餐厅: Porterhouse
资讯:

今日晏晝又去蘭桂坊食lunch!揀咗加州大廈24樓Porterhouse,電梯一開——哇!落地玻璃望盡中環鋼筋森林,枱枱凳凳都充滿時尚設計感,型到似拍《珠光寶氣》續集咁!講到最癲係...我第二次喺度撞到「蘭桂坊之父」盛智文!呢位大佬仲精靈過後生仔,今次仲主動走過嚟同我哋selfie,抵我專登嚟朝聖🤓🔥頭盤:龍蝦濃湯 x 韓牛他他- 龍蝦濃湯:一啖飲落去... 龍蝦魂爆出嚟!紅蝦膏熬到起沙,溝埋法式奶油滑到溜喉,飲完成個嘴黐住層蝦膏,仲耐過初戀回憶! - 韓牛和牛他他:呢個邪惡到震!生牛肉撈松露魚子醬,仲要插住成條燒到焦香嘅牛骨髓!一啖啜落去——牛油香、魚子鹹鮮、松露霸氣三重夾擊,食到眼都凸! 🦐主菜:避風塘炒蝦 x 火焰龍蝦伊麵- 避風塘炒蝦:估唔到西餐廳炒港式辣蝦咁正宗!蒜茸炸到金黃脆口,辣味係「陰濕嗰種」——初頭甜甜哋,尾段先衝上頭!蝦肉爽到彈牙,送啤酒一流! - 香烤波士頓龍蝦(半隻):龍蝦鉗大過我拳頭!芝士焗到焦燶邊,肉質實淨唔霉。底層嘅芝麻伊麵先係神來之筆,索晒香菇豉油同龍蝦汁,掛汁力十級風球! 🧀高潮位:火焰車輪芝士意粉扁意粉兜兩兜就黐滿半溶芝士,鹹香濃到黐線,食完

🔥頭盤:龍蝦濃湯 x 韓牛他他

🦐主菜:避風塘炒蝦 x 火焰龍蝦伊麵

🧀高潮位:火焰車輪芝士意粉
扁意粉兜兩兜就黐滿半溶芝士,鹹香濃到黐線,食完想即刻去跑個全馬消滯(講笑咋)!

🍵甜品:抹茶蛋糕 x 港式奶茶
- 抹茶蛋糕:綠茶粉多到似落雪,蛋糕芯流心抹茶漿,苦甜平衡唔會「假甜」,抹茶控要叫兩份!
- 奶茶:茶膽夠厚奶又滑,茶餐廳級數嘅驚喜,飲完唔會心跳加速(你明㗎)!

💡終極提示
- **景觀位**:記得book窗邊位,下晝陽光射入嚟影食物相自帶濾鏡!
- **撞星秘技**:老細話佢晏晝多數出現,坐近門口窗邊位易捕獲野生大佬!
- **價錢**:人均$500左右(計埋個景...值回票價啦!)

**結論:** 呢個價錢喺中環食龍蝦+和牛+無敵景+名人selfie,仲想點?今個月OT錢就係咁奉獻俾佢囉! 👑

貼士:想威記得訂枱講明 要窗邊位,影片呃like專用!