餐厅: Sake Bar CHU CHU
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-10-07 28 浏览
Sake Free Style! 揀你鐘意既Sake! 永光中心呢間 Sake Bar CHU CHU 居酒屋開咗個幾月左右,佢地有勁多款sake 比你揀當中仲有 Sake Free Style 比初心者可以試唔同款既sake~ Budget $300-$800 可以揀1至6 款酒,換言之 $300 就可以試到 6款酒!📍翔空 Alcoholic Strawberry 呢款最有印象!用咗新潟市北區名産草莓「越後姫」來釀造既濁酒-—佢係泥泥DoroDoro,屬性,酒粕成份最多,入口係好似食緊粥咁!入口好甜,有啲草莓蜜瓜果香,所以係「大人的草莓牛奶」(我覺得好啱女仔飲?) 凍飲更佳!📍翔空 SAKEマルゲリータ Hazy 用咗新潟市番茄同Basil釀造既濁酒,味道又係好特別,唎酒師仲有個hidden menu,飲嗰時加埋七味粉,痴線好似食緊日本風pizza咁📍翔空 Batch R307 Gohyakumangoku日本最年輕酒廠翔空酒造釀造既純米吟釀酒。呢款酒香氣細膩清新,入口有啲南瓜/蜜瓜既果香~ 📍LIBROM 僕たちの酒〜全麹 呢款酒入口清爽,有米既甘甜同麹既香氣。口感濃厚有啲米
Sake Free Style! 揀你鐘意既Sake!

📍翔空 Alcoholic Strawberry

📍翔空 SAKEマルゲリータ Hazy

📍翔空 Batch R307 Gohyakumangoku

📍LIBROM 僕たちの酒〜全麹
呢款酒入口清爽,有米既甘甜同麹既香氣。口感濃厚有啲米麹所帶來既微酸同苦味

📍LIBROM Craft Sake 檸檬酒
用檸檬汁來製造一個帶酸的環境,並與米一起發酵既酒~ 用咗福岡縣系島市「系島檸檬」作為副原料。有些檸檬柑橘果香

📍WAKAZE / THE CLASSIC
用法國酒米同水,所以入口其實有啲似平時既white wine

📍雨降 純米 おぼろさけ
入口清爽有青蘋果香味。口感是清脆而旨味的,有些水飴般的甘味和適度的酸味

📍旭興夏のしぼりたて無濾過生原酒
呢款酒口感是甘美而旨味的,有夏天新榨出來的無濾過生原酒所特有的活潑感。收尾是平順而爽快的,沒有過多的刺激感。

招財貓最中餅

📍招財貓薯仔沙律 最中餅 $38 必叫!
因為超 IGable! 薯仔沙律好綿滑好食 ~

📍炸鹹牛肉芝士春卷 $58
鹹牛肉加芝士用黎炸出奇地好食!佢味道偏濃所以用黎送酒超啱

📍忌廉芝士明太子厚油揚 $68
厚油揚加咗忌廉芝士同明太子醬,味道咸香辣辣地好夾

📍雞肝芝士拌勻醬 $78
雞肝加埋芝士同特製醬汁,口感細膩濕潤入口有淡淡雞肝同芝士味道

📍炙燒和牛 $128
和牛表面火炙過表面微焦,內裡肉質依然鮮嫩

📍自家製免治雞肉棒 $48
雞肉同軟骨比例剛好,入口有咬勁,加埋月見汁黎食一流~

📍阿波尾手羽先一夜干$48
雞翼皮香脆,雞肉食依然嫩滑~

📍榮螺 $58
原殼炭火烤制,螺肉Q 彈多汁

📍豬肉芫荽卷 $38
豬肉加埋芫荽再用炭火烤制,入口感覺清新

📍牛筋 $38
呢個第一次試!牛筋彈牙多汁

📍厚切牛舌 $68
牛舌厚切再經炭火煎烤成肉汁豐富

#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#銅鑼灣日本餐廳#打卡美食#銅鑼灣新餐廳#sake#清酒#銅鑼灣日本居酒屋
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday
招財貓最中餅