2018-05-23
知道朋友中意食打邊爐, 就決定左帶佢食好啲, 去試下好出名嘅大紅袍。一入到去已經覺得冇黎錯, 裝修好有古典味, 唔同一般嘅火鍋店, 岩哂用黎影相慶祝。由於我地都好中意食麻辣火煱, 所以揀左大紅袍麻辣湯底, 辣度岩岩好, 唔係淨係死辣,啲火煱料已經會有哂湯底嘅味道,所以基本上都唔洗再用豉油。我地叫左鋪頭推介紫菜炸腐皮,平時好少食,加左紫菜,脆脆口咁好好食。如果大家有去過台灣打邊爐, 一定知要食鴨血, 估唔到依度嘅鴨血都同台灣有得比, 浸落個湯到入哂味。我自己本身好中意食淮山, 但香港好少有, 通常叔大陸食海底撈先會叫, 點知依到都有, 真係好開心!依間大紅袍仲有埋刺身叫. 個極上牛肉刺身賣相都唔錯, 用黎po相打卡就最岩!我自己最鍾意食四寶丸,每隻款都有3粒,一食落口就知道手打嘅,唔似坊間某啲係用機打,當中我地最鍾意就係蝦丸,十分有蝦味同極之爽口彈牙。 另外我地仲叫巿面上極少嘅黑柏葉,每$1都切得啱啱好,完全係冇內臟嘅味道,仲極之爽口,比起喺內地嘅係有過之而無不及。本人都喜歡打邊爐食脆肉鯇,但最怕太多骨同切得太薄,但食落嘅時候一條骨都食唔到仲非常之有魚嘅鮮味,但無半點鯇魚嘅泥味。