呢間牛骨拉麵想試好耐啦!!好特別!我呢個拉麵控今日經開就來試試!我地20:30到不用排隊喔!店內都幾好坐!座位不會太近侍應哥哥好有禮貌!我地嗌咗一個火炙,一個牛肉刺身極牛拉麵各$108佢有白牛拉麵🍜係加咗白松露既!但我地唔鐘意松露味呢間幾好,每種配菜都可以簡份量!食落荀好好味!早知簡多份火炙極牛拉麵賣相好好呀!牛味濃!但可惜湯唔夠熱只是暖湯頭我簡咗基本,覺得唔太夠味.....🙈荀同木耳幾好食!但芽菜是無味,食到芽菜有少少怪哈哈而我同男友都覺得紫洋蔥唔加會好食d......😥麵夠硬,但不太掛湯我喜歡掛到湯既麵同湯頭!我覺得呢碗拉麵可以一試既但未有好amazing想回頭既感覺🤔都係魚介湯比較岩我(但其實我是好喜歡食牛!但感動不了我)而男友係食牛肉刺身既拉麵都是選了$108佢話牛好滑!係好食湯頭夠濃但只有兩塊薄片,性價比不夠而佢個湯頭同我個個有少少唔同味佢個個都明顯油d🤔男友食完都覺得一試無妨但不會回頭!佢枱面有介紹拉麵製成方式同用料的確是有心的小店牛湯亦係特別之處但香港拉麵店多真係要做到每一環都好好呢間沒有想回頭既感覺只能給OK了!
呢間牛骨拉麵想試好耐啦!!
好特別!
我呢個拉麵控今日經開就來試試!

我地20:30到
不用排隊喔!

店內都幾好坐!座位不會太近
侍應哥哥好有禮貌!

我地嗌咗一個火炙,一個牛肉刺身極牛拉麵
各$108
佢有白牛拉麵🍜
係加咗白松露既!
但我地唔鐘意松露味
呢間幾好,每種配菜都可以簡份量!
食落荀好好味!早知簡多份

火炙極牛拉麵

火炙極牛拉麵賣相好好呀!

牛味濃!
但可惜湯唔夠熱
只是暖
湯頭我簡咗基本,覺得唔太夠味.....🙈
荀同木耳幾好食!
但芽菜是無味,食到芽菜有少少怪哈哈
而我同男友都覺得紫洋蔥唔加會好食d......😥
麵夠硬,但不太掛湯
我喜歡掛到湯既麵同湯頭!
我覺得呢碗拉麵可以一試既

而男友係食牛肉刺身既拉麵
都是選了$108
佢話牛好滑!係好食
湯頭夠濃
但只有兩塊薄片,性價比不夠
而佢個湯頭同我個個有少少唔同味

只能給OK了!
火炙極牛拉麵
刺身極牛拉麵
2019-01-04 35 瀏覽
又黎到星期六都要返工系列😭放左工真係好需要美食去補償下肉體同心靈上既創傷P小姐近排對拉面既喜愛程度係⬇直線下跌因爲好味既拉面豚骨湯底多數好濃好濟所以佢已經好怕H先生再帶佢去食出名d既日式拉面😢.不過上網睇到尖沙咀今次開左間標榜用牛骨湯做湯底既拉面H先生再hard sell下終於氹到P小姐「落搭」😆.當晚7點到去到舖頭已經大概有10個人排隊等下又等下 等下又等下發覺唔對路❗🧐行去玻璃窗一睇原來舖頭入面係超❗多❗位❗只係入面D staff唔肯叫人入去🌚令本來已經好長既人龍再加長🤷🏻‍♂不過等左咁耐又無理由走既😓終於入到去....亦明白點解等咁耐都無人Serve因為全店好似得一個樓面所以執好枱都唔得閒叫人入座🤦🏻‍♂坐H先生P小姐對面既食客好無奈咁同我地講等左半個鐘碗面都未到🙄.講返野食叫左白牛拉面(2份和牛)加左白松露既湯底係幾特别牛骨味比想像中淡H先生要左最濃都唔覺得好濃好咸面質要左超硬 入口都爽👌🏻.牛肉採用熊本和牛質地無錯的確好嫩滑但牛味唔算出咁既價錢覺得有D失望(仲要加一)🤨.綜合以上各項 H先生覺得無下次🤷🏻‍♂
又黎到星期六都要返工系列😭
原來舖頭入面係超❗多❗位❗
只係入面D staff唔肯叫人入去🌚
令本來已經好長既人龍再加長🤷🏻‍♂
不過等左咁耐又無理由走既😓
終於入到去....
亦明白點解等咁耐都無人Serve
因為全店好似得一個樓面
所以執好枱都唔得閒叫人入座🤦🏻‍♂
坐H先生P小姐對面既食客好無奈咁同我地講
等左半個鐘碗面都未到🙄
講返野食
叫左白牛拉面(2份和牛)
加左白松露既湯底係幾特别
(仲要加一)🤨
綜合以上各項
H先生覺得無下次🤷🏻‍♂
白牛拉面(2份和牛)|
一個人獨食,最啱就係食個拉麵🍜~ 見到原來近尖東開左間日本人主理嘅拉麵店—「一盛極牛」, 就入去試吓啦!☺️ 豚肉和雞拉麵就見得多, 好少見有拉麵以牛🐮為主題。 呢到只有3款: 和牛刺身拉麵、火炙和牛拉麵、和牛拌麵。 值得一提的是, 店家採用的是日本🇯🇵熊本直送嘅黑毛和牛, 屬於頂級「和王」級別,非常矜貴! 小編係松露迷, 所以就點左加了白松露嘅白牛拉麵🍜, 食客可按個人喜好選擇湯底嘅濃度、麵質軟硬度,以及各種配料。 牛肉分「和牛刺身」、「火灸和牛」兩款, 如果想一次過試晒兩款口味, 仲可以試下一半一半呢!😌 一分為40-50g, 牛魔王嘅我梗係要三分($198)啦!😎 湯底係由用新鮮牛骨和頂級「和王」和牛牛脂熬煮20多小時,牛味濃郁~🐮 先喝一口湯頭,湯底清甜, 加上白松露香氣,入口有股明顯嘅幽香, 令人愛不惜口。☺️ 火炙牛肉油花鮮明,肉質細嫩,肉汁豐富, 和牛刺身比火炙更嫩滑,入口即化, 豐潤肉質溢出鮮味,正!😋 加上彈牙雞蛋麵,幾重蛋味,又爽口彈牙~😙 原來店家採用「真空雞卵麵」, 麵粉、鹼水、蛋粉全部係日本貨,難怪水準咁高!😏
一個人獨食,最啱就係食個拉麵🍜~
見到原來近尖東開左間日本人主理嘅拉麵店—「一盛極牛」,
就入去試吓啦!☺️
豚肉和雞拉麵就見得多,
好少見有拉麵以牛🐮為主題。
呢到只有3款:
和牛刺身拉麵、火炙和牛拉麵、和牛拌麵。
值得一提的是,
店家採用的是日本🇯🇵熊本直送嘅黑毛和牛,
屬於頂級「和王」級別,非常矜貴!

小編係松露迷,
所以就點左加了白松露嘅白牛拉麵🍜,
食客可按個人喜好選擇湯底嘅濃度、麵質軟硬度,以及各種配料。
牛肉分「和牛刺身」、「火灸和牛」兩款,
如果想一次過試晒兩款口味,
仲可以試下一半一半呢!😌
一分為40-50g,
牛魔王嘅我梗係要三分($198)啦!😎
白牛拉麵
先喝一口湯頭,湯底清甜,
加上白松露香氣,入口有股明顯嘅幽香,
令人愛不惜口。☺️
火炙牛肉油花鮮明,肉質細嫩,肉汁豐富,
和牛刺身比火炙更嫩滑,入口即化,
豐潤肉質溢出鮮味,正!😋
白牛拉麵
加上彈牙雞蛋麵,幾重蛋味,又爽口彈牙~😙
原來店家採用「真空雞卵麵」,
麵粉、鹼水、蛋粉全部係日本貨,難怪水準咁高!😏
白牛拉麵
牛肉含有豐富鐵質,對女士健康非常有益,所以平時出街吃飯我都鐘意order牛肉,早陣子與老公在 The One 影完聖誕燈飾,就來了這間拉麵店試試,在街尾角落位置,有點低調,但裝潢幾日式風格。基本上,餐牌上的拉麵只有兩款選擇,極牛拉麵(即醬油)和白牛拉麵(即白松露),牛肉就有刺身和和炙選擇。我叫了一個白牛拉麵配火炙和牛,白松露的香味非常之濃郁,麵條彈牙,和牛火炙過後,依然嫩滑,而且牛油被逼出,我覺得令到個湯變得更香濃,但又不會膩。老公就吃極牛拉麵配和牛刺身,和牛的肉和脂肪很分明,近看好像網紋,意想不到和牛原來那麼嫩,有入口即溶化的口感。一碗和牛拉麵有3至4片和牛,以百多元吃得到,講真確是很抵吃。

2019-01-01 992 瀏覽
之前行去食磯燒的時候,見到呢間拉麵店已經好想試下,今晚一於試下佢!餐廳採用開放式廚房,燈光柔和,餐廳貼滿日本風的海報。枱上亦放了不少調味料,如蒜片、麻油、芝麻等!客人只要把點餐紙填好便可給予店員安排食物。極牛拉麵($108),牛肉可以揀和牛刺身或者係火炙和牛,而我就揀選了火炙和牛,廚師會即場用火槍燒和牛的。和牛牛肉味都算出。至於其他配料我也是揀選了一份。湯或用上牛骨湯,係香港也是第一次食牛骨湯拉麵的,湯清甜,拉麵爽口,配埋配了一齊食口感更加豐富、更加爽口。白牛拉麵($118),白牛拉麵的湯底是加了松露,湯或松露味很濃!牛肉揀選了和牛刺身,刺身厚薄適中,牛味比火炙和牛更出。餐廳飲品沒有想過是一枝上的,初初以為是一杯杯上的!總括黎講餐廳不算很大,但感到廚師的用心,如有機會會再黎食!

枱上亦放了不少調味料,如蒜片、麻油、芝麻等!

客人只要把點餐紙填好便可給予店員安排食物。
火灸和牛

白牛拉麵
牛肉揀選了和牛刺身刺身厚薄適中,牛味比火炙和牛更出。

餐廳飲品沒有想過是一枝上的,初初以為是一杯杯上的!

總括黎講餐廳不算很大,但感到廚師的用心,如有機會會再黎食!
2018-12-31
  • 白牛拉麵
2018-12-31 46 瀏覽
與同事 Happy Hour 後跟女友晚膳,找到附近一間拉麵店。意想不到有意外驚喜。進門後覺得這裡跟日本地道的拉麵店沒有太大分別,店內更張貼多張大型日劇海報。坐下後看見是和王牛! 見到餐牌兩百蚊都唔駛就食到和王牛基本上都無須考慮,先來一碗極牛拉麵,來自熊本縣非常珍貴頂級品種和王牛,L 當然選刺身,一口吃下鮮甜。配合,配合紫洋蔥及洋蔥,鮮甜味提升到極緻! 至於拉麵的硬度則很個人, L 則選用超硬貪其更有口感,麵種是雞蛋麵很有彈力。至於女友則吃伴麵則是另一種吃法,L 個人覺得還是有湯較好吃,畢竟以牛骨髓大火熬煮差不多一日時間。( L 問店員尖沙咀租金高為何不做午市,原來是為了預備牛骨湯),可見需要的心力及時間是不易於其他地方找到的。而湯底清甜的確清甜。

2018-11-10
  • 極牛拉麵
早排係instagram 同fb 都見到有介紹和牛拉麵,感覺好似好豪華會好貴🤔今日收工係尖沙咀自己行街經過見到一盛極牛。睇下菜單基本份量又唔算太貴 正常價錢 店舖裝潢好有日本風格 唔講我以爲自己係東京小巷某小店 拉開門看見bar 枱和不少二人四人座位 , 主要用木為主調。 一個人坐到店內最入位置,牆上有超多海報 氣氛🔝🔝➿坐低已經聞到好香的牛骨湯,成個人都被牛包圍❣️菜單好簡單兩款湯底,兩款牛的食法(火炙燒/ 和牛刺身) 😮 然後再揀份量 ,三款 價錢不一 越多越貴 。我選擇的係極牛,先飲一啖湯頭 有很香的牛骨味 好似越南河的湯頭 但少了香料 和濃度更高 再來一塊火炙和牛,未食都開心 油脂分佈平均 入口有半溶的狀態 燒到半熟好好食半熟溏心蛋做得出色 蛋黃流心 不會醃得太甜味道恰到好處配菜還有紅薑絲紫菜芽菜和筍 好豐富☺️雞卵麵材料全來自日本,食落彈力十足 有咬口 跟牛骨湯很夾五塊完全唔夠喉 後悔應該叫多啲分量

店舖裝潢好有日本風格 唔講我以爲自己係東京小巷某小店

半熟溏心蛋做得出色 蛋黃流心 不會醃得太甜味道恰到好處
五塊完全唔夠喉 後悔應該叫多啲分量

2018-12-27
2018-12-29 28 瀏覽
#白牛拉麵 🍜 ($118) and #極牛拉麵 🍜 ($108)拉麵賣相非常吸引🥰 和牛可選擇刺身或火炙版😋 圖中係火炙版😎 和牛呈粉紅色😊 肉質夠嫩有牛味🤤 屬高質👍🏻 白牛同極牛既分別係白牛湯底多左白松露😱 湯底味道好出同濃👌🏻 拉麵屬粗身夠硬😎 溏心蛋流心度合格🥚 好滿足🤫👉🏻逢星期日休息📍尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖🚇 尖沙咀站B1出口
👉🏻逢星期日休息
📍尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈地下A號舖
🚇 尖沙咀站B1出口
今晚我和老友聚舊。剛巧下午在尖沙咀工作,順便吃晚飯。我們選擇了最近新開張位於位置偏僻,在金巴利道「一盛拉麵」。勝在環境清靜,級數也高些。拉麵店內以白色為主,予以給人清新脫俗的感覺。光線也十分光猛,格閒高雅。侍應主動介紹拉麵食材款式,態度親切,友善及有禮貎。它們採用傳統方式按客人的口味要求選項材料製作。譬如湯底的濃度,麵的軟硬度,牛肉的類別等等。我點了白牛拉麵和可爾必思。我選了火炙牛肉,驟眼看肉塊紋理分明,纖維幼細。入囗即溶,口感柔軟及爽嫩。用筷子夾溏心蛋時,覺得它很軟綿綿。咬開時,會有岩漿似的蛋漿流出;呈現半凝固狀態,蛋味香濃。脹卜卜的芽菜,充滿水份。清甜可口,爽脆彈牙。黑木耳及紫洋葱絲,十分精巧細緻。味道清甜。荀片,紅椒絲及蒽等食材都用料新鮮,口感很爽。麵條是深黃色,並呈長條。麵質紮實,麵條粉感就不重,彈牙爽口。掛上白松露湯底清淡,並不油膩,白松露滋味濃郁。凍可爾必思屬於乳酸菌飲料。賣相也討好。味道有點像活性乳酸菌味道,不太甜。冰塊適中。這個拉麵是值得推介給大家的美食。

我點了白牛拉麵和可爾必思。

可爾必思

這個拉麵是值得推介給大家的美食
2018-08-21
白牛拉麵
一般的拉麵多以豬骨湯作湯底🐽,而尖沙咀則有一家標榜牛骨拉麵的小店🐮,只賣三款日本熊本直送的和牛拉麵🛩。作為拉麵🍜,湯底當然不能馬虎😎,每天以新鮮牛骨及和牛牛脂熬製🔥,入口鮮甜😋,絕不油膩💖,清爽順滑👍。店內裝潢蠻有特色🤩,牆上掛滿了電影海報🎥,每一張都不斷暴露了人妻的年齡😢。 餐單分面亦並不複雜📝,食客可根據自己的喜好💞,自由選擇和牛的份量及其他配料等😄。🔹極牛拉麵🍜牛魔皇的人妻🐷選擇了三份火灸和牛🐮,以火槍燒過的和牛🔥,不單脂香濃郁😍,肉質幼嫩😋,入口即溶🤤,也難怪呀😏,店家可是用上了A4-A5熊本黑毛和牛中的『和王』嘛👑。拉麵方面🍜,口感鬆軟彈牙🥢,份量也蠻多的😲。總結💭基於和牛的質素及整體份量🤔,個人認為價錢是蠻合理的👍。另外溫馨提示一下✨,這家店的拉麵是作有限量供應的🌟,每日只售150碗💝,如果吃膩的豬骨湯底的拉麵🐽,不妨來這邊試試喔😁~
作為拉麵🍜,湯底當然不能馬虎😎,每天以新鮮牛骨和牛牛脂熬製🔥,入口鮮甜😋,絕不油膩💖,清爽順滑👍。
🔹極牛拉麵🍜
總結💭
2018-12-19
2018-12-19 84 瀏覽
同事去過這裡,說要介紹我一家很隱密的拉麵店,我就跟著去了。在天文台道斜坡那邊,地點的確是特別。店面都幾大,有張半圓bar枱,牆身掛上很多日本電影海報,日本氣氛濃厚。看一下介紹,一塊牛肉、一碗湯底和一個麵底都大有來頭。和牛刺身三份($188)可以選與火炙和牛各一半。這就是熊本縣和牛,達到一定級數的油花標準等級和日本食肉格付協會的評選,先至可以叫"和王"!店家選了大腿上肉,和牛刺身要先食,色澤亮麗,肉質軟嫩,口感非常細滑。火炙和牛牛味香濃,一試愛上!溏心蛋半個做得不錯,橙黄顏色吸引,呈膏狀,味道一流,和拉麵是完美配搭。配菜有芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紫菜,各一份,喜歡吃配料可以要2份,一份也不會很多。麵普通硬度,都幾彈,用上真空雞卵麵,來自南天製麵,原材料都係來自日本。配普通濃度醬油牛骨湯,成個拉麵和之前食過的豬骨雞骨湯味道完全唔一樣,非常特別。可爾必思($18)

看一下介紹,一塊牛肉、一碗湯底和一個麵底都大有來頭。

和牛刺身三份($188)可以選與火炙和牛各一半。

可爾必思($18)
2018-12-18 866 瀏覽
日本拉麵食得多,麵豉湯底,醬油湯底,辣湯底,豬骨湯底,龍蝦湯底,雞湯底,等等,通通都有試過,但聽朋友介紹,原來尖沙咀開佐一間主打以和牛湯底製造既拉麵,用牛做湯底,真係無試過喎,咁特別,好奇既我當然要一試啦!聽朋友講,餐廳好多人,她上次要等足半小時才食得到,今次我就特意早一點來到,吃一個early dinner。大約晚上6點既時間,果然看不見人龍,餐廳裡面卻已座無虛席,最後一張枱,就比我得到了。桌上有一些講解,原來餐廳的牛湯底,是用上熊本縣的頂級和牛- 「和王」,與黑毛和牛去熬製而成,非常珍貴。而佢地既拉麵底亦都唔係普通貨色,用上了南天製麵廠的真空雞卵麵,同樣是大牌子之作。餐牌 (餐紙?) 很簡單,基本上黎得呢度既都係為佐碗牛湯拉麵而來,其中分成3款 - 「拌麵」、「極牛拉麵」和「白牛拉麵」。「極牛」和「白牛」的主要分別在於,白牛加添了白松露,令成碗麵更香,而價格就相差$10。和牛可以選不用既份量,當然,價錢也會相繼款調,一分牛 有4塊,二分牛有8塊,如此類推。枱上有冰水,可以自由添加。亦都有蒸片,配落和牛一起吃,別有一番風味。白牛拉麵 (二分牛) $158最後我選擇了帶有白松露香既白牛

枱上有冰水,可以自由添加。

亦都有蒸片,配落和牛一起吃,別有一番風味。

白牛拉麵 (二分牛) $158

最後我選擇了帶有白松露香既白牛拉麵。

二分牛,有8片炙燒和牛,看見這個色澤便知物有所值。

和牛片既牛味真係好濃,食落口感比較軟身,唔係入口即溶那種口感,但食落肉汁慢慢流出那種幸福感。

每片和牛也很薄身,所以不用很費勁便可以處理得到。

佢既麵質係我最喜愛既「曲麵」,食落有彈牙口感,掛湯式亦都一流。

佢既湯底同樣地真係好濃,帶有一些肉沬,令人很難忍得住口唔將佢成碗飲哂。

香港既拉麵店真係好多,但係以牛作湯底,仲要係咁濃既和牛湯底,真係少見,絕對值得一試。
2018-12-08
2018-12-17 565 瀏覽
日本不同的地方都盛產靚牛,一盛極牛就係主打「熊本和王」的一間拉麵店,等陣再介紹咩都「和王」俾大家知香港人有好多人都鐘意食拉麵,所以每次有話題新店都總會排下隊,而呢間都唔例外,好彩等候時間唔算長,10分鐘就入得,等候時的小牌子好有趣每張檯上面都有貼上牛牛同拉麵的小小介紹,等食客都知道自己食緊D咩,長下知識,麵有三款 - 分別係白牛拉麵、極牛拉麵、拌麵,白牛其實即係牛湯加左白松露醬,另外有樣野我都好欣賞,就係所有配料都可以揀無、一份或者兩份,迎合不同人口味建議可以食到一半先加蒜片,咁就試晒兩種風味極牛拉麵 - 一份和牛 ($108)第一次食當然要食原味的極牛拉麵,湯底用左大量牛骨煲20小時,而咩都「和王」呢,就係熊本出產的牛牛,要得到A4或者A5認證,而且油花要達到6以上,咁就可以叫做「和王」,所以係好珍貴的品種和牛可以揀刺身或者炙燒,一份就有4塊,最多可以揀三份,和牛油脂岩岩好,唔會過份油膩,口感軟棉棉麵係「南天製麵」,全部材料都來自日本,連主理人都係日本人,夠晒正宗,麵條不粗不幼,口感不錯
建議可以食到一半先加蒜片,咁就試晒兩種風味
極牛拉麵 - 一份和牛 ($108)

2018-12-08
2018-12-17 529 瀏覽
當我最初聽聞到,尖沙咀剛剛有間主打牛肉拉麵的日本拉麵店,拉麵店的名稱叫做「一盛極牛」。其實我已經不是第一次光顧,和試食日式牛肉拉麵,早在兩個月之前的尖沙咀拉麵店「鶴X」,我試食了慢煮安格斯牛肉沾麵。所以我在光顧了「鶴X」,以及在試食完「鶴X」著名的慢煮黑松露安格斯牛肉沾麵之後,不禁對尖沙咀另一間,以牛肉拉麵見稱的日本拉麵店「一盛極牛」抱有很大期望,還要在食店開門營業前到食店店舖前等候。另一方面,不知道是否因為「一盛極牛」廚房,需要時間準備食材的關係,所以「一盛極牛」實際上的開門營業時間,都比一般日本拉麵餐廳都遲得多,要等到下午六點正才正式開門做生意。「一盛極牛」的營業時間,還有一個令我感到莫名其妙的地方,就是「一盛極牛」原來是逢星期日休息。結果「一盛極牛」的奇怪營業時間設定,害我食了一餐價錢極度昂貴,而且非自助餐類的下午茶。由於我擔心尖沙咀「一盛極牛」臨場,會有大量食客在店外排隊,所以決定在星期六下午五點左右,一早已經到達尖沙咀「金巴利道」「一盛極牛」的位置,等候直至食店開門為止。結果不出我所料,「一盛極牛」臨近開門營業時間的時候,已經開始有大量慕名幫襯「一盛極牛」的食客,開始站在我所

結果不出我所料,「一盛極牛」臨近開門營業時間的時候,已經開始有大量慕名幫襯「一盛極牛」的食客,開始站在我所在的「龍頭」位置後面,等候「一盛極牛」正式開門營業。

「一盛極牛」的牛肉拉麵,相對於我上次光顧的日本拉麵店「鶴X」而言,「鶴X」的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」的最大賣點是「慢煮牛肉」。

至於「一盛極牛」的牛肉雖然也是慢煮出品,但是「一盛極牛」招牌拉麵「極牛」裡面的慢煮牛肉,卻偏偏需要按份量去制定售價,我選擇基本份量的「極牛」拉麵,結果就只得一份,兩塊刺身牛肉而已。

雖然光顧「一盛極牛」的食客也可以選擇,也可以加錢追加「極牛」拉麵裡面的牛肉份量,「極牛」每追加多一份牛肉的話,就需要另外加收港幣四十元,「極牛」拉麵裡面的牛肉,最多可以追加到三份。

「一盛極牛」的「極牛」拉麵讓我深深地明白,「一分錢一分貨」這個千古不變的金科玉律,只得一份兩塊牛肉的「極牛」拉麵,本來也不是便宜的拉麵,即使加錢再追加牛肉,亦只換來多四塊牛肉的感覺而已。

相對於一份兩塊牛肉的「極牛」拉麵,「鶴X」的黑松露安格斯慢煮牛肉沾麵,起碼還有十多塊,面積頗大的慢煮安格斯牛肉讓我慢慢享用,而且黑松露沾汁底還有一大枚新鮮帆立貝,「一盛極牛」的牛肉份量相形見絀了。

雖然「一盛極牛」店內有大量檯櫈,恭迎光顧「一盛極牛」的食客,但是「一盛極牛」沾麵食品款式太少,食品的現貨數量又少得可憐,結果「一盛極牛」開門營業後,店舖還是剩下不少,沒有食客使用的樓面檯櫈。

「一盛極牛」現場的樓面,因為拉麵現貨份量有限,所以即使店舖已經開門營業,所以仍然剩下座位無人佔用,把餐廳實際冷清的狀況,都忽然被放大起來。

說回「一盛極牛」的拉麵款式,主要分為兩款口味拉麵。是的,的而且確是只得兩款拉麵,分別是原味版本的「極牛」拉麵,還有白松露口味版本的「白牛」拉麵而已。

「一盛極牛」再把「極牛」,「白牛」兩款招牌牛肉拉麵,再細分牛肉的肉質為「刺身牛肉」,以及「火灸牛肉」,「一盛極牛」的拉麵款式,自此再被細分為四款,分別是「刺身極牛」、「火灸極牛」、「刺身白牛」以及「火灸白牛」。

有關「一盛極牛」拉麵的牛肉部分,我最終選擇了「刺身牛肉」,因為我擔心牛肉被火灸燒過,再被放入「一盛極牛」拉麵高溫牛骨湯底裡面的話,我怕牛肉口感會被湯底再加熱灼熟,肉質變得比較韌和難以咀嚼。

所以我最終決定了,選擇試食「一盛極牛」的「一份牛肉」刺身版本的招牌「極牛」拉麵。之後我看見了「一盛極牛」「極牛」最終製成品之後,立刻為自己只要一份牛肉的決定感到有點後悔。

因為只得一份刺身牛肉的「極牛」拉麵,「極牛」拉麵的份量實在少得,食完跟未曾食過拉麵沒有分別。一份牛肉版本「極牛」,令我的胃和消化系統,完全感覺不到有食過牛肉拉麵的真實感覺。

對比尖沙咀「鶴X」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」,一碟上而且足足有十多塊的慢慢安格斯牛肉,即使我在「一盛極牛」大掏腰包,直接選擇三份牛肉版本的「極牛」拉麵,然而「極牛」實際份量都只得六塊牛肉而已。

即使有六塊牛肉版本的「極牛」拉麵,始終不是太有可能塞得滿我的胃口,即使「極牛」拉麵的牛骨湯底味道,是有濃郁的牛骨牛肉鹹甜味道,然而一份牛肉版本的「極牛」,令我食完過後仍然感到若有所失。

「極牛」拉麵有另一個令我感到失望的原因,就是連「極牛」拉麵除了牛肉份量稀少之外,就連隨拉麵附送的溏心雞蛋,竟然都只得半隻份量的溏心雞蛋而已。
極牛拉麵

我就是因為「極牛」拉麵的溏心雞蛋居然都只有半隻份量,而對「一盛極牛」的牛肉拉麵實際性價比,以及牛肉拉麵實際的抵食程度開始有了懷疑的態度。

因為我花了足足港幣一百一十九元,但是最終只能食到兩塊牛肉刺身,以及一大碗牛骨湯底拉麵而已。即使牛肉刺身經過灸熱牛骨湯底淥熟過,牛肉的口感立刻有了大約五成熟的嫩滑口感。

可惜牛肉刺身再有了五成熟的嫩滑口感,奈何「極牛」拉麵的實際份量,始終不足夠讓我有飽肚的感覺,我食完拉麵再結賬,取回收據和離開餐廳,我的肚子仍然感到十分肚餓,這碗「極牛」拉麵未能讓我感到有滿足的感覺。
極牛拉麵

至於「一盛極牛」招牌「極牛」拉麵的刺身牛肉版本,雖然刺身牛肉拉麵在被高溫湯底淥熟過,牛肉有了幼身嫩滑的細緻口感,湯底也有了濃味的牛肉味道感覺。

奈何「極牛」拉麵始終份量嚴重不足,我又不想為了多食四塊刺身牛肉,而冒險選擇出錢追加牛肉份量,結果只得兩塊牛肉份量的「極牛」拉麵,最後食完等到無食,「一盛極牛」只贏得濃味拉麵評價,卻俘虜不了我的心。

即使「一盛極牛」裡面的自助點餐紙,容許食客可以自由選擇拉麵麵條的軟硬度,可以去到極度耐嚼的「超硬」麵條,但是「超硬」麵條的強韌口感,始終滿足不了我空空如也的胃口空缺。

「極牛」的麵條雖然已經把,擁有濃厚牛骨鹹甜味道的湯底都完全吸收進入麵條內,但是我的腸胃感覺十分誠實,它們告訴我食完「極牛」拉麵後,肚子仍然感到「極」度空虛。

結果「一盛極牛」的一份牛肉版本「極牛」拉麵,拉麵雖然擁有了濃厚鹹甜的牛骨味道感覺,牛肉刺身在被高溫牛骨湯底淥熟後,牛肉口感立刻變成,有如食越南「生熟牛肉河粉」的完美嫩滑口感。

可惜「極牛」拉麵價錢絕對不便宜,一餐「極牛」拉麵已經消耗了我,足足港幣一百一十九元的高昂預算,間接令到「一盛極牛」「極牛」拉麵實際性價比被拖低,至到中等以下的平庸評價。

我絕對理解「一盛極牛」的製作方針,知道「一盛極牛」為了製造嫩滑牛肉口感,以及濃郁甜味牛骨湯湯底,從而熬煮出一碗「物以罕為貴」,但是味道值得成為餐廳招牌食品的濃味牛肉刺身拉麵。

「一盛極牛」又有為嗜牛成痴的食客,在自助點餐紙上面提供最多三份牛肉的選項,務求滿足食客需求,以填補「一盛極牛」獨沽一味賣招牌牛肉拉麵,欠缺其他食品選擇的問題。

可惜「一盛極牛」「極牛」拉麵追加牛肉份量的價錢,實在一點都不便宜。「極牛」每加一份兩塊的牛肉,就需要付出,追加港幣四十元的高昂代價,之後還要另收加一服務費。

亦即是話,追加變成六塊牛肉版本的「極牛」拉麵,需要大約港幣二百零六元的昂貴價錢。但是「極牛」變成賣二百多元,到最後亦都只能食到六塊薄身的刺身牛肉,這樣的牛肉拉麵,價錢昂貴之餘亦不夠抵食。

我一向的飲食要求,崇尚先求飽肚,後講味道的飲食原則,所以「極牛」拉麵擁有濃郁牛骨原味,但是牛肉份量少得可憐,未能讓我擁有滿載而歸的飲食快感,亦令我對「一盛極牛」最終評價,跌到只得「中評」而已。
2018-09-29
45 分鐘 (堂食)
3K
2018-12-15 33 瀏覽
天氣寒冷,要暖身要暖胃不一定是打邊爐,一碗熱騰騰的拉麵,簡單的小幸福。不久之前來過,味道始終念念不忘。白牛拉麵非佢莫屬,今次隨了火炙牛,還試多一款牛刺身。店員建議牛刺身要快快食用,不要浸在湯內太久,否則影響質感,以最鮮最嫰的狀態就在嚟個時候。果然鮮甜美味好滑。火炙牛亦不遜色,牛脂肪花紋均稱,炙後更顯脂香。湯底採用大量牛骨餚製,,味道清甜不膩,還加入了白松露原素,那優香的氣味非常誘惑,越飲越想飲,終於全部喝光。麵條彎曲有彈性,掛湯力不錯。最喜歡自選配料,加多加少自己決定。我就要求了二份紫洋蔥,爽脆的口感更添滋味。

不久之前來過,味道始終念念不忘。

白牛拉麵非佢莫屬,今次隨了火炙牛,還試多一款牛刺身

火炙牛亦不遜色,牛脂肪花紋均稱,炙後更顯脂香。

麵條彎曲有彈性,掛湯力不錯。

最喜歡自選配料,加多加少自己決定。

我就要求了二份紫洋蔥,爽脆的口感更添滋味。

2018-12-14