2008-10-19 6 浏览
<白天>九月中旬某天的下午, 光顧過麥文記這家大師級的雲吞麵家一次, 食的當然是招牌雲吞麵了, 然後再到隔鄰的澳洲牛奶公司食凍茶加鮮油多, 發現有食客原來都是麥文記食, 然後過來飲野, 兩店能並存那麼久, 看來並無惡性競爭之餘, 反而互惠互利呢!講番主角, 雲吞麵的SIZE, 相信就係老一輩所講的「細蓉」, 細細碗, 廿四蚊, 係唔飽的(如果唔係點解仲要食鮮油多喎), 但雲吞不算細粒, 蝦肉亦足, 咬落竟然有好強的麻油味, 對於一個不太喜歡雲吞麵的人來說, 也是很有吸引力。更難得的, 是麵爽兼冇梘水味, 所以爆棚都係好合理的事。<晚上>昨晚, 因事要到佐敦, 反正有點餓, 又去了麥文記。阿姐落了單後十分鐘, 我的雲吞麵仍然不見影踪, 但見又是爆棚, 等啦! 點知等到, 一咬雲吞, 咦, 冇晒麻油味嘅? 一挾住麵, 咦, 點解有淡淡的梘水味嘅?簡直係雙重打擊, 可怕過金融海嘯。最後, 連去隔離飲奶茶的興致都冇晒(都話佢地唇寒齒架啦), 並且決定, 只會揀日頭去麥文記!
<白天>

<晚上>

簡直係雙重打擊, 可怕過金融海嘯。