2020-07-05
今日終於試到rosewood butterfly room嘅下午茶啦😍如果你成功訂到枱既真係可以話係afternoon tea界既一個成就。我就叼朋友的光,成功為自己既港女checklist剔多樣野🤪餐牌。可以揀coffee or tea,我叫左floral jasmine,朋友叫Earl grey,正常。個人認為上次去VAN GOGH SENSES飲既茶出味好多。鹹點。我覺得樣樣都好出色。外表精緻,每一件其實都睇到佢地好用心整,toppings都有諗過度過,最驚喜係青瓜果件,好fresh。朋友最欣賞松露蛋果件,較creamy。松茸撻。好香口,個酥皮好鬆脆。Scone,英式下午茶必備。外脆內鬆。趁熱食最好味。建議餐廳等客人食哂鹹點先上,等客人可以食到熱乎乎出爐的英式鬆餅。話咁快就到甜品。甜品車~任添的很普通的甜點,有點失望。上網見到有拿破侖的。聽侍應講之前亦會有apple tart。我諗真係要睇彩數睇佢果日有咩款。我覺得以上幾樣甜品都沒有驚喜。朱古力甜點放題。個人對朱古力沒太大的興趣。佢個原朱古力片最好食,最夠可可味。佢既signature butterfly kisses 好重whi
餐牌。
松茸撻。好香口,個酥皮好鬆脆。
話咁快就到甜品。甜品車~任添的
朱古力甜點放題。個人對朱古力沒太大的興趣。佢個原朱古力片最好食,最夠可可味。佢既signature butterfly kisses 好重whiskey味!其他既都太甜啦。
話咁快就食完,餐廳應該有限時,五點半就要我地埋單,我地由3點半坐到6點兩個字。
個人認為今次butterfly room既下午茶不過不失,沒有很大驚喜。環境坐得舒服,裝潢設計很好,梳化好舒服,服務周到,好適合同閨密去傾偈。但只有鹹點出色,甜點失望,加上沒有景觀(明明rosewood 的地理位置好優越),相對Ritz carton或其他維港海旁有海景既四星或五星酒店,性價比算偏低。不過,都係果句,如果你成功訂到枱,食到rosewood butterfly room既下午茶,真係可以話係afternoon tea界既一個成就,哈哈