2023-10-13 19 瀏覽
位於Stanley 11頂樓, 餐廳居高臨下, 落地玻璃可以飽覽中環夜景, 環境優美 🤗 吧枱是開放式, 客人全部面向吧枱, 方便跟師傅直接交談👍🏻刺身四點分別是吞拿魚, 帶子, 膠蝶魚, 鯖魚, 全部都非常鮮甜, 吞拿魚和帶子份外厚身 😋Cocktail sushi分別由吞拿魚蓉, 馬糞海膽和三文魚籽組成, 最底層配有壽司飯, 食材優質美味, 特別是海膽, 極級鮮甜 🤩 在香港吃到這般甜美的海膽可算第一次! 燒飯團剛剛燒好, 部份飯被燒成飯焦, 雖然只是簡單飯團, 沒有加入其他配料, 仍然十分香口, 嘆為觀止 😁櫻花草餅感覺真的把櫻花吃在口裡, 並沒有違和感, 煙韌同時不太甜, 不錯。餐廳除了Omakase之外, 另外十月底與十一月中都有大閘蟹套餐, 試過這一餐, 相信餐廳嚴選的大閘蟹會有保證!

Cocktail sushi
cocktail sushi

2023-10-11
cocktail sushi
  • cocktailsushi
餐廳:一緒一番酒場 (中環)地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓中環Stanley 11頂樓呢間一緒一番酒場 @btbarandgrill 開咗2年幾🏮,一直帶住佢哋嘅理念「Best Together」去經營每一日💕,當中佢哋主打嘅日式和牛、串燒、刺身美食同特色清酒都吸引咗唔少人食過返尋味🍶上到26樓,開門就見到開放式嘅廚房同U字型吧枱,餐廳播住輕快嘅日式音樂🎶,加上落地大玻璃望到窗外迷人嘅城市夜景🌃,即刻為中環打工仔日復日而且勞碌嘅生活劃上句號,仿佛頓時行入咗一個令人既Relax又陶醉嘅食廈隱世綠洲咁🥰✝️特選刺身 六品六款刺身各有2件,分別有三文魚、赤身、甜蝦、深海池魚、金目鯛魚同鯖魚,雖然唔算好肥美,但刺身色澤都幾新鮮👍,每啖食落都品嚐到絲絲刺身嘅鮮甜原味😌✝️海膽拖羅杯用北海道海膽、拖羅蓉、三文魚籽加入醃漬咗嘅赤醋飯當中,一大啖扒入口有三重鮮味,Creamy飽滿嘅海膽令人回味😍✝️燒飯團薄脆嘅紫菜包住焦脆飯焦🍙,飯素同芝麻嘅香味隨住熱辣辣嘅飯香飄入鼻孔,即叫即燒嘅滋味零舍不同🔥✝️櫻花草餅用鹽漬過嘅櫻花調味帶出輕輕鹹香🌸,紅豆餡捏成糯米蓉飽實香甜,帶有甜蜜感覺,令我好掛
餐廳:一緒一番酒場 (中環)
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

✝️特選刺身 六品
六款刺身各有2件,分別有三文魚、赤身、甜蝦、
深海池魚、

✝️海膽拖羅杯
用北海道海膽、拖羅蓉、三文魚籽加入醃漬咗嘅赤醋飯當中,
一大啖扒入口有三重鮮味,Creamy飽滿嘅海膽令人回味😍

✝️燒飯團

✝️櫻花草餅
用鹽漬過嘅櫻花調味帶出輕輕鹹香🌸,紅豆餡捏成糯米蓉飽實香甜,帶有甜蜜感覺,令我好掛住日本呢個地方🇯🇵
2023-10-09
10 分鐘 (堂食)
今次黎到呢間食omakase既餐廳,環境幾好,可以望到出面風景,坐位對坐師傅整野食既area,可以欣賞師傅手勢之餘仲可以睇埋製作過程係幾衛生食物就可以單點有各種刺身,串燒,清酒等等,或者omakase set,我就鐘意食刺身類多d,所以就叫左個刺身拼盤($268),總共有4款刺身,吞拿魚,油甘魚,帶子,魷魚配三文魚籽刺身全部都好新鮮,吞拿魚係瘦既部位,食落有新鮮魚味,油甘魚係有魚油味,好厚實,同樣都係好有鮮味,帶子大大粒,好鮮甜,魷魚&三文魚籽都係食得出靚貨黎之後食左個Cocktail Sushi($398),係一個海膽吞拿魚蓉杯,佢賣相已經非常吸引,最底層係壽司飯,上面係舖滿吞拿魚蓉,再面頭加上帶有金箔既馬糞海膽同三文魚籽,海膽一d都唔腥,有甘甜味,三文魚籽同吞拿魚蓉有魚油味,食完覺得滿口鮮味,非常好味最後叫左個飯團($78),飯既表面佢係煎過既,咬落去外脆內軟,紫菜都係乾身好脆既,呢個煎過既飯團幾有新鮮感,師傅將普通既飯團都整得夠特別,犀利最後食完師傅送左粒抹茶紅豆糯米糍,呢個感覺係去日本既草餅,裡面有紅豆蓉既餡,食埋甜品岩岩好去完呢度食,感覺好似去左一轉日本咁,食材新鮮,服務又優

去完呢度食,感覺好似去左一轉日本咁,食材新鮮,服務又優質,而且環境唔錯,仲有食物同酒類選擇都多,好好既一餐體驗
2023-10-05
又到左每月最開心既出糧日❣️一定要食餐好既獎勵自己!!!今次就揀左公司附近Stanley 11 頂樓既一緒一番酒場~🛎 刺身五盛睇住師傅即場切🤩擺盤非常有心思今日既新鮮靚貨有:平靜魚、鰤魚、魷魚、鯖魚、帶子特別想講講魷魚,界上花紋嘅魷魚捲住紫菜,既彈牙又易咬👍🏻👍🏻👍🏻而鰤魚刺身味道幾清新,有淡淡既海洋氣息🌊魚肉相當鮮甜❣️🛎 吞拿魚蓉三文魚子海膽杯呢味係一道非常精緻既料理🥰最底層係壽司醋飯,再鋪上吞拿魚蓉~口感細膩再黎既係一層海膽~絲滑既質感同鮮味同吞拿魚蓉相互交織,係一種令人難以抗拒既美味組合🥹最後淋上三文魚子,大大粒而富有彈性,咬落去會卜卜聲爆開🤣令呢個杯既口感更上一層樓🆙🛎 串燒係時候食返啲熱野😎大蔥 - 簡單又美味既烤串,大蔥本身就有淡淡清新既味道~烤熟後大蔥外表微焦,而且軟化幾開胃 菜肉瓜 - 燒既時候有加上芝士,幾惹味,而且好多汁👍🏻豚肉、雞尾、雞肉、雞腎 - 以簡單既鹽周胡椒調味已經好好食💯特別係雞腎好爽口,豚肉保持到嫩滑多汁,好味😏🛎 綠茶草餅甜而不膩,外層皮薄煙韌👍🏻作為甜品好適當🌐 環境/服務平時多數黎食午餐,原來夜晚黎又係另一番景色🌃呢度用盡左頂樓嘅優勢, 所有窗都
又到左每月最開心既出糧日❣️
一定要食餐好既獎勵自己!!!

🛎 刺身五盛
睇住師傅即場切🤩擺盤非常有心思
今日既新鮮靚貨有:平靜魚、鰤魚、魷魚、鯖魚、帶子
而鰤魚刺身味道幾清新,有淡淡既海洋氣息🌊魚肉相當鮮甜❣️

🛎 吞拿魚蓉三文魚子海膽杯
呢味係一道非常精緻既料理🥰
最底層係壽司醋飯,再鋪上吞拿魚蓉~口感細膩

🛎 串燒
係時候食返啲熱野😎
菜肉瓜 - 燒既時候有加上芝士,幾惹味,而且好多汁👍🏻

🛎 綠茶草餅
甜而不膩,外層皮薄煙韌👍🏻
作為甜品好適當

🌐 環境/服務
平時多數黎食午餐,原來夜晚黎又係另一番景色🌃
呢度用盡左頂樓嘅優勢, 所有窗都係落地大玻璃👍🏻可以一覽中環嘅夜景
而師傅嘅工作枱都係開放式,無論坐邊一個位都可以欣賞到佢大展功夫🤩
【中環•一緒一番酒場】@btbarandgrillππππππππππππππππππππππππππππππ高貴靚境日式餐廳 貴婦最愛🌻|—番爐端燒串燒拼盤(6串)|HKD 188由炭火燒烤的雞肉、雞皮、雞腎和大蔥組成,非常美味。雞肉燒得金黃色,外皮酥脆,內部多汁。雞皮燒得酥脆,呈現出誘人的金黃色。雞腎燒得剛剛熟透,難以抗拒。大蔥經過燒烤後,散發出一種淡淡的香氣,增添了整個拼盤的風味。前菜仲有麵豉湯、沙律、蒸蛋麵豉湯、沙律、蒸蛋的前菜搭配是一種非常健康又美味的組合。麵豉湯的滋味濃郁,沙律的清新口感和蒸蛋的滑嫩口感能夠相互平衡,讓人一口接一口。這道前菜組合非常適合作為開胃菜或者輕食。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 207(連加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#中環美食 #一緒一番酒場 #web3中環#厨师发办 #omakase #日本料理 #中環美食 #香港日料 #香港探店 #中環探店 #一緒一番omakase #厨师发办 #美食日记 #刺身 #高级料理 #美食分享 #香港必食 #美食攻略 #香港美食攻略 #香港打卡 #香港日料
【中環•一緒一番酒場】@btbarandgrill
高貴靚境日式餐廳 貴婦最愛

🌻|—番爐端燒串燒拼盤(6串)|HKD 188

由炭火燒烤的雞肉、雞皮、雞腎和大蔥組成,非常美味。

前菜仲有麵豉湯、沙律、蒸蛋

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 207(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#中環美食 #一緒一番酒場 #web3中環
#厨师发办 #omakase #日本料理 #中環美食 #香港日料 #香港探店 #中環探店 #一緒一番omakase #厨师发办 #美食日记 #刺身 #高级料理 #美食分享 #香港必食 #美食攻略 #香港美食攻略 #香港打卡 #香港日料 #香港生活 #性价比高 #香港旅游攻略 #约会餐厅 #宝藏餐厅 #网红打卡
一緒一番酒場
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2023-10-04 18 瀏覽
又四出搵好西🤤今次上OpenRice 見到呢間餐廳🍴竟然有title ~l 尊尚美饌😦😦😦所以一於試試 之前從來都未見過!👨🏼‍🍳極上OMAKASE DINNER SET $1380·特色前菜🍸海膽三文魚子拖羅蓉杯馬糞海膽配搭油脂滿滿的拖羅蓉💦再加埋三文魚子 一咬落去海鮮鮮味就係嘴內爆開💫•刺身Sashimi (4pcs)分別有4種🐟🐟 :中拖羅,油甘魚,北海道鮮帶子,平政魚🐟食魚生 新鮮的話 沾小小豉油好足夠🤤食到原本魚生的鮮味·廚師經典一品料理魚身燒到恰到好處 迫曬所有魚油 超香口•甜品小小草餅~出面抹茶🍵內裏包滿滿的紅豆🫘

·特色前菜
🍸海膽三文魚子拖羅蓉杯

刺身Sashimi (4pcs)
分別有4種🐟🐟 :中拖羅,油甘魚,北海道鮮帶子,平政魚🐟
食魚生 新鮮的話 沾小小豉油好足夠🤤食到原本魚生的鮮味

·廚師經典一品料理
魚身燒到恰到好處 迫曬所有魚油 超香口

甜品
小小草餅~出面抹茶🍵內裏包滿滿的紅豆🫘

2023-09-30 9 瀏覽
幾欣賞呢間餐廳嘅格局,是晚幾乎滿座,氣氛輕鬆熱鬧,令人心情愉悅,以為自己去左日本😂餐廳選材一絲不苟,今日揀左嘅刺身有中拖羅,油甘魚,北海道鮮帶子,平政,各款刺身鮮味,厚度適中,魚類油脂非常豐富師傅特製sushi cocktail ,蔥拖羅蓉配三文魚籽同海膽,口感、味道層次分明,三文魚籽不但飽滿,而且鮮甜得嚟冇魚油腥味,海膽色澤鮮艷仲完全冇澀味串燒其實要好有心機同耐性,我哋今日揀左豬五花,雞皮,雞尾,秋葵,翠玉瓜,雞肉串,牛舌,大蔥雞肉等,各款串燒都幾出色,少少脆而唔會太乾食物質素高,可一可再👍🏻

師傅特製sushi cocktail ,

食物質素高,可一可再👍🏻
2023-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • 刺身
2023-09-29 18 瀏覽
前幾日我celebrate 朋友生日。竟然冇諗到甜品上先,之後先有生日歌。完全冇左surprise ,too sad .但價錢吾便宜,我亦都因為見open rice comment ok 我先到,原來欺騙人。係吾係趕收工呢?????叫左串燒等左好耐。侍應埋單先知冇出服。個服務好吾掂。但成張單2xxx 元
2023-09-12
慶祝紀念
生日
黎到呢座中環嘅商業大廈既頂層真係好有Feel😚 望住城市既夜景食飯感覺好浪漫🌛 呢度既座位圍繞住Open Kitchen🔥好有日式酒場既Vibe🍻 食物新鮮又夠精緻💕⭐️ 刺身 🍣總共食咗五款刺身分別有三文魚 甜蝦 🦐吞拿魚金目鯛🐟同埋魷魚 份量豐富肉質食得出好新鮮🌊⭐️ 海膽魚籽吞拿魚壽司杯 🍸用上Cocktail杯Serve感覺好優雅🩷 海膽濃濃既鮮味湧出黎配上吞拿魚蓉口感好豐富🌊⭐️ 海膽和牛多士 🥩半溶既海膽配上油花慢慢既和牛🐮 一入口油香滿滿好邪惡👿⭐️ 蘋果蛋糕 🍰卷蛋迷你精緻但高質🤪甜甜的終結晚餐感覺不錯🥳

⭐️ 刺身 🍣

⭐️ 海膽魚籽吞拿魚壽司杯 🍸

⭐️ 海膽和牛多士 🥩
半溶既海膽配上油花慢慢既和牛🐮 一入口油香滿滿好邪惡👿

⭐️ 蘋果蛋糕 🍰
卷蛋迷你精緻但高質🤪甜甜的終結晚餐感覺不錯🥳
⏩️Supreme Assorted Sashimi Set特選刺身定食(六品)刺身包括有赤蝦、赤身呑拿、魷魚、池魚、鯛魚、鯖魚。每片刺身肉質都精緻豐滿,口感鮮甜帶海洋風味,有原始魚脂肪既甜味。⏩️Deluxe Sashimi Rice Bowl Set 特盛雜錦魚生飯特盛飯有師傅挑選既時令刺身,今次食左炙燒左口魚、炙燒三文魚、三文魚籽、螺肉漬等刺身。壽司飯加入壽司醋後,酸甜比例剛剛好。炙燒過既左口魚同三文魚油脂好濃好甜。

特盛飯有師傅挑選既時令刺身,今次食左炙燒左口魚、炙燒三文魚、三文魚籽、螺肉漬等刺身壽司飯加入壽司醋後,酸甜比例剛剛好。炙燒過既左口魚同三文魚油脂好濃好甜。

午餐
2023-09-28 16 瀏覽
店名: 一緒一番酒場地址: 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓中環站D2出口,行4分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次黎到係中環Stanley 11頂層嘅一緒一番酒場,環境優美,有落地大玻璃,夜晚可以飽覽中環夜景🌃首先嘅有時令刺身,有赤身、秋天三文魚、金目雕、深海池魚、鯖魚,赤身厚切,新鮮而味濃郁,三文魚好香魚油味,金目鯛魚味濃郁,池魚同鯖魚兩款同樣鮮甜之後係吞拿魚海膽杯,下面有壽司飯,飯有味😆吞拿魚同樣香甜唔腥,海膽十分之香,好高質🤤之後嘅串燒有雞尾、雞腎、秋葵、京葱、雞軟骨同雞肉,最特別係雞尾,有雞油香得黎又唔會太油,雞腎十分爽口入味,京葱燒完好香,有咬口🥰最後甜品有南瓜焦糖布甸🍮入口即化,帶淡淡南瓜香,微甜,南瓜同焦糖嘅香融為一體😍
店名: 一緒一番酒場

地址: 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
中環站D2出口,行4分鐘

環境: 5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

2023-09-28 14 瀏覽
前排跟朋友參與過中環「一緒一番酒場」嘅週年慶典, 欣賞過即開原條吞拿魚, 知道呢間餐廳除咗供應Omakase, 仲有多款日本料理可供散點。今日終於完成公司大project, 放工要慰勞自己, 好好食返餐。餐廳樓底高, 開放式廚房再加全吧檯式座位, 可以近距離欣賞師傅煮理食物。【刺身四點】HK$398每款刺身都很新鮮, 有魚鮮味, 而且厚切能滿足口感。包括有平靜魚、甘目鯛、爽滑深海池魚同埋鮮甜肥美北海道帆立貝【白蝦海膽三文魚籽壽司杯】HK$398壽司飯底疊上白蝦蓉、少量海膽、三文魚籽, 再灑上淡雪鹽、紫蘇花, mix埋一齊食, 口感creamy, 甘香鮮甜, 口中散發淡淡紫蘇花嘅清香。【特製燒牛腿肉有機蔬菜】HK$248選用澳洲安格斯和牛, 和牛外層燒得焦香, 近邊有牛脂, 加咗炸蒜更為香口, 肉質有彈性、冇筋, 富有油脂香。沙律菜中mix咗牛油果, 又加咗三文魚籽, 清新配搭, 平衡到食完和牛後, 口中嘅牛脂同濃郁肉味。【焦糖海鹽雪糕】HK$58入口先食到海鹽鹹鹹地, 要食到濃郁嘅焦糖味, 正!

刺身四點】HK$398
每款刺身都很新鮮, 有魚鮮味, 而且厚切能滿足口感。
包括有平靜魚、甘目鯛、爽滑深海池魚同埋鮮甜肥美北海道帆立貝

【白蝦海膽三文魚籽壽司杯】HK$398
白蝦海膽三文魚籽壽司杯

【特製燒牛腿肉有機蔬菜】HK$248
特製燒牛腿肉有機蔬菜

【焦糖海鹽雪糕】HK$58
入口先食到海鹽鹹鹹地, 要食到濃郁嘅焦糖味, 正!
焦糖海鹽雪糕
2023-09-27
白蝦海膽三文魚籽壽司杯
特製燒牛腿肉有機蔬菜
焦糖海鹽雪糕
2023-09-26 23 瀏覽
嚟到STANLEY 11 頂樓 一緒一番酒場落地玻璃嘅設計欣賞到中環夜景吧檯設計又可以目睹著師傅們處理食材、創作出一道道精緻的料理就好似呢杯 海膽三文魚子拖羅蓉杯用咗北海道馬糞海膽同埋豐富嘅拖羅蓉。仲有魚子同金箔舖面, 賣相特別細緻,新鮮食材亦令味道鮮甜刺身五點盛 特別推薦 油潤鮮甜嘅 金目調刺身同埋口感柔軟美味嘅 鯖魚刺身甜蝦刺身 食落新鮮甘甜串燒都唔錯雞腿肉 肉質鮮嫩多汁,外皮炭燒得香脆雞皮串燒 得金黃酥脆,帶有濃郁嘅雞油香芝士翠玉瓜 口感爽脆,翠玉瓜嘅甜味同芝士嘅濃郁味道相互融合,帶來一種濃郁嘅奶香味雞腎 炭燒過後更加香脆,食落去有一種特殊嘅風味甜品係特濃黑芝麻雪糕很滿足
嚟到STANLEY 11 頂樓 一緒一番酒場
落地玻璃嘅設計欣賞到中環夜景
吧檯設計又可以目睹著師傅們處理食材、創作出一道道精緻的料理

就好似呢杯 海膽三文魚子拖羅蓉杯
用咗北海道馬糞海膽同埋豐富嘅拖羅蓉。仲有魚子同金箔舖面,
賣相特別細緻,新鮮食材亦令味道鮮甜

刺身五點盛
特別推薦 油潤鮮甜嘅 金目調刺身
同埋口感柔軟美味嘅 鯖魚刺身
甜蝦刺身 食落新鮮甘甜

串燒都唔錯
雞腿肉 肉質鮮嫩多汁,外皮炭燒得香脆
雞皮串燒 得金黃酥脆,帶有濃郁嘅雞油香
雞腎 炭燒過後更加香脆,食落去有一種特殊嘅風味

甜品係特濃黑芝麻雪糕
很滿足
2023-09-26 11 瀏覽
生於香港日做夜做加班更是常態繃緊的弦間中都需要放鬆一下星期五下班後的happy hour不一定要去蘭桂芳向高發展一覽美景更chill放鬆亦需成本找到一家happy hour時段, 啤酒及sake買1送1從MENU中挑了一款SAKE作 惠乃智 純米吟釀進口酒香味味濃尾調帶有一絲梨香頗特別挑選好酒之後店員會捧上一盒酒杯可自由挑選輕酌的酒杯全部十分精緻以及有著不同風格酒過半巡 可於餐廳點小吃提供不少下酒小菜或直接用晚膳亦可但打工人 還是要回去繼續加班
生於香港日做夜做

提供不少下酒小菜
或直接用晚膳亦可
但打工人 還是要回去繼續加班
2023-09-23 14 瀏覽
🌟「一緒一番酒場」位於中環士丹利街中心高層位置,甫進入門口一間高級日式料理餐廳盡份入眼簾,配合落地大玻璃景觀一流。***** ***** ***** ***** ***** ***** *****我叫左一份午市定食🍱特性雜錦魚生飯前菜有新鮮沙律🥗、茶碗蒸、麵豉湯、牛蒡漬物,全部都夠入味😋魚生飯有三款魚生🍣甜蝦🦐魷魚🐙全部飛機貨零舍新鮮、肉質鮮嫩又彈牙、十分鮮甜。***** ***** ***** ***** *****整體來說,環境優美服務一流。

我叫左一份午市定食
🍱特性雜錦魚生飯

前菜有新鮮沙律🥗、茶碗蒸、麵豉湯、牛蒡漬物,全部都夠入味😋

***** ***** ***** ***** *****
整體來說,環境優美服務一流。