2024-05-03 15 浏览
今次去「辰」晚·17品Omakase(2位)🇯🇵.刺身4品🌊有蜜柑鯛🐟龍蝦、水八爪魚、和乾草煙熏鰹魚😍蜜柑鯛有清香淡淡蜜柑味🍊沾上少少芥末同鹽🧂風味十足😬龍蝦刺身鮮甜,加上龍蝦膏🦞不得了😝北海道水八爪魚🐙配上柚子皮及青檸汁🍋好Fresh💦和乾草煙熏鰹魚🌾鰹魚煙熏味頗重💨配炸大蔥絲,襯托出魚香😛.先付3品🥢有釜山瑩光魷魚🦑明太子蓮藕天婦羅🍤沖繩水雲漬配淮山🪸水雲漬酸酸甜甜,好開胃😗.煮物🐠燒魚肉質幼滑🔥充滿魚油,加上青檸汁🍋‍🟩令魚香更加突出💯.壽司6貫🍣有白象拔蚌壽司、炙燒銀鱈魚壽司、池魚壽司、熟成8個月大拖羅壽司、炙燒小肌魚壽司、白海膽手卷🍘白象拔蚌壽司同池魚鮮味爽脆😆大拖羅壽司油脂含量超高,入口即溶😱白海膽手卷🍙香脆紫菜同鮮甜海膽🧡大滿足😉.A4和牛丼🍚A4和牛以壽喜燒方式烹調🍲肉質柔軟,油香四溢🐄味道鹹甜😋搭配日本生雞蛋🥚大滿足👍🏻.漬物,有柚子蘿蔔🥕醃牛蒡、酸薑🫚.吸物🥣清甜豆腐蜆湯😌.甜品🍮抹茶奶凍🍵抹茶味濃而不澀☺️佐以蜜黑豆作點綴🫘.Cornerstone Sparkling🍾
今次去「辰」晚·17品Omakase(2位)🇯🇵
漬物,有柚子蘿蔔🥕醃牛蒡、酸薑🫚
吸物🥣清甜豆腐蜆湯😌
甜品🍮抹茶奶凍🍵抹茶味濃而不澀☺️佐以蜜黑豆作點綴🫘
Cornerstone Sparkling🍾
  • 島根縣池魚
走進這家裝潢富有日式悠閑氣息的餐廳,就像穿梭進了一個減壓的小世界!一坐下,就被那份專注的服務態度深深吸引。🍣這裡的螢光魷魚,每一口都是噴香迷人,甜中帶鹹,簡直係夜晚嘅亮點!蒸蛋滑溜惹味,食落去Q彈又細膩,伴隨那芡汁,有種令人呼吸都要放慢嘅美妙。😋蜜柑鯛那爽口的肉質,加上特調的微酸汁液,簡直是夏天解渴的絕配。望住突然動起來的八爪魚腳,不由得讚嘆下廚藝術——新鮮到可以動咗!稻草煙燻鰹魚令味蕾完全迷失在那濃郁的煙燻香氣中,口感豐富到讓人每一口都嗅覺視覺同行。👍馬友貴妃魚,燒至外脆裡嫩,那香氣撲鼻,讓人回味無窮。而熟成拖羅,簡直是高級享受,入口即化,就好像將海的精華都聚集在舌尖。結尾的蕎麥烏冬湯,正所謂錦上添花,一碗湯打封基,暖呼呼地結束一段味道之旅。每一道菜的陳列,每一味的搭配,都流露出這家餐廳對食物的敬意與熱情。不做作,不矯情,只係純粹嘅好滋味,這裡就係一份尋常百姓家的味道日記。就算在繁華的都市裡,也能尋得一處讓味蕾簡單純粹地快樂既地方。🍱

2023-11-17 83 浏览
幫朋友慶祝生日,打電話book左 辰 晚。17品 $980 +1完全係睇中左佢寫明 (熟成大拖羅)所以先黎食自己覺得17品已經好夠,22品只係多3款刺身+2款壽司 $1580book枱已經要揀定17/22品,會sd條link比你,15min內要落$1000訂,之後就會收到確認信息係店長聽電話,態度好好,如果過左時間,會打黎提你落訂去到發現,店長真係超級好玩,好好笑一坐就會問你飲咩,同店長講我想飲甜D,唔要太酒味,佢就話幫我調杯岩飲既梅酒梳打講真,平時我係唔飯梅酒,但呢杯真係好好飲海膽壽司同和牛飯真係超級好食蛋糕係社交媒體網站shop買超靚,又好食,個巴斯克芝士蛋糕性價比高🙈個店長幫我拎蛋糕出黎個陣,仲專登睇個生日牌,直接叫我朋友個名,同佢講生日快樂🤣係愛呀哈利開頭以為得17品唔飽,但其實食到一半已經飽,到最後個飯如果唔係咁好味,應該都唔會再食得落師父一直同我地傾計,介紹各款食材,又會講解要點食,係一個好好既體驗
完全係睇中左佢寫明 (熟成大拖羅)所以先黎食
係店長聽電話,態度好好,如果過左時間,會打黎提你落訂
去到發現,店長真係超級好玩,好好笑
講真,平時我係唔飯梅酒,但呢杯真係好好飲

海膽壽司同和牛飯真係超級好食

蛋糕係社交媒體網站shop買
超靚,又好食,個巴斯克芝士蛋糕
性價比高🙈
係愛呀哈利

2023-08-02
庆祝纪念
生日
  • 梅酒梳打
  • A4和牛丼
2023-11-06 79 浏览
師傅OK卻碰上黑面經理👎🏻環境👌🏻師傅👌🏻性價比👌🏻但店員服務及反應卻真的很趕客😰朋友已經食過兩次,見餐廳做緊二人同行第二位半價,就決定帶我哋再幫襯。 店員 (經理) before我哋confirm booking之前承咗一樣嘅小安排,嚟到之後想扮自己冇應承過。同佢輕輕理論之下佢就黑面,加怨言甚大,話生意已經好難做。 說真的,該店員大可以之前唔應承任何嘢,但係就係因為佢嘅承諾,所以我哋先至決定再回來幫襯。 午市有兩個餐一個388一個588。 店員喺毫無詢問嘅情況底下,直接幫我哋全部安排咗貴啲嘅餐。 唔知道係咪因為佢覺得要彌補返佢作出承諾嘅"損失"呢?事實上食588 set 我哋食得👌🏻 話曬餐廳做優惠,都係想留多啲回頭嘅客人。但服務呢樣嘢真係好主要,午市四個人二千元埋單 ,不是多也不算少,仲要分頭輪尾輪,應該唔至於需要睇住人黑面啩? 生意難做,大家都明白,但係香港仲有好多餐廳係真係有敬業樂業,用心去留客嘅店員,可惜呢間無。 看到當日有另外嘅食客好似埋單時都和店員有少許爭拗,不知道原因為何。Will we come back again? I'm afraid we won't, due
師傅OK卻碰上黑面經理👎🏻

環境👌🏻
師傅👌🏻
性價比👌🏻
但店員服務及反應卻真的很趕客😰

Will we come back again? I'm afraid we won't, due to comparatively low service quality. Not even simple greetings upon arrival and goodbye/thankyou upon leaving.
2023-07-28 217 浏览
辰Omakase 晚17品先付(3品)汁煮白梅貝(中)酒煮但酒味不太濃白梅貝肉質爽彈沖繩水雲(上)有醋漬味酸酸地好香滑芝士魚餅(右下)味香魚餅好吃刺身4品(季節限定)蜜柑鯛(上)嚟自愛媛縣經過熟成配咗海燥鹽同四季紅代替wasabi 食落鮮甜北海道粒貝(下)配咗柚子鹽好少食到粒貝食落爽脆北海道右口魚(上)配上芽蔥後加烏魚子有點咸香魚邊燒過好新鮮好好吃九州養殖嘅鯖魚(下)用稻草燒過有煙薰味上面加咗大蔥絲鯖魚肥美鮮嫩之後師傳安排咗個北海道白栗米,清一清味雷先。煮物清蒸魚太(石斑科)上面啲汁係用魚骨煮成味香濃魚汁好豐富魚肉鮮味彈牙絕對石斑級水平壽司6貫(季節限定)伴碟有自家製漬物柚子蘿蔔壽司薑壽司飯用山梨縣女皇米沖繩石鯛(上)鮮味發光岩手縣 新鮮帶子(下)肉質爽實好甜燒左兩邊有點焦香味超厚身好滿足😌梭子魚(上)肉質軟綿綿野生吞拿魚(下)Chi拖羅筋比較多因為未熟成夠魚味濃酸度高北海道活北寄貝(上)加咗兩滴檸檬汁令鮮味更提升肉質新鮮爽口春魚(下)熟成左6日魚味濃郁肉質柔軟毛蟹海膽兩樣撈埋估唔到咁好食味鮮甜紫菜好脆鹿兒島A4和牛丼配咗日本蛋好滑溜大地蜆肉清湯(上)清甜鮮味蜆肉大粒開心果雪糕(下)

Omakase
晚17品

先付(3品)

汁煮白梅貝(中)
酒煮但酒味不太濃
白梅貝肉質爽彈

沖繩水雲(上)
有醋漬味酸酸地好香滑

芝士魚餅(右下)
味香魚餅好吃

刺身4品(季節限定)

蜜柑鯛(上)
嚟自愛媛縣
經過熟成
配咗海燥鹽
同四季紅代替wasabi
食落鮮甜

北海道粒貝(下)
配咗柚子鹽
好少食到粒貝
食落爽脆

北海道右口魚(上)
配上芽蔥
後加烏魚子有點咸香
魚邊燒過
好新鮮好好吃

九州養殖嘅鯖魚(下)
用稻草燒過有煙薰味
上面加咗大蔥絲
鯖魚肥美鮮嫩

之後師傳安排咗個
北海道白栗米,清一清味雷先。

煮物
清蒸魚太(石斑科)
上面啲汁係用魚骨煮成
味香濃魚汁好豐富
魚肉鮮味彈牙
絕對石斑級水平

壽司6貫(季節限定)

伴碟有
自家製漬物
柚子蘿蔔
壽司

壽司飯用山梨縣
女皇米

沖繩石鯛(上)
鮮味發光

岩手縣 新鮮帶子(下)
肉質爽實好甜
燒左兩邊有點焦香味
超厚身好滿足😌

梭子魚(上)
肉質軟綿綿

野生吞拿魚(下)
Chi拖羅
筋比較多因為未熟成夠
魚味濃酸度高

北海道活北寄貝(上)
加咗兩滴檸檬汁

兩樣撈埋估唔到咁好食
味鮮甜紫菜好脆

鹿兒島A4和牛丼
配咗日本蛋好滑溜

大地蜆肉清湯(上)
清甜鮮味蜆肉大粒

開心果雪糕(下)

2023-07-27 231 浏览
食過幾次Omakase 今次真係覺得極度失望早前朋友instagram見到廣告問我有無興趣去咁我地就早一個月前book位終於到左今日滿心期待呢日嘅lunch點知…真心失望首先頭盤有三款酸酸甜甜地水雲芋頭同蟹肉茶碗蒸刺身鹿兒島白魚配海鹽一份鯛魚一份帶子一份吞拿魚4樣嘢唔係唔新鮮但就完全無應有嘅鮮味燒物鹽燒馬友味道都真係幾好食壽司每款壽司上面嘅刺身都俾醬油蓋過鮮味鯛魚北寄貝赤身海膽(賣相就…🥲)卷物湯烏冬同甜品正常另一失望之處係店員服務態度當我地食緊甜品個時已經極速遞左張單要埋單跟住店員話我地要落場(我地book1:30pm,同我地講要落場時間3:00pm)師傅亦好似趕收工咁無詳盡介紹失望
食過幾次Omakase

每款壽司上面嘅刺身都俾醬油蓋過鮮味
鯛魚
北寄貝
赤身
海膽(賣相就…🥲)
卷物

師傅亦好似趕收工咁
無詳盡介紹

失望

2023-07-18 219 浏览
今次去左食一個性價比極高既omakase食lunch,呢個lunch set($588)如果鐘意飲酒仲可以(+$188)就有清酒free flow🍶 不過我唔飲酒就冇叫到,店舖既裝修都好有omakase既高尚感覺🥰一開始佢就先整頭盤,個茶碗蒸好有鮮味,入面亦都有菇令佢更好味😋 仲有個沖繩水雲都幾特別之後就到刺身同一件燒魚,件魚燒得好香,亦都好滑,鐘意食魚既一定滿意👍 壽司刺身就一次過講,平時一般壽司店都有機會食過呢幾款,omakase既刺身壽司完全係另一個層次🙀 大拖羅既油脂,天使蝦既爽口彈牙,白海膽既鮮味,真係食完有種好開心滿足既感覺😍 佢地既壽司係唔洗點wasabi同豉油已經好好味,連鎖店食可能每一件都要點下先好味🧐食完壽司就到尾聲既湯烏冬,唔好睇佢好似冇餸好普通咁,師父話呢個魚湯係煲左幾個鐘,就算好飽食唔落烏冬都要飲曬d湯咁話🤓 我就梗係食得曬,個湯真係鮮甜好味到我想叫佢添多碗比我🤣最後就係甜品綠茶蕨餅配紅豆,呢個幾有咬口同都好香綠茶味😋呢餐lunch絕對夠飽之餘,食物既質素都非常高,呢個價錢食得到咁既食物同服務我覺得真係抵到爛,我對呢間餐廳好感度非常高👍👍👍

最後就係甜品綠茶蕨餅配紅豆,呢個幾有咬口同都好香綠茶味😋

2023-07-11
前排見到有人介紹呢間嘅午市$388十五品omakase,感覺好抵,即刻book了,估唔到完全超乎expectation有水準!❣️用午市sushi set 價錢,食到omakase,的確好親民❣️食材用心講究,有部份壽司更加有驚喜!1. 先付- 水雲配酸酸地醬料,係開胃refreshing之選2. 茶碗蒸- 滑香蒸蛋內有蟹肉、菇等,口感幾好3. 刺身薄切(1品)- 當日刺身係🐟鹿兒島間白魚,配上酸汁啫喱同海苔,更能突出魚肉鮮甜味道。- 魚肉晶瑩剔透,無做熟成,食落去比較有口感🍣所有壽司用上山形縣女王米,軟熟的來口感煙韌:4. 宮城帆立貝✨✨✨✨- 配上青檸令帆立貝鮮甜味道更突出,質地厚實有口感5. 沖繩產笛鯛- 肉質有嚼勁,配上油脂香6. 刺身級銀鱈魚✨✨✨✨- 微微燒香過,肉質入口即溶,口感暖暖的,滿口油脂香+鮮甜味道,好🈵️足7. 島根縣池魚✨✨✨✨✨- 係非一般嘅池魚!用上年幼池魚,肉質係超級嫩,少少入口融化感覺,滿口鮮甜味道☺️中間再夾上京蔥,鮮味更出8. 活八爪魚 - 只係以青檸調味,都已經夠鮮甜9. 赤身❤️- 口感好軟嫩,幾鮮甜10. 奄美大島 chitoro❤️- 「奄美大島」係過

❣️食材用心講究,有部份壽司更加有驚喜!

1. 先付

- 水雲配酸酸地醬料,係開胃refreshing之選

2. 茶碗蒸
- 滑香蒸蛋內有蟹肉、菇等,口感幾好

3. 刺身薄切(1品)
刺身薄切

- 魚肉晶瑩剔透,無做熟成,食落去比較有口感

🍣所有壽司用上山形縣女王米,軟熟的來口感煙韌:

4. 宮城帆立貝✨✨✨✨
宮城帆立貝

- 配上青檸令帆立貝鮮甜味道更突出,質地厚實有口感

5. 沖繩產笛鯛

- 肉質有嚼勁,配上油脂香

6. 刺身級銀鱈魚✨✨✨✨
刺身級銀鱈魚

7. 島根縣池魚✨✨✨✨✨

8. 活八爪魚
- 只係以青檸調味,都已經夠鮮甜

9. 赤身❤️
赤身

- 口感好軟嫩,幾鮮甜

10. 奄美大島 chitoro❤️
奄美大島 chitoro

- 「奄美大島」係過百年吞拿魚供應商,唔怪得幾出色!
- 中toro口感軟香,入口即溶無油膩感,仲甜甜地,正!

11. 赤蝦❤️
赤蝦

- 口感好爽甜,厚身,完全無expect道食落去係超級鮮甜,真係比較少見😋

12. 火炙蝶魚
- 師傅講笑話「要一啖食落口,隻碟留比佢」。
- 蝶魚燒香過入口即溶,配秘制醬油,令香口味道昇華

13. 吞拿魚蓉手卷❤️

- 入面滿滿吞拿魚蓉,飯量適中,配上香脆紫菜,配搭一流。特別鍾意入面吞拿魚蓉味道鮮甜😋

14. 面豉湯
- 入面有菇、豆腐,幾足料

15. 甜品

- 綠茶紅豆蕨餅,口感煙韌,甜度適中

的確係抵食omakase 之選,下次再約朋友來❤️
刺身薄切
宮城帆立貝
刺身級銀鱈魚
奄美大島 chitoro
赤蝦
2023-07-04 486 浏览
尖沙咀黃金地段海防道的「辰Tatsu」,地下無廣告,只有細細一格的水牌,唔係專程拜訪都未必會係街留意到佢!刺身每日由日本豐州直送到港,保證食材新鮮。新開個零月已經草到一班熟客,當晚入坐都坐滿客人。晚市就有分17品$980同22品$1580的Omakase,我哋就揀左17品試試🍣✨晚•17品 Omakase $980✨🔸先付3品清湯螺、芝士年糕、沖繩水雲配准山🔸刺身4品(季節限定)首先有來自沖繩的笛鯛,加左海藻鹽、柚子蘿蔔蓉調味,魚質的油比較高。接著重頭戲有南澳龍蝦,睇住師傅拆殼,新鮮龍蝦肉配龍蝦膏,諗返起都係第一次食龍蝦刺身😳加wasabi食肉質超爽彈!來自熊本的深海池魚🐟加上海藻昆布😋鮫鰈魚即右口魚邊 我都好鍾意😍面頭有魚本身的肝醬,再加微辣的四季紅同bb蔥,油脂感🆙 壓軸有來自高知縣的鰹魚,用煙薰稻草製成,加上秘製醬汁、炸京葱絲,味道豐富,好Smoky🚬🔸煮物鹽燒北海道呑拿魚下巴,燒得外脆肉嫩,魚油味好香🥰如果驚太heavy,可加酸汁青檸,平衡油脂感👍🏻🔸壽司6貫(季節限定)伴碟有柚子蘿蔔、蒜頭漬、牛蒡漬。第一件係蜜柑鯛 ,飼養個陣落左蜜柑果皮🍊所以食落都會有少少果香甜味。第二件係

✨晚•17品 Omakase $980✨

🔸先付3品
清湯螺、芝士年糕、沖繩水雲配准山

🔸刺身4品(季節限定)

🔸煮物

🔸壽司6貫(季節限定)
伴碟有柚子蘿蔔、蒜頭漬、牛蒡漬。第一件係蜜柑鯛 ,飼養個陣落左蜜柑果皮🍊所以食落都會有少少果香甜味。第二件係山口縣的赤貝,加左柚子皮,味道清新,經過師傅拍打令肌肉纖維收縮口感更爽脆😋第三件係千葉縣的地金目,魚味比較重啲。
第四件係池魚配搭三星漬、薑花。來自鳥取的拖羅,上面係大拖,下面中拖,入口即溶🤤
最後係北海道的赤海膽,好鮮甜好想再encore😚

🔸鹿兒島 A4和牛丼
期待已久的A4和牛丼,A4和牛本身已經好軟嫩,經炙燒過好香,連同自家製醬油漬蛋黃,有濃郁的蛋香,拌勻一齊食充滿幸福感☺️

🔸江戶前玉子燒
加入准山蓉、帶子肉、蝦肉、蛋漿焗成的玉子燒,都幾特別,有啲似古早味蛋糕,好軟綿。

🔸吸物 - 竹筴魚清湯

🔸甜品 - 柚子雪萉

📍#辰 #Tatsu (#尖沙咀美食)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓
2023-06-25 271 浏览
地点和交通餐廳在尖沙咀核心商業區,交通非常方便,人流旺。 裝修和設計餐廳在一幢面向九龍公園廣濶青葱樹木的商業大厦之13樓,視野非常廣濶。电梯大堂以日式園景設計,楓木黃色的牆面非常悦目。經過一扇电動門進入餐廳內簡潔明亮,同樣以楓木式為主體,十數個L形日式bar枱一扇排開,非常舒服。 服務水準 主厨Alex非常專業,除向客人詳細介紹每道菜式食材之來源地,處理方式及製作方法外,亦會極之细心地配製醬汁,並向客人介绍最佳的進食方法,突顯食材的鲜味。 經理feel也是非常專業地向客人解釋餐廳的菜單,洒牌和服務等,令客人賓至如歸,享受一頓美味,優質性價比的日式晚餐。 食材前菜非常醒胃。 主菜選用日本各地上品海鲜,加上熟成一段時間,以不同形式製作成魚生,壽司,煙燻及煎製魚餅和魚下巴等食品上碟,再以绝配之醬汁,wasabi及香草等進食,把食材的鲜味,油味,以致天然的海水味帶進食客的口中。 清豆腐湯則鲜,綠茶甜品恰到好處,令晚餐完滿。 後記餐廳開業只個多月,內部整潔優雅,坐位不多,服務人員與客人比例是1:2, 所以服務非常貼心,到地。
地点和交通

餐廳在尖沙咀核心商業區,交通非常方便,人流旺。

裝修和設計

服務水準

食材

前菜非常醒胃。

清豆腐湯則鲜,綠茶甜品恰到好處,令晚餐完滿。

後記

2023-06-24 216 浏览
日式Omakase喺香港越開越多🙈 價錢唔平之餘, 有啲質素亦都麻麻 (直接啲嚟講係唔值嗰個價位)🥴 呢間新開嘅餐廳「辰Tatsu」竟然衝出嚟做特價晚市HK$980@ (+10%) 廚師發辦, 有17品食物😱 抱住可以一試嘅態度去食, 有驚喜喎‼️ 已經訂咗枱會同朋友再嚟食😆 🥢先付3品螢光魷魚 • 水雲漬 (配魚籽及山藥) • 日本芋頭 🥢 刺身4品¤ 北海道水八爪魚🐙 x 油甘魚腩用上柚子鹽吊味, 清新爽口~¤ 愛媛縣密柑鯛🍊時令魚, 配上矜貴嘅海藻鹽maximize魚嘅鮮甜味 (隻碟好靚呀!!)¤ 南澳龍蝦🦞鮮味彈牙, 師傅話平時會加埋龍蝦膏, 不過佢唔小心倒瀉咗... 我哋就冇緣食到啦~¤ 煙燻鰹魚🐟我哋食緊龍蝦刺身嘅同時, 師傅就將鰹魚拎入去廚房煙燻, 香濃煙燻味道, 鰹魚0腥味~ 🥢 煮物鹽燒鰻魚, 鰻魚厚肉肥美, 魚皮可以燒得更脆一啲就更ichiban🤭 🥢壽司6貫 - 用上赤醋米 千葉縣金目鯛 伊佐木 池魚BB 新鮮北寄貝 (輕輕灸燒)奄美大島大拖羅 (自家熟成4日) 天使大蝦 (輕輕煮熟, 鮮甜厚肉) 最後師傅送上用墨魚汁製造, 無麩質嘅蒸蛋糕 🥢 A4和牛丼效法賀喜燒

🥢先付3品
螢光魷魚 • 水雲漬 (配魚籽及山藥) • 日本芋頭

🥢 刺身4品
¤ 北海道水八爪魚🐙 x 油甘魚腩
用上柚子鹽吊味, 清新爽口~

¤ 愛媛縣密柑鯛🍊

¤ 南澳龍蝦🦞

¤ 煙燻鰹魚🐟

🥢 煮物

🥢壽司6貫 - 用上赤醋米
千葉縣金目鯛
伊佐木
池魚BB
新鮮北寄貝 (輕輕灸燒)
奄美大島大拖羅 (自家熟成4日)
天使大蝦 (輕輕煮熟, 鮮甜厚肉)

最後師傅送上用墨魚汁製造, 無麩質嘅蒸蛋糕

🥢 A4和牛丼
效法賀喜燒嘅做法, 師傅即席烹煮和牛, 然後加上自家醃製過嘅 "曉" 生蛋黃🧡
和牛飯拌勻蛋黃, 調味嘅醬油恰到好處, 每一啖入口都有滿滿嘅幸福感🤤

🥢吸物
係自家製嘅鮮魚湯🥣比起常見嘅味噌湯好飲好多倍‼️

🥢 甜品
抹茶布甸
作為一個抹茶控💚 我表示好滿意呢個甜品
2023-05-31
用餐时段
2023-06-23 150 浏览
一年一度520日子,還是要意思意思慶祝一下。選了尖沙咀新開業Omakase「Tatsu 辰」,午市廚師發辦 388、588、晚上988,價錢貼地,一家人吃也不至於出血。前菜三點瑩光魷魚- 口感滑嫩,水潤感十足,黏糯鮮甜。水雲漬- 沖繩海藻配搭 漬雪梨、漬魷魚鬚、酸汁、蒜粒等,海藻質感柔順滑溜,酸香爽利。茶碗蒸-蒸蛋質感幼滑,配搭菇、雞肉、帆立貝等,增加層次。愛媛縣 蜜柑鯛師傅以蜜柑啫喱配搭 蜜柑養殖的鯛魚,酸香味突出,屬開胃前菜。薄切柑鯛圈扎啫喱,入口肉質柔嫩緊緻,清新鮮甜帶酸香。北海道水八爪魚配白子醬油燒水八爪魚較巨型、爪長超過一米、屬刺身級別,師傳在開席前處理,保證其鮮度。腳爪吸管位質感超脆爽煙韌、爪身飽滿富彈性,鮮美清新。白子幼滑豐腴、質感奶滑油潤,醬燒令整體味道更濃香。稻草燒鰹魚稻草煙薰濃郁迷人,燒鰹魚 蔥花 芝麻和食- 燒魚魚皮厚而香脆,肉質緊緻紥實,魚香濃郁不膩。壽司六貫師傅入席前打飯,打飯過程相當簡單,輕輕撥鬆米飯,讓米飯吸收壽司醋。各師傅也有獨門米醋比例,以三年熟成赤醋配搭山形縣女王米,鬆緊度適中,口感煙韌香口,富香氣。赤貝肉質爽彈脆甜,鮮度高。島根縣池魚質感比一般池魚

前菜三點
瑩光魷魚- 口感滑嫩,水潤感十足,黏糯鮮甜。
茶碗蒸-蒸蛋質感幼滑,配搭菇、雞肉、帆立貝等,增加層次。

愛媛縣 蜜柑鯛

北海道水八爪魚配白子醬油燒
白子幼滑豐腴、質感奶滑油潤,醬燒令整體味道更濃香。

稻草燒鰹魚
稻草煙薰濃郁迷人,燒鰹魚 蔥花 芝麻

和食- 燒魚
魚皮厚而香脆,肉質緊緻紥實,魚香濃郁不膩。

壽司六貫

赤貝
肉質爽彈脆甜,鮮度高。

島根縣池魚
質感比一般池魚更柔嫩細緻、油潤度更高、油脂感重,鮮香香甜甘香。

長崎縣大拖羅
以九日熟成大拖羅、魚鮨豐富、魚柔軟無筋,呈入口即融質感。

小肌魚
小肌魚是江戶前壽司一定要具備的握壽司,也最考驗師傅功力、每位師傅醃的比例時間也不一樣。口感軟熟柔滑、清爽中夾帶酸甜。

天使海老

鯛魚湯烏冬
鯛魚湯呈奶白色、濃郁香甜、入口順滑細膩。

甜品 紅豆抹茶蕨餅
蕨餅香滑富彈性,香口不甜膩,滿足而不濟。

總括來說,若果喜歡廚師發辦的朋友,建議來一波。跟普遍廚師發辦一樣,需要訂座3618-8957及交訂金,始終太多人失約,也算是保障雙方權益。
早排同事見Instagram D foodie介紹尖沙咀有間Omakase Lunch Set只係$300🧐於是兩個諗住襯生日月...加上見到餐廳位置超級近公司🫢搵個藉口食餐好啲嘅lunch🥳老實講我已經有定心理準備🤡唔會期望同要求勁高😈老實講佢啲魚唔係件件都好差(差嘅當然有差🫠)~~但你唔會記得邊件好味食唔飽都預左🤫但可能我見識少(我真係食過2次咁大把)師傅整之前搵我哋壽司飯量洗唔洗加大🙈因為嗰陣我唔識反應所以冇加到但一路食一路覺得冇加大係好事🫠今日啲飯太酸..完全遮晒啲魚味最令我覺得要改善嘅係其一..星期五lunch hour其實都唔會食得太耐(我真心唔覺得會阻佢下一輪)..booking嗰陣佢有同我講一係12-1:30pm 一係1:30-3pm老實講佢上菜速度急過食連鎖壽司店🤡我唔預佢會有好好嘅服務態度🙈但我冇諗過佢食完幾道菜..我第一道菜個碟都未收跟住好似趕收工咁..快快手上埋甜品之後嗰幾粒欮餅我地食左一大半(嗰陣13:18pm)已經走過黎吹我哋還枱…(其實你唔趕我還枱..我哋都趕住返公司🤡)其二就係…喺booking同比deposit嘅時候我已經講明要個生日牌(老實講如果你覺
老實講我已經有定心理準備🤡唔會期望同要求勁高😈

食唔飽都預左🤫但可能我見識少(我真係食過2次咁大把)

最令我覺得要改善嘅係

跟住好似趕收工咁..快快手上埋甜品之後

其二就係…喺booking同比deposit嘅時候我已經講明要個生日牌(老實講如果你覺得欮餅呢個甜品做唔到加牌..你大可以喺電話度講定俾我知)
但佢同我臨尾再confirm booking嘅時候都有提起加happy birthday..當然嚟到梗係乜都冇🤡

我都知$300所謂嘅omakase唔好要求咁多🙈
老實講我當食一餐普通日本野嘅心態食🤡
但我冇諗過佢even份量定係服務都好唔過連鎖壽司

本身覺得$300真係豪比佢…只係忽然間諗返轉頭..平時返工食lunch如果我食$300真係多選擇到喊🥲發洩完

有片有真相..真係冇作大
2023-06-22 94 浏览
前排同老公去幫襯呢間新開嘅日本料理店,1千內食到一餐晚市omakase,仲要尖沙咀區,真係勁抵!!飲得之人仲可以加$188/$288 飲freeflowsake可以揀隻靚杯飲我試左自家製話梅梅酒,入口清甜,帶有話梅嘅酸味,無乜酒精味,女士飲真係唔錯先付明太子炸蓮藕、本地東風螺(醃得好入味)、螢光魷魚(原汁原味,無過多調味,食得出魷魚嘅咸香味)刺身:-愛媛縣蜜甘鯛 ,聽聞係用蜜甘養大嘅一種鯛,師傅將魚熟成左4日,口感煙靭-南澳龍蝦刺身,真係見住師傳將活龍蝦整成刺身,而龍蝦膏就煮汁,所以入口好香蝦膏味,同蝦肉嘅鮮甜味-仲有北海道八爪魚、燒到全熟嘅鯛魚白子,白子味道好濃郁好豐富-野生獅魚,熟成10日,魚味好濃郁, 有煙薰味至於壽司(有6款):八傑貝,口感好似象拔邦,第1次食!島根縣嘅池魚長崎縣嘅熟成toro,熟成左10日,完全食唔到筋位,入口即化!!呢個超好食鹿兒島A4和牛丼,係sukiyaki味道如果呢個可以encore就好佢個蛋黃勁杰身,好濃郁嘅蛋味, 配埋燒香左嘅和牛,呢幾啖飯真係一絕湯有大隻嘅蜆肉,清甜,食完和牛丼再飲湯岩岩好呢件蛋原來都好多功夫,佢係加左蝦、帶子肉、白身魚嘅蛋,口感
sake可以揀隻靚杯飲

先付

刺身

-野生獅魚,熟成10日,魚味好濃郁, 有煙薰味

至於壽司(有6款):
八傑貝,口感好似象拔邦,第1次食!

島根縣嘅池魚

鹿兒島A4和牛丼,係sukiyaki味道
如果呢個可以encore就好

湯有大隻嘅蜆肉,清甜,食完和牛丼再飲湯岩岩好

呢件蛋原來都好多功夫,
佢係加左蝦、帶子肉、白身魚嘅蛋,口感有啲似蛋糕,真係食到蝦嘅味道

綜觀成餐飯我都好滿意,啲師傅好好客,會介紹每款壽司,會同我地傾下計, 計我慣用手係左手都留意到,擺放壽司嘅方向即刻改左
貼心! 食物好味,好多都加入熟成嘅方式去煮,都係第1次食熟成壽司,完全無影響魚嘅鮮味之餘,仲令口感更口

I recently had the pleasure of experiencing the omakase menu here (HKD588/ppl)😍, and I must say, it was an absolutely delightful culinary journey😋The meal started with a trio of appetizers - the fluorescent squid was a real showstopper, with its vibrant green hue and tender texture. The chawanmushi, a traditional Japanese steamed egg custard, was silky-smooth and packed with flavor from the crab and fish paste. The Okinawa seaweed was light and refreshing, a perfect palate cleanser to start the

The meal started with a trio of appetizers - the fluorescent squid was a real showstopper, with its vibrant green hue and tender texture. The chawanmushi, a traditional Japanese steamed egg custard, was silky-smooth and packed with flavor from the crab and fish paste. The Okinawa seaweed was light and refreshing, a perfect palate cleanser to start the meal.

The highlight of the meal, for me, was the sashimi course. The honey-sculpted sashimi was a revelation - the sweet, juicy flesh of the fish paired beautifully with the tangy citrus. The octopus sashimi was also fantastic, with a tender texture that practically melted in my mouth. But the standout of the course was the smoked bonito - the smoky flavor and firm texture were absolutely divine.

Next up was the grilled dish, featuring salt-grilled Maruwai. The fish was incredibly fresh and expertly seasoned, with just the right amount of salt to enhance the natural flavor of the fish. The dish was simple, but executed to perfection.

The sushi course was another highlight of the meal. Each piece was a work of art, beautifully presented and bursting with flavor. The Nagasaki izumidai sushi was a standout, with its delicate, buttery flavor and melt-in-your-mouth texture. The Okinawa hamanasu sushi was also a standout, with its bright, tangy flavor and crisp texture. The Hokkaido scallop sushi was another standout, with its sweet, delicate flavor and perfectly cooked texture. The black rockfish sushi and silver cod sushi were also delicious, with a rich, meaty flavor that was perfectly balanced by the vinegared rice. The toro sushi, with its rich, buttery flavor and velvety texture, was the perfect way to end the sushi course.

Then it was an elegant dish of fish soup with udon noodles. The broth was rich and flavorful, with a deep umami flavor from the fish.

Finally, the meal ended on a sweet note with a delicious matcha warabi mochi. The mochi was soft and chewy, with a delicate matcha flavor that was perfectly balanced by the sweet red bean paste.

Overall, the omakase experience at this Japanese restaurant was truly exceptional. They also offer free flow sake at a fair price, will definitely try next time!