2021-07-04
週末食晏時間同朋友一齊喺銅鑼灣,大家都想食日本🇯🇵拉麵,朋友話想嚟呢間,咁我舉腳贊成😆我叫咗 $100嘅「辣麻肉碎拌麵」,再加 toppings $15嘅豆芽菜、$15嘅溏心蛋、$15嘅溫泉蛋、$35嘅增量叉燒;朋友就點咗 $100嘅「炒豆芽菜辣麻味噌拉麵」,加一個$15嘅味玉😋- 我第一次喺「鬼金棒」食拌麵,同拉麵一樣,麻同辣嘅程度可以分開選擇,我揀咗大麻中辣😋;食一啖拌麵先,有啲咬頭,辣味同麻味非常突出鮮明😋,配埋大量肉碎,味道好濃郁😋;拌麵並唔係完全乾身,加上豆芽菜可能出咗啲水,所以唔驚乾得滯,食完仲見到碗裏邊留有唔少湯汁;而呢度嘅日式🇯🇵叉燒就不嬲都非常味美😋- 朋友話佢嘅「炒豆芽菜辣麻味噌拉麵」好好味,有大量豆芽菜,清新爽脆,同味道濃嘅拉麵一齊食,好夾又感覺冇咁膩😋