放假同朋友去灣仔食Brunch, 佢知道我鍾意食生蠔,帶咗我去”the oyster house”, 原來以前都係喺灣仔,不過而家搬去新舖,環境舒適。頭盤生蠔來自美國Yellow stone ,非常新鮮,鮮甜爽口挪威三文魚薄片粉紅胡椒及鮮果,大大片的三文魚配上粉紅胡椒,帶點微辣,麻的感覺,夾上鮮果蔬菜一齊食,清新可口海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜醬汁的的式式,但口感層次多西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律八爪魚煙韌有口感配上白豆薯肉,別具風格自家製蟹餅外脆內軟,滿滿蟹肉鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉軟綿綿,醬汁帶酸甜,開胃小食Main烤牛骨髓伴和牛肉眼粒牛骨髓烤香後,油脂伴住牛肉粒一齊品嚐,每一粒牛肉都添上牛香香煎盲曹魚柳配墨魚汁及風乾蕃茄盲曹魚本身味道濃郁,煎香後油份更出,非常美味精選甜品拼盤檸檬tart,酸甜到剛剛好白酒煮梨,清淡但添上白酒的香氣香蕉拖肥,本來以為這個甜品非常甜,因為有拖肥,但廚師做得好平衡,將香蕉伴入拖肥中,好香好味

頭盤
生蠔來自美國Yellow stone ,非常新鮮,鮮甜爽口

海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜醬汁
的的式式,但口感層次多

西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
八爪魚煙韌有口感配上白豆薯肉,別具風格

自家製蟹餅
外脆內軟,滿滿蟹肉

鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉
軟綿綿,醬汁帶酸甜,開胃小食

Main
烤牛骨髓伴和牛肉眼粒
牛骨髓烤香後,油脂伴住牛肉粒一齊品嚐,每一粒牛肉都添上牛香

香煎盲曹魚柳配墨魚汁及風乾蕃茄
盲曹魚本身味道濃郁,煎香後油份更出,非常美味

精選甜品拼盤
檸檬tart,酸甜到剛剛好
白酒煮梨,清淡但添上白酒的香氣