2025-08-18
呢日朋友帶咗我嚟呢間喺中環嘅西餐🍽️餐廳食午餐🤣呢度有 $328 嘅「Set Lunch 午市套餐」可以自由組合,包 Starter + Main Course 頭盤 + 主菜,咁我哋叫咗兩個🤣頭盤「雞肉沙律 Coronation Chicken Salad」:材料有《Flaked Almond, Mango 杏仁片、芒果》:沙律菜新鮮爽脆,加咗好多杏仁片、少少芒果粒,仲有《Coronation Chicken 加冕雞》 ;《加冕雞》係一種英式冷盤,最初於1953年為伊莉莎白二世嘅加冕典禮所創作,喺煮熟嘅雞肉加入香料、奶油或者蛋黃醬,同埋杏脯乾或葡萄乾組成,一般係要嚟做三文治餡料或者沙律,所以《加冕雞》嘅故仔都幾有歷史意義㗎🤣;咁呢個沙律🥗整體嚟講就係簡單幾好食🤣頭盤「1+韓牛和牛他他 Korean Hanwoo 1+ Wagyu Beef Tartare 加 $88」:餐牌寫住材料有《Bone Marrow, Truffle Cream, Caviar 牛骨髓、松露醬、魚子醬》🤣;韓國🇰🇷和牛他他放喺條牛骨上邊,配埋黑鼆鼆嘅焦炭麵包,幾好食幾得意🤣主菜「香烤波士頓龍蝦(半隻)芝麻伊麵、
主菜「香烤波士頓龍蝦(半隻)芝麻伊麵、香菇醬油 Grilled Boston Lobster (half) Sesame "Yi-Fu”, Mushroom Soy 加 $98」:波士頓龍蝦🦞新鮮兼肉質鮮甜,仲有少少龍蝦膏喺個龍蝦頭度🤣,配埋港式草菇豉油伊麵,組合幾得意🤣
主菜「澳洲尖吻鱸魚 配 芹菜根奶油豆芥菜 'Humpty Doo' Barramundi Celeriac, Butter Beans, Brassica's」:Barramundi 喺香港一般會叫盲鰽魚,呢度嘅 Barramundi 盲鰽魚 煎得香口魚皮脆脆哋,魚肉新鮮肉質鮮甜🤣;配菜仲竟然有小棠菜,中西合璧幾好玩🤣
加 $98 「芝士火焰車輪意粉(兩人份) PARMIGIANO WHEEL (for 2 persons) ,Add-On Truffle 加添松露 (加 $98)」:Parmigiano Reggiano 係我極喜歡嘅芝士🧀,我多數都就咁食間中先會要嚟煮,呢間餐廳用 36個月嘅 Parmigiano Reggiano 嚟煮意大利麵,相當抌本(如果對意大利菜有基本認識就應該知道 Parmigiano Reggiano 同 Parmesan 嘅分別)🤣,結果就係味道勁濃郁,非常 creamy 🤩;意大利麵有幾種可以揀,咁我揀咗 Strozzapreti 因為喺香港比較少食得到(唔識意大利麵嘅名稱唔使擔心亦都唔緊要🤣,因為種類同名字超多,不過基本嘅 Spaghetti, Fettuccine, Rigatoni, Tortellini, Bucatini, Tagliatelle, Penne, Lasagna 等十零種最好就識啦🤣),Strozzapreti 係所謂 貝殼麵 或 扭殼麵 嘅加長版本,喺意大利一般都係手搓嘅🤩,呢間餐廳好似都係🤩,呢度嘅 Strozzapreti 煮得少少 al dente;呢個係非常高質素嘅意大利麵🤩;我哋仲加咗啲黑松露菌,咁就加添清香🤣
加 $20「飯後甜點、咖啡及茶 DESSERT & COFFEE TEA」:甜品係《咖啡芝士蛋糕》,有淡淡嘅咖啡香味,幾 creamy 🤣
飲品就叫咗兩杯 Cappuccino,有濃郁嘅咖啡香味,當然亦都 creamy 🤣