五個人、3條7 家上海 (形點 I) 2018-02-26炸醬拉麵- 普通金牌小籠包 - 果然係招牌菜👍🏼花雕醉乳鴿- 洒味略嫌過濃蔴香雞絲粉皮 - 粉皮好味酸辣湯- 本人愛辣、所以覺得不夠辣上海肉絲兩面王- 正👍🏼脆煎灌湯小籠包- 普通整體都ok、價錢尚算可以接受…查看更多+ 4以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享五個人、3條7 家上海 (形點 I) https://s.openrice.com/QrLT0P9Oj00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
環境一流,海運大廈新地標,無敵維港景。 羲和雅苑 2018-02-26-亁隆白菜很有新意,雖非衿貴食材,確是前菜一絕 👍👍👍-黃扒魚肚 OK 不過每位$188,貴咗D-梅菜乾煸玉豆 - 還好-動感豆腐 一般般-宮爆雞丁 不錯-片皮鴨 枱前切-北京烤鴨 中規中矩,綽頭菜色,首先沾醬食(無薄餅),然後再配薄餅蔥醬傳統食。-青梅一字骨 食得又睇得👍👍冶味干燒魚 好吃但無乜特別 👍…查看更多+ 6以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享環境一流,海運大廈新地標,無敵維港景。 羲和雅苑 https://s.openrice.com/QrLT0CPaj00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
碧海藍天的假日午餐 Paper Moon 2018-02-07聽朋友講海港城本身郵輪上船位置開左新餐廳,去前已經想像緊個景色,一入去,不得了,落地大玻璃見到成個維多利亞港海景。好天既時候望住碧海藍天,就算唔洗食野,成個心情都靚哂 ☀️ 話雖如此,飯還是要食的~ 可能環境已經自動加了好多分,所以覺得叫左既野食全部都好好味: Pizza Porcini 黑松露好足料,侍應拎過黎未放落檯已經聞到好香!Linguini with mullet roePorcini risottoGrilled sea bassOrange & vanilla creme brûlée橙味濃郁,甜而不膩 🍊假日午餐黎講每人三百幾,貴係貴少少,但有咁既食物質素、氣氛同海景,非常 reasonable ☁️…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享碧海藍天的假日午餐 Paper Moon https://s.openrice.com/QrLT0ZsCj00检举 张贴 评分5味道5环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
甜品令人驚喜的泰國餐廳 御泰坊-泰越菜 2018-01-10一直以來食泰國菜我只會第一時間諗到去九龍城,但今次朋友話唔想去到咁遠,就說不如試試這間,結果尚算不錯,有些菜式亦有驚喜。首先要讚的是星川大花蝦。咖喱汁很香很濃,雖然惹味來說一定不夠泰國曼谷的建興酒家,但都很值得推介。芒果及藍莓奶凍 ❤️第二個要讚既係甜品。甜品名叫「寶貝, 寶貝」,的確兩杯奶凍都很高質!鮮果除左裝飾之餘入口亦新鮮,果味濃郁,同奶味作出很好的平衡。作為泰國餐廳的甜品來說很驚喜呢~海南雞 & 香蔥蒜蓉包有點可惜是無去骨,亦無配油飯。不過雞油香搭夠,肉質如果可以再嫩少少就更好了。越式燴牛尾 其實不太喜歡牛尾的騷味,只不過超愛食的朋友堅持要點⋯⋯肉來說燴得很嫩,醬汁亦惹味。下次食泰菜又多個選擇…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享甜品令人驚喜的泰國餐廳 御泰坊-泰越菜 https://s.openrice.com/QrLT0tX0j00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食星川大花蝦寶貝寶貝用餐途径堂食
高質牛肉及海鮮 盛八日式燒肉放題店 2017-12-07黎到呢度都係主打食靚牛類及海鮮,亦都唔建議大家嘥肚食雞豬或飯麵類。牛油帶子大大隻,食完又再食可以任食松葉蟹同大虎蝦蟹相對黎講乾咗少少,蝦就幾好。炸豆腐炸得幾好,同行朋友加自己都幾喜歡,所以追加多一份。五色胡椒牛排肉同燒汁西冷都好嫰及有牛肉味厚切牛舌乃必食,但要$368個餐先有得叫,$298係冇既。另外七輪燒活蜆好新鮮、岩燒雞翼都不錯。…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享高質牛肉及海鮮 盛八日式燒肉放題店 https://s.openrice.com/QrLT0tBSi00检举 张贴 评分4味道4环境3服务4卫生4抵食用餐途径堂食
豪華好味又大份 芝樂坊餐廳 2017-11-07因為知道無得訂位,所以唯有就範早少少去排隊,好彩排咗20分鐘就有位,可能無人似我地咁早食dinner事前唔知份量咁勁所以想奉勸大家,逐樣逐樣叫,唔好似我地咁一開始就狂叫⋯ 好彩唔係一次過就上齊,如果唔係張枱應該唔夠位置擺 真係好味又超飽飽到上心口…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享豪華好味又大份 芝樂坊餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0ScOi00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
環境一流的創意私房菜式 豐樂里 2017-10-20我哋約咗成班中學朋友出嚟飯聚,難得今次唔帶BB仔囡出黎,可以食返啲「大人嘢」食過十幾間私房菜,有平有貴,今次就揀中高價位試試!揀呢間原因係之前有同事食過個lunch set,覺得幾好就推介俾我。反正大家未諗到食咩好,就去試下佢地個$588餐。難得個個靚媽都肯拋夫棄子一晚,一晚半晚食豪少少,當係慰勞下自己平時做嘢咁辛苦~要特別講下個menu,雖然設計就簡單左少少,但仔細睇每道菜都起左個好靚既名,同間餐廳裝修一樣好有懷舊氣息首先黎左前菜,宮保鵝肝配醬香明蝦。鵝肝配微辣既宮保醬同酸甜既水蜜桃,真係好創新,入口有好多層次既味道。醬香明蝦肉質爽嫩,入口香口之餘亦都保存到蝦既鮮味。第二道菜,酸辣帶子素翅羹。第一啖已經食到好多粒帶子,十分足料!酸辣既比例剛剛好。飲完湯之後侍應妹妹比左杯青檸味雪皅,用黎清返個味蕾,貼心既安排。主菜到!黑松露龍蝦配蟹籽沙律。超大份 肉質同樣鮮嫩,不過個黑松露泡沫感覺太輕,唔夠味。沙律頭一啖係好fresh,但落得太多dressing,但食多兩啖就有少少膩。尾二既菜,食返清少少,豆漿胡蘆瓜。第一次食呢個配搭,好有創意。不過個汁太稀,如果可以好似茨汁咁就better。而且⋯仲有少少炭燒味(煮燶左!?)最尾一道菜,蟹粉炒飯。其實食完主菜個陣已經有少少飽,最尾仲要黎多個飯,對女士黎講可能真係太飽⋯ 不過飯炒得粒粒分明,配料多又有鑊氣,仲淋上好多超野味既蟹粉 最尾甜品係熱情果panna cotta,不過唔記得影相⋯ 熱情果醬好香甜,上面仲有少少椰絲,係好味既~但個人覺得個配搭少少怪,雖然係fusion菜,但前面都係中式野食偏多,如果可以配中式糖水/甜品就更加perfect。整個晚餐環境好正,侍應們唔會成日走嚟煩住晒,地方又闊落。成個套餐性價比真係好高,六百樓下(唔記得提,呢間野竟然唔洗收加一服務費!中高價食肆黎講真係罕見)可以食到鵝肝、大蝦、蟹粉⋯ 好適合大日子聚會…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享環境一流的創意私房菜式 豐樂里 https://s.openrice.com/QrLT0d3Ci00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生4抵食推介美食黑松露龍蝦配蟹籽沙律用餐途径堂食
鮮味無窮,用料上乘 燒肉牛蔵 2017-10-10一入去,立即點了碳烤蠔、蜆、蟹腳、元貝、大蝦……已經夠滿足。食材上乘。海膽及帶子好夠鮮味,甜蝦文魚吞拿魚也很新鮮,令人回味無窮刺身材料一流,真係要讚下。食左咁多,主角牛肉終於登場。澳洲和牛當然入口即溶,美國穀飼牛也不遑多讓。美國牛肉的味道確實充滿牛肉鮮味,非和牛能取代。牛舌也很嫩~再來的雪花豬腩肉。雖然燒後很香,但只可作為配角,而且吃下去感覺較肥,所以不能與牛肉同日而語呢。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享鮮味無窮,用料上乘 燒肉牛蔵 https://s.openrice.com/QrLT0CXai00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
製作精緻,味道用心 醉胡爐 2017-09-28和風蟹肉松露酥皮卷賣相頗佳,如一朵朵玫瑰花🌹 味道都唔錯,不過蟹肉可以再鮮味D。 板燒北海道珍寶帶子很鮮嫩!薯蓉都好好味,不過一份$98,但得一隻,唔算抵食。 串燒和牛舌心超正雞軟骨就中規中矩~ 鹽燒雞翼香嫩帶脆,$35兩件,都值得番叫 …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享製作精緻,味道用心 醉胡爐 https://s.openrice.com/QrLT0jlOh00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食