2018-04-23 84 瀏覽
今日又係同男朋友周圍食,放咗工就係尖沙咀等,又係揀咗日本菜,book 咗8點半。上到嚟都full 晒,淨返一張留比我哋嘅枱,咁啱坐低無幾耐隔離枱就走。好鍾意呢啲小店嘅日本料理唔會限時唔會趕你走,鍾意坐幾耐都得,啱晒gathering。叫咗幾樣嘢,但係嘢食就等得耐咗啲!首先黎既係深海池魚刺身,係當日嘅新鮮食材,切得好透薄,一碟份量都唔少,幾個人share 都仲得!仲有店舖特製嘅醬汁,酸酸味味咁,同刺身又幾夾!牡丹蝦刺身同活赤貝刺身,牡丹蝦啖啖肉,夠晒甜!活赤貝爽口,兩者唔會話雪到冰晒!再嚟鹽燒多春魚,鹹鹹香香,而且夠脆,用來送酒一流,份量同樣唔少!怕腥嘅可以落埋旁邊嘅檸檬,不過我就無落啦!炸芝士年糕,原本以為係偏甜,原來係相反,入面好熱架,要小心啲!燒左口魚壽司,入口即溶,好好食!不過就有啲太肥,感覺似食緊肥膏嘅質感!仲有豚肉紙火鍋,味道清清地,仲有其他配料,金菇、粉絲、娃娃菜等,可以飲埋啲湯架,我男朋友都飲晒!最後有2串燒物,帆立貝串同鹽燒廣島蠔串。帆立貝好大粒,加上面頭嘅醬仲好食,反而廣島蠔就遜色咗啲,燒得有啲乾,食到好滯!食物份量整體夠大份,每一樣都係即叫即整,刺身亦冇雪到好硬好凍

食物份量整體夠大份,每一樣都係即叫即整,刺身亦冇雪到好硬好凍,環境亦唔錯,啱晒一大班朋友嚟聚會!
2018-04-13
2018-04-04 128 瀏覽
原本想食韓國菜,但又怕熱氣,轉左去食日本菜,日本菜一向唔肥,清清地食刺身有幅好靚既畫,睇到個人好舒服,而且感覺都幾自在念左好耐要邊款刺身,最後都係覺得$698梅刺身拼盤款色最吸引最抵食賣相已經赢晒,有成10款刺身每款仲要有4件,淨食刺身已經好夠活赤貝X1 勁爽口三文魚X4 好肥美牡丹蝦X2 好彈牙,肉質清透劍魚腩X4 海膽半板 好甜,入口香味無窮八爪魚X4鮪魚X4北寄貝X4油甘魚X4紋甲魷魚全部都好好食,真得好满足~再加多個熱豚肉紙火鍋,暖暖個胃火鍋湯底好清,豚肉薄薄地好味
原本想食韓國菜,但又怕熱氣,轉左去食日本菜,
日本菜一向唔肥,清清地食刺身
有幅好靚既畫,睇到個人好舒服,
而且感覺都幾自在
念左好耐要邊款刺身,
最後都係覺得$698梅刺身拼盤款色最吸引最抵食
賣相已經赢晒,有成10款刺身
每款仲要有4件,淨食刺身已經好夠
活赤貝X1 勁爽口
三文魚X4 好肥美
牡丹蝦X2 好彈牙,肉質清透
劍魚腩X4
海膽半板 好甜,入口香味無窮
八爪魚X4
鮪魚X4
北寄貝X4
油甘魚X4
紋甲魷魚
全部都好好食,真得好满足~
再加多個熱豚肉紙火鍋,暖暖個胃
火鍋湯底好清,豚肉薄薄地好味
2018-04-04 112 瀏覽
講到食日本野我就比較喜歡食居酒屋多過連鎖店一黎坐得更舒服而且食物質素都有返咁上下壽司拼盤一共是十四件壽司再加8件的卷物擺台造型非常架勢整個拼盤入面我最喜愛的一定是牡丹蝦不但鮮甜非常, 而且很爽口彈牙, 夠大隻的關係所以勁有滿足感!! 其他壽司都是很新鮮的感覺, 最令我驚喜的一定是卷物原本對他的期望不高. 但係味道同口感都超出我的期望!! 值得一試 炸雞軟骨碎由於是即叫即炸的關係, 等待的時間會耐一點但是這是值得等待的, 份量有點大, 香脆的雞肉下的雞軟骨勁好咬口由於雞肉包圍著那美味口感的軟骨, 食落更加香口同有口感鐵板燒日本帆立貝這個叫一只已經可以和友人一起share的了整個帆立貝是完整的送上廚師細心的將佢切好, 不但更加入味, 而且新鮮非常!!!
講到食日本野我就比較喜歡食居酒屋多過連鎖店

一黎坐得更舒服
而且食物質素都有返咁上下

壽司拼盤
一共是十四件壽司再加8件的卷物
擺台造型非常架勢
整個拼盤入面我最喜愛的一定是牡丹蝦

其他壽司都是很新鮮的感覺, 最令我驚喜的一定是卷物

炸雞軟骨碎
由於是即叫即炸的關係, 等待的時間會耐一點
由於雞肉包圍著那美味口感的軟骨, 食落更加香口同有口感

鐵板燒日本帆立貝
這個叫一只已經可以和友人一起share的了
整個帆立貝是完整的送上
廚師細心的將佢切好, 不但更加入味, 而且新鮮非常!!!
2018-03-09
  • 鐵板燒日本帆立貝
  • 炸雞軟骨碎
  • 壽司拼盤
2018-04-03 117 瀏覽
今個月生日,朋友請左我去食日本菜,2個人點左個無敵刺身拼盤環境十分舒適,光線柔和,6:00 人唔算多,靜靜地傾下計先擺設好整潔,好有日本風格可以用牌仔點刺身,好得意,好好玩不過唔太熟魚類,所以最後都係點左個刺身拼盤最抵食又穏陣好多刺身,TOTAL有10款活赤貝,牡丹蝦,海膽半板,鮨魚,油甘魚,三文魚,劍魚腩,八爪魚,北寄貝,紋甲尤魚原來淨食刺身都好飽,件件都鮮甜肥美燒飯團,好香好脆串燒,雞翼,大蔥燒得剛剛好,表面金黃色,味道十分好~今晚真係好豐富~
今個月生日,朋友請左我去食日本菜,2個人點左個無敵刺身拼盤
環境十分舒適,光線柔和,
6:00 人唔算多,靜靜地傾下計先
擺設好整潔,好有日本風格
可以用牌仔點刺身,好得意,好好玩
不過唔太熟魚類,所以最後都係點左個刺身拼盤
最抵食又穏陣
好多刺身,TOTAL有10款
原來淨食刺身都好飽,
件件都鮮甜肥美
燒飯團,好香好脆
串燒,雞翼,大蔥
燒得剛剛好,表面金黃色,味道十分好~
今晚真係好豐富~
2018-04-03 98 瀏覽
放假同老公搵食,隨意走到一間樓上店,估唔到環境咁好,別有洞天。店內洋溢一種溫馨的居酒屋感覺,而且店員親切有禮貌。店主會將當日的飛機貨逐一介紹,比食客選擇。淺嘗了一下活赤背,味道鮮甜,質感爽口。賣相亦甚有誠意,生磨的Wasabi係唔錯的點綴。海膽軍艦都幾高質,海膽滿滿的,而且鮮甜無腥味。紫菜就脆脆的,新鮮即製。左口魚邊壽司經輕炙後,魚油被逼出來,好Rich。老公提議點D熟食,隨意點左幾款串燒,最鍾意係厚燒牛舌,有咬口又惹味。燒鰻魚甜甜地,好美味。而且即燒的鰻魚,比起鰻魚飯的質地脆身少少,別有一番風味。燒蠔亦都好大隻,好夠誠意。主菜揀咗我最喜愛的壽喜燒,熱辣辣,湯底夠濃又夠甜,好味到停唔到口。

店內洋溢一種溫馨的居酒屋感覺,而且店員親切有禮貌。

店主會將當日的飛機貨逐一介紹,比食客選擇。

左口魚邊壽司經輕炙後,魚油被逼出來,好Rich。

燒蠔亦都好大隻,好夠誠意。

2018-02-11
2018-03-26 156 瀏覽
這間居酒屋地點很方便,裝潢就如一般居酒屋,但給人感覺很舒服,侍應的招呼也很好。豆腐野菜沙律 沙律菜很新鮮和爽脆,豆腐很滑,加上甜甜酸酸的沙律醬,吃起來很清新。A5和牛手握壽司 和牛刺身油脂分佈均勻,吃到很濃的牛肉味而且肉質嫩滑,壽司飯醋味剛剛好。刺身拼盤(松) 拼盤共有八款刺身,包括帆立貝、劍魚腩、油甘魚、甜蝦、三文魚、吞拿、北寄貝和八爪魚。各種刺身也很新鮮,厚切的油甘魚和劍魚腩肉質肥美,帆立貝很爽口鮮甜,甜蝦也很大隻和甘甜。京都醬油牛肉鍋 牛肉鍋除了有很多牛肉,還有很多雜菜、金菇和粉絲,味道是少少偏甜,和在日本吃的牛肉鍋味道很接近。
京都醬油牛肉鍋
京都醬油牛肉鍋
2018-03-17
2018-03-22 85 瀏覽
上兩個月同男朋友去日本滑雪,仲念念不忘佢嘅美味,唔想食放題質數,為食朋友推介我呢間小店,當日好full,好彩事先book位太懷念和牛股油香,但又怕食得太濟(始終主要係來食刺身)叫咗份和牛沙津。和牛半熟處理,咬落煙韌但口腔滿溢和牛既香味,十分滿足😊係稍稍覺得份量唔夠多,芝麻醬稍濃味蓋過和牛既油脂味。呢款壽司係店員推介,左口魚平時食開清蒸,原來刺身係好香滑,雖然唔似拖羅或三文魚既魚油味咁香濃,但佢爽滑既口感少少以魷魚,又有陣淡淡既魚味再經火炙處理,異常美味😋因為我地叫拼盤,店員怕我地逼狹,將隔離張空枱幫我地合埋令我地坐得鬆動d👍🏻而戲肉就係海鮮拼盤,有唔同款嘅海鮮,望落去開頭有啲失望因為刺身色水唔夠鮮艷,但係一放落口就發覺我太膚淺,樣樣都係超級鮮甜!吞拿魚食到非常高雅嘅鮮味,唔似一般餐廳有陣嘔心嘅腥味。三文魚魚油甘香味美,海膽少少淡口但鮮甜唔會有臭味,北寄貝爽口彈牙,劍魚腩爽身肥美,仲有好味既鮪魚、八爪魚、油甘魚,總之一個字 - 鮮!最最最正係牡丹蝦,咬落漿口,一陣海水既鮮味湧入,嗰下真係電視上好浮誇既感覺,味道引起聯想好似潛咗入海咁😳另外值得一提佢嘅山葵係新鮮即磨,唔似出邊食既,配埋豉油

另外值得一提佢嘅山葵係新鮮即磨,唔似出邊食既,配埋豉油將海鮮嘅味道大大提升!一大舊山葵比我食哂😋

份量兩個人食岩岩好,一個海鮮拼盤已經夠驚喜,滿足而回
Nice Decor,Delish,Big Portion,Affordable Japanese Restaurant@TST尖沙咀優雅裝潢,美味,分量大抵食日本菜My families and I went to a Japanese restaurant called "一喜日本料理" (Ikki Japanese Restaurant) located in 7/F, 10 Prat Avenue, Tsim Sha Tsui尖沙咀寶勒巷10號7樓.The entire restaurant uses light beige color as the theme color pairing with bamboo woven pendant lights and Japanese paintings with animal motif. (i.e . Cranes, craps)There are floor to ceiling windows on one side of the restaurant.The sushi bar is in charge by severa
尖沙咀優雅裝潢,美味,分量大抵食日本菜

尖沙咀寶勒巷10號7樓.

The sushi bar is in charge by several chefs.

Teppanyaki 鐵板燒

金菇牛肉卷
HKD$88

Hugeeee portion

Sweet, soft Enoki mushroom is wrapped by juicy, tender, succulent beef.

Incredibly Delish. I ordered twice

Must order item! Highly recommended!

"Grilled Salmon belly" (front)
鹽燒三文魚腩 (前)
HKD$58

Very delicate, moist, succulent. Abundant scrumptious healthy greasy.

"Deep fried chicken gristle" (back)
炸雞軟骨碎 (後)
HKD$38

Incredibly big portion

Moist on the inside, crispy and crunchy on the outside.

One of the best that I had ever tasted!

Highly recommended!!!

薄燒牛肉飯
HKD$78

Generous portion. Can definitely share by 2 ppl or even 3

The onion is caramelized and becomes soft and sweet.

Each rice grain soaks the beef gravy.

Super tasty!!

Another must order item and definitely can make your belly full!

"Shrimps"
海蝦串
HKD$28/ skewer 串

Fresh, springy.

Very affordable price.

"Grilled Miso Cod Fish"
銀雪魚西京燒
HKD$138

The fillet very delicate and tender.

It will be perfect if the miso flavours can be tune down a bit.

"Pork cutlet with egg sauce on the rice"
蛋汁吉列豬扒飯
HKD$78

The egg sauce mixed with assorted mushroom.

Item suits for those who have a big appetite.

"Japanese Scallop"
鐵板日本帆立貝
HKD$88

"Japanese style deep fried sticky rice cake with cheese"
日本芝士年糕
HKD$38/ 2 pcs 件

Kirin Beer
HKD$38/ half pint 半品脫

Fresh Japanese draught beer with a very affordable price!

The portion is larger than most Japanese restaurant with affordable prices without sacrifices the quality.

The decor is elegant and neat.

Definitely will come back!!
  • "Rolled beef with Enoki mushroom" 金菇牛肉卷
  • "Deep fried chicken gristle" 炸雞軟骨碎
  • "Fried sliced beef with onion" 薄燒牛肉飯
2018-03-15 1207 瀏覽
今晚收工同媽咪去尖沙咀撐枱腳去咗朋友介紹既一喜食依度既環境好正,光線充足,地方夠闊落又乾淨,一路食野傾下計,好舒服,不過餐廳座位唔多,建議先卜位依個飾櫃好靚丫,中間放咗唔同既清酒外,仲有係日本各地既擺設,好多都好得意,好有特色職員既服務亦唔錯,值得推介極上壽司拼盤 $598 賣相超級靚丫,有9款共24件壽司,e.g.龍蝦沙律,牡丹蝦,劍魚腩....兩個人食啱啱好唔洗爭每款都好新鮮,而且刺身好厚,飯較細,唔驚食得太飽,海膽軍艦份量好多,甘甜入口即溶,油甘魚好大片,色澤紅彤,入口柔軟帶鮮味,果然係一分錢一分貨鐵板鵝肝 $138依件鵝肝有手掌3/4咁大件外層燒得好香脆,口感柔軟綿密,入口即溶,下面仲有d沙律菜,分開食or夾住鵝肝食都好味道京都醬油牛肉鍋 $148依個有分大細size,2個人叫個細既黎試試都唔錯上枱以為得牛肉and配料,攪下個底發現有好多料ar~除咗嫩滑牛肉仲有好似粉絲既粉,比粉絲粗身,更彈牙有韌度,仲有金茹,菜,冬茹等等,好滿足丫
今晚收工同媽咪去尖沙咀撐枱腳
去咗朋友介紹既一喜食

職員既服務亦唔錯,值得推介

極上壽司拼盤 $598

鐵板鵝肝 $138
依件鵝肝有手掌3/4咁大件

京都醬油牛肉鍋 $148
依個有分大細size,2個人叫個細既黎試試都唔錯

2018-03-15 79 瀏覽
前菜係和風野菜沙律,份量都幾多,啲汁亦都幾夾,但唔建議倒哂落去,倒一半左右就夠,否則會有啲咸因為我就係一次過倒哂落去lol之後上左燒味淋雞泡魚竿,即係燒雞泡魚乾個類,有埋芝士醬。如果叫返杯酒會更加好,幾唔錯既佐酒小食食到一半就上左今日既主角—金目鯛一望到個size大份到有啲出奇,忍唔住放上ig story以前睇過蔡瀾篇文介紹過,現實又未真係食過,趁機豪住試返次,睇下所謂日本魚中貴族既頭銜係咪堅既!魚外皮燒過黎亦都見到切出黎既位置有啲唔同口感方面較一般食開既刺身鮮甜爽脆得多另外佢有附上醬汁,沾上食會較突出返魚既鮮味,沾芥末鼓油亦可仲有其他小食包括日本青椒串、雞軟骨串、流心芝士波同埋鹽燒日本廣島蠔串。最惹味係蠔串同芝士波。前者就燒到岩岩好,唔會太乾,鎖住啲汁後者同一般既芝士波唔同,明顯高質好多,仲要岩岩炸完,咬左啖就出哂煙
因為我就係一次過倒哂落去lol

食到一半就上左今日既主角—金目鯛
一望到個size大份到有啲出奇,忍唔住放上ig story

魚外皮燒過黎
亦都見到切出黎既位置有啲唔同
口感方面較一般食開既刺身鮮甜爽脆得多
另外佢有附上醬汁,沾上食會較突出返魚既鮮味,沾芥末鼓油亦可

最惹味係蠔串同芝士波。

前者就燒到岩岩好,唔會太乾,鎖住啲汁

2018-03-13 84 瀏覽
係openrice見到依間樓上居酒屋就同朋友去試下,餐廳座位唔多,好闊落。聽到另外幾枱都係熟客,一直同店員傾計。雖然我地第一次黎但係店員都好nice,主動介紹食物,又提醒我地份量較大。同一船居酒屋唔同,佢地嘅野食真係好大份,例如刺身有八片,卷物又有八件。活赤貝刺身 $68其中一款是日推介,好新鮮,海水味濃郁,口感爽脆。油甘魚刺身 $168好厚切食落更有口感,入口嫩滑 ,肥美甘甜。劍魚腩刺身 $168我最中意嘅刺身,充滿魚脂香,入口即溶,鮮甜爽口。海膽壽司 $136 (兩客)海膽味道濃厚,帶甘甜醇和,香港難得食到高品質嘅海膽。龍蝦沙律 $128好大碟,夠三四個人share。龍蝦夠彈牙,加上爽脆沙律,口感豐富。芝士龍皇卷 $98唯一一碟唔滿意,飯太多,而且炸蝦唔夠熱。牛舌 $96   (兩客)燒得香脆惹味,帶少許嚼勁,牛肉味濃郁。鹽燒廣島蠔 $38廣島蠔鮮甜無渣,一啲都唔腥,仲好juicy

活赤貝刺身 $68
其中一款是日推介,好新鮮,海水味濃郁,口感爽脆。

油甘魚刺身 $168
好厚切食落更有口感,入口嫩滑 ,肥美甘甜。

劍魚腩刺身 $168
我最中意嘅刺身,充滿魚脂香,入口即溶,鮮甜爽口。

海膽壽司 $136 (兩客)
海膽味道濃厚,帶甘甜醇和,香港難得食到高品質嘅海膽。

龍蝦沙律 $128

芝士龍皇卷 $98
唯一一碟唔滿意,飯太多,而且炸蝦唔夠熱。

牛舌 $96   (兩客)
燒得香脆惹味,帶少許嚼勁,牛肉味濃郁。

鹽燒廣島蠔 $38
廣島蠔鮮甜無渣,一啲都唔腥,仲好juicy
2018-03-08 227 瀏覽
今日和朋友往尖沙咀一喜日本料理, 我們點了A5和牛串, 銀鱈魚西京燒、雞皮串、帆立貝串、牛柳串、雜錦天婦羅、冷蕎麥面、海膽炒飯、鹿兒島黑豚肉鍋、綠茶紅荳冰和蜜桃梳打。A5和牛串食落入口即熔, 油脂分怖均勻, 有油花, 入口甘香;銀鱈魚西京燒肉質滑和鮮甜, 而且食落不會太乾, 十分鮮甜美味;雞皮串食落香脆好味, 有油花, 佐酒一流;帆立貝串上桌時熱辣辣, 肉質新鮮鮮甜, 配上燒烤醬汁食落惹味;牛柳串入口鮮甜, 咬落去不會有筋, 入口軟綿醒胃;雜錦天婦羅粉漿薄薄食落香脆,, 尤其是天婦羅蝦食落香脆惹味;冷蕎麥面面食落爽口軟綿, 醬汁鮮甜美味;海膽炒飯賣相一流, 炒飯炒得甘香而不油膩, 飯好軟綿甘香, 海膽份量十足, 食落鮮甜沒有苦味;鹿兒島黑豚肉鍋湯底味香濃, 鹿兒島黑豚肉入口即熔, 食落爽口, 有油花,配菜新鮮美味;最後綠茶紅荳冰綠茶味香濃, 紅荳好腍好重紅荳味, 飲落甜度適中, 「綠茶控」必試。餐廳座位舒適寬敞,, 適合三五知己朋友聚會, 餐廳食物好味有特色, 尤其串燒和天婦羅很有水準和很高質素, 美味高質日本料理, 朋友今餐食得很滿意和滿足,值得再來。
銀鱈魚西京燒
雜錦天婦羅
鹿兒島黑豚肉鍋
冷蕎麥面
雞皮串,牛柳串和帆立貝串
海膽炒飯
A5和牛串
2018-03-01
2018-03-08 748 瀏覽
香港是美食天堂真的沒錯, 忙碌的香港人, 辛勞的香港人, 總想在放工後舒舒服服的在外享用晚餐, 不用煮不用洗, 做就了各式各樣的餐廳興旺, 不時都有新的餐廳加入競爭行列, 讓我們常常有機會發掘新美食, 真是幸福。今晚元宵佳節, 特意選了一間精緻的日本料理餐廳, 餐廳不大, 裝潢卻十分精美, 甚有日本風味也很高級。龍蝦沙律$128龍蝦沙律有著龍蝦肉混合在沙律醬中, 加上蟹子粒, 口感相當豐富, 底下的沙律菜選材新鮮, 醬汁酸酸甜甜, 整體冰涼開胃。蒲燒鰻魚$138香噴噴的鰻魚, 加上香甜的鰻魚汁, 十分誘人, 鰻魚口感軟嫩, 不肥不瘦剛剛好, 份量十足, 唯幼細的骨平時吃到的鰻魚多。鐵板鵝肝$138因沒有刀, 所以分割後的樣子比較難看, 請見諒, 鵝肝有薄薄的焦糖層, 內裡很柔軟多汁, 有點未熟透的感覺, 味道香濃。Sukiyaki牛肉鍋 $148很豐富抵食的一個鍋, 牛肉鋪滿整鍋, 最重要的是牛肉還是生的狀態, 可自由控制熟度, 加上一隻雞蛋, 蛋香散滿鍋內, 牛肉軟嫩, 底下有小棠菜、娃娃菜、金菇, 還有大量的粉絲, 吃了這個鍋必然會很飽, 壽喜燒湯底一般太甜, 而這個甜度適中, 不

甚有日本風味也很高級。

龍蝦沙律$128
龍蝦沙律有著龍蝦肉混合在沙律醬中, 加上蟹子粒,
蒲燒鰻魚$138
鐵板鵝肝$138
味道香濃。
Sukiyaki牛肉鍋 $148
很豐富抵食的一個鍋,
牛肉鋪滿整鍋, 最重要的是牛肉還是生的狀態, 可自由控制熟度, 加上一隻雞蛋, 蛋香散滿鍋內, 牛肉軟嫩, 底下有小棠菜、娃娃菜、金菇, 還有大量的粉絲, 吃了這個鍋必然會很飽, 壽喜燒湯底一般太甜, 而這個甜度適中, 不錯。
牡丹蝦$128
蝦隻比預期中細了少少, 不過仍是十分鮮味, 不要錯過蝦頭的蝦肉和蝦膏呢。

芝士大蝦卷$98
炸蝦放在中間, 簡單配上青瓜, 面層鋪上芝士塊及蟹子,
炸蝦雖不是很脆但有鮮味, 而芝士味道則較輕。

燒味淋雞泡魚干$78
與平常吃的不同, 這雞泡魚干是熱辣辣的, 香軟甜美, 是我一貫喜歡的味道。

2018-03-07 851 瀏覽
今日做無飯煮婦同老公出左尖沙咀揾食,尤其偏愛日本野! 寶勒巷10號成棟大廈食市多的是,睇到一喜呢間係7樓全層,再上openrice睇下d食評同評分都唔差,即管去食先。因為無book位所以上到去要稍等,執好位先可入坐,鋪內都幾full, 每張枱上都有當日新鮮嘅食材比大家知。好細心又可當裝飾! 一見有活赤貝即時吸引我!活赤貝刺身 $68是否比點燈係活赤貝,爽口有鮮甜仲有提供即磨山葵添。銀雪魚西京燒 $158銀雪魚燒得微微焦,魚肉夠滑皮燒脆夠惹味,點少許蛋黃醬最夾。極上壽司拼盤 $598 有9款不同壽司好似藝術品般的罷設,每樣都好吸引,海膽新鮮無腥味香濃,牡丹虾勁大隻好甜帶點糯口,三文魚籽粒粒咬落扑扑流到滿口魚油,劍魚腩壽司超肥美入口即刻溶化,三文魚同吞拿魚(Tuna) 好厚身大大片無筋好軟,油甘魚就最鮮味,龍虾沙律又特別G還有香蔥吞拿魚腩小卷 6件,超滿足。牡丹虾連頭都好多肉同膏。京都醬油牛肉鍋 (細) $148牛肉鍋送上等佢開始滾起將牛肉同雞蛋撈一撈就食得,剛好自然牛肉嫩滑有牛味,鍋底還有大兩蔬菜豆腐金菇春雨(粗粉絲)醬油湯較濃口味!

活赤貝刺身 $68
是否比點燈係活赤貝,爽口有鮮甜仲有提供即磨山葵添。

銀雪魚西京燒 $158
銀雪魚燒得微微焦,魚肉夠滑皮燒脆夠惹味,點少許蛋黃醬最夾。

極上壽司拼盤 $598 有9款不同壽司

牡丹虾連頭都好多肉同膏。

京都醬油牛肉鍋 (細) $148

2018-03-05
2018-03-06 84 瀏覽
今次食嘅呢間一喜日本料理質素唔錯,仲有好多新鮮嘅水產估你唔到,真心值得一試。刺身有伊佐目、黑曹以、金木錭⋯⋯其他特別的魚,不過我們對這些刺身不大感興趣,也是害怕味道腥的原因吧!首先我哋嗌左一個魚生野菜沙律$128,沙律菜的口感非常冰涼冰涼,令人食得很爽快!而刺身粒有吞拿魚、三文魚和甜蝦,夠晒新鮮之餘又好食,份量仲要好多添!加上沙律醋汁食,味道超好食,超級開胃。這是我第一次吃水母刺身,$78就可以食到。吃下去感覺有點像帶有甜味的鳳爪,味道比較普通,口感非常爽口,食到索索聲,加上水份十足,點上豉油也可。由於我哋兩個人食,所以冇叫壽司拼盤,因為份量比較多。只是叫左軍艦海膽$68和蟹膏$68,兩者的味道都是非常濃郁,食落去夠鮮甜,水準之作。加上壽司醋飯的味道唔錯,跟刺身相輔相成。熟食方面,我哋率先嗌左一個鐵板鵝肝$138,不得不讚的是鵝肝的表面煎得咁香,食落去簡直係脆的,十分神奇。鵝肝的內裏非常之滑,油脂香十足,同時質地亦非常挺身,不會一夾起便溶溶爛爛。朋友叫左鹽燒秋刀魚$58,不過我怕腥都冇食到,佢話味道唔錯。串燒的選擇很多,我有少少揀唔落手。最終決定了鹽燒廣島蠔串$38/3件同埋牛舌串$4

串燒的選擇很多,我有少少揀唔落手。最終決定了鹽燒廣島蠔串$38/3件同埋牛舌串$48 表面燒得乾身,食落去都有少少水份geee,不過都係鍾意食生蠔或者焗蠔,因為燒完之後水份流失,就冇咁好食。牛舌加入了黑椒粒,味道跟牛非常匹配,口感非常彈牙,牛肉味亦很重,水準之作。

一喜牛柳飯$138一上枱就聞到好香嘅炒飯了,鑊氣好夠。而牛柳是經過調味的,個人認為味道濃了一點,淡一點會更好吃。飯粒方面炒得非常好,粒粒分明,確實係有師傅的風範,這個價錢有一鍋飯都好抵食。

飲品方面,我們叫了巨蜂提子梳打$38 及鮮檸檬柚子蜜月$28,估唔到提子梳打咁大,味道不算太甜,做得很好。而檸檬柚子蜜的感覺很清新,一解飯後的飽濟。

呢餐飯雖然唔平,但係試咗好多樣野。餐廳給我的感覺是清靜和寬闊,雖然座位不多,但是在晚上靜靜地共享日本菜,不失為一件樂事。