ZEN GARDEN $360 以京都宇治綠茶做的慕思, 配黑芝麻內餡, 綠茶的香氣基本上係唔會有, 因為凍食, 茶的回甘都感覺唔到, 但個色就好綠茶, 呢個蛋糕最令人感動嘅係個造型, 圓滑光亮的曲線幾近看不出的接合位, 好似啤出來咁,但明知無可能的! 上面那一舊是綠茶海綿蛋糕, 綠茶海綿蛋糕味道唔太突出, 不過就多咗幻想空間, 中間一條類似透明膠質感的絲帶滲出未來氣質, 當然條膠帶係食得架啦啦!講真比照綠茶這蛋糕的黑芝麻內餡來得更令人印象深刻, 感覺是用黑芝麻磨成蓉再加一點油類複合而成, 紅荳茸則只是一項點綴物吧,沒有過份甜, 粒粒紅荳算係幾多, 喜愛紅豆的客人應該滿意了但討厭它的則可能...?用某大銀行咭付款有85折, 折後$306就會覺得唔貴了!因為現在某些在工廈做的私房蛋糕都接近四百了, 這裡是大飯店耶!

2017-08-26