2023-06-06 33 浏览
今日來一訪呢家新開20日的Omakase 店 Tatsu,晚餐入門價不用$1000。就來試下吧!眼見開張不夠廿天,裝修都是令人舒服的木調,柔和的燈光,準備這一道和式的盛宴。另外加$188/$288仲可以有sparkling / sake free flow, 有三款或五款選擇!先來前菜的三味田煮芋頭、沖繩水雲漬和螢光魷魚。當中水雲漬加入了淮山,特別有不同的口感。刺身方面先來淡味的白身魚開始 ,來自千葉的金目鯛,配上海藻鹽帶出鮮味。之後的龍蝦刺身,彈牙非常。再來北海道赤貝和登台粒貝,柚子鹽從來都是貝類的好拍檔。最後的煙燻鰹魚,食落都好重煙燻味道,特別加上了茗荷這類似薑類的東西,清新感覺頓時UP!燒物是鹽燒拖羅下巴,油脂十足。加入檸檬汁可以減輕一點膩感!魚香,皮又脆,配上酸汁不得了。壽司環節開始!師傅貼心咁問客人想要的飯量,壽司用上了山形縣的女王米,每一粒都好分飽滿。也用了高級檔次的赤醋,用料絕對唔馬虎 。所以不想吃太多飯可以直接同師傅提出。漬物方面除了薑,還有出面比較少見的沖繩苦瓜漬物。先來是水八爪,單是爪已經一米長,肉質嫩到可以癲覆你對八爪魚的感覺。面頭單單以生海苔作提味已經好足夠!久
再來北海道赤貝和登台粒貝,柚子鹽從來都是貝類的好拍檔。

久根県池魚
呑拿魚
小肌魚是我最喜歡的其中一道。以醋漬好後,師傳再加入紫蘇,令味道充分平均得宜。十分配合,互不搶鏡!
天使蝦沒有煮到全熟,好彈牙!
銀鱈魚BB是男朋友的初嚐試,經輕輕燒過後油脂沒有拖羅咁重,加入萬能葱少少調節一下,入口即溶又有焦香的迴韻。
最後一陣香味撲鼻,師傳準備了A4和牛壽喜燒,配上曉蛋令整個菜式更香滑!
食落去甜甜地, 令人想一吃再吃!
其貌不揚的玉子燒,原來只係加咗墨魚汁!師傅話整個玉子燒並冇用過麵粉,但係食落去軟綿得像海綿蛋糕一樣。甜甜地幾得意!師傅話,原來以前喺用具冇咁發達嘅時候整玉子燒,的確係一樣費時又難整的料理。到今時今日已經唔到,長知識了。
魚湯新鮮煲起,飲落有啖啖鮮味
最後的抹茶奶凍,好滑身而且抹茶好回甘不會太甜!到了甜品的部分都無失望。

總括而言,呢一餐晚餐都幾符合期望,其中熟食最為精彩,當然今次特別試到小肌,都係比較難忘。下一次絕對要來試吓午餐!