2018-12-18
日本拉麵食得多,麵豉湯底,醬油湯底,辣湯底,豬骨湯底,龍蝦湯底,雞湯底,等等,通通都有試過,但聽朋友介紹,原來尖沙咀開佐一間主打以和牛湯底製造既拉麵,用牛做湯底,真係無試過喎,咁特別,好奇既我當然要一試啦!聽朋友講,餐廳好多人,她上次要等足半小時才食得到,今次我就特意早一點來到,吃一個early dinner。大約晚上6點既時間,果然看不見人龍,餐廳裡面卻已座無虛席,最後一張枱,就比我得到了。桌上有一些講解,原來餐廳的牛湯底,是用上熊本縣的頂級和牛- 「和王」,與黑毛和牛去熬製而成,非常珍貴。而佢地既拉麵底亦都唔係普通貨色,用上了南天製麵廠的真空雞卵麵,同樣是大牌子之作。餐牌 (餐紙?) 很簡單,基本上黎得呢度既都係為佐碗牛湯拉麵而來,其中分成3款 - 「拌麵」、「極牛拉麵」和「白牛拉麵」。「極牛」和「白牛」的主要分別在於,白牛加添了白松露,令成碗麵更香,而價格就相差$10。和牛可以選不用既份量,當然,價錢也會相繼款調,一分牛 有4塊,二分牛有8塊,如此類推。枱上有冰水,可以自由添加。亦都有蒸片,配落和牛一起吃,別有一番風味。白牛拉麵 (二分牛) $158最後我選擇了帶有白松露香既白牛
枱上有冰水,可以自由添加。
亦都有蒸片,配落和牛一起吃,別有一番風味。
白牛拉麵 (二分牛) $158
最後我選擇了帶有白松露香既白牛拉麵。
二分牛,有8片炙燒和牛,看見這個色澤便知物有所值。
和牛片既牛味真係好濃,食落口感比較軟身,唔係入口即溶那種口感,但食落肉汁慢慢流出那種幸福感。
每片和牛也很薄身,所以不用很費勁便可以處理得到。
佢既麵質係我最喜愛既「曲麵」,食落有彈牙口感,掛湯式亦都一流。
佢既湯底同樣地真係好濃,帶有一些肉沬,令人很難忍得住口唔將佢成碗飲哂。
香港既拉麵店真係好多,但係以牛作湯底,仲要係咁濃既和牛湯底,真係少見,絕對值得一試。