餐廳: 一幻拉麵
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-07-01 107 瀏覽
網紅海景拉麵館,位置在海港城地面層,還有挺多吃的在附近的,湯底只有一個蝦湯,朋友不喜歡蝦湯覺得腥味重,我覺得不難吃也不是那種很很很好吃,煎餃也還行吧,叉燒是本來就有的,我又多加了三片
2019-07-01 98 瀏覽
餐廳坐位挺多的,周六晚飯時間也不用候座。而且有部分位置還可以觀看維港景色進餐,我跟男友只對吃有興趣就不管了。店有兩款選擇,一種是無湯的拌麵,另一種是蝦湯拉麵,可按喜好加入豚骨湯,可選粗麵和幼麵!我選了粗麵吃起來很q彈的口感,然後偷吃了一口男友選的幼麵,感覺幼麵吃的時候能掛到更多湯汁,更好吃~蝦湯真的每喝一口都感受到鮮甜的味道!我喜歡加點胡椒更惹味一點!另外值得一提的是紅薑天婦羅,千萬不要走掉!我本身很怕薑味走了紅薑,結果男友吃了說其實不太辣薑味,讓我吃了一點,原來很好吃的!另外太貪吃的緣固,多叫了一份蝦味飯團,挺好味的但不太吃得出蝦味,後來我都加一口湯一口飯的吃法
餐廳坐位挺多的,周六晚飯時間也不用候座。

2019-06-29 65 瀏覽
In the restaurant are divine noodles placing on the shop front. I can’t believe the noodles are unexceptionable yummy as well as the Japanese food I had eaten in Japan. The smell of the soup make me mouth-watering and the soup is not really spicy but its scrumptious release. Also the two pieces of barbecued pork are very appetizing and smoothly dissolve in my mouth. It is all the greatest Japanese food. I’m really palatable and I still can’t believe I will come here tomorrow night.

辛辣蝦醬拉麵
Mama  Ramen(Soy  Sauce)
2019-06-29
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
辛辣蝦醬拉麵
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
2019-06-27 113 瀏覽
是咁的,難得收4:00點鐘!今日就去左Try Try 登陸左香港好耐既一幻拉麵!我係一個拉麵愛好者,但去到而家先去食到,講起黎都有少少慚愧!我自己係豚骨醬油派,呢個蝦湯底非常濃厚,非常適合鍾意食濃湯既人!不過,除左個湯底之外,其他就冇乜特別了!叉燒,同個糖心蛋都係一般食拉麵會有既野仲有個叉燒,我略嫌太薄片!

我自己係豚骨醬油派,呢個蝦湯底非常濃厚,
非常適合鍾意食濃湯既人!
不過,除左個湯底之外,其他就冇乜特別了!
叉燒,同個糖心蛋都係一般食拉麵會有既野
仲有個叉燒,我略嫌太薄片!
一試難忘的特濃蝦汁叉燒伴麵如果喜歡濃濃的蝦汁鮮味,這碗特濃蝦汁叉燒伴麪絕對滿足你的味蕾,另外一碗蝦湯拉麵也是美味佳餚,仔仔的小肚皮竟然也吃得下整碗湯麵,而且他們的温泉蛋也是很好美。環境衛生簡潔,價格也很合理,值得大家去試試!因湯底是用來蝦來煲的湯,再加上吃得出他們是加了蝦油來提升鮮味,吃起來的味道也特別香。如果口味比較清淡的,那麼你就要有心理準備去試一下濃味的食品。假如你是有海鮮敏感,就要留意一下了。
一試難忘的特濃蝦汁叉燒伴麵

環境衛生簡潔,價格也很合理,值得大家去試試!

假如你是有海鮮敏感,就要留意一下了。
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
  • 餃子
  • 蝦味飯糰
2019-06-24 138 瀏覽
來自北海道既一幻,當地好出名,之前去旅行經過好多次都排晒長龍,一次都食唔到,終於開到黎香港,有機會試一試佢星期日中午去到,唔駛排隊,一入門口,已經聞到濃濃既蝦湯味,仲有好靚既維港海景,見到有唔少外國人都黎食湯底,口味,麵條粗幼麵可以選擇最後要左適量豚骨、鹽味、粗麵、有麵酥麵送到,好香既蝦味,飲一啖湯,嘩.......好咸呀叉燒,蛋同麵都ok,但係個湯真係好鬼咸,食完飲左勁多水都解唔到,估佢唔到令人咁失望

湯底,口味,麵條粗幼麵可以選擇
最後要左適量豚骨、鹽味、粗麵、有麵酥

麵送到,好香既蝦味,飲一啖湯,嘩.......好咸呀
,估佢唔到令人咁失望
2019-06-24 69 瀏覽
本人在北海道嘗試過一次,仍然懷念所以今日到尖沙咀溫故知新一下市面上拉麵湯底大多數已豚骨為主,一幻正正以蝦湯底為主題,適合愛蝦之人本人叫了一個蝦湯混合豚骨湯底,蝦味濃郁而且有豚骨本身既香,本人都忍不住把湯飲完,相信一定填重不少

2019-06-18 61 瀏覽
六月第二個星期五晚上,天氣清朗。下班後跟友人走在海港城找吃的,討論了一會都沒有結果,於是愛好拉麵的他建議試一試這家。這家拉麵店獨特之處為,湯底是蝦湯底而不是骨湯,有三款選擇:豚骨蝦湯,純蝦湯及濃厚豚骨蝦湯,而且湯頭是每天以大量蝦頭熬製, 份量十足。我點了期間限定的冬季限定辛辣蝦湯味增拉麵,端上來已經是濃郁的蝦香氣,附上兩片叉燒跟半顆溫泉蛋,叉燒一夾即斷,入口近乎即化。 喝一口湯,果然蝦味非常鮮甜,麵質彈牙,缺點是這種麵條非常多油,那層厚厚的油泛在湯上,看到已經減胃口。點一瓶SAPPORO啤酒,清涼爽喉,這時候起了解油膩的作用。總體是蠻不錯跟有特色,只是不知道為甚麼吃完沒有飽足感,可能跟麵質有關,而且泛在表面上那層油可以改善就好了。
六月第二個星期五晚上,天氣清朗。

溫泉蛋

附上兩片叉燒跟半顆溫泉蛋,
冬季限定辛辣蝦湯味增拉麵

叉燒一夾即斷,入口近乎即化。

SAPPORO

2019-06-14
2019-06-17 100 瀏覽
今天去灣仔會展👀展覽,冇稔到边度晚飯好,行出大馬路有一段距離,倒不如返尖沙咀找吃,過既方便又可以享受下海風。過左海行入海港城,地下一列食市,左揀右揀,因為時間尚早,見拉麵只要等一陣就選了這間拉麵店,呢道真係食景多過食麵咁😂,仲可以坐到面窗位置,坐係道邊食邊傾都好舒服,對住張点面紙,好似叫車仔麵咁,但可選就得果幾樣、、、唔小心叫左個撈麵,好彩味道唔錯,尤其個麵酥撈起麵上唻都幾香口,不過偏油。再加左一客餃子,皮好煙韌,唔會一咬就散。總來講,食景多過食麵,仲睇埋8点個燈光show, 咁就都so good la。

2019-06-14 76 瀏覽
非常出名嘅過江龍,終於排到時間來朝聖,幸好早黎到仲有位坐,仲有BB櫈俾小朋友,讚!濃厚豚骨蝦湯拉麵  一睇賣相已覺得非常濃厚嘅湯底,的確,係非常極之濃郁,喺豚骨湯嘅基礎上加上蝦味,蝦味非常突出,質地好杰身。自選幼麵掛湯送入口,係非常正斗的。叉燒都相當腍滑。自行加配多一隻溏心蛋,溏心正好。拉麵上舖滿紅薑炸麵酥,令成個麵多左一份紅薑香味,非常特別。 特濃蝦汁叉燒拌麵 幾特別嘅一款拌麵,色彩繽紛,麵底拌上蝦味醬油,非常鮮味。配料有有叉燒肉絲、蔥花、炸麵酥等,撈勻一齊食,口感非常豐富。溏心蛋作為點綴,不錯。 蝦味飯團  知道拉麵相當重口味,另外叫左一個飯團俾小B,有味飯,中間仲有幾隻蝦仁,味道不錯。 一向都鍾意豚骨湯拉麵,今次可算第一次似蝦味湯底,原來非常驚喜,味道濃郁,仲加一分甜鮮味,今次可算一個很好嘅新體驗。

濃厚豚骨蝦湯拉麵

特濃蝦汁叉燒拌麵

蝦味飯團

2019-06-13 90 瀏覽
近曰天雨,天氣有點涼,想食拉麵作為午餐。餐廳的感覺幾開揚,仲有海景座位,維港景色盡入眼簾。這間日本過江龍拉麵店主打蝦湯拉麵,分別有三種口味:醬油、鹽味、味增,定價$88。今天試一下鹽味蝦湯拉麵$88這拉麵的叉燒雖然薄了一點,但肉質軟腍,半瘦帶肥,味道唔錯。半熟旦的旦味香濃,仲有半流心旦王,好食。麵條選了粗麵,既有麵粉香,口感弾牙,加埋適量豚骨的蝦味湯底,正呀!湯底稍為油潤,鮮味十足,加上濃濃的蝦味,真是美味!蝦迷一定鐘意。在下雨天嘆下蝦湯拉麵,身體暖和起來,正好為下午的工作給力。

今天試一下鹽味蝦湯拉麵$88
2019-06-13
2019-06-11 136 瀏覽
企鵝小姐好中意食蝦,一聽到蝦湯底拉麵即刻放入saved list!那年冬天身在北海道,凍到腳指都冇知覺,都要走去唔太就腳嘅一幻拉麵總店,將佢馳名嘅蝦湯底一探究竟,食完好滿足,為味蕾帶黎一份新鮮感.講返香港分店先,有幼麵同粗麵揀,粗麵比一般粗身拉麵更粗,好似油麵咁,麵底非常多,叉燒薄切冇豬臭味,好食,溏心蛋熟度適中,蛋黃仲係處於半凝固狀態👍🏻辛辣味噌蝦湯拉麵。💰$88+10%明明冬日限定點解6月份仲有得落單😂😂,有d辣,唔食得辣嘅朋友未必適合,蝦湯味冇鹽味咁突出。😋:7.5/10鹽味蝦湯拉麵。💰$88+10%鹽味係最突出到湯底嘅濃郁蝦味,同時為湯底提鮮咗唔少,果然係最受歡迎口味😋👍🏻。😋:8.5/10餃子。💰$35+10%一d都唔脆,餃子皮仲腍腍地,味道ok啦,勝在夠大隻。😋:6.5/10.P.S. 天氣實在太熱,食濃味嘢唔多合胃口😅 地理天氣唔同,即使食同一樣食物,感受都會唔同🙊.P.P.S. 個人認為幼麵更好食...CP:7.5/10😋:7.5/10

冬日限定辛辣味增蝦湯拉麵

辛辣味噌蝦湯拉麵。💰$88+10%
😋:7.5/10

鹽味蝦湯拉麵

鹽味蝦湯拉麵。💰$88+10%
😋:8.5/10

餃子
餃子。💰$35+10%
一d都唔脆,餃子皮仲腍腍地,味道ok啦,勝在夠大隻。
😋:6.5/10
P.P.S. 個人認為幼麵更好食
CP:7.5/10
😋:7.5/10
2019-06-07
冬日限定辛辣味增蝦湯拉麵
鹽味蝦湯拉麵
2019-06-10 66 瀏覽
今日去試左呢間係日本都好出名的拉麵,如果你喜歡吃濃味拉麵(例如:無敵家),這間也是不錯的選擇,至少係香港叫做似樣嘅拉麵我點了個特濃豬骨湯+醬油嘅拉麵🍜先講湯底:豬骨味濃,有掛口嘅感覺,但略為鹹左少少,頭一兩啖湯OK,但之後越食越鹹(我飲咗四杯水)麵:麵質有粗麵、幼麵選擇,我自己選擇咗粗麵,彈牙有咬口,不錯义燒:可以加$30要多啲义燒义燒入口溶化,肥瘦適中,好味,雖然有點薄糖心蛋:我都加左隻(好似$10)有流心效果,好入味服務態度:有善,好好禮貌,值得一讚
我點了個特濃豬骨湯+醬油嘅拉麵🍜

义燒:可以加$30要多啲义燒
义燒入口溶化,肥瘦適中,好味,雖然有點薄

糖心蛋:我都加左隻(好似$10)有流心效果,好入味

服務態度:有善,好好禮貌,值得一讚

經過海港城、晚餐突然間想食日本拉面、於是便選擇了以蝦湯為主打的拉面。蝦湯拉面/特濃蝦湯拉面$88我們今次選擇了這兩個蝦湯拉面、而且可以選擇湯底口味及麵條粗幼.以蝦湯為主打的湯底十分濃郁蝦味、也有豚骨香味,但特濃蝦湯拉面係食到最後覺得有點點喊。如果坐近窗口會看到維港美景一邊食拉面一邊欣賞維港景色感覺超級寫意同享受。有時間的話也想試試在日間到一幻拉面店一邊食拉面一邊G欣賞維港日间的風景,應別有一番風味。

蝦湯拉面/特濃蝦湯拉面$88

• 餃子
2019-06-01 110 瀏覽
做食肆及餐廳一點不易,一定要有必殺技,特別是拉麵戰埸!我本身不特愛日式拉麵,亦怕薄如紙,又味淡鞋口的所謂叉燒,故能讓我留下深刻印象的,沒有五隻手指 (屋台村的豉油拉麵,鳥華白雞湯,函館黄金鹽味及倉敷蔬菜湯底),一幻是其中一間,因其湯底的濃郁蝦味,有點接近龍蝦湯,亦比本地以賣蝦麵的老字號的湯頭更出色,加上兩片大叉燒,半只温泉蛋及配料,是Harbour City當中較抵吃的食店。點了一個二人餐,配餃子,飲品,重點是可拿走兩盒拉麵。餃子先上,屬不過不失,皮有軟熟口感,但餡兒偏少,散叫的話,不一定要點。家人各點不同的拉麵款式,試了鹽味、豉油及乾撈,鹽味屬最出色,因蝦味最被彰顯,豉油湯底吃到中段,則會覺得有點過濃,要靠其烏龍茶冲洗一下口腔,乾撈看上去是配料十足,叉燒角切,也多了紫菜,不過就不能享受到一幻蝦湯精妙之處了,故可以不叫。麵條有煙靱感,也有麥香,叉燒是入味及有肉香的,加上大量的葱粒及紅薑脆脆,吃罷能給人滿足的感覺!值得推薦給愛吃較重口味的食客!從今以後去北海道,可把胃留給海膽飯、蟹宴及奶製品了。
做食肆及餐廳一點不易,一定要有必殺技,特別是拉麵戰埸!

題外話/補充資料: 餐廳應在客人下單那刻,告知套餐飲品當中的北海道梳打及外帶拉麵的兩款口味已售罄,讓客人決定是否繼續點該套餐,而不是客人叫了餐後才告知。