2023-09-21
相信普遍人對瑰麗酒店內既BluHouse皆不陌生,最近發現原來於同一層有一間意大利餐廳,為客人帶黎優雅講究既意大利餐飲體驗。是晚坐在餐廳半開放式廚房前的餐桌,有一分額外既輕鬆寫意,能與三五知己輕鬆聊聊天,喝杯美酒,確係不亦樂乎。餐廳酒窖匯聚500幾個莊園既出品,據了解皆是意大利出品~ 用心細看餐廳安排既全新嚐味餐單— ‘L’Assaggio’乃係五道菜餐單,說得上係入門版既menu,每位價錢為$988,聽聞原本總廚既設計乃係有10道菜,但五道菜以奢華酒店既晚餐黎講,確係已是化算,吃後亦感滿足。先來既係青豆芝士撻 「La Tartelletta 」,配上矜貴嘅魚子醬,向來不甚喜愛青豆嘅我,又覺得青豆既清新令整個組合頗有趣,濃郁討喜既芝士味道🧀️,奶香濃郁,特別加分既乃係餅底~ 第二道菜乃係雞肉意大利雲吞「Agnolotti Alla ‘Genovese’」,據了解呢個係傳統意大利麵食,貌似一個個小雲吞,而比較平常習慣吃雲吞,用雞肉確是比較特別,雲吞內有芝士,再加上洋蔥汁,平衡得唔錯。主菜係雞肉同埋魚肉二選一的,前者係三黃雞搭配雞胸卷;後者「Branzino in Crosta」,係seab
餐廳酒窖匯聚500幾個莊園既出品,據了解皆是意大利出品~
用心細看餐廳安排既全新嚐味餐單—
主菜係雞肉同埋魚肉二選一的,前者係三黃雞搭配雞胸卷;後者「Branzino in Crosta」,係seabass來的,表面係金香酥脆嘅薄脆(crush),以芹菜做咗個purée,加上蟶子粒,兩者皆屬穩扎穩打既主菜。
過渡甜品前係一系列嘅意大利芝士🧀️「Selezione di formaggi Italiani」,既有burrata cheese,又有cow cheese,不用擔心芝士會過於難以入口,不可錯過既更有碟上既無花果。
甜品係雲呢拿脆餅 「Agrumi & Olio D’Oliva」,中間有少少raspberry source,配有citrus fruits 如西柚和橙,一旁有迷你檸檬雪葩,配少少橄欖油,整體感覺相當清新而有層次。
作業嘅Petite Four 「Caffe’E Piccola Pasticceria」係既一個有果酸而富甜香嘅小脆撻,最特別嘅係撻皮有千層嘅薄薄酥脆感,另一款乃係黑朱古力杏仁~
是夜吃得盡興,有意大利美酒更係錦上添花,特別喜歡有梨香那款。