今年同老婆過第五個聖誕,要繼續讓大家享受美味的晚上,剛好看到社交平台彈出這餐廳有聖誕餐,立刻訂位
同樣內容放在尖沙咀餐廳要過千了,選5-7時更有8折,早在餐廳舊址已經常光顧,所以對今餐非常有信心
蘑菇湯保持水準,又香又滑,亦保留一些蘑菇粒的口感享受
很喜歡火腿與車厘茄的組合,也很欣賞聖誕樹的竹韱,在我心中完美取代party大熱食物菠蘿腸仔
豬仔骨接近完美的骨肉分離,老婆食得很享受,加上有焗薯我就會更開心,豬仔骨肉質夠滑不會乾,也不會肥,屬高質素
蝦就一般,殼和肉有點黏著也有少許梅,屬一般雪藏蝦問題,但未算太嚴重包焗得好脆,如果包同湯一起上就更開心不過包沒冇甚麼味道,就是包的原味老婆一向唔鍾意食青口,但今次配上的忌廉汁讓老婆改觀,看上去黃黃的又帶點蛋味,有點像荷蘭汁,掩蓋到青口平常帶有的異味
朱古力正常水平,但加隻匙會好啲,我飲到一半見好多粉沉底,用甜品叉攪勻就香濃好多杯生果茶剛好冇晒石榴味,店員姐姐同老婆講沖左第二隻味,雖然我覺得咩味應該都差唔多,但如果要改味,都係問聲先比較好
到今日重點封門柳,五成熟都做到肉中心非常嫩滑,滑到好似食牛刺身,但絕對唔係太生個種會好難咬,塊扒係可以一口咬開,肉味帶點鹽以外的鹹香味,可能係肉味同鹽混合左,食完塊扒真係不枉此行
紅酒汁更加好味到唔夠點
鵝肝表面有些甜甜的感覺都唔錯,但係比塊扒嘅高質令我差啲唔記得佢嘅存在
最後到甜品牛角酥窩夫,靚靚擺設,香脆口感,為聖誕大餐劃上句號
最後店長送上女兒設計的窩心聖誕咭
與老婆幸福度過今晚高質嘅聖誕大餐,希望這店可以克服一切困難為香港人帶來更多好味道
…查看更多
Taste Cafe