一種體會,會比較香口

雞腎🐥:食串燒🍢當然唔少得雞腎,食落爽脆有咬口又唔會韌,鮮味得黎唔會有內臟既異味,用嚟送酒一流~

雞翼🐥🪽:呢個雞翼🐥🪽上枱既時候脹卜卜咁,就知道裡面一定包左野,原來裡面有啲明太子🟠,令到成隻雞翼🐥🪽有鹹香又有少少刺激感~ 表皮燒到金黃香脆,油香四溢,入面肉質嫩滑juicy,可以啖啖肉咁食幾正🤤

羊扒🐑:今次大廚👨🏻‍🍳選擇左煮熟啲,經過處理之後唔會有羶味,煎得幾香口,脂肪分布均勻,入口有幾重既油脂香,質感鬆軟唔會韌,我平時麻麻地羊既都覺得幾好~

面豉湯 (好味指數:😍😍😍😍🤩):係一個好傳統既湯🥣,以往淨係覺得味道清新既豆味亦都有鹹香,特別既係今次有落埋唔同既魚🐟落去煲,所以更加鮮味~ 仲有腐皮、海帶、蘿蔔⚪️🥕等等做配料,味道甘甜同埋幾豐富

忌廉雞肉 🐥 (好味指數:😍😍😍😍😍)
原本我既餐係無呢個熟食,但同大廚👨🏻‍🍳太好傾,佢就好nice咁比我試下,原本以為係西式野,但原來係用雞腳、冬菇蒂加埋忌廉熬既湯🥣,變左中西合璧既配搭,味道濃郁香口,質感醇厚creamy唔會漏,配埋嫩滑juicy既雞肉🐥,有提鮮既效果,令人覺得滿足😌

⭐️甜品⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
切腹最中餅🫓:一聽到呢個名可能覺得好得人驚,其實「切腹」係日本人覺得表達歉意最強既方式就是但真係自殺切腹又太恐怖😱,所以就諗到用呢個餅🫓黎代替😂 出面有兩塊乾爽薄脆又香口既糯米外殼,個樣好似切開左既蚌殼咁,入面唔係傳統既紅豆餡🫘咁簡單,而係香甜軟滑既紅豆雪糕🫘🍧,裡面仲有啲紅豆粒🫘tim~ 凍冰冰更加啱夏天食😋

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍😍
2023-07-08 20 瀏覽
放工之後喺中環蘭桂坊附近,同朋友一齊去食靚靚日本嘢🍙一上到去發現環境都好chill,係頂樓有景睇。啲檯圍住師傅坐,方便睇Omakase 時睇到師傅準備食物。今次重點介紹幾款刺身同串燒🍘雜錦刺身🍣刺身好新鮮,有吞拿魚,甜蝦等等,我最鍾意係吞拿魚,油份重得嚟無筋,又好香魚味。創作刺身杯🍱入面有已經調咗味嘅壽司飯,混入咗脆脆嘅香蔥吞拿魚肉,蟹籽,馬糞海膽,上面仲放咗啲食用金箔。一啖食落去既鮮味,又有脆脆嘅口感,唔使再落任何調味都食到唔同層次嘅口感。紫菜海膽天婦羅魚卷🍵薄薄嘅一層脆脆紫菜,包著日本魚卷同埋流心嘅海膽。食得出海膽嘅鮮味,配上抹茶鹽,超級好食。串燒🍢雞軟骨棒燒豆腐燒牛柳燒山藥日本甜薯明太子雞肉我覺得最好食係燒豆腐,雞軟骨棒同日本甜薯。日本甜薯軟糯得來好清甜,雞軟骨棒沾上日本蛋黃,令本身燒到好香嘅雞軟骨棒多一層蛋味,味道提升多一層。燒豆腐都外脆內軟。嚟開中環可以再嚟食🙌🏻

雜錦刺身🍣

日本甜薯
明太子雞肉

嚟開中環可以再嚟食🙌🏻
2023-07-08 23 瀏覽
今天臨時星期六放假不用上班,所以決定好好獎勵一下自己。既然不能跟同事一齊去日本出差,就自己來享受一下高級日本菜吧!中環這家環境好好,在大廈頂樓,座位都是高吧檯,師傅都好細心。這裡除了壽司還有串燒。我本來都打算叫午市廚師發辦,但店員大推他們的特盛雜錦魚生飯,所以就點了,結果真的很好吃!魚生片都好新鮮,種類又多,連海膽跟三文魚籽都有,除了魚生飯,套餐還包括前菜、麵豉湯、茶碗蒸及煮物,這樣豐富也只是$298,相當划算!下次我一定要帶其他朋友來試試看omakase,我看他們還有即燒串燒,一定很好吃!

2023-07-06 36 瀏覽
📍中環《一緒一番洒場》每日工作咁忙…間唔中就要對自己好啲 食餐好嘅👅😙 今次係一個人嘅浪漫🌹前菜有三文魚籽配海膽豆腐 賣相好靚😍時令刺身好新鮮 拖羅入口即溶🤤正‼️燒左口魚裙邊👍🏻吞拿魚蓉飯🐟配上金箔同海膽…(外觀+味道💯)海膽茶碗蒸麵豉湯燒油甘魚絞 內軟外脆 非常香口仲有自家製甜品抹茶豆腐+日式小丸子🍡配香檳啫喱餐廳切合每位客人需要🙂安排不同時令菜式客人亦可以將自己嘅喜好或者要求同餐廳講餐廳就可以為客人準備菜式😊
📍中環《一緒一番洒場》

每日工作咁忙…間唔中就要對自己好啲 食餐好嘅👅
😙 今次係一個人嘅浪漫🌹
前菜有三文魚籽配海膽豆腐 賣相好靚😍
時令刺身好新鮮 拖羅入口即溶🤤正‼️
燒左口魚裙邊👍🏻
吞拿魚蓉飯🐟配上金箔同海膽…(外觀+味道💯)
海膽茶碗蒸

客人亦可以將自己嘅喜好或者要求同餐廳講
餐廳就可以為客人準備菜式😊
2023-07-03
2023-07-02 24 瀏覽
今日Happy Friday, 同朋友食豪d 。去咗中環專食廚師發辦 Omakase 既餐廳食日本菜。餐廳有落地玻璃,可看到中環風景。有師傅即場表演切刺身及手握壽司。員工服務態度親切。刺身(五款)池魚2款、北海道帶子、油甘魚及吞拿魚(拖羅)全部都係厚切。池魚肉質夠通透,夠爽口,好新鮮。油甘魚嘅肉好爽口,夠新鮮。吞拿魚(拖羅)超肥味,味道好濃,夠厚,油脂更香,入口即溶。壽司(五款)分別係右口魚、甜蝦、魷魚、火燒左口魚及鯖魚壽司各二件。鯖魚壽司:唔會好腥火燒左口魚:夠晒魚油、入口即溶。甜蝦壽司:肉質夠爽口,夠鮮甜。右口魚:爽口,鮮甜。魷魚:爽口夠淋金菇牛肉卷牛肉金菇卷和日本醬新鮮菜沙律昆布麵豉湯材料有昆布、竹笙,金菇蘿蔔麵豉湯甜品由士多啤梨和櫻花製成嘅粉紅色雪糕雪糕不會太甜,反而櫻花味較士多啤梨味重。 兩款酸味夾在一起,不錯既配搭。
有師傅即場表演切刺身及手握壽司
員工服務態度親切。

刺身(五款)
池魚2款、北海道帶子、油甘魚及吞拿魚
壽司(五款)
分別係右口魚、甜蝦、魷魚、火燒左口魚及鯖魚壽司各二件。

鯖魚壽司:唔會好腥
火燒左口魚:夠晒魚油、入口即溶。
甜蝦壽司:肉質夠爽口,夠鮮甜。
右口魚:爽口,鮮甜。
魷魚:爽口夠淋

金菇牛肉卷
牛肉金菇卷和日本醬新鮮菜沙律
昆布麵豉湯
材料有昆布、竹笙,金菇蘿蔔麵豉湯
甜品
由士多啤梨和櫻花製成嘅粉紅色雪糕
2023-06-28
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 刺身4件🆗刺身4件有池魚、深海池魚、油甘魚同赤身。池魚同深海池魚都切得好薄身,肉質爽口。油甘魚油份十足,味道鮮甜。赤身肉質較實有咬口,魚味濃郁👍🏻。🥢 壽司6貫🆗壽司有鯖魚、拖羅、魷魚、帆立貝、火炙左口魚邊、拖羅蓉卷物。拖羅甘香,入口即溶。魷魚口感柔軟,加咗烏魚子粉,香味更濃。火炙左口魚邊每邊大概燒7秒,咬落好香口。壽司用上赤醋飯,較重酸味,適合濃味嘅魚生片👍🏻。🥢牛肉汁烏冬🆗烏冬麵條彈牙有咬口,牛肉味濃,油脂豐富。🥢士多啤梨雪葩🆗🤨評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🤨食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓-#bakdiu日本菜 #bakdiu居酒屋 #bakdiu中環 #bakdiu壽司

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢 刺身4件🆗

🥢 壽司6貫🆗

🥢牛肉汁烏冬🆗
烏冬麵條彈牙有咬口,牛肉味濃,油脂豐富。

🥢士多啤梨雪葩🆗

🤨評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🤨
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 一緒一番酒場 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
最近發現LKF Stanley 11 有間華麗+ 觀景超級開揚的日本餐廳。餐廳位於Stanley 11 26樓,270度高空配上落地玻璃之景觀,樓底高,空間感十足,而且洋溢著和風氛圍,非常寫意。今次揀選了$1180 極上 Omakase Dinner Set日本季節生蠔 岩手縣手掌般大的蠔稱為「令和之怪物」,肉質非常肥美爽口,嫩滑鮮甜,入口清新並帶有豐富的礦物味道,餘韻於口腔內徘徊,令人回味刺身四點盛 間八肉質富有彈性,味道清爽且清淡 劍魚肉質較結實有嚼勁,味道清淡帆立貝新鮮,肉質肥美多汁,超級鮮甜活赤貝刺身,即劏即食,十分新鮮 ,爽口彈牙鮮甜手握壽司六貫 岩鹽墨魚 墨魚以炙燒過,味道更加能提升,質感有嚼勁醬油漬拖羅 醬油味特出,入口即溶,油脂豐富真鯛 魚味較清淡,魚肉質地較腍紫蘇大拖羅 間八 味道較清淡,魚肉肉質柔軟細膩深海池魚壽司魚油味香濃,入口魚脂四溢海膽軍艦海膽色澤光鮮,味道鮮甜肥美,入口即溶,口腔滿佈海膽之鮮,回味無窮燒物秋葵 秋葵鋪滿木魚碎,口感豐富清爽海鱔 外層魚皮香脆,魚肉口感彈牙,魚味濃郁,味道鮮甜師傅知我鍾意食海膽,度身訂造一個海膽最中餅俾我🥰❤️非常吸睛,而且海膽非

日本季節生蠔
入口清新並帶有豐富的礦物味道,餘韻於口腔內徘徊,令人回味

刺身四點盛
間八肉質富有彈性,味道清爽且清淡
劍魚肉質較結實有嚼勁,味道清淡
帆立貝新鮮,肉質肥美多汁,超級鮮甜
活赤貝刺身,即劏即食,十分新鮮 ,爽口彈牙鮮甜

手握壽司六貫
岩鹽墨魚
墨魚以炙燒過,味道更加能提升,質感有嚼勁
醬油漬拖羅
醬油味特出,入口即溶,油脂豐富
真鯛
魚味較清淡,魚肉質地較腍
紫蘇大拖羅
間八
味道較清淡,魚肉肉質柔軟細膩
深海池魚壽司
魚油味香濃,入口魚脂四溢
海膽軍艦

燒物
秋葵
秋葵鋪滿木魚碎,口感豐富清爽
海鱔
外層魚皮香脆,魚肉口感彈牙,魚味濃郁,味道鮮甜

師傅知我鍾意食海膽,度身訂造一個海膽最中餅俾我🥰❤️
非常吸睛,而且海膽非常鮮味,鮮甜中帶點淡淡海水味,滿滿幸福的感覺

甜品
紅豆雪糕富有紅豆粒,口感十足,甜度適中,為這頓美味Omakase 劃上完美句號

📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

2023-06-28 475 瀏覽
刺身🐟賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧刺身由廚師即場準備切好,厚切又大件,色澤鮮嫩誘人,經用心擺盤,賣相精巧細緻。特別喜愛牡丹蝦刺身,肥美又飽滿,口感彈牙有嚼勁,味道甘甜鮮美,令人難忘。紅鯛刺身同樣令人印象深刻,肉質細嫩甘甜,含有豐富的油脂,香氣四溢,配搭面上蔥花食用,更顯其鮮美。壽司🍣賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧壽司同樣由廚師即場手握制作,採用的魚生片高質又新鮮。握壽司飯忠於日本傳統,一口大小,口感鬆身綿糯,十分正宗。高度推薦大拖羅壽司,油脂成份極為豐富,一入口帶有滿滿的油花感,甘香味醇,嚼口十足。脂香肉濃的和牛製成壽司同樣出色❣️軟嫩鹹香的和牛與米香濃郁的壽司飯配搭,再加上點點蔥花,美味度大大提昇。天婦羅🍤賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧天婦羅即場由廚房油炸製成,金黃酥脆,炸香滿滿,令人蠢蠢欲動,非常邪惡。天婦羅蝦肉質彈牙滑嫩,濃郁的鮮香與脆口香酥的外皮成為絕配,加上鹹鮮馥郁的特制海膽醬,更加美味可口。味噌湯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧味噌湯使用精緻日系小杯裝上,易於拿起飲用,便利又美觀。味噌湯鹹香味濃,湯內配料豐富,誠意十足。草莓雪葩賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧草莓雪葩
刺身🐟

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

刺身廚師即場準備切好,厚切又大件,色澤鮮嫩誘人,經用心擺盤,賣相精巧細緻。

牡丹蝦

紅鯛

壽司🍣

大拖羅壽司

和牛壽司

天婦羅

天婦羅🍤

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

味噌湯使用精緻日系小杯裝上,易於拿起飲用,便利又美觀。

味噌湯鹹香味濃,湯內配料豐富,誠意十足。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

草莓雪葩粉嫩水潤,原球蓋在最中餅上,頂端以忌廉和朱古力醬作點綴,賣相如日本少女般可愛嬌俏。

雪葩入口冰涼爽滑,帶有草莓獨有的酸香甜美,與薄脆甘香的最中餅一起享用,滋味一流。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧🏙

餐廳位置居高臨下,三面牆採用落地玻璃,能讓人俯瞰270度中環城景,風光旖旎。

餐廳採用全吧枱設計,圍著正中的開放式廚房,客人可近距離欣賞廚師的廚藝。

餐廳採用不少日本特色裝飾,加上天幕點點燈飾,令人仿如置身於日本酒場一般,氣氛寫意舒適。
🐧❣️廚師侍應都非常友善親切,會主動介紹菜式及照顧客人需要,十分窩心。

🐧❤️結語:景靚食品正,物超所值的Omakase, 高度推薦❣️
2023-06-27
牡丹蝦
紅鯛
大拖羅壽司
和牛壽司
天婦羅
2023-06-26 310 瀏覽
收工前預約左黎呢到食飯,因為遲下有外地黎嘅客人,要帶佢地食得好啲,所以自己特登黎試一試;OK就帶個客黎。(後記:後來個客人都係好滿意)師傅在製作前菜時,特登要我估下知唔知會食啲乜,坦白講,我都係估沙律、刺身咁上下;但有趣嘅係,佢整左一碗咖喱牛腩俾我食;即係中間果份;我問佢做乜有咁嘅構思,佢好認真咁同我講想係Omakase到做啲創新,咁我somehow係幾欣賞,牛肉整得軟身,個汁以香為主,唔辣。之後黎左一份生蠔,一小片檸檬🍋吊出左蠔嘅清新,同埋自身嘅鹹味,唔洗加任何調料亦好食。刺身方面,飛機貨新鮮之類不在話下,市井一點,欣賞師傅切得好大片,熟食鯖魚好有口感,亦好有油香;金目鯛肉香爽脆;帶子亦非常新鮮。好想讚嘅係,刺身熟成後再加以發揮,的確比較創新同有好多發揮空間,有點期待業界更上一層樓。壽司有幾款,特意揀左呢兩款黎寫:師傅將Wasabi在搓飯過程時已經放左入刺身同飯嘅中間,赤貝拎出黎時,拍一下,仲識郁,鮮味足。餐廳臨尾送上一份串燒,串燒燒嘅時候,非常大火,所以上碟時仍非常熱,特別喜歡佢個雞翼,舊肉脹卜卜,肉汁豐富。麵豉湯黎嘅時候,我本來心情冇咩特別,但一飲完之後我即刻同師傅講,呢到唔止一

麵豉湯黎嘅時候,我本來心情冇咩特別,但一飲完之後我即刻同師傅講,呢到唔止一款魚,係加左好多款魚造成嘅香濃鮮味,佢覺得我飲得出,所以好開心😂

最後甜品係自家制嘅紅豆雪糕,非常好滑。成餐一共約$1300左右,唔會話「平」或「抵食」,而係佢會俾到應有嘅質素出黎,公道嘅。

2023-06-26
🍣 #中環 #一緒一番酒場同男朋友去食好嘢,今次揀咗中環嘅 #omakase #居酒屋 「Best Together」🏮 呢間居酒屋位於大廈嘅26樓,景觀好靚好浪漫🌹🥰🥗 前菜前菜有三樣,麻醬沙律好濃郁又唔會鹹😳 之後係超香嘅黑松露魚籽配豆腐😍 同埋有個柚子漬物,開晒胃準備食嘢🥳🐠 刺身刺身好正🤩 全部都好厚切😋 拖羅係最肥美最香嘅一舊🥰 油甘魚嘅肉好實淨好厚實! 右口魚係北海道嘅產物,佢比左口魚味道更濃厚更香☺️ 右口魚邊嘅油脂更香,入口即化😍!🍣 壽司壽司有五件,分別係吞拿魚、比目魚、金目鯛、銀鱈魚、自家製金魚籽🥰 吞拿魚拖羅好新鮮😝 比目魚配埋日本蔥鹹香得宜🥳 火炙比目魚燒到好香,油脂分泌啱啱好🤩 金魚籽係呢度嘅師傅自家製嘅,香得嚟唔會好鹹😋🥓 燒物跟住大廚燒咗個金菇牛肉卷比我哋,配埋海膽醬沙律,每樣一啖咁就唔怕膩喇😋 一咬落去估唔到個牛咁香! 牛味厚實之餘唔油膩,配埋金菇燒得好juicy,好味😋!🍲 湯品、🍡甜品最後仲有麵豉湯同布甸(朱古力、牛奶豆腐)配三色丸子作結,為今次omakase畫上完美嘅句號🥰🍶 日本清酒呢度仲有多種靚日本酒,包括啤酒、清酒可以選擇㗎😙
🍣 #中環 #一緒一番酒場

🥗 前菜

🐠 刺身

🍣 壽司

🥓 燒物

🍲 湯品、🍡甜品

🍶 日本清酒
呢度仲有多種靚日本酒,包括啤酒、清酒可以選擇㗎😙
2023-06-24
2023-06-24 26 瀏覽
嘩嘩嘩 前排去左中環食左個好有居酒屋feel既 Omakase今次要為大家介紹既係 - 一緒一番酒場 一緒一番酒場係位於中環士丹利街11號Stanley 11 26樓餐廳係26樓可以望到中環既環色 超靚而且佢樓底高 個空間感十足食物個方面 今次點左個 $1180 極上 set呢個set包左:- 前菜- 時令生蠔- 刺身 (4pcs) - 壽司 (6pcs)- 燒物 (6pcs)- 湯- 甜品Hightlight返成個set- 深海池魚壽司: 佢個魚油味香濃 - 中拖羅壽司 : 厚切 而且入口即溶- 海膽壽司 : 份量高多 而且食落好鮮甜有興趣既朋友仔bookmark定啦
今次要為大家介紹既係 - 一緒一番酒場

餐廳係26樓可以望到中環既環色 超靚
而且佢樓底高 個空間感十足

食物個方面 今次點左個 $1180 極上 set
呢個set包左:

- 前菜
- 時令生蠔
- 刺身 (4pcs)
- 壽司 (6pcs)
- 燒物 (6pcs)
- 湯
- 甜品

Hightlight返成個set

- 深海池魚壽司: 佢個魚油味香濃
- 中拖羅壽司 : 厚切 而且入口即溶
- 海膽壽司 : 份量高多 而且食落好鮮甜

有興趣既朋友仔bookmark定啦
2023-06-23 43 瀏覽
❇️廚師發辦晚市套餐✅前菜以山藥、牛蒡同蒜頭為主。呢個組合帶嚟豐富嘅口感同獨特的風味,山藥同牛蒡嘅脆度加上蒜頭嘅香氣,相互襯托非常開胃。✅刺身印象比較深刻嘅係油甘魚、鯖魚同吞拿魚赤身。這啲新鮮嘅刺身俾人一種清新嘅感覺,油甘魚嘅鮮美同鯖魚嘅鮮嫩搭配得宜,而吞拿魚赤身嘅豐富口感則增添了層次。✅壽司最鍾意真鯛、池魚同中拖羅。壽司以新鮮嘅魚生片為主,搭配上酸甜嘅米飯,俾人一種口感和諧嘅感覺。真鯛嘅鮮嫩、池魚嘅鮮美同中拖羅嘅彈牙口感,令人回味無窮。✅燒物呢度嘅燒物非常出色,特別係牛舌、雞軟骨同日本蕃薯。牛舌經過烤製後保持它嘅嫩滑質感,雞軟骨嘅酥脆口感令人驚喜,而日本蕃薯嘅香甜同軟糯口感則為呢道菜增添了豐富風味。

❇️廚師發辦晚市套餐

✅前菜