餐廳: 一幻拉麵
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-08-10 347 瀏覽
晚上同男朋友收工周圍搵食,天氣咁熱又想行下大商場, 再次諗起一幻拉麵! - 地點:👍🏻海港城易泊車,又多商店,行到攰攰地即食!- 環境:👍🏻上次有幸坐到窗邊位望海夜景,即刻忘記一日煩惱!今次坐返室內,但都好寬闊同清潔,店員又有禮。仲好貼心附上圍巾,唔怕彈到周身都污糟。- 食物:👍🏻叫左一個經典既蝦湯拉麵, 有得比你揀清湯定豬骨, 建議要豬骨, 好惹味! 加埋鹽真係回味無窮! 🥰另一個要左香港限定既拌麵,切粒叉燒好似豬軟骨既瘦肉。易入口又入味!最初怕唔夠飽外加左餃子🥟, 普普通通,豬肉有少少羶😣。後來發現兩碗拉麵已好夠,後悔加左餃子。- 飲品:👌🏻叫左枝北海道梳打, 原來係罐裝飲品,仲要收$30,太貴!- 價錢:兩個人$302,咁既環境同食物質素,可接受!
- 地點:👍🏻
海港城易泊車,又多商店,行到攰攰地即食!
- 環境:👍🏻
- 食物:👍🏻
- 飲品:👌🏻
叫左枝北海道梳打, 原來係罐裝飲品,仲要收$30,太貴!
- 價錢:
兩個人$302,咁既環境同食物質素,可接受!
2019-08-07 235 瀏覽
Toystory最近咁hit, 帶左呀仔去海港城影相啦,去到尾聲既時候落起雨喎,避雨加上午餐麵未食,肚餓要醫下肚,突然想食拉麵,而且呀仔超鐘意食麵類,就喺openrice搵下附近有咩麵食啦,最後揀左呢間一幻拉麵,主打蝦湯既拉麵,我同老公一人嗌左一款唔同既,我要湯,佢要撈,當然我都有試下佢個撈架啦,兩款都好味,撈既就蝦味重d濃d!湯既就無咁漏😬
2019-08-05 187 瀏覽
同小朋友去完反斗城經過見到間拉麵店,一見到拉麵就即刻衝左入去⋯點知入到去睇餐牌原來全部都係蝦味道嘅拉麵同湯底!死啦唔食海鮮嘅我,好怕會有浸腥味!原來除咗拉麵仲有飯、餃子等食物!帶住小朋友都有其他選擇~好彩雖然係蝦湯底,但係一啲都唔腥!味道幾香,湯底都幾濃郁,幾好食喎!連啲拉麵都有浸蝦味~都幾爽口喎!糖心蛋都好好食都好入味!叉燒就一般般啦!餃子外脆,有肉汁!都幾香囗喎!以後又有新拉麵選擇!唔使成日淨係食豬骨湯啦

原來除咗拉麵仲有飯、餃子等食物!帶住小朋友都有其他選擇~

餃子外脆,有肉汁!都幾香囗喎!
以後又有新拉麵選擇!唔使成日淨係食豬骨湯啦
2019-08-05 143 瀏覽
有聽過呢間日本過江龍拉麵黎咗香港一直好想試下 黎到海港城就食佢啦!呢間分店係可以睇到海景服務員都安排我地坐海景位置真係第一次望住維港夜景食拉麵餐牌方面只有兩種麵 我地各點一個黎試下特濃蝦汁叉燒拌麵拌麵寫住香港限定 緊要點黎試試雖然冇湯 但有蝦汁撈埋一齊食仲有叉燒粒、紫菜、蔥、溏心蛋最特別係有麵酥 脆脆地 帶姜味 好特別睇返原來叫紅薑天婦蘿撈埋一齊食唔會乾 d汁仲夠掛麵呢個覺得幾好食 幾驚喜蝦湯拉麵呢碗叉燒一整塊食就覺得比較乾同鞋口溏心蛋好淋 做到溏心效果 係好食既麵酥係湯麵食就冇拌麵咁正因為浸淋左 唔脆口啦湯底稠身 好香濃 整體麵質都好食有口感 拌麵有驚喜 環境一流 比起個麵 呢個海景價值好似仲高 哈哈
呢間分店係可以睇到海景
服務員都安排我地坐海景位置
真係第一次望住維港夜景食拉麵

餐牌方面只有兩種麵
我地各點一個黎試下

特濃蝦汁叉燒拌麵
拌麵寫住香港限定 緊要點黎試試
雖然冇湯 但有蝦汁撈埋一齊食
仲有叉燒粒、紫菜、蔥、溏心蛋
最特別係有麵酥 脆脆地 帶姜味 好特別

整體麵質都好食有口感 拌麵有驚喜
環境一流 比起個麵 呢個海景價值好似仲高 哈哈
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
2019-08-04 127 瀏覽
一幻拉麵😍久仰大名嘅一幻拉麵🤤真係好好味湯底超濃蝦味🦐個湯底係用大量甜蝦蝦頭新鮮熬製😍飲一啖湯就知道係真材實料🤤純蝦湯鹽味粗麵$88因為個人比較鍾意食煙煙韌韌嘅麵所以叫咗粗麵,個麵都幾掛湯, 係因為個湯底實在太好味所以每啖麵都要飲一啖湯☺️呢間真係一定要試!
一幻拉麵😍
久仰大名嘅一幻拉麵🤤真係好好味
純蝦湯鹽味粗麵$88
呢間真係一定要試!
2019-07-26 157 瀏覽
對上一次去東京都已經係年幾之前,無可奈何同之前男朋友分咗手,同新男朋友又未去到可以一齊旅行嘅地步,所以一路都未有返鄉下,成日睇電視見到杜如風或周奕瑋嘅節目,都提起我好耐無返過鄉下,今日行過海運大廈見到一幻喺九龍開分店,於是就走去回味東京既滋味味道, 2017年嘅時候喺東京已經試過一次,唔知嚟到香港會唔會接近返香港嘅口味呢?一坐低就點左招牌拉麵蝦湯拉麵,坐咗喺廚房嘅吧枱睇住啲師傅煮,我感受到東京嘅氣味,但係碗麵係經過改良我去日本時咁咸,以後每一次我想去東京,就可以再嚟食。
2019-06-16
午餐
  • 蝦湯拉麵
2019-07-21 163 瀏覽
餐廳內環境唔錯,大大嘅落地玻璃日間時份 有陽光透入黎成個感覺光猛好多☺️#一幻拉麵 #海港城 #拉麵 #ramen鹽味豚骨蝦湯拉麵 🍜蝦味超濃而且鮮味🤩絕對係會不知不覺咁飲哂啲湯🤤鐘意食蝦嘅你 一定要黎試一試蝦味飯團🍙初時以為飯團係凍所以好興奮咁一手拎起佢噢,原來係熱辣辣的🙈所以大家食呢個時要留意啊飯團味道就好似拉麵個湯底咁一樣係好豐富嘅蝦味,仲有啲蝦肉添另外,我哋仲叫左煎餃了即叫即煎,唔會話煎定放係到灘凍哂😎呢到仲有拌麵,下次又黎試埋佢先😆😆😆

餐廳內環境唔錯,大大嘅落地玻璃
日間時份 有陽光透入黎

鐘意食蝦嘅你 一定要黎試一試

蝦味飯團🍙
初時以為飯團係凍
所以好興奮咁一手拎起佢
噢,原來係熱辣辣的🙈
所以大家食呢個時要留意啊
飯團味道就好似拉麵個湯底咁
一樣係好豐富嘅蝦味,仲有啲蝦肉添

另外,我哋仲叫左煎餃了
即叫即煎,唔會話煎定放係到灘凍哂😎

呢到仲有拌麵,下次又黎試埋佢先😆😆😆
2019-07-16 134 瀏覽
本來見門外人龍很長 以為要等很久 誰知原來很快就可以入座了 叫了個拉麵 湯底十份濃郁 (我是選要濃豬骨味的)而且麵的軟硬度非常適中 灑在麵上紅色的天婦羅僵與麵配搭恰當 一定要加!整體來說 拉麵價錢便宜 而且味道十足 cp 值絕對很高!!
2019-07-15 174 瀏覽
來自日本札幌的一幻,主打蝦湯㡳,$88一碗,價錢算是合理,湯可選原味(即純蝦味),混入少量豚骨湯或濃厚豚骨,另外可選醬油、鹽或味噌,店家推介混入少量豚骨及鹽味,這比較可以突出鮮蝦湯底的味道。麵我選了幼麵條,都不是很幼的那種,比一風堂的粗,口感不錯,吃時會吸到湯汁,湯底有很濃的蝦味,不會太鹹。面的份量足夠,不太肚餓時都吃得飽,如果大食的話,可加$15增加面量,但湯底好像沒有增加,吃起來有點不夠湯的感覺,如果可以加湯就好了。
蝦湯麵
2019-07-14
5 分鐘 (堂食)
蝦湯麵
2019-07-14 166 瀏覽
一幻呢個名聽過好耐啦一直未有機會試 終於響海港城試到呢間分店賣海景 當然要坐番個海景靚位個view就超正啦 唔洗一舊水就望到海景都算值回票價既餐點選擇唔多 主打濃郁蝦湯叫左原味味噌蝦湯拉麵湯底真係好濃蝦味不過都幾重口味 食多幾淡就覺得好咸好咸要不斷飲水 唔多食得慣呢種味道至於麵身就揀左粗麵 質感煙韌 而且都掛到下湯叉燒都幾厚切 唔會過肥 都唔錯同埋個麵酥 紅薑天婦羅有點晴之效!建議大家加埋整體係好味既 而且又有宜人既海景相伴食完個人都心情好啲!
一幻呢個名聽過好耐啦

要不斷飲水
唔多食得慣呢種味道

至於麵身就揀左粗麵 質感煙韌 而且都掛到下湯
叉燒都幾厚切 唔會過肥 都唔錯

同埋個麵酥 紅薑天婦羅有點晴之效!

建議大家加埋

整體係好味既 而且又有宜人既海景相伴
食完個人都心情好啲!
2019-07-13 87 瀏覽
通常係尖沙咀諗唔到食乜就會食呢間價錢唔貴,地方又方便有時仲有海景睇,真係冇得彈佢個拉面每個方面都好平均冇乜地方好彈今次試下佢個飯出乎意料地好食佢啲炸脆同葱放左好多成碗飯都好夠味肉入口即化,好正一碗份量都細,但係其實都幾膩
通常係尖沙咀諗唔到食乜就會食呢間
價錢唔貴,地方又方便
有時仲有海景睇,真係冇得彈
佢個拉面每個方面都好平均
冇乜地方好彈

今次試下佢個飯
出乎意料地好食
佢啲炸脆同葱放左好多
成碗飯都好夠味
肉入口即化,好正
一碗份量都細,但係其實都幾膩
2019-07-13 71 瀏覽
Ordered a ramen with mild pork taste, and middle amount of salt (everything as suggested in the order menu)The soup base comes with a shrimp taste (first time trying such soup base). It tastes special for the first sip, but very soon enough it just makes me feel that it's from MSG. The portion of ramen is really little, and adding 50g for $15 is a big joke to me. I feel quite thirsty even before I finish consuming the bowl of ramen. The egg, ramen, and pork are nothing special.The staff is very

The staff is very nice because he provided me an apron to me when he saw me wearing a white shirt.

An extra 10% service charge makes the bowl of ramen score an even lower CP value.
2019-07-12 128 瀏覽
一幻呢間拉麵地點好方便,佢位於尖沙咀海港城地底,岩曬去尖咀行街既人去。呢間拉麵店特別在於佢既主打湯底唔係平日聽開既豬骨雞湯之類, 而係用蝦湯作為拉麵湯底, 對香港人來講認真有少少獨特, 所以我一聽到朋友講, 剛好自己有野做又經過尖咀梗係試一下。特濃蝦汁叉燒拌麵其間仲要係香港限定, 梗係一試。加左$10溏心蛋, 同選左有麵酥(紅薑天婦羅)。紅薑天婦羅真心特別,香味係獨特令人難以形容,而且麵係由蛋黃麵,所以整體成碗野味道好香濃,佢叉燒又入味煮得香軟,且麵蛋黃麵幾香。本身只係包埋半隻溏心蛋,不過好食又中意食所以加多隻!雖係拌麵,但夠曬味好濃郁。真心唔錯以呢個價尖咀食到咁質素正!再嘆埋啤酒,一個人都可以好好享受日本人風味既晚飯!
特濃蝦汁叉燒拌麵
再嘆埋啤酒,一個人都可以好好享受日本人風味既晚飯!
2019-07-09 99 瀏覽
近年好多‘過江龍’拉麵,海港城入面都有幾間。呢間主打‘蝦湯’,一場嚟到梗係先試佢嘅招牌菜 - 蝦湯拉麵。再嚟蝦味飯糰同餃子。開始食麵之前,我都會飲啖湯試下味嘅,香濃嘅真係會飲多幾啖。呢一間,我懷疑係咪我希望大咗啲,蝦味唔濃嘅😒至於個蝦味飯糰同餃子就一般喇,不過不失。平日晚市唔使排隊,有二人卡位、海景位。裝修主要以木為主,日本風嘛。
至於個蝦味飯糰同餃子就一般喇,不過不失。
2019-07-03 90 瀏覽
熱潮過後既一幻冇人排隊,都有舒服卡位坐。蝦味飯團應該係用湯底煮個飯,口感煙韌軟,充滿蝦既味道,雖然好普通但會令人忍唔住一啖接一啖食晒。蝦拉麵味噌會比起鹽味更調得出蝦既鮮味,幼麵更索湯汁,食完有啲口渴,但尖沙咀黎講算幾好食既拉麵#test_tst______________________________🏠 一幻拉麵📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G59號舖💸 HKD 227‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾........#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #foodie #foodblog #foodig #instafoodie #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #getinmybelly #heresmyfood #먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집#comida #restaurante #sabor
熱潮過後既一幻冇人排隊,都有舒服卡位坐。

#test_tst
🏠 一幻拉麵