2017-07-18
好耐無食過omakase,今日下晏突然又心郁郁!即刻打俾情投意合嘅老友約佢今晚覓食,佢話要ot,即刻down哂。無計,唯有再約!點知隔左一個鐘左右,老友打嚟講話今晚可以同我尋寶,仲揾到間正嘢喺黃埔嘅正嘢SUSHIMAM, 嘩,講到咁唔食都對唔住自己啦,約咗19:30..gogogo! $1750 omakase套餐黑松露金箔茶碗蒸濃郁嘅黑松露味,內有帶子,蒸蛋。帶子超鮮甜,蛋又滑 非常好食長崎鄉春蠔 蠔肉size大到足以一口填滿口腔,加左檸檬汁,鮮得嚟又有啲甘,正!刺身平政魚-係同油甘魚差唔多類型。對比油甘魚,食落去口感更強,肉質又爽又實 !櫻煮章魚師傅用柚子,胡椒醬再加少少辣配醃漬經過慢煮三日既八爪魚,肉質非常之淋, 同平時食既八爪魚好唔同, 好好食,又入味!讚!海老梅子麵專菜,生出黎就有個啫喱包住,好得意得嚟又好好味!驚喜!清酒煮鮑魚, 連埋個自家制醬汁食無得頂, 個醬要加個壽司飯食清佢!深海池魚用火燒過。好肥美又多油,正!活北寄貝平時紅色個d係雪藏嘅,今次直情即開即食!師傅拍一拍北寄貝會收縮,馬上變形。新鮮到咁!味道唔駛講啦,無得頂!三文魚子師傅自己用柚子汁浸,第一次食唔到腥味
$1750 omakase套餐
黑松露金箔茶碗蒸
長崎鄉春蠔
刺身
櫻煮章魚
海老梅子麵
深海池魚
用火燒過。好肥美又多油,正!
活北寄貝
新鮮到咁!味道唔駛講啦,無得頂!
三文魚子
師傅自己用柚子汁浸,第一次食唔到腥味,好甘甜 極重柚子味。
網燒候黑魚
係關西既魚王,用網燒呢個整法去處理。味道口感一流。另一個驚喜!
北海道毛蟹杯
鮮甜味十足,北海道果然名不虛傳,真心想食多杯!
蝦頭蝦膏牡丹蝦
原隻牡丹蝦肉質超鮮又彈牙,再加埋厚厚嘅蝦膏,再讚!
中拖羅
入口即溶唔駛講, 有一種幸福感哈哈
雲丹盛 海贍杯
底部加了壽司飯, 上面係牡丹蝦,再加埋北海道根室的赤海膽,色澤較深沉,味道更甜濃,入口即溶,呢個海贍杯 係呢度好出名的, 果然無黎錯! 極品!
千滿織 蔥粒吞拿魚蓉手卷
入面有千滿織 即係蘿白再配人手攪拌到味道分明嘅呑拿魚蓉,嘩!再三讚!
日本蜜瓜
噴左少許威士忌 ,個味道係絕配, 好清新
個蜜瓜好軟熟,完美嘅終結!
一分錢五分貨,果然與眾不同!呢間餐廳無論選料及做法都達一級水準,
食每一款食物都感覺到廚師超用心嘅處理,佢地見到我哋食完之後咁滿意嗰樣,都好滿足!
呢樣真係難能可貴!真心俾10個讚佢地,一定會推介俾其他好友!