餐厅: Sake Bar CHU CHU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
Sake Chu Chu🌟位於銅鑼灣既Sake Bar,超方便既地點,好有氣氛既裝修,見個大到爆既清酒櫃🍶仲有枝枝都可以拎出黎開⼀杯😳勁吸晴,唎酒師駐場配酒,先黎個Welcoming drink,木花之釀造所既大人の果實酒,香甜桃味,另一杯同⼀酒造既,酒體再厚啲,正👍🏻刺身兩點盛,帆立貝鮮甜,牡丹蝦大隻又濃味🤞🏻日本生蠔,加蟹籽酸汁既日式食法,好fresh好味😋壺燒榮螺,鰹魚海帶湯汁,好鮮既原味道🥳自家製雞白湯超濃雞味,飲住酒食,花邑酒未來純米吟釀,非常香甜既薰酒,濃香果味🍍翔空澄酒,香味旨味平衡,配和食唔錯串燒時間🍢厚切牛舌,超大塊,多汁爆牛味😙燒白鱔,個皮好脆好有焦香,肉質爽身又鮮👍🏻鮮雞做既串燒,難得😮‍💨雞頸肉,肉質好彈牙,又嫩,雞胸軟骨,真係必食,口感特別又入味👏🏻雞髀肉,啖啖肉,鮮雞肉即刻提升晒,配酒🍷大信州槽場生酒,酒精感幾濃,配食啱晒,倉本純米酒,米味幾香,配濃味串燒正🌟燒馬友一夜干,size驚人,非常好味,今晚既冠軍🏆送酒⼀流,必必必食,配睡龍大和特別純米酒,米旨味濃,口感夠醇,同條魚好夾🤤極高質既Sake Bar,食物仲要好正👍🏻好值得推介有實力既Sake體驗🩵

木花之釀造所清酒

燒白鱔
燒馬友一夜干
睡龍大和特別純米酒
2024-07-11 716 浏览
上次同同事去Sake Bar Mura 體驗好好,今次特登捉男友去姐妹店 Sake Bar CHU CHU,尋找微醺嘅感覺~🥴酒吧幾寬敞,人多仲可以安排坐房。酒櫃嘅清酒/果酒/燒酎款式多,清楚註明資料,除左唎酒師推薦,自己都可以落場揀👍🏻!個人偏好甜酒,WAKAZE NOBLE ROT 貴腐酒桶SAKE 係本晚最愛🫶🏻💕 佢係Sauternes樽桶熟成4個月,嗒落有蘋果蜂蜜芳香;蕃薯糖水sake都好有特色。 兩個人一共飲咗八杯,好彩有野食,唔係真係醉哈哈哈🙈作為酒吧,CHU CHU 嘅佐酒小食非常出色😋 由沙律到米飯都有特色,基本上亂嗌OK。🐟三文魚沙律最中餅有驚喜,平時多數作為甜品配紅豆/朱古力,估唔到咸味都咁夾;🐚海鮮類點咗 鹽燒聖子、壺燒榮螺、清酒煮蜆,鮮甜爽口;✨燒帶子伴海膽湯牛油卷 個湯非常creamy 必點!🐥煳麻唐揚炸雞酥脆,個醬好辣好過癮;🍢忌廉芝士明太子厚油揚、沖繩秋葵果皮醋清清味蕾;🍘燒高菜白魚飯團熱辣辣飯焦惹味,明太子燒飯團茶漬飯暖心呀,作結非常唔錯!👌🏻

酒吧幾寬敞,人多仲可以安排坐房。

🐚海鮮類點咗 鹽燒聖子、壺燒榮螺、清酒煮蜆,鮮甜爽口;

✨燒帶子伴海膽湯牛油卷 個湯非常creamy 必點!
燒帶子伴海膽湯牛油卷

🐥煳麻唐揚炸雞酥脆,個醬好辣好過癮;

🍢忌廉芝士明太子厚油揚、沖繩秋葵果皮醋清清味蕾;

燒帶子伴海膽湯牛油卷
2024-05-24 957 浏览
自試過一次去Sake Bar就愛上🥰可以品嚐唔同嘅日本地道清酒,又可以同時試到不同佐酒小食和串燒,就心思思想再嚟 #清酒夜.今次揀咗間銅鑼灣好chill嘅Sake Bar,門口有隻好可愛擺晒甫士嘅貓貓😆🐱.環境好舒服,而吧枱設計為主,餐廳闊落,所以坐得好舒服嘅~另一邊都有少量四人卡座,適合多人聚會~.坐低冇耐就會送上餐廳特色佐酒小菜🐱💖.之後唎酒師專業地就返我哋點嘅食物配搭返啱我哋嘅Sake享用 #配食料理我自己覺得係非常貼心亦個人化嘅體驗呢!.一邊傾計💬或者放風,一邊飲和食 !做咗媽媽就係特別感恩有呢啲moment😂.唔好錯過~配酒必食,#炭火串燒5串 由廚師發辦,一set有雞軟骨、雞腎、大蔥雞翼、雞柳和黑豚肉.螢光魷魚沖漬 💖爽口鮮甜配🍶茨城縣水府自慢Pink 10号純米大吟釀飲落去有果香、花香味,入口比較爽身係好好嘅starter!.▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️自家製月見免治雞肉棒外脆脆脆表皮包住軟腍雞肉,食之前再點滿日本蛋黃,更添香濃.唐揚蘿蔔糕少少辣,蘿蔔糕外脆內軟,伴酒一流.配🍶神龜小鳥のさえずり 純米大吟釀低溫熟成出廠清酒,比較輕身,有陣陣米香,配串燒小食好夾.▫️▫️▫️▫️▫️
自試過一次去Sake Bar就愛上🥰
今次揀咗間銅鑼灣好chill嘅Sake Bar,
門口有隻好可愛擺晒甫士嘅貓貓😆🐱

環境好舒服,而吧枱設計為主,
餐廳闊落,所以坐得好舒服嘅~
另一邊都有少量四人卡座,適合多人聚會~
坐低冇耐就會送上餐廳特色佐酒小菜🐱💖
之後唎酒師專業地就返我哋點嘅
食物配搭返啱我哋嘅Sake享用 #配食料理
我自己覺得係非常貼心亦個人化嘅體驗呢!
一邊傾計💬或者放風,一邊飲和食 !
做咗媽媽就係特別感恩有呢啲moment😂
唔好錯過~
配酒必食,#炭火串燒5串
廚師發辦,一set有雞軟骨、雞腎、大蔥雞翼、雞柳和黑豚肉
螢光魷魚沖漬 💖爽口鮮甜

配🍶茨城縣水府自慢Pink 10号純米大吟釀
飲落去有果香、花香味,入口比較爽身
係好好嘅starter!

自家製月見免治雞肉棒
外脆脆脆表皮包住軟腍雞肉,食之前再點滿日本蛋黃,更添香濃

唐揚蘿蔔糕
少少辣,蘿蔔糕外脆內軟,伴酒一流

配🍶神龜小鳥のさえずり 純米大吟釀
低溫熟成出廠清酒,比較輕身,有陣陣米香,配串燒小食好夾

中段要食 雞白湯烏冬😂 + 白鱔
烏冬煙韌好掛湯,肚子食完暖暖的~
白鱔燒完仍然肉嫩,而外皮超香

小食 牛油烏賊肝醬炒魷魚
魷魚口感軟腍,濃濃嘅肝醬
令魷魚嘅鮮味更突出,必要點食!

配🍶 裏口万 無濾過生詰
隱藏版靚清酒 米調濃但爽身
配🍶 龜甲花菱純米吟釀生原酒
金獎清酒✨味道均一平衡,帶果香、米香

白桃、菠蘿雪葩
少見嘅日式甜品,真係一見到就要叫
白桃內盛裝酸酸甜甜嘅白桃雪葩😋
小菠蘿
配 🍶忠愛
入口清新香氣,微微帶甘香,
較甜與海鮮或甜品好夾

如果happy hour去到真係好抵😍
1730-1930 $138/位 任飲指定酒款(另計加一)

2024-05-14
用餐时段
  • 牛油烏賊肝醬炒魷魚
  • 炭火串燒
2024-04-27 790 浏览
Sake Bar Chu Chu 有多款串燒同清酒!裡面有駐場唎酒師介紹清酒🍶互相交流🙌🏻 仲會不定期提供唎酒師課程~🍶佐酒小菜 $38招財貓貓最中餅夾住三文魚沙律,底部配上紫薯及蓮藕片 🧡麻辣風鮟鱇魚肝 $118同兩姊妹涼皮有限公司合作嘅麻辣系列🌶️麻辣醬超級香噴噴🤩 味道唔會太辣 麻味唔錯~愈嚟愈開胃呀!留返啲麻辣醬用嚟沾串燒😆🐟燒馬友一夜干 $198大大條燒得好香,熱辣辣咁食都好暖胃~外皮有少少鹹可接受的,裡面肉質都幾香滑~🦪清酒煮廣島蠔 $128廣東蠔有4隻左右,配上白蘿蔔及菇類,飲完暖笠笠~🍗自家製月見免治雞肉棒 $48雞肉棒棒咬落去有啲粒粒喺裡面有咬口!🍗梅醬紫蘇雞柳 $58🍖厚切牛舌 $68超級彈牙嘅牛舌‼️🐟白鱔 $78外皮燒得香脆,鱔肉外脆內軟~🔥炭火串燒set $158用炭火燒嘅串燒包括豬腸、雞軟骨、雞尾、雞柳、鵪鶉蛋飲咗呢幾杯sake🍶黑龍龍 大吟釀 $118🍶黑龍 大吟醸 $108較甜身伴前菜熱熱身先🍶敷嶋縣 純米大吟醸 無濾過生原 $98比較特別米果味香濃🤭🍶忠愛 中取り 播州愛山 純米大吟醸 $88配上辣嘢一齊飲又唔錯!🍶宝船浪の音 浪庵 純米大吟釀 $88花香

🍶佐酒小菜 $38
招財貓貓最中餅夾住三文魚沙律,底部配上紫薯及蓮藕片

🧡麻辣風鮟鱇魚肝 $118

🐟燒馬友一夜干 $198
大大條燒得好香,熱辣辣咁食都好暖胃~
外皮有少少鹹可接受的,裡面肉質都幾香滑~

🦪清酒煮廣島蠔 $128
廣東蠔有4隻左右,配上白蘿蔔及菇類,飲完暖笠笠~

🍗自家製月見免治雞肉棒 $48
雞肉棒棒咬落去有啲粒粒喺裡面有咬口!
🍗梅醬紫蘇雞柳 $58

🍖厚切牛舌 $68
超級彈牙嘅牛舌‼️

🐟白鱔 $78
外皮燒得香脆,鱔肉外脆內軟~

🔥炭火串燒set $158
用炭火燒嘅串燒包括豬腸、雞軟骨、雞尾、雞柳、鵪鶉蛋

飲咗呢幾杯sake
🍶黑龍龍 大吟釀 $118

🍶黑龍 大吟醸 $108
較甜身伴前菜熱熱身先

🍶敷嶋縣 純米大吟醸 無濾過生原 $98
比較特別米果味香濃🤭
🍶忠愛 中取り 播州愛山 純米大吟醸 $88
配上辣嘢一齊飲又唔錯!

🍶宝船浪の音 浪庵 純米大吟釀 $88
花香味有啲辛口唔太岩我
🍶神龜 小鳥のさえずり $156
店員幫忙整熱杯sake🤭

用餐时段
2024-04-26 562 浏览
銅鑼灣有個飲清酒好chill之地,見到門口張得意貓貓相就知道尼間一定係chill爆既地方🤣~仲要係好多清酒收藏地,可以飲到好多特別款😍🥂翔空 Lagoon Alcoholic Strawberry草莓香撲鼻而來,仲有草莓果粒,飲落去甜美又輕盈,微微氣泡🫧好fresh~🌸榮螺清蒸之後榮螺肉質細嫩彈牙,只簡單加入清酒,香菜麻油等簡單調料,令榮螺保留原汁原味~🌸蕃茄甘味沙律加入特製秘醬,有種熟悉又估唔到既味道,就知道酸甜好開口。就鍾意尼d簡單又有驚喜既菜式~🌸佐酒小菜係可愛既貓仔餅中夾雜海鮮沙律餡,底部仲有健康紫薯蓉,可以加檸檬或者芥末點住食,我就咁搭配紫薯蓉都已經好夠味~🌸白松露芝士三文魚薄餅銬脆均勻既薄薄小塊芝士薄餅皮,分類雖小,但內裡三文魚係我想唔到既厚實啊~入口更係香脆🌸雞白湯濃縮既雞湯更有營養,而白湯內更有昆布同肉丸,今餐仲係唔滋補元氣滿滿~🌸酒盜風炒小松菜單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會

🌸榮螺

🌸蕃茄甘味沙律

🌸佐酒小菜

🌸白松露芝士三文魚薄餅

🌸雞白湯

🌸酒盜風炒小松菜
單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~

🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒
採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會太濃,微醺感覺更加安神舒緩~佢淡雅甜美口感太適合女仔~

🌸燒帶子伴海膽湯
濃郁海膽用蛋卷來做飲筒,食法新穎令湯食落去冇咁膩口,而厚實帶子混合海膽湯更係豐富味蕾。

🌸牛筋
先經過慢熬之後令牛筋變軟嫩,加上鹹香濃郁嘅醬汁,燒烤既焦邊,下酒菜一流又膠原慢慢。

🌸紫蘇葉雞胸肉
有紫蘇特別香氣包裹雞胸肉,每一啖都有紫蘇香

🥂Daiyame 芋燒酎
特別嘅用左日本鹿兒島出名紫芋(Daiyame)為原料釀製,陣陣紫芋香氣係酒邊散發出來~入口柔順醇厚,仲有紫芋留香係口中~

🌸牛油㠀賊肝醬炒魷魚
牛油提香,而㠀賊肝醬令魷魚更為濃郁惹味,而搭配清酒食更係岩好。

🌸雞胸軟骨
軟骨加夾雞胸一脆一柔,最佳拍檔

🌸忌廉芝士明太子厚油揚
係明太子同芝士封頂烤焦脆,令個豆卜多左一層香味~豆卜焦脆不幹。

🥂鍛高譚 紫蘇燒酎
紫蘇整食物就經常見,酒來講就少有,咁特別肯定試下~聞落去有紫蘇特有香味,而飲落去係草本味道~尾韻悠長回甘

🥂WAKAZE Ispahan (France)
靈感來自阿拉伯傳統糕點Ispahan,係結合法式傳統與現代精釀技藝的特色啤酒,飲落去有玫瑰,荔枝既芳香,蜂蜜甜度仲平衡左啤酒酒精度,異域風情滿滿。

🌸雞髀肉
最鍾意食雞髀,烤過既雞髀脆皮又嫩口

🍰芝士無花果蛋糕~
芝士蛋糕口感細緻綿密,加左無花果既清甜,減低左芝士既甜膩。

🍧白桃雪葩
酸酸甜甜真係好吸引我,而佢真係一整個雪凍既白桃果肉內盛白桃雪葩,誠意滿滿啊~

• 榮螺
  • 佐酒小菜
  • 忌廉芝士明太子厚油揚
身邊有個酒鬼朋友,你就一定要帶佢嚟呢度盡情咁飲🍻眾多唔同口味嘅日本酒品選擇,數都數唔晒😍加上有好味嘅菜式,必定滿載而歸🤰🏻؄🪐 沙律最中餅原來叫最中餅?呢個welcome food好有驚喜🤩貓貓賣相好可愛😻,釀入咗三文魚沙律🥗底層有香甜嘅紫薯蓉😋以為係甜食,但原來係魚生,作為前菜打開咗個味蕾👍🏼§🪐 椒麻海鮮三兄弟同兩姐妹涼皮聯乘嘅呢個菜式,有八爪魚仔、魷魚粒、墨魚🐙非常適合送酒🍶佢嘅麻辣風味連我唔係好食得辣都可以食到🤤§🪐 煳麻唐揚炸雞炸雞夠晒酥脆👍🏼就咁食都已經好夠味,關鍵係個秘調嘅糊麻醬,係同兩姊妹涼皮聯手打造嘅辛辣滋味🌶️辣醬夠麻夠惹味🔥如果食得辣,個醬係可以沾晒所有嘢😋朋友對個醬讚不絕口🏅§🪐 日本季節蠔隻蠔成隻手掌咁大隻😍日本蠔本身唔重海水,鮮甜肥美🦪§🪐 壺燒榮螺用上清酒湯煮榮螺,螺肉爽口彈牙,食完一定一定要飲埋個湯,係非常鮮甜😋§🪐 燒帶子伴海膽湯賣相精緻嘅海膽湯,配上燒至金黃色嘅帶子🤩要用埋蛋卷做飲管去享用濃郁嘅海膽湯,夠晒特別!§🪐 自家製免治雞肉棒食得出係自家製😂雞肉棒肉質細嫩多汁💦沾上蛋黃汁味道更香滑濃郁🥚§🪐 雞心喉雞心喉即係雞嘅大動脈,其實唔講會以為係好有彈性
身邊有個酒鬼朋友,你就一定要帶佢嚟呢度盡情咁飲🍻
眾多唔同口味嘅日本酒品選擇,數都數唔晒😍
加上有好味嘅菜式,必定滿載而歸🤰🏻
🪐 沙律最中餅

原來叫最中餅?呢個welcome food好有驚喜🤩
貓貓賣相好可愛😻,釀入咗三文魚沙律🥗底層有香甜嘅紫薯蓉😋
以為係甜食,但原來係魚生,作為前菜打開咗個味蕾👍🏼
🪐 椒麻海鮮三兄弟

同兩姐妹涼皮聯乘嘅呢個菜式,有八爪魚仔、魷魚粒、墨魚🐙
非常適合送酒🍶佢嘅麻辣風味連我唔係好食得辣都可以食到🤤
🪐 煳麻唐揚炸雞

🪐 日本季節蠔
隻蠔成隻手掌咁大隻😍
日本蠔本身唔重海水,鮮甜肥美🦪
🪐 壺燒榮螺

用上清酒湯煮榮螺,螺肉爽口彈牙,
食完一定一定要飲埋個湯,係非常鮮甜😋
🪐 燒帶子伴海膽湯

賣相精緻嘅海膽湯,配上燒至金黃色嘅帶子🤩
要用埋蛋卷做飲管去享用濃郁嘅海膽湯,夠晒特別!
🪐 自家製免治雞肉棒

食得出係自家製😂雞肉棒肉質細嫩多汁💦
沾上蛋黃汁味道更香滑濃郁🥚
🪐 雞心喉

雞心喉即係雞嘅大動脈,其實唔講會以為係好有彈性嘅小雞肉😆
唔會有內臟味👍🏼,送酒一流🍶 建議大家可以試吓
 🪐 忌廉芝士明太子厚油揚

鍾意食豆腐卜既朋友一定要試,厚油揚外皮烤到酥脆🤤
加入忌廉芝士同明太子,口感更豐富🧀
🪐 桃子雪芭

流露住清甜嘅桃味🍑
味道一啲都唔假唔化學,食到飽飽地清一清佢就啱啦😉
🪐 LIBROM Melon
🪐 寫樂 純米吟釀 愛山
🪐 悅凱陣 山廢純米 無濾過生讚州雄町
🪐 Daiyame 芋燒酎
🪐 三娘釀造 x 木花之釀造 紅豆樂 濁酒
🪐 はっさく来福 純米大吟醸生酒
🪐 The HACHI Shochu, Brown Sugar
🪐 The HACHI Shochu, Barley (Mugi)

酒方面揀選咗兩款特別啲嘅講吓🍶
第一枝係紅豆樂濁酒,佢係一枝手工sake🍶重酒感,濁酒帶濃郁豆香同少許陳皮香😶‍🌫️好似食緊中式糖水咁,飲落好過癮,適合鍾意試新嘢嘅人,有驚喜嘅一款酒品👍🏼
另一枝係芋燒酎🍠好香蕃薯味🤩燒酎口感甘甜醇厚,仲帶有少少荔枝同花香,一啲都唔拿喉👍🏼
؄
環境、食物同酒品都好值得令人一去再去👍🏼
仲有注場唎酒師為客人提供日本酒專業意見,咁就唔怕唔識揀喇🤪
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2024-09-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-09-10 0 浏览
放工同朋友去放鬆放鬆位於銅鑼灣· Sake Bar Chu Chu絕對是個把酒言歡的好地方餐廳中央設有酒吧台· 猶如置身於日式居酒屋更有專業駐場唎酒師·幫你挑選合適口味ꕺ黑龍 大吟釀 ($98)有著水果香氣·口感清爽層次柔軟細膩·味道豐富有個性用來配搭刺身海鮮很不錯ꕺ十四代 中取り播州愛山($298)清酒怎能不提起十四代·有幸能遇上一定要試試果香芬芳香馥· 輕盈而微妙的氛香甜中有著微酸的清新口感· 難怪被喻為一試會愛上ꕺ朝日鷹特選本釀造($128)提起十四代·怎能不試同酒廠高木酒造的另一銘柄!果香充沛·口感圓滑平衡·入口同樣爽口怡人ꕺ沙律最中餅($38)超可愛的welcome food .ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪招財貓最中餅下面是紫薯蓉啊ꕺ酒盗芝士($68)用來配清酒的佐酒小吃·ꕺ日本季節蠔($78/隻)生蠔肥美爽嫩· 但蠔味不算重ꕺ煳麻唐揚炸雞($88)店員力推的炸雞· 外脆內嫩但香辣刺激伴醬是重點飲酒怎能沒串燒·還點了一系列串燒·火喉把握恰好大推口感豐富的黑豚腩芫茜卷;外脆內粉嫩的雞肝同爽彈有咬口的厚切牛舌!⇶餐廳還會定期舉辦清酒課程·有興趣可以bookmark定
放工同朋友去放鬆放鬆
位於銅鑼灣· Sake Bar Chu Chu
絕對是個把酒言歡的好地方

餐廳中央設有酒吧台· 猶如置身於日式居酒屋
更有專業駐場唎酒師·幫你挑選合適口味

ꕺ黑龍 大吟釀 ($98)
有著水果香氣·口感清爽
層次柔軟細膩·味道豐富有個性
用來配搭刺身海鮮很不錯

ꕺ十四代 中取り播州愛山($298)
清酒怎能不提起十四代·有幸能遇上一定要試試
果香芬芳香馥· 輕盈而微妙的氛香
甜中有著微酸的清新口感· 難怪被喻為一試會愛上

ꕺ朝日鷹特選本釀造($128)
提起十四代·怎能不試同酒廠
高木酒造的另一銘柄!
果香充沛·口感圓滑平衡·入口同樣爽口怡人

ꕺ沙律最中餅($38)
超可愛的welcome food .ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
招財貓最中餅下面是紫薯蓉啊

ꕺ酒盗芝士($68)
用來配清酒的佐酒小吃
ꕺ日本季節蠔($78/隻)
生蠔肥美爽嫩· 但蠔味不算重

ꕺ煳麻唐揚炸雞($88)
店員力推的炸雞· 外脆內嫩
但香辣刺激伴醬是重點

飲酒怎能沒串燒·還點了一系列串燒·火喉把握恰好

⇶餐廳還會定期舉辦清酒課程·有興趣可以bookmark定
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰💰(TTL $1818,人均消費$909)環境質素:☘️☘️☘️🍀日式串燒配sake當然係最好既組合,但好多日本菜既餐廳都只係有有限既sake款式可以選擇。呢間餐廳唔只設計好有日式居酒屋風味,更加超過150款既sake可以選擇(90ml/720ml),岩哂鍾意唔同口味既大家🙈最開心係餐廳有注場唎酒師介紹左唔少好正既sake比我地,呢度仲會定時舉行清酒課程😍。沙律 最中餅 ($38) 三文魚沙律夾係餅裏面,而底部係紫薯蓉,食起嚟甜甜地又清新。日本季節蠔 ($78)室津蠔,味道帶有淡淡地既海水味。燒帶子伴海膽湯 ($98)帶子大粒爽口,而湯用蛋卷吸尼飲,中間帶有餅香,感覺係另一番滋味。椒麻海鮮三兄弟 ($98)炒香左既魷魚同八爪魚仔,帶有少少麻辣,配sake一流。螢光魷魚沖漬 ($38) 。自家製月見免治雞肉棒 ($58)。厚切牛舌($75)油脂度十足,肉質彈牙,而且充滿牛味。雞心($42)口感好似好實既豬大腸咁,而且充滿雞油。雞冠($52)第一次食🙈 口感爽口,而且上面既燒汁都好甜。橫膈膜($52)肉質表面軟身,但係裏面好彈牙

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
消費指數:💰💰💰(TTL $1818,人均消費$909)
環境質素:☘️☘️☘️🍀

。沙律 最中餅 ($38)
三文魚沙律夾係餅裏面,而底部係紫薯蓉,食起嚟甜甜地又清新

。日本季節蠔 ($78)
室津蠔,味道帶有淡淡地既海水味

。燒帶子伴海膽湯 ($98)

。椒麻海鮮三兄弟 ($98)
炒香左既魷魚同八爪魚仔,帶有少少麻辣,配sake一流

。螢光魷魚沖漬 ($38)
。自家製月見免治雞肉棒 ($58)
。厚切牛舌($75)
油脂度十足,肉質彈牙,而且充滿牛味

。雞心($42)
口感好似好實既豬大腸咁,而且充滿雞油

。雞冠($52)
第一次食🙈 口感爽口,而且上面既燒汁都好甜

。橫膈膜($52)
肉質表面軟身,但係裏面好彈牙

Drinks ~ 全部都係90ml
。樂器正宗 中取 本釀造 ($78)
甜身而且帶有梨味

。木花之釀造所 大人の果實($78)
係汽酒底,有微量桃味,乳酸味較強

。雨降 生酛別誂酒($88)
口感順滑,由高礦物質水製成,口感清甜

。香住鶴 柚子酒 ($88)
好香柚子味,感覺酒精濃度較低,女仔會比較鍾意

。農口尚彥 無濾過生原酒純米酒($88)
。磯自慢 純米吟釀 ($108)
。LIBROM 布冧 ($78)
。木花之釀造所 紅豆樂($68)
。東力士 純米大吟釀 ($98)

同類餐廳 #cocofood_日本菜
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update
【銅鑼灣貓貓主題酒吧—高質清酒炭火串燒】喵喵喵喵🐱~銅鑼灣新開咗間以貓貓為主題嘅清酒炭火串燒餐廳酒吧,不同嘅環境角落入面都搵到呢隻吉祥喵~可愛得嚟又好有居酒屋feel😆門口已經有好大隻吉祥喵~~入門地上嘅投影都係可愛喵🥰餐廳中間位置係長方形嘅bar枱,注場唎酒師會係中間為客人提供日本酒專業意見,好friendly好吹得。店內亦有少量四人卡座。而食物相當高質,睇得又食得😝🔶 wellcome food可愛喵喵造型沙律🥗🔷季節刺身盛 $218由當季最新鮮的海鮮刺身組成,包括生蠔、甜蝦、帶子等。選用上等魚類,搭配醬油和芥末,好新鮮❤️🔶磯煮鮑魚 $128(兩隻)鮑魚保留了海鮮的鮮甜味,口感彈牙👍🏻🔷美國牛小排 $198肉質鮮嫩多汁,經典的烤制方式,肉香四溢😍。🔶椒麻煮蜆 $88使用新鮮蜆,加上特製的椒麻醬煮制而成,麻辣風味十足,令人食慾大開😚😚。🔷自家製月見免治雞肉棒 $58使用新鮮雞肉製作,搭配生蛋黃,口感滑順且富有層次感😝🔷味醂魚乾 $88香甜可口,適合作為啤酒或清酒的下酒小菜。🍻🔶北海道黑毛豬厚煙肉 🥓 $88精選北海道黑毛豬,煙燻後的肉質鮮嫩多汁,散發迷人的煙香,好juicy🥰🔶雞翼
【銅鑼灣貓貓主題酒吧—高質清酒炭火串燒】

🔶 wellcome food
可愛喵喵造型沙律🥗

🔷季節刺身盛 $218

🔶磯煮鮑魚 $128(兩隻)
鮑魚保留了海鮮的鮮甜味,口感彈牙👍🏻

🔷美國牛小排 $198
肉質鮮嫩多汁,經典的烤制方式,肉香四溢😍。

🔶椒麻煮蜆 $88

🔷自家製月見免治雞肉棒 $58
使用新鮮雞肉製作,搭配生蛋黃,口感滑順且富有層次感😝

🔷味醂魚乾 $88
香甜可口,適合作為啤酒或清酒的下酒小菜。🍻

🔶北海道黑毛豬厚煙肉 🥓 $88

🔶雞翼 $52
係雞全翼~經過特製醬料醃製,外焦內嫩😆

🔷 木花之醸造所 大人の果實酒 $78
這款果實酒來自東京縣,以新鮮水果製作,口感清甜,酒精度適中,酒量淺嘅都handle到😙!

🔶Draft Beer $88
新鮮釀造的啤酒,口感爽口,泡沫細膩,完美解渴😌。

#Laglag美食推介
#foodielagblah銅鑼灣#foodielagblah日本菜
📍:Sake Bar CHU CHU (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
#銅鑼灣#銅鑼灣美食推介#銅鑼灣居酒屋#居酒店#主題居酒屋#酒吧#清酒#炭火串燒#炭火燒烤
  • 季節刺身盛
  • 磯煮鮑魚
  • 椒麻煮蜆
  • 美國牛小排
  • 自家製月見免治雞肉棒
  • 北海道黑毛豬厚煙肉
2024-09-04 63 浏览
Sake bar環境闊落舒服,大吧枱設計讓人猶如置身於居酒屋🍶 餐廳有駐場唎酒師,會為客人提供日本酒專業意見… 當日就介紹了幾款不一樣的清酒予yo,讓yo大飽口福啦!🔹田酒 特別純米 $108清酒微辛口,又帶點微甜,fruity又清爽♡︎ 🔹大七 生酛 純米 本生 $78/杯這清酒口感香醇圓潤,米旨香突出,原來這就是米鮮香感(*^‿^*)🔹大嶺 美人魚 夏のおとずれ $88/杯口感清透,帶果香微酸🜸 喜歡順口清爽的清酒,便要試試這支~🔹Daiyame芋燒酎 $98/杯突然來杯不一樣的٩(ᐛ)و 燒酎口感甘甜醇厚,然後是辛辣帶苦ʕ •́؈•̀ ₎? 愛它的人一定會覺得口感很過癮,而且還帶點荔枝和玫瑰花香氣,很特別!餐廳食物很高質,有炭火串燒、創新料理、酒肴等… 🔸沙律 最中餅 $38/位前菜有驚喜,而且很可愛(。♥‿♥。) 看見便開胃🔸燒帶子伴海膽湯 $98帶子燒得黃金,配海膽湯,鮮味更濃🔸燒馬友一夜干 $228黃金的外層鎖住內裡鮮香的魚肉,連魚皮也燒得香脆♥︎ 魚皮有鱗是不建議食用,但實在太香脆,我就偷食少少(≧◡≦) 好食但有不少鹽 哈哈~🔸煳麻唐揚炸雞 $88愛辣必食!唐揚炸雞大大件,香脆

🔹田酒 特別純米 $108

清酒微辛口,又帶點微甜,fruity又清爽♡︎

🔹大七 生酛 純米 本生 $78/杯

🔹大嶺 美人魚 夏のおとずれ $88/杯

口感清透,帶果香微酸🜸 喜歡順口清爽的清酒,便要試試這支~

🔹Daiyame芋燒酎 $98/杯

餐廳食物很高質,有炭火串燒、創新料理、酒肴等…
🔸沙律 最中餅 $38/位

前菜有驚喜,而且很可愛(。♥‿♥。) 看見便開胃

🔸燒帶子伴海膽湯 $98

帶子燒得黃金,配海膽湯,鮮味更濃

🔸燒馬友一夜干 $228

🔸煳麻唐揚炸雞 $88

愛辣必食!唐揚炸雞大大件,香脆又有咬口☺︎︎
關鍵是那秘調的糊麻醬,是兩姊妹涼皮 X Sake Bar CHU CHU 聯手打造的辛辣滋味!

🔸雞心喉 $42
🔸自家製月見免治雞肉棒 $58/串
🔸黑豚腩芫荽卷 $52
🔸厚切牛舌 $75

炭火串燒少不了!雞心喉煙靭爽口又入味;雞肉棒高質;芫茜控必食黑豚腩芫荽卷;厚切牛舌口感味道都很讚!

🔸燒原條明太子 $88
原條明太子的份量不少,味道咸香,送酒一流
沒想到去酒吧嘆酒還有故事聽!Mario唎酒師對酒的了解,以及背後的故事瞭如指掌,就好像上了一課一樣🍶🍶🍶🍶🍶九頭龍 大吟醸$78.0入口清爽,口味適中,不會太甜,不會太dry 可以解油膩木花之釀造所 紅豆樂$98.0三個香港女生在日本🇯🇵的合作製品,這支已是第三代!加入紅豆陳皮,口感濃稠,尤如港式糖水風的雞尾酒敷嶋 純米大吟釀 生原酒山田錦$108.0輕身 辛口 酒精度高 配辛辣的肉品一流!🍶🍶🍶🍶🍶串燒🍡雞心喉$42.0雞心旁的血管部位,口味軟稔略帶彈牙,與甜美照燒汁非常合拍雞肩肉$52.0牛肩非常煙韌雞肩卻是彈牙不韌,非常出色的燒烤功夫!雞冠$52.0從來未見有人進食的罕見雞冠,口感極爽,別有風味🐮牛筋煳麻燒(兩姊妹涼皮合創)$68.0牛筋未至於被炆至沒有口感,保留了適量嚼勁,讓你細味麻辣醬汁的樂趣🍜 燒帶子伴海膽湯$98.0非常濃醇的海膽忌廉湯,讓剛熟的帶子沾上,口味之美實在無可比擬!🐚壺燒榮螺$68.0週末在昆布湯中的榮螺片,口感爽脆,湯底清𥇦無比🍗煳麻唐揚炸雞(兩姊妹涼皮合創)$88.0肉汁豐富,最驚人的還是那個麻辣美乃滋,跟敷嶋相輝映,兩者都沒有被對方搶去風頭沙律 最中餅$

🍶🍶🍶🍶🍶
九頭龍 大吟醸
$78.0
入口清爽,口味適中,不會太甜,不會太dry
可以解油膩

木花之釀造所 紅豆樂
$98.0

三個香港女生在日本🇯🇵的合作製品,這支已是第三代!
加入紅豆陳皮,口感濃稠,尤如港式糖水風的雞尾酒

敷嶋 純米大吟釀 生原酒
山田錦
$108.0
輕身 辛口 酒精度高 配辛辣的肉品一流!
🍶🍶🍶🍶🍶

串燒🍡
雞心喉
$42.0
雞心旁的血管部位,口味軟稔略帶彈牙,與甜美照燒汁非常合拍

雞肩肉
$52.0
牛肩非常煙韌雞肩卻是彈牙不韌,非常出色的燒烤功夫!

雞冠
$52.0
從來未見有人進食的罕見雞冠,口感極爽,別有風味

🐮
牛筋煳麻燒(兩姊妹涼皮合創)
$68.0

🍜
燒帶子伴海膽湯
$98.0

🐚
$68.0
週末在昆布湯中的榮螺片,口感爽脆,湯底清𥇦無比

🍗
煳麻唐揚炸雞(兩姊妹涼皮合創)
$88.0

沙律 最中餅
$38.0
簡單的開胃前菜

Sake Bar CHU CHU
銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
2024-08-23 83 浏览
有冇朋友同我一樣鐘意飲Sake呢!如果有就啱哂喇!尋晚去左銅鑼灣一間以貓貓為主題嘅Sake bar x 串燒店,入到去環境同氣氛都好好 佢有個超大嘅Sake雪櫃,想飲啲咩口味或者濃度嘅清酒,唎酒師都會推薦俾你,嗰晚我就飲咗三款唔同嘅口味Sake ,我自己就鍾意啲美味比較重啲,唔好太甜嘅。不過總之款款都幾有特色慢慢品嚐之餘,唎酒師都會分享少少Sake嘅知識除咗飲酒食嘢之餘,仲吸收到吾小心得✨✨飲得清酒,當然要配搭串燒同朋友慢慢傾慢慢詳談啦!佢嘅串燒真係非常之好食,唔會太鹹,而且多汁又Juicy,一啖清酒一啖小食,真係絕配😋😋
慢慢品嚐之餘,唎酒師都會分享少少Sake嘅知識
除咗飲酒食嘢之餘,仲吸收到吾小心得
2024-08-22
  • 厚切牛舌
  • 榮螺
  • 日本季節蠔
2024-08-23 59 浏览
聽講呢間餐廳有差唔多100款不同口味嘅清酒、果酒及燒酎等等,啱晒鍾意飲酒嘅朋友💕 店內環境舒適,大吧枱設計猶如置身於居酒屋LIBROM PASSION FRUIT帶有淡淡嘅百香果香氣,非常之易入口LIBROM 港式蕃薯糖水飲落係似有薑味嘅蕃薯糖水口味,幾特別沙律最中餅係超可愛嘅招財貓,裡面🈶吞拿魚沙律餡,底部有香甜紫薯蓉熊本蕃茄果皮漬入口超甜,粟米🌽亦燒到好香甜呢度嘅海鮮都算多選擇,燒鱈魚干好啱餸酒清酒煮蜆粒粒都大隻,鮮味可口日本季節蠔大隻肥美,食落鮮甜鹽燒蟶子係由好多細嘅蟶子煮成,口感香嫩磯煮鮑魚上面配有醬汁,煮得軟腍入味壺燒榮螺都係由好多粒螺加入清酒湯燒熟,咬落爽口彈牙燒帶子伴海膽湯牛油卷個湯好creamy,帶子非常嫩滑白鰻燒到外皮香脆,咬落厚肉多汁雞翼肉質嫩滑,燒到外皮香酥,十分美味雞胸軟骨食落好脆口,軟骨邊仲有少許雞肉炭燒美國牛小排肉質粉嫩,充滿牛味,配有燒蒜頭自家製月見免治雞肉棒點上蛋黃汁,口感豐富

熊本蕃茄果皮漬入口超甜,粟米🌽亦燒到好香甜

呢度嘅海鮮都算多選擇,燒鱈魚干好啱餸酒

清酒煮蜆粒粒都大隻,鮮味可口

日本季節蠔大隻肥美,食落鮮甜

鹽燒蟶子係由好多細嘅蟶子煮成,口感香嫩

磯煮鮑魚上面配有醬汁,煮得軟腍入味

壺燒榮螺都係由好多粒螺加入清酒湯燒熟,咬落爽口彈牙

燒帶子伴海膽湯牛油卷個湯好creamy,帶子非常嫩滑

白鰻燒到外皮香脆,咬落厚肉多汁

雞翼肉質嫩滑,燒到外皮香酥,十分美味

雞胸軟骨食落好脆口,軟骨邊仲有少許雞肉

炭燒美國牛小排肉質粉嫩,充滿牛味,配有燒蒜頭

自家製月見免治雞肉棒點上蛋黃汁,口感豐富
🐈Meow Meow Theme Sake Bar 🍙🍶今次試咗喺銅鑼灣嘅清酒吧 一入門口就見到貓貓主題嘅壁畫同埋投影 非常可愛🤍連前菜都係貓貓主題 三文魚沙律最中 可愛又好食🥢由侍酒師推介 嘗試咗花香味 同埋充滿港式風味嘅番薯糖水清酒 入口真係有薑味同番薯味! 好有趣 聽說仲可以熱飲✨食物方面 燒鳥串燒 有好多特殊嘅部位 Chicken Oyster, 雞冠 特別又好吃~ 其他菜式 牛小排、牛舌等等都出色✨飯團魚香味重 外殼香脆 好食🥢
🐈Meow Meow Theme Sake Bar 🍙🍶

連前菜都係貓貓主題 三文魚沙律最中 可愛又好食🥢

飯團魚香味重 外殼香脆 好食🥢
‼️品酒之人必去之選‼️朋友介紹話我知呢間係全香港最大既清酒批發商🥂🍸🫨仲帶多款串燒烤物款式,即刻帶埋男朋友去食下😛因為種類都好多,就算我呢啲飲唔到濃度高酒精既人,老闆都揀到我中意既口味😳仲同你慢慢介紹下酒既特色🍸以下歸類純屬參考😛男生/愛酒之人/愛高濃度:▪️魔王 芋燒酎 ▪️Daiyame 芋燒酎 ▪️WAKAZE Classic老闆話魔王係芋燒酎中三大巨頭之一,稱由惡魔調配出魔界最高等級既特別酒款,大家黎到一定要挑戰下😎女生/易入口/濃度較低:▪️LIBROM 港式番薯糖水 ▪️LIBROM Melon ▪️LIBROM LEMON GRASS 呢d都係比較fresh,容易入口,我自己幾中意LIBROM 港式番薯糖水 ,聞落有荔枝味,飲落係番薯味,又特別又好飲~~食物種款好多,質素都非常不錯,配埋酒飲極完美🥹同埋成個氣氛都好好!用Bar台形式設置,一切都好感日本既氛圍🫨我地叫叫下都叫左好多野食:✨沙律 最中餅 ✨枝豆 ✨白鰻 ✨厚切牛舌 ✨黑豚腩肉 ✨北海道黑毛豬厚煙肉 ✨雞頸肉✨雞皮✨湖麻唐揚炸雞✨白蝦唐揚✨番薯 ✨日本季節生蠔 ✨美國牛小排 ✨燒帶子伴海膽湯同埋嗰度完全唔會趕你走限時咁,會比

以下歸類純屬參考😛

✨番薯
✨日本季節生蠔
✨美國牛小排
✨燒帶子伴海膽湯

同埋嗰度完全唔會趕你走限時咁,會比你就可以慢慢品嚐,再同朋友吹下水就一流🥰