2023-10-19
正宗黎巴嫩菜你又食過未?今次小妹第二次黎食,水準依然保持得好好,餐廳嘅主調係寶藍色💙,裝飾都以中東元素🏺佈置,有色彩繽紛嘅地毯、窗簾同壁畫等,餐廳有室內外坐位,出面打卡超靚啊! 餐廳除左播放傳統嘅中東音樂🪕,值得一提是今次再訪有幸欣賞到肚皮舞表演添啊,過左一個充滿異國風情既一晚。我地每人都各點了5 Course Dinner Set Share 食,total 可以食到9款種類,再叫多2杯🍷,埋單都只係千頭,試盡中東菜特色美食,好超值👍🏻Taste Of Shahrazad $458/personSalad:🩵Tabouleh 🥗中東地區既塔布勒沙律,最主要有新鮮沙律菜🥬, 薄荷,蕃茄🍅,洋蔥🧅,檸檬汁,食鹽,橄欖油等,感覺好清新開胃。🩵Dunyazad Fattoush🥗份量好大的沙律菜,入面有我喜愛的酥脆麵包糠🥰Hot Mezze Appetizer:🩵Falafel -自家製香腸是小羊肉腸,羊肉味濃郁,配石榴醬松子醬汁。🩵Makanek 使用素食鷹嘴豆製成,外酥內軟,配上好有特色的香料,入口好脆脆。Cold Mezze Selections :有兩款跟中東烤餅進食的醬料🌮🩵Leb
Salad:
🩵Tabouleh 🥗
🩵Dunyazad Fattoush🥗
份量好大的沙律菜,入面有我喜愛的酥脆麵包糠🥰
Hot Mezze Appetizer:
🩵Falafel -
自家製香腸是小羊肉腸,羊肉味濃郁,配石榴醬松子醬汁。
🩵Makanek
Cold Mezze Selections :
有兩款跟中東烤餅進食的醬料🌮
🩵Lebanese Humms 烤茄子蓉
一向麻麻茄子的小妹都有試,因為完全無茄子味🍆,反而有濃郁的煙熏風味,入口不錯。
🩵Mutable 鷹嘴豆泥
搭配麻醬、檸檬和橄欖油混合而成,濃郁的口感和濃郁的醬汁。
Main :
🩵Mashawy 阿拉伯燒烤拼盤
有牛肉、雞肉和烤肉串,一次過食晒幾款肉類,烤得較為乾身但好惹味。
🩵Farooj Meshwi
Baby 雞,搭配焦糖洋蔥,好嫩滑又大份量。
💙Dessert
Roz Bil Laban
好creamy 的米布丁,入面仲有濃郁的奶香,好似食雪糕咁🤭
💙🍷🍷
Boron De Lay Reserva, Rioj $125
Rose Chateau Musar Jeune $105