[#元朗串燒] / 橫街滋味居酒屋 - 一匠 / 講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =元朗係公認多美食既地方,除左大街多美食外,不少內街都有好野食,今次行行下D內街,見到有間新開既燒肉‧居酒屋「一匠」 ,就同親愛的試下。「一匠」行居酒屋路線,Menu種類選擇多,有刺身、串燒、烤肉,有清酒提供外,更有特式啤酒。唔使開車當然啤一啤佢,店員介紹了兩款獨有既啤酒,更表示全元朗都應該只得佢地有,當然要試試佢。————————————————【檸檬啤酒 Damm Lemon /$28】酒精度數只有3.2%,開瓶已經聞到檸味,水果味重,易入口。味道清新淡淡既啤酒,保留檸檬香氣。【士多啤梨青檸啤酒/$28】這款酒精度較高有4.5%,酒色呈淺紅,而味道比較偏甜。香甜士多啤梨混合清香青檸,入口好似食緊士多啤梨糖既味道,同樣都好啱女仔飲。————————————————【匠汁花甲/$88】用上店家秘製自家醬汁,花甲肉鮮甜厚肉,醬汁酸酸辣辣,十分開胃。【法國生蠔/$48】大大隻新鮮法國生蠔新鮮肥美,𝑚𝑠𝐶𝑎𝑚𝑚𝑦最愛咩醬都唔加,蠔肉新鮮爽甜,重重的海水味,食出原隻鮮味。【燒

= = = = = = = = = = = = = = =

【檸檬啤酒 Damm Lemon /$28】

【士多啤梨青檸啤酒/$28】

【匠汁花甲/$88】

【法國生蠔/$48】
法國生蠔

【燒肉拼盤/$188】
食串燒樣樣都想試,叫一個拼盤就可以滿足晒為食既我。拼盤包括:雞腿串、牛柳、羊肉、牛舌、燒菠蘿,每樣有2串,2個人食唔使爭。燒肉拼盤有多款肉肉串,每款調味都有唔同,並不是燒好後加同一款醬汁(讚!)而且火侯燒得剛剛好,鎖住肉汁。羊肉特別有驚喜,用香草醃製羊,肉嫩香草味濃。
燒肉拼盤

燒菠蘿,味道清甜,可一解肉肉油膩感。
【錫紙焗金菇(微辣)/$38】
爆多蒜既焗金菇,金菇吸既蒜味,加上點了微辣,好惹味。
錫紙焗金菇

【蒜蓉燒大虎蝦/$80】
大大隻虎蝦,用上蒜蓉燒,蝦肉彈牙同樣惹味。
蒜蓉燒大虎蝦

2人埋單人頭 $300,「一匠」除了散叫串燒外,仲有多款二人餐,下次行過可以再試套餐。
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍 一匠
地址: 元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖 電話: 37050147
————————————————
#元朗串燒 #串燒 #居酒屋 #元朗美食 #𝑚𝑠𝐶𝑎𝑚𝑚𝑦𝐹𝑜𝑜𝑑
#講女C生活 #講女搵食團 #卡咪黃 #HKBlogger #hkinfluencer #influencer #hkiger #hkkol #FoodBlogger #foodie
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
2021-12-06
  • 錫紙焗金菇
  • 士多啤梨青檸啤酒
元朗國覓食🤪 ⚠️ #一匠 居洒屋 ~ 環境幾乾淨 店員服務都好好 ,餐廳食材種類都幾多,有肉類燒物、海鮮燒物同蔬菜燒物,仲有炸物同冷盤,亦有唔少嘅小食可以選擇。逢星期日至四happy hours時段仲有好多優惠添~ whiskey🥃買二送一,所有啤酒同紅酒買一送一😚 ❣️#明太子沙律 $68明太子沙律,口感幾爽脆,作為前菜都係一個唔錯嘅選擇😎❣#日本室津生蠔🦪 $128生蠔上面有好多蒜蓉,亦有辣椒作點綴,個人認為配料比較多 有點遮蓋了生蠔本身既鮮味~❣#蜜燒七味雞泡魚乾 $58雞泡魚乾燒得幾香,亦有咬口做飲酒小食 係唔錯既選擇 ~🍻❣#蒜蓉包 $38個人同朋友都幾欣賞個蒜蓉包,外皮香脆,咬既時候脆到卜卜聲,而麵包亦好鬆軟❣️亦都有好香嘅蒜蓉同牛油味👏🏻不過蒜蓉包要趁熱食,凍咗就比較油❣#精選燒肉拼盤 $188串燒包括牛舌、牛柳、雞腿肉、羊肉串同燒菠蘿🍍 個人覺得牛舌都不錯~ 而牛柳、雞腿肉同羊肉串味道偏鹹,肉質有點韌,味道可接受🍻燒菠蘿就好多菠蘿汁,好Juicy 🍍‼️❣Damm Lemon $30味道比較似酒精味比較多嘅Jolly Shandy,都幾容易入口,酒精濃度唔算好高~.❣Ko

❣️#明太子沙律 $68
明太子沙律,口感幾爽脆,作為前菜都係一個唔錯嘅選擇😎

❣#日本室津生蠔🦪 $128
生蠔上面有好多蒜蓉,亦有辣椒作點綴,
個人認為配料比較多 有點遮蓋了生蠔本身既鮮味~

❣#蜜燒七味雞泡魚乾 $58
雞泡魚乾燒得幾香,亦有咬口
做飲酒小食 係唔錯既選擇 ~🍻
蜜燒七味雞泡魚乾

❣#蒜蓉包 $38
個人同朋友都幾欣賞個蒜蓉包,外皮香脆,
咬既時候脆到卜卜聲,而麵包亦好鬆軟❣️
亦都有好香嘅蒜蓉同牛油味👏🏻
不過蒜蓉包要趁熱食,凍咗就比較油
蒜蓉包

❣#精選燒肉拼盤 $188
串燒包括牛舌、牛柳、雞腿肉、羊肉串同燒菠蘿🍍
個人覺得牛舌都不錯~
而牛柳、雞腿肉同羊肉串味道偏鹹,
肉質有點韌,味道可接受🍻
燒菠蘿就好多菠蘿汁,好Juicy 🍍‼️
精選燒肉拼盤

❣Damm Lemon $30
味道比較似酒精味比較多嘅Jolly Shandy,
都幾容易入口,酒精濃度唔算好高~
❣Kopparberg $36
味道係士多啤梨味,都係好容易入口
比較甜,都幾適合女仔飲💗

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️
🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️
❣️整體評分 👉🏻 7/10
📍一匠 (元朗)
元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

蜜燒七味雞泡魚乾
蒜蓉包
精選燒肉拼盤
2021-12-19 12 瀏覽
今日又入元朗,見到間有新開嘅日本野好似幾吸引,價錢又唔太貴就入左黎,呢到主打食串燒,聽日唔洗番工所以又啤一啤佢😝🔅燒肉拼盤D 🍖 $188牛舌2件、雞腿肉2串、羊肉2串、牛柳2串、菠蘿2串牛舌係厚切嘅,食落唔韌、爽口;雞腿肉啖啖肉,冇肥膏。羊同牛都醃得好入味;菠蘿清甜多汁,整體每一樣都唔錯。樣樣都想試😜,所以揀左呢個拼盤可以有齊幾款肉,比散叫抵食🔅日本室津生蠔🦪 (辣)$32/隻上面鋪滿左蒜蓉同蔥,微辣,就咁睇都知正,蠔肉新鮮肥美😋🔅乳鴿 🕊$ 68炸得勁香脆,同酒樓大排檔果啲有啲似,醃得夠入味,送啤酒食超正🔅蒜蓉包🍞4件$38呢個蒜蓉包同出面果啲有少少唔同,食得出加左砂糖係上面,原來咁樣都幾夾🔅蟹籽沙律🥗 $38比較細碟,呢個價錢expect會多少少,青瓜片為主,味道清新🔅西班牙檸啤🍋$30店員話檸啤比較啱男士,草莓啤較啱女士。檸啤酒味較重,帶少少檸檬酸味,味道自然🔅瑞典草莓啤 🍓$36草莓啤偏甜,倒出黎已經聞到果香味好重,所以啱女仔多啲

🔅燒肉拼盤D 🍖 $188
牛舌2件、雞腿肉2串、羊肉2串、牛柳2串、菠蘿2串

🔅日本室津生蠔🦪 (辣)$32/隻
上面鋪滿左蒜蓉同蔥,微辣,就咁睇都知正,蠔肉新鮮肥美😋

🔅乳鴿 🕊$ 68

🔅蒜蓉包🍞4件$38

🔅蟹籽沙律🥗 $38

🔅西班牙檸啤🍋$30

🔅瑞典草莓啤 🍓$36
草莓啤偏甜,倒出黎已經聞到果香味好重,所以啱女仔多啲

2021-12-14 17 瀏覽
想要去Yoho Mall看聖誔誕樹,順道去元朗國覓食~這裏的餐廳可能因為競爭大,所以一般都不會令人失望~這次試了一間新的居酒屋~裏面的裝修好漂亮,好像去了日本一樣~這個明太子沙律每一口都是一個小方塊的明太子~每一顆都很爽脆,再加上芥末調味,是一個簡單又好吃的前菜~這個燒肉拼盤D很豐富呢~牛肉,羊肉,雞肉跟菠跟蘿各2串,還有牛舌2塊~首先試了雞肉,真的只是略加了鹽調味~雞肉燒得剛好,所以還是很鮮嫩~加上稍為燒脆的外皮,令人回味無窮~羊肉跟牛肉都係分別放了孜然跟黑椒~只是很少的調味,就可以更嘗到肉的香味~而且兩種肉類都很軟熟無筋~牛舌是我很喜歡的一種食材~燒到上面佈滿了油香,咬下去還很軟滑~不知道為甚麼自己燒的茄子永遠都做不到這種效果…這個川燒茄子內裏熟透,所以很軟熟~而且上面放了大量蒜蓉跟葱,非常惹味~燒室津生蠔燒得剛熟,蠔身沒怎麼收縮,還有很多蠔汁~上面的蒜蓉很香,但沒有蓋過蠔本身的鮮味~如果想更享受蠔味,可以撥走少許蒜蓉~ 職員說這個Kopparberg士多啤梨酒應該暫時全港只有他們有售~這個酒有很香的士多啤梨味,而且是充滿少女心的粉紅色,我個人很喜歡~看看杯身的介紹,原來這個品子是
想要去Yoho Mall看聖誔誕樹,順道去元朗國覓食~
這裏的餐廳可能因為競爭大,所以一般都不會令人失望~
這次試了一間新的居酒屋~
裏面的裝修好漂亮,好像去了日本一樣~

這個明太子沙律每一口都是一個小方塊的明太子~
每一顆都很爽脆,再加上芥末調味,是一個簡單又好吃的前菜~
明太子沙律

這個燒肉拼盤D很豐富呢~
牛肉,羊肉,雞肉跟菠跟蘿各2串,還有牛舌2塊~
燒肉拼盤D

首先試了雞肉,真的只是略加了鹽調味~
雞肉燒得剛好,所以還是很鮮嫩~
加上稍為燒脆的外皮,令人回味無窮~
燒肉拼盤D

羊肉跟牛肉都係分別放了孜然跟黑椒~
只是很少的調味,就可以更嘗到肉的香味~
而且兩種肉類都很軟熟無筋~
牛舌是我很喜歡的一種食材~
燒到上面佈滿了油香,咬下去還很軟滑~
燒肉拼盤D

不知道為甚麼自己燒的茄子永遠都做不到這種效果…
這個川燒茄子內裏熟透,所以很軟熟~
而且上面放了大量蒜蓉跟葱,非常惹味~
川燒茄子

燒室津生蠔燒得剛熟,蠔身沒怎麼收縮,還有很多蠔汁~
上面的蒜蓉很香,但沒有蓋過蠔本身的鮮味~
如果想更享受蠔味,可以撥走少許蒜蓉~
燒室津生蠔

Kopparberg士多啤梨酒&Damm檸檬啤酒

看看杯身的介紹,原來這個品子是瑞典的一個小鎮~
而這家酒廠有上百年歷史呢~
難怪酒的品質那麼好~
Damm檸檬啤酒

另外點了個Damm檸檬啤酒,非常清新易入口~
除了檸檬味,還覺得有點蜜糖的甜香~

整體而言,這間居酒屋的燒物實在不錯~
肉類的生熟程度控制得剛好~
而且還有啤酒優惠時段~
喜歡日式居酒屋就不要錯過啦~

2021-12-12
  • Kopparberg士多啤梨酒
  • 燒雞串
  • 燒牛舌
2021-12-13 31 瀏覽
心血來潮想食串燒飲下酒😋見元朗有新開居酒屋🏮即刻去試試!$38匠汁皮蛋🥚酸味味的醬汁好開胃☺️連平日唔食皮蛋嘅我都覺得好好食☺️$188燒肉拼盤🍢拼盤內有羊肉、雞腿肉、牛舌、牛柳、菠蘿🍍羊肉好驚喜☺️唔係普通用孜然粉烤,沿用番香草烤🌿肉香又嫩😋菠蘿大大舊燒熱食超甜☺️$80蒜蓉燒大虎蝦🦐肉質十分新鮮爽口😋 兩隻虎蝦都超大隻!!有我手掌咁大😍$148日本室津生蠔🦪好耐冇食過咁惹味嘅生蠔😋生蠔上舖上大量蒜茸🤤🤤🤤$28西班牙檸檬啤酒🍻食串燒一定要配啤酒🍺水果啤酒好容易入口🤤唔會好苦又唔會太甜👍🏻總括而言,估唔到店舖細細,乜都有得食😋想食主食又有炒烏冬👍🏻兩口子碰碰杯傾下計又一晚☺️
心血來潮想食串燒飲下酒😋見元朗有新開居酒屋🏮即刻去試試!
匠汁皮蛋

$38匠汁皮蛋🥚
酸味味的醬汁好開胃☺️連平日唔食皮蛋嘅我都覺得好好食☺️

$188燒肉拼盤🍢

$80蒜蓉燒大虎蝦🦐
肉質十分新鮮爽口😋 兩隻虎蝦都超大隻!!
有我手掌咁大😍

$148日本室津生蠔🦪
好耐冇食過咁惹味嘅生蠔😋生蠔上舖上大量蒜茸🤤🤤🤤
西班牙檸檬啤酒

$28西班牙檸檬啤酒🍻

匠汁皮蛋
西班牙檸檬啤酒
元朗人又有新餐廳去啦😍經過呢間居酒屋好似幾有feel🏮同左媽媽去試下🥳首先環境雖唔大但裝修幾有心思😙服務唔錯!有人情味嘅小店!食物都感受到係用心做😜價錢又合理🥰1️⃣法國生蠔🦪($48/隻)估唔到居酒屋都有即開生蠔🥰大隻、無蠔殼碎好乾淨!有海水味同鮮味!配埋檸檬同cocktail sauce 正!2️⃣蟹子沙律($38)呢個沙律嘅青瓜係一片片配粒粒蟹柳及蟹子,咁普通餐廳整一絲絲有分別,欣賞沙律醬嘅份量啱啱好唔會太多😄正常水準3️⃣川燒茄子🍆不辣($42)嘩呢個真係好掂!大大條😍調味係岩岩好!唔會濃味過頭食唔到茄子味,茄子嘅熟度亦都啱啱好!真心必叫!媽媽唔鍾意食茄子都話好正😇4️⃣燒肉拼盤D ($188)有牛舌、羊肉、雞腿肉、牛柳、菠蘿各2串👍🏻正常水準💪🏼牛柳特別唔錯!菠蘿好甜~5️⃣野菜炒烏冬($48)呢個比較遜色,只有椰菜配搭~6️⃣Damm Lemon ($28)檸檬啤酒🍻幾清新易飲!欣賞特別比左一大杯冰比我地倒黎飲🥰整體黎講!用餐體驗幾滿意🥰坐得都舒服😜服務唔錯!食咁多嘢都係每人300鬆啲🤘🏼得閒可以幫襯下呢啲小店🥳唔使成日去食連鎖店🤣

1️⃣法國生蠔🦪($48/隻)

2️⃣蟹子沙律($38)

3️⃣川燒茄子🍆不辣($42)

4️⃣燒肉拼盤D ($188)

5️⃣野菜炒烏冬($48)
呢個比較遜色,只有椰菜配搭~

6️⃣Damm Lemon ($28)
檸檬啤酒🍻幾清新易飲!欣賞特別比左一大杯冰比我地倒黎飲🥰

2021-12-09 27 瀏覽
今天喺元朗行街,朋友話肚餓,於是黎咗「一匠」食晚餐。前菜我們點了明太子沙律,明太子十分新鮮,配合特制沙律汁非常開胃美味,令人食指大動。另外點了黑毛豬炒飯有勁多啲豬肉,炒飯炒得很乾身,不會有好油的肥膩感覺。串燒方面就叫咗波蘿、雞肉、羊肉、牛舌及牛柳各兩串,各種肉類均醃得恰到好處,十分惹味,燒得剛剛好,仍然能鎖住肉汁,串燒羊肉也不會好臊,連一直最怕羊肉那種臊味的朋友也表示好味。仲有叫咗鹽燒馬友魚燒得外脆內鮮,配合特製醬汁醮著吃,十分滋味。由於朋友是生蠔控,所以再加點了四隻法國生蠔,生蠔十分新鮮肥美,朋友讚不絕口,即使從來不吃生蠔的我也覺得不錯。 飲品就叫咗罐裝檸檬紅茶同蜜桃烏龍茶。
今天喺元朗行街,朋友話肚餓,於是黎咗「一匠」食晚餐。

飲品就叫咗罐裝檸檬紅茶同蜜桃烏龍茶。
2021-12-06 189 瀏覽
星期日晚上入左元朗行街,朋友同我提過新開有間居酒屋幾好味,順路就試下啦可能一匠遠離元朗最繁華嘅位置,呢晚唔多人!主打二人豐富套餐,有刺身、串燒、飲品等不過今次就唔食甘豪華喇~店員同我地展示兩款好特別嘅啤酒,表示全元朗都應該只得佢地可以買到青檸啤酒 $28聞落好香青檸味,啤酒味唔重,非常易入口。士多啤梨青檸啤酒 (新品)$28 聞到好香士多啤梨糖嘅味,飲落唔會好假,而且唔似飲緊啤酒甘,適合女生飲。匠汁豆腐 $28用秘製醬汁涼拌嘅豆腐 份量好多,豆腐幾滑有豆味,配左酸酸辣辣味道挺開胃。法國no.1生蠔 $48海水味都算濃,蠔肉爽甜。燒肉拼盤 $188(雞腿串、牛柳、羊肉、牛舌、燒菠蘿)每款調味都有唔同,特別是羊肉會用香草先醃製。雞腿串最好味,鹽燒口味夠正,雞皮燒到勁脆卜卜,肉質又保持到juicy嫩滑。燒馬友 $168店家極力推介,稱係呢度招牌 魚皮燒到勁脆口,難怪會送上刀叉剖開魚皮勁脆

可能一匠遠離元朗最繁華嘅位置,呢晚唔多人!

主打二人豐富套餐,有刺身、串燒、飲品等
不過今次就唔食甘豪華喇~

青檸啤酒 $28
聞落好香青檸味,啤酒味唔重,非常易入口。

士多啤梨青檸啤酒 (新品)

匠汁豆腐 $28
用秘製醬汁涼拌嘅豆腐
份量好多,豆腐幾滑有豆味,配左酸酸辣辣味道挺開胃。

法國no.1生蠔 $48
海水味都算濃,蠔肉爽甜。

燒肉拼盤 $188
(雞腿串、牛柳、羊肉、牛舌、燒菠蘿)
每款調味都有唔同,特別是羊肉會用香草先醃製。

燒馬友 $168
店家極力推介,稱係呢度招牌

魚皮燒到勁脆口,難怪會送上刀叉剖開魚皮
勁脆
2021-12-05
300 分鐘 (堂食)
  • 燒馬友
元朗開左唔少新餐廳,經過見到好似日本居酒屋既設計不禁想起日本🥲同閨蜜試下新野食去旅行既感覺🥺💛西班牙檸檬啤酒我同閨蜜一向都少飲酒,不過見佢推介就試試,點知飲上引,又勁易入口,甜甜地,好岩傾住計chill下~都忍唔住加多左支黎飲🤣🤣💛匠汁凍豆腐凍度岩岩好,醬汁好惹味,少少辣,豆腐好滑,用黎伴酒一流😚💛蒜蓉包大大件,好脆,蒜蓉牛油滿滿勁邪惡!💛川燒茄子蒜蓉一d都唔吝嗇😍我地叫左唔辣,都已經好惹味,加埋辣應該仲正😳😳仲要勁大條唔係細細隻個d😚💛燒日本蠔好新鮮,d汁索晒落個蠔到😍😍真心要encore💛西班牙黑毛豬起初見佢無伴上汁點以為好乾點知食落唔洗汁都好好食,唔會鞋,肉質鬆化,肉味濃厚,油潤甘香,肉嫩多汁😚好正~超滿足💕💕💕吹下水咁就一晚🤪🤪
元朗開左唔少新餐廳,
經過見到好似日本居酒屋既設計
不禁想起日本🥲
同閨蜜試下新野食去旅行既感覺🥺

💛西班牙檸檬啤酒

💛匠汁凍豆腐
凍度岩岩好,醬汁好惹味,少少辣,
豆腐好滑,用黎伴酒一流😚

💛蒜蓉包
大大件,好脆,蒜蓉牛油滿滿勁邪惡!

💛川燒茄子
蒜蓉一d都唔吝嗇😍
我地叫左唔辣,都已經好惹味,
加埋辣應該仲正😳😳
仲要勁大條唔係細細隻個d😚

💛燒日本蠔
好新鮮,d汁索晒落個蠔到😍😍
真心要encore

💛西班牙黑毛豬
起初見佢無伴上汁點以為好乾
點知食落唔洗汁都好好食,唔會鞋,
  • 西班牙黑毛豬
  • 西班牙檸檬啤酒
  • 川燒茄子
  • 燒日本蠔
2021-11-24 31 瀏覽
成日係元朗想食日本料理又唔知去邊好. 見到大陂頭徑開咗間新嘅日本料理就決定試試🤤入面裝修好似日本居酒屋. 重會播埋電影. 等你一邊食一邊慢慢睇我地叫咗個優惠2人餐. $368有6樣野+野飲🥙凱撒沙律沙律菜乾淨爽甜. 車厘茄新鮮多汁🦀香箱蟹伴冷麵裡面充滿住一隻香箱蟹既肉😍蟹肉咸香鮮甜. 冷麵爽口🦐日本燒虎蝦虎蝦每隻都大大隻. 蝦肉彈牙. 配埋蒜茸非常香口🥩鹽燒五花肉五花肉燒到有少少脆口. 入口唔會好油膩. 用嚟送酒一流🕊酒糟乳鴿酒糟乳鴿都係第一次見聞食落充滿酒香但唔會苦.外皮肉質同樣滑嫩🐮牛柳粒烏冬烏冬唔會炒得過淋. 非常濃味牛柳粒份量好多. 肉質易咬🍻西班牙檸檬啤酒完全唔似傳統既啤酒. 一啲苦味都無反而入口酸酸地好解渴.好快就飲哂

我地叫咗個優惠2人餐. $368有6樣野+野飲

🍻西班牙檸檬啤酒
完全唔似傳統既啤酒. 一啲苦味都無
反而入口酸酸地好解渴.好快就飲哂
2021-11-21 27 瀏覽
新開不久嘅呢間日式料理店,門口見到menu嘅二人套餐有好多嘢食咁,𥄫下餐廳入面環境很不錯,就坐低試個究竟。超級抵食、好食、大份唔想淨係focus佢嘅抵食,因為味道唔輸其他定價貴幾十%嘅日本餐廳。優惠二人套餐 $368✨香箱蟹一隻伴冷麵 : 蟹籽舖面,蟹鉗嘅肉算鮮甜,伴嘅冷麵好滑溜,份量多。✨日式燒蠔/ 燒虎蝦4隻 : 燒虎蝦勁大隻,肉質好彈牙✨凱薩沙律 : 菜係新鮮爽脆嘅,稍嫌麻醬落得有啲多,肥啊🙈 同埋真係好大碟,一座山咁😂✨酒糟乳鴿/紅燒乳鴿 : 紅燒食得多,今次試酒糟乳鴿。酒精已揮發曬唔會苦,有帶甜嘅餘韻。浸製時間應該不短,酒糟嘅香甜滲曬入去乳鴿,外皮好細滑易咬,肉質嫩又多汁😋✨鹽燒五花肉/蜜椒牛柳粒 : 蜜椒牛柳粒都係水準之作,調味嘅甜度適中,唔會食到一半覺得太甜無胃口。重點係牛柳肉質好鬆軟!✨黑毛豬炒飯/牛柳粒烏冬 : 黑毛豬炒飯大大碟!飯底粒粒分明,豬肉好鬆軟👍🏻 有被驚豔到!✨無酒精飲品X2 : 呢個價錢仲包兩杯飲品,試左 Damm Lemom Beer, 果味突出,甜味為主,無乜苦味酸味,十分易入口 🍺 食完$368套餐,有「食咗賺咗」嘅感覺,沙律、炒飯大份,蟹啊乳鴿牛

超級抵食、好食、大份

優惠二人套餐 $368

✨日式燒蠔/ 燒虎蝦4隻 : 燒虎蝦勁大隻,肉質好彈牙

食完$368套餐,有「食咗賺咗」嘅感覺,沙律、炒飯大份,蟹啊乳鴿牛柳豬肉全部都好食😋調味準確,加埋好飲啤酒、新淨舒服嘅裝修,仲有店員醒目有禮,性價比好高!
2021-11-20 14 瀏覽
#元朗又去元朗, 皆因身邊友人’s 見我 Po 元朗好多嘢食, 成日都叫我帶佢哋搵食, 買完六合彩, 行行下諗住轉去教育路搵食, 但途中見到有條後巷 “大陂頭徑”, 比個名吸引😌, 轉入去睇下! 👯‍♀️優惠二人餐 $368, 價格好吸引, 仲要係日式居酒屋, 二話不說入去坐低食返餐! 🥗凱撒沙律、香箱蟹一隻伴冷麵、日本燒蠔 / 燒虎蝦 (4隻) 、酒糟乳鴿 / 紅燒乳鴿、鹽燒五花肉 / 蜜椒牛柳粒、黑毛豬炒飯 / 牛柳粒烏冬! 🦪蠔好有驚喜, 好新鮮無腥味, 燒得恰到好處, 唔會縮到好細粒, 肉筫飽滿! 🐦乳鴿燒得香脆, 肉質嫩滑! 🍛黑毛豬炒飯, 份量好多, 豬肉都好多, 飯粒分明, 好香口! 🍺無酒精飲品 2罐, 最後我係再 order 咗支酒的! 地中海檸檬啤酒 Damm Lemon $28 ~ 淡淡花香及檸檬香, 口味獨特, 好清新易入口!
#元朗

🐦乳鴿燒得香脆, 肉質嫩滑!

2021-11-17 170 瀏覽
⭐️一匠⭐️📍:元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖⏰:17:30pm-2:00am⭕️:現金、Alipay-優惠二人餐(只限堂食)-💰368🌜香箱蟹伴冷麵 🌜日本燒蠔4隻🌜凱撒沙律+蒜蓉包 🌜無酒精飲品2罐🌜紅燒乳鴿 🌜鹽燒五花肉 🌜牛柳粒烏冬🦀:杯仔好迷你 但係蟹肉嘅份量一啲都唔少 味道好鮮甜 有蟹膏 冷麵夠凍😋上面仲有啲蟹籽令到冷麵嘅口感更加豐富👍🏻🦆:雖然佢有酒糟乳鴿選擇 但係對於熱愛紅燒既我黎講🙈都係食反炸乳鴿開心啲 熱辣辣 即叫即燒 雖然係bb鴿 勝在皮脆肉嫩👍🏻🦪:聽店員講呢款係日本室津生蠔 我地簡左唔辣 燒蠔上邊鋪左巨量既蒜蓉同蔥花 好大隻好肥美 脹卜卜 海水味唔濃 幾好食😋🐽:幾鐘意呢個 燒得好香口 脆卜卜 有油脂既香味 肉質唔會好柴 鹹味岩岩好 份量都唔少架🤣🍝:牛柳粒好淋 好有牛味 炒烏冬好正 我鐘意呢種濕濕地唔會好乾既烏冬 有唔同既配料炒埋一齊 好香口惹味🙈🍞:食落甜甜地 好香蒜蓉味 脆脆地好香口👍🏻🥗:好大碟好新鮮 鋪左啲麻醬 惹味開胃 好爽脆🥤:飲品我地叫左冬瓜茶、荔枝茶🤣🌟店員服務態度好好 除左建議我地食邊種之外 仲時不時問我地食物有無任何唔滿意🙈呢個優惠二
⭐️一匠⭐️
📍:元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下F號舖
⏰:17:30pm-2:00am
⭕️:現金、Alipay

-優惠二人餐(只限堂食)-💰368
🌜香箱蟹伴冷麵 🌜日本燒蠔4隻
🌜凱撒沙律+蒜蓉包 🌜無酒精飲品2罐
🌜紅燒乳鴿 🌜鹽燒五花肉 🌜牛柳粒烏冬

🍞:食落甜甜地 好香蒜蓉味 脆脆地好香口👍🏻

🥗:好大碟好新鮮 鋪左啲麻醬 惹味開胃 好爽脆
🥤:飲品我地叫左冬瓜茶、荔枝茶🤣

🌟店員服務態度好好 除左建議我地食邊種之外 仲時不時問我地食物有無任何唔滿意🙈呢個優惠二人套餐好抵食 份量都唔少架 兩個人都未必食得晒😚我見佢地既餐牌有好多串燒炸物種類選擇 價錢都好平民 經過元朗一定要試吓😋

#香港美食 #平民美食 #元朗 #元朗美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #一匠 #居酒屋 #串燒
2021-11-14
  • 日本室津燒蠔
2021-11-16 22 瀏覽
一匠 📍元朗前晚同男朋友去行街 行完就喺附近搵野食 見呢間居酒屋環境唔錯就試下😛🐟醬燒活鱔 2串 + 明太子沙律 $120佢有個精選優惠好似幾抵 就叫咗串燒鱔同明太子沙律🧡 第一次食明太子沙律 明太子配埋芥末沙律醬好夾🤣 明太子唔會好鹹 幾開胃😆 另外活鱔亦做得幾好 皮脆肉嫩 鱔肉好肥美🥰🦐蒜蓉燒大虎蝦 $80/2隻虎蝦差唔多有我手掌咁大隻🤣 上面加咗蒜蓉燒 仲可以揀辣定唔辣 虎蝦好爽口 肉質彈牙 必試😆🍗燒雞翼 $38/3件雞翼幾大隻 上面灑滿孜然粉同香料😛 雞翼燒得啱啱好 一咬仲有肉汁 雞肉好嫩滑🥰🤎錫紙焗金菇 $38金菇同蒜蓉牛油一齊焗 香氣十足🥰 金菇索晒蒜蓉嘅香味 好快就食晒成碟🤣
一匠 📍元朗

🐟醬燒活鱔 2串 + 明太子沙律 $120

🦐蒜蓉燒大虎蝦 $80/2隻

🍗燒雞翼 $38/3件

🤎錫紙焗金菇 $38
2021-11-16 35 瀏覽
去完元朗做massage💆🏼‍♀️,之後就去醫肚啦,搵到一間新開嘅居酒屋🏮門口放左個二人套餐牌睇落都幾吸引,就試吓呢間先!🥢食物🥢二人套餐$368首先嚟咗個凱撒沙律加蒜蓉包,前者蔬菜都好新鮮,而蒜蓉包既蒜蓉味好香濃,麵包好脆口香箱蟹一隻伴冷麵: 杯仔細細但係啲蟹肉好多,味道都幾鮮甜沒有雪藏味道👍🏻上面仲放咗好多蟹籽令到口感更加豐富✨燒虎蝦四隻:朋友唔食蠔,所以我哋揀咗虎蝦,燒得好香,肉質彈牙唔錯😋酒糟乳鴿:平時食紅燒比較多,酒糟就第一次試,雖然肉唔算好多,但肉質幾嫩😊亦食到有酒香味。蜜椒牛柳粒:份量都幾多,薯仔和牛柳都食到有蜜糖味,牛柳肉質都幾軟淋👍🏻味道好夾,令人好開胃既感覺!黑毛豬炒飯:飯粒炒得乾身有鑊氣,除左豬肉仲加左蔬菜粒和薑粒,唔錯❗️💥環境💥座位唔迫,牆上都貼咗啲日本相及畫,令我又聯想起幾年前去日本既畫面😂💥服務💥兩位店員都好好禮貌,而且會跟我哋進食嘅速度,唔會一次過黎晒啲食物,好貼心!

🥢食物🥢
二人套餐$368