2021-05-14
東京人氣麻辣拉麵店「鬼金棒」進駐香港已經有一段時間😝到最近先有機會試因為我身邊大部分嘅人都唔食麻辣🤪🤪 我哋特登揀平日放工後去食,weekend成日見到有店外有人龍🙈尤其喺而家天氣熱要我喺店外排隊真係怕怕。好多餐廳都用QR code落單,呢間拉麵店都唔例外。我哋兩個人各自拎住部電話望咗好耐,諗咗一段時間先落到單😂😂原因係可以自由選擇麻度同埋辣度,仲要有5級選擇咁多,真係好難揀呀😆▫️芫荽麻辣味增拉麵 (HKD110) - 係芫荽控嘅話一定要食呢個啦,碗麵上面舖滿芫荽🤩味道完全蓋過味增湯味,絕對滿足到芫荽控嘅要求。麵質初初食嘅時候係係有點硬,之後麵條吸盡麻辣湯汁及芫荽,越食越滋味😋▫️增量叉燒麻辣味增拉麵 (HKD115) - 呢碗拉麵選擇咗小辣及中麻,完全帶得出不同層次嘅辛辣味道,感覺好過癮。下次再食嘅話我會將麻度及辣度提高各一級,味覺享受應該會更加刺激。主角當然係舊大叉燒😋叉燒帶有肥膏,用慢火炆煮過後非常入味同埋油膩。再加上湯底嘅油膩感,食完後都幾飽但超滿足👍▫️味玉 +$15 - 要加錢但我都照點啦,食拉麵點可以唔食溏心蛋呢。我覺得最好食飯法就係先將隻蛋分開一半放入碗麵度浸一陣,等隻雞蛋
▫️味玉 +$15 - 要加錢但我都照點啦,食拉麵點可以唔食溏心蛋呢。我覺得最好食飯法就係先將隻蛋分開一半放入碗麵度浸一陣,等隻雞蛋吸收晒湯底精華後先食好正㗎!
其實有冇勇者試過挑戰鬼增辣+鬼增麻味呢🔥🔥好想知道食後感係點😂