2025-04-20 0 浏览
最近喺將軍澳中心商場開咗間新台式火鍋,就襯復活節假期午市時間去試吓。一鼎‧台式火鍋點解會揀假日嘅午市?第一,少人啲,特別係未有好多人入座嘅鐘數。第二,抵食啲。午市有啲120分鐘嘅選擇,只係$209/位起,喺同級嘅放題嚟講算幾抵食。湯底方面係每人揀一個,由甜豉油,到紅燒火牛、麻痹鴨等等嘅特色火鍋湯底都有。肉類方面,最入門嘅set牛肉同豬肉當然都未算好好,但佢嘅羊肉就係驚喜,有羊味亦有質感,好似食緊羊扒咁。最入門嘅set並冇包括海鮮,不過出邊嘅配料已經係任攞。任攞嘅配料包括各式菜同丸類,仲有啲咖喱牛肉等等嘅熟食。最特別嘅係有羊肚菌,非常大粒,煲落亦都有羊肚菌嘅香味。但呢個都唔係重點,QR code上面見到嘅台式小食先至係殺着。當中有金錢肚、滷水牛筋、招牌水餃、炸油條、小香腸、蝦球、鹽酥豆腐等等,喺同類型嘅台式火鍋中算係幾多選擇。嘢飲方面,幾個大雪櫃已經係基本,亦都有咖啡機等等。不過如果要飲生啤或者台式飲品就要食更高級嘅set。個人覺得,成個set其實最好嘅地方係120分鐘。因為佢本來嘅嘢食選擇已經唔少,如果唔係追求海鮮或者高級肉類,其實入門嘅set已經足夠,最緊要係可以慢慢食,唔使太趕。

一鼎‧台式火鍋

2025-04-20