2019-07-18 62 瀏覽
今日嚟到天水圍地鐵站附近嘅一間糖水舖,地方唔係咁容易俾人發覺,如果唔係朋友帶我嚟,真係都幾難搵到呀,但係都好爆場,相信唔少都係熟客仔吧。Oreo窩夫,新鮮整起,未攞出嚟,都已經聞到成間舖都陣陣香味,窩夫食落口煙銀,而且又後生,外脆內軟,而且份量又多又大件,食得好滿足,又配有Oreo嘅雪糕,果然係我最愛啊。跟住呢一款係榴槤王子,榴槤控,真係要推介呀,裏面除咗有大大件榴槤肉之外,仲會有一啲玻璃珠,夜奶,最重要嘅係下邊仲會有一啲布甸,好香口,食落去好耐震震嘅榴槤味,真係不可不吃。

2019-07-15 49 瀏覽
一向都好鍾意食甜品,今日朋友帶我嚟天水圍地鐵站嘅呢一間一糖,地理位置好方便,就喺天水圍西鐵站隔離,但係唔太起眼,如果唔係朋友帶我嚟,睇來我都幾難發現到佢,但係好味嘅嘢,總會有人知,嚟到都好旺㗎,而且環境光鮮簡潔,坐得舒服,未入門口,已經聞到香噴噴啦。呢啲咁炎熱嘅天氣,就梗係要食返啲凍冰冰嘅嘢解下暑先啦。冬瓜盅就聽過啦,西瓜盅就真係第一次見,原來真係成個西瓜上枱架,西瓜好大個,裏面有好多雜果,而且係新鮮架,一啲都唔係用罐頭嘅上面再加左一個雪糕,淨係見到已經流晒口水啦,而下面有好多西瓜嘅刨冰,食晒啲西瓜盅,果然透心涼啊。朋友就叫咗個紫薯嘅疏乎厘,佢唔係一個普通嘅疏乎厘,而佢係上邊疏乎厘,下面係紫薯嘅蓉,甜到恰到好處,上面嘅疏乎厘夠晒餸夠晒遠,唔會太甜,而下面嘅紫薯,夠晒實淨,用料一流。

2019-07-15 58 瀏覽
朋友住係天水圍,今日去睇完戲,朋友帶左我黎食甜品。甜品店同地鐵站好近,又正正係停車場格黎,地點非常就腳。朋友介紹到佢某日帶狗仔黎附近游水,先發現呢到原來有好野食。打開餐牌見到有好多選擇,真係款款都好想食。香焦朱古力窩夫配綠茶雪糕,窩夫十分鬆軟,即叫即整,賣相一流令人垂涎,醬汁搭配同個脆米都好夾,甜而不膩。Oreo 曲奇奶昔,好香滑既奶昔,味道同曲奇麥旋風差唔多,但無咁甜,係較為流質,撈勻左上面層cream 奶味更濃郁。楊枝金露沙冰,熱辣辣既天氣,飲杯沙冰真係透心涼,真係消暑佳品。芒果同西柚肉都好清甜,酸甜程度調製得剛剛好,非常順口。焦脆森林,朱古力沙冰配香蕉同綿花糖,呢款沙冰好綿密,味道好融合,好耐無食過唔係朱古力味還朱古力味,冰還冰既沙冰,真係好出色,比較偏似食雪糕既感覺,更冰凍同清爽。
朋友住係天水圍,今日去睇完戲,朋友帶左我黎食甜品甜品店同地鐵站好近,又正正係停車場格黎,地點非常就腳。朋友介紹到佢某日帶狗仔黎附近游水,先發現呢到原來有好野食。打開餐牌見到有好多選擇,真係款款都好想食。

• 楊枝甘露沙冰
2019-07-09 111 瀏覽
已經食過幾次,因為朋友就腳先去,點知一次比一次失望。食到唔好食既最多唔再去,今次係第一次食到火都黎。一碗芋丸收得50幾蚊,完全拎d垃圾出黎比人食,d仙草成劈野上黎,仲要凹凸不平,見到都唔開胃,食過芋丸既人都知芋丸係咩質地,哩度d芋丸就似食緊舊粉咁,一d都唔煙韌。食過咁多間糖水舖既椰皇燉蛋白,真係第一次食到個椰皇燉蛋白係酸既,同我講係燉得太耐,事實係咪咁?我諗正常人都識辨別。收得哩個價錢都俾返小小誠意,攞d係人食既野出黎。良心過唔過意得去啊!除左個窩夫係好食既,其他糖水食完真係令我懷疑人生。
已經食過幾次,因為朋友就腳先去,點知一次比一次失望。
食到唔好食既最多唔再去,今次係第一次食到火都黎。
除左個窩夫係好食既,其他糖水食完真係令我懷疑人生。
2019-07-06
宵夜
2019-07-01 54 瀏覽
去完朋友嘅村屋BBQ 臨番屋企前食啲甜野潤一潤喉比我發現天水圍西鐵站附近有間特色糖水鋪步行大概3分鐘見到大大個招牌就知到咗今次就食新推介嘅焦糖燉蛋($28)面層金黃色焦糖厚身但脆香 入口滿腔甜味 內裡燉蛋微暖 質感嫩滑而且有彈性 估唔到第一款甜品已經咁有驚喜老公再揀個焦糖布丁牛奶冰($65) 貪佢食完一定透心涼雪白牛奶冰水份適中 達致軟綿綿效果 夾雜可可米 帶出朱古力牛奶雙重口感倒上焦糖漿 豐富顏色層次之餘增添多一種味道布丁Q彈 奶味濃郁並且帶有蛋香 滑溜易入喉但最令我難以忘記嘅就係榴槤心太軟配朱古力雪糕($58)呢款係榴槤控必點 一上檯已經聞到陣陣榴槤飄香 輕輕切開流心榴槤即時頃湧而出熱辣辣槤槤漿加上焗至鬆香心太軟 每一口都充滿幸福感食埋西瓜 火龍果 香蕉 中和榴槤嘅飽滯感我地叫多個咖哩魚肉燒賣過下口癮($8)香甜微辣咖哩 不刺鼻嗆喉 對我黎講啱啱好 食厭咗元朗嘅甜品 不妨搭一個站去天水圍食呢間
去完朋友嘅村屋BBQ 臨番屋企前食啲甜野潤一潤喉
比我發現天水圍西鐵站附近有間特色糖水
步行大概3分鐘見到大大個招牌就知到咗
今次就食新推介嘅焦糖燉蛋($28)
面層金黃色焦糖厚身但脆香 入口滿腔甜味
內裡燉蛋微暖 質感嫩滑而且有彈性
估唔到第一款甜品已經咁有驚喜
老公再揀個焦糖布丁牛奶冰($65) 貪佢食完一定透心涼
雪白牛奶冰水份適中 達致軟綿綿效果
夾雜可可米 帶出朱古力牛奶雙重口感
倒上焦糖漿 豐富顏色層次之餘增添多一種味道
布丁Q彈 奶味濃郁並且帶有蛋香 滑溜易入喉
但最令我難以忘記嘅就係榴槤心太軟配朱古力雪糕($58)
呢款係榴槤控必點 一上檯已經聞到陣陣榴槤飄香
輕輕切開流心榴槤即時頃湧而出
熱辣辣槤槤漿加上焗至鬆香心太軟 每一口都充滿幸福感
食埋西瓜 火龍果 香蕉 中和榴槤嘅飽滯感
我地叫多個咖哩魚肉燒賣過下口癮($8)
香甜微辣咖哩 不刺鼻嗆喉 對我黎講啱啱好
食厭咗元朗嘅甜品 不妨搭一個站去天水圍食呢間
2019-06-21
$80 (宵夜)
返親娘家一想食窩夫我每次都係諗起一糖,次次都無令我失望,真係好好食~石板街窩夫配薄荷朱古力雪糕每次黎都必點窩夫,加埋雪糕一齊食,令外脆內軟既窩夫好味程度再提升一級,一冷一熱真係好好食。芒果乳酸冰芒果益力多綿綿冰,配三Q果加芒果,岩晒小朋友,仲有一杯仔芒果汁比小朋友淋上面,有得玩有得食,仔仔好滿足,芒果當造,點整都好食。榴槤皇子內有份量不少既榴槤蓉、燉奶份量亦不少、最鍾意係入面有一粒粒脆脆珠,軟滑之餘又不失咬口^o^食得好滿足,不過自己一個食真係好鬼飽。芒果汁都講過啦,芒果當造,當然呢杯係超香甜好味啦(≧∇≦)西瓜汁係夏天行入黎,第一時間飲杯西瓜汁真係超解渴,其實佢都好清甜,不過飲之前一定唔好飲芒果汁先,如果唔係就會變左無乜味( ̄∇ ̄)椰汁西米露配芒果椰汁甜、芒果香,一切都很正路,但西米有大部份都一舊舊。魚肉燒賣正正常常的魚肉燒賣,但係甜品店出現會特別滿足。蒜香香辣雞奕尖份量超多好抵食,辣味十足,我地邊食要邊飲野,無飲品實在吃不到,但又好惹味,忍唔住要食XD每次黎到都飽到癲(≧∇≦)因為太多選擇喇~其實仲有好多野我想食架(≧∇≦)

石板街窩夫配薄荷朱古力雪糕

芒果乳酸冰

榴槤皇子
內有份量不少既榴槤蓉、燉奶份量亦不少、

芒果汁
都講過啦,芒果當造,當然呢杯係超香甜好味啦(≧∇≦)

西瓜汁

椰汁西米露配芒果
椰汁甜、芒果香,一切都很正路,
但西米有大部份都一舊舊。

魚肉燒賣
正正常常的魚肉燒賣,但係甜品店出現會特別滿足。

蒜香香辣雞奕尖

2019-06-28 83 瀏覽
今晚食完晚飯,同朋友一齊去一糖食甜品傾下計。嗌左一杯楊枝甘露沙冰,同埋一份石板街窩夫。落單之後十分鐘內就上碟,好快有得食沙冰夠凍,有西米係最底,口感似食珍珠咁樣煙煙韌韌好特別~ 石板街窩夫:窩夫溫度夠熱,有棉花糖同原粒杏仁係面,仲有一球雪糕另上~總括黎講,相機同埋我地都覺得呢兩份甜品好好味🤣埋單盛惠$102~
落單之後十分鐘內就上碟,好快有得食

沙冰夠凍,有西米係最底,口感似食珍珠咁樣煙煙韌韌好特別~

楊枝甘露沙冰
楊枝甘露沙冰
石板街窩夫
一糖是天水圍區內較具特色及水準的甜點店,每次跟朋友聚會,它都會是我的首選。這天我跟友人便嚐了它家的紫薯窩夫。.下單後等了一會兒,窩夫便送到我們的面前。四大塊撒滿糖霜的窩夫交錯地堆疊在黑漆漆的盤子上,旁邊還有少許紫薯蓉奶油唧花作點綴,賣相精緻吸引。其中一塊窩夫上更有一些紫薯脆片,驟眼看來就像是散落一地的花瓣,更添窩夫的意境。窩夫即叫即製,送上時仍是微微暖的,入口外脆內軟,口感甚佳。雖然蛋香並不明顯,但裡頭的紫薯餡卻令人頗感驚喜,豐富了口感之餘也令窩夫的味道更為昇華。·紫薯蓉綿密細膩,味道天然而不造作,且香氣濃郁,加上甜度很輕,並不會予人過份膩口飽滯的感覺;而紫薯脆片亦很香脆,沒有變潮的問題。至於旁邊的紫薯蓉奶油唧花則會濕潤一些,而且甜度亦會高一點點,但味道仍是蠻討喜的,令「薯味」再進一步提升。·跟其他窩夫不同,這款窩夫可選擇搭配雪糕或雪米糍。平日常吃雪糕的我想來點新意,便點了雪米糍。一如所料,糯米糍不過是我們平日所吃的維記紫薯雪米糍,味道與整客窩夫挺為契合的,但就無太大特別之處,終究未有令人留下深刻印象。·不知為何,缺少了雪糕,我總覺得這客窩夫少了些甚麼,大概是因為雪米糍終非雪糕,預期的
下單後等了一會兒,窩夫便送到我們的面前。
不知為何,缺少了雪糕,我總覺得這客窩夫少了些甚麼,大概是因為雪米糍終非雪糕,預期的冷熱交融效果沒能發揮吧。吸取教訓,下次還是乖乖的點回雪糕吧!
2019-04-04
  • 紫薯窩夫
2019-06-14 1420 瀏覽
-今日去左天水圍探朋友,食完住家飯後,無嘢好得過,再加上一個完美嘅甜品🍰🍡🍩時間喇。 佢話佢屋企附近有間甜品店好出色,於是就去試試。明明諗住淨係食甜品,但見到腸粉、燒賣又唔覺意叫咗啲啲嚟食👉👈。4條腸粉($10)、5粒燒賣($8)、2條腸仔($8)。仲可以配咖哩汁,食完唔會好咸好口渴😄抹茶麻薯窩夫配Oreo雪糕🍨($50)窩夫外脆內軟,最特別係中間有一粒粒麻薯,食落又脆又煙韌,仲有大大粒紅豆,口感認真豐富👍心太軟($58)心太軟仲配左幾款新鮮水果🍌🍉🍈,感覺清新晒。一切開入面d餡就流出來😍配埋朱古力🍫雪糕🍨。超正!!其實3個人食兩個甜品 + 咸食已經好滿足好飽,但傾到咁上下,朋友忍唔住嗌多杯芒果汁($28)。唔錯喎,唔會得咁甜字,芒果味都幾濃郁添☺️😋。其實佢仲有其他款式甜品🍮🍩,有機會可以可以再試,食幾次都食唔晒吖。==========一糖 Idou Dessert地址:元朗屏山上璋圍249號1號店

佢話佢屋企附近有間甜品店好出色,於是就去試試。

抹茶麻薯窩夫配Oreo雪糕🍨($50)

心太軟($58)
心太軟仲配左幾款新鮮水果🍌🍉🍈,感覺清新晒。

一切開入面d餡就流出來😍配埋朱古力🍫雪糕🍨。超正!!

==========

一糖 Idou Dessert
地址:元朗屏山上璋圍249號1號店
宵夜
  • Bailey's心太軟
2019-06-10 72 瀏覽
今日一行兩人黎到呢間位於天水圍西鐵站附近被稱為隱世甜品鋪既 一糖甜品 IDOU Desert, 鋪頭位置的確十分隱蔽, 出面係露天停車場, 旁邊無其他店鋪, 不過大家唔好以為咁隱蔽要去會唔方便, 其實係天水圍西鐵站輕鐵個邊既出口落去行兩三分鐘就已經到, 係非常方便. 雖然話位置難發現, 但呢度又非常旺場, 坐左一陣就已經坐到滿. 首先講講佢既甜品既質素, 我地叫左兩份waffle, 一個係朱古力, 一個就加埋香蕉既, waffle 整到好靚, 好香, 同埋唔會好林. 味道我會比滿分, 唔會太過甜, 平時我自己一個好少食得曬成個waffle, 唔係食到口好乾就太甜食到一半唔想食. 但呢間既waffle 我地兩個都係一人食曬一份. 非常滿意. 另外都試左佢一些比較特別既甜品, 我叫左一份芒果腸粉, 一直諗佢會係咩黎既呢, 會唔會真係用腸粉皮包住舊芒果呢... 黎到既時候, 個賣相真係好似腸粉皮包住舊芒果, 因為層皮都係白雪雪咁, 不過口感係彈牙爽口, 層皮本身係無味既, 但連埋入面舊芒果一齊食其實成件事就好夾. 我地都叫左好幾款食物OR飲品, 飲品落完單大約2-3分鐘就會有, 而食品就視乎

我地都叫左好幾款食物OR飲品, 飲品落完單大約2-3分鐘就會有, 而食品就視乎返種類, 但個waffle其實都係10分鐘內已經上碟, 基本上係即叫即做. 我見當日入面既甜品師傅應該有3個, 有好多類似大細既甜品鋪其實都係一個起兩個止, 呢間甜品鋪既老闆放咁多人手, 相信就係唔想食客落單要等太耐. 呢點係我幾滿意.

無論係自己口痕想食甜品, 定係想同朋友聚會, 呢間甜品鋪其實都幾合適, 甜品款式多, 質素高, 地點近鐵路站, 又方便.
2019-06-07 47 瀏覽
夜晚想突然約朋友食糖水傾下計,又唔想去太遠或者食連鎖既甜品店,就去呢間屏山既日式糖水店。位置唔算太方便,係天水圍西鐵站再要行入去村方向大約7-8分鐘。見到有好多人都揸車入去食。店面唔算大,但可以選擇坐室外,不過要留意都幾多蚊同埋天氣熱都辛苦。講返d野食,呢間係主打新式同日式既甜品。佢既窩夫賣相好靚,味道唔錯唔太甜,打卡一流。叫左朱古力窩夫同綠茶綿綿冰,綿綿冰真心推薦,唔會食兩啖就融曬,綠茶味好夠。如果唔介意地方偏僻既值得試一試。

2019-06-04 45 瀏覽
4pm 開鋪Weekday 4:30pm 到西鐵站到站鋪5-7分鐘左右地點很方便。到達時已經有兩枱客,坐位不算多,如果夜晚,相信要等位3人點了3個不同的甜品Around $50-$58 一份紫薯窩夫,紫薯清清地,值窩夫有少少乾朱古力心太軟,朱古力好濃,但唔算流得好勁反而焦糖雪花冰+布甸最有驚喜⋯
4pm 開鋪
Weekday 4:30pm 到
西鐵站到站鋪5-7分鐘左右
地點很方便。

到達時已經有兩枱客,坐位不算多,
如果夜晚,相信要等位
3人點了3個不同的甜品
Around $50-$58 一份

紫薯窩夫,紫薯清清地,值窩夫有少少乾
朱古力心太軟,朱古力好濃,但唔算流得好勁
反而焦糖雪花冰+布甸最有驚喜⋯

• 紫薯窩夫
  • 朱古力心太軟
2019-05-31 110 瀏覽
離開天水圍站後,走往糖水店的路途會讓人不禁覺得怎麼會在這麼隱蔽的地方開店,但每次去都頗多客人。不得不說就是他們的麻薯窩夫($50-62),外香脆內煙韌,必點之物!沒吃過這個就不算來過一糖了!其他的種類就不過不失,其中的黑糖芋圓紅豆仙草刨冰($55)就失色了,令人失望!整體來說淡而無味,而且刨冰激快溶為水,令之更無味。芋圓沒有韌度,沒有口感可言。(個人很喜歡吃芋圓的!)所以以後我來這裡就更加只會點麻薯窩夫!
抹茶麻薯窩

黑糖芋圓紅豆仙草刨冰

所以以後我來這裡就更加只會點麻薯窩夫!
$60 (宵夜)
抹茶麻薯窩
2019-05-29 55 瀏覽
以前好鐘意食b仔涼粉,貪佢有熱食,又可以食糖水,搞掂哂一餐,今次比我發現天水圍都有一間糖水舖有埋熱食,就帶埋屋企人黎試下啦!叫左腸粉、魚旦、燒賣、雞翼尖,雞翼尖超辣😂 一定要配野飲,蒜味好重,食落都好入味啊,魚旦有濃濃陳皮味,我地係叫原味的,因為媽媽唔食辣,如果咖哩味應該仲正!燒賣腸仔都屬正常,典型香港小食味道🧐另外叫左個朱古力窩夫,窩夫超香脆,係外脆內軟,配埋雪糕食,冷熱交替,好滋味,朱古力味極濃,薄荷雪糕係口入面勁涼,爸爸最like! 見佢仲有好多唔同甜品,下次黎專食甜品先!

見佢仲有好多唔同甜品,下次黎專食甜品先!
2019-05-13 50 瀏覽
抹茶窩夫同紫薯即叫即整 上枱熱辣辣😚窩夫外脆內軟 2個都加錢配埋麻薯系入面超正抹茶窩夫本來已經好夠抹茶味 配埋雪糕同香甜軟綿大大粒紅豆 真系好食到唔識再去形容而紫薯窩夫配個2粒紫薯雪糕糯米糍好濃味👍🏿佢配紫薯蓉同俾2去紫薯乾 已經俾紫薯充斥左我既世界🥳窩夫入面夾左滿滿既紫薯蓉 又甜又軟鬆 外脆內軟 一流❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

抹茶窩夫同紫薯即叫即整 上枱熱辣辣
😚窩夫外脆內軟 2個都加錢配埋麻薯系入面超正