2017-10-20 2131 浏览
我哋约咗成班中学朋友出嚟饭聚,难得今次唔带BB仔囡出黎,可以食返啲「大人嘢」食过十几间私房菜,有平有贵,今次就拣中高价位试试!拣呢间原因系之前有同事食过个lunch set,觉得几好就推介俾我。反正大家未谂到食咩好,就去试下佢地个$588餐。难得个个靓妈都肯抛夫弃子一晚,一晚半晚食豪少少,当系慰劳下自己平时做嘢咁辛苦~要特别讲下个menu,虽然设计就简单左少少,但仔细睇每道菜都起左个好靓既名,同间餐厅装修一样好有怀旧气息首先黎左前菜,宫保鹅肝配酱香明虾。鹅肝配微辣既宫保酱同酸甜既水蜜桃,真系好创新,入口有好多层次既味道。酱香明虾肉质爽嫩,入口香口之余亦都保存到虾既鲜味。第二道菜,酸辣带子素翅羹。第一啖已经食到好多粒带子,十分足料!酸辣既比例刚刚好。饮完汤之后侍应妹妹比左杯青柠味雪皅,用黎清返个味蕾,贴心既安排。主菜到!黑松露龙虾配蟹籽沙律。超大份 肉质同样鲜嫩,不过个黑松露泡沫感觉太轻,唔够味。沙律头一啖系好fresh,但落得太多dressing,但食多两啖就有少少腻。尾二既菜,食返清少少,豆浆胡芦瓜。第一次食呢个配搭,好有创意。不过个汁太稀,如果可以好似茨汁咁就better。而且⋯仲

宫保鹅肝配酱香明虾

酸辣带子素翅羹

黑松露龙虾配蟹籽沙律

主菜到!黑松露龙虾配蟹籽沙律。超大份
豆浆胡芦瓜
尾二既菜,食返清少少,豆浆胡芦瓜。第一次食呢个配搭,好有创意。不过个汁太稀,如果可以好似茨汁咁就better。而且⋯仲有少少炭烧味(煮㶶左!?)
蟹粉炒饭

最尾一道菜,蟹粉炒饭。其实食完主菜个阵已经有少少饱,最尾仲要黎多个饭,对女士黎讲可能真系太饱⋯ 不过饭炒得粒粒分明,配料多又有镬气,仲淋上好多超野味既蟹粉

最尾甜品系热情果panna cotta,不过唔记得影相⋯ 热情果酱好香甜,上面仲有少少椰丝,系好味既~但个人觉得个配搭少少怪,虽然系fusion菜,但前面都系中式野食偏多,如果可以配中式糖水/甜品就更加perfect。

整个晚餐环境好正,侍应们唔会成日走嚟烦住晒,地方又阔落。成个套餐性价比真系好高,六百楼下(唔记得提,呢间野竟然唔洗收加一服务费!中高价食肆黎讲真系罕见)可以食到鹅肝、大虾、蟹粉⋯ 好适合大日子聚会
  • 黑松露龙虾配蟹籽沙律