2023-06-20 22 浏览
是日晚餐朋友提議食潮州菜,話掛住凍馬友😆 即刻search search 附近有冇😂功夫茶口感醇厚,要趁熱飲呀😙菊花茶上檯嘅時候店員告之要焗一焗再飲,淡淡菊花嘅清香,生津解渴~另外菊花亦有清熱明目嘅功效😆潮州凍馬友潮州特色菜式之一,先蒸熟再攤涼,不加鹽不加醋,保持魚肉嘅原味道,令鮮味更加突出✨肉質鮮嫩,不過食嘅時候小心魚骨⚠️汕頭煎蠔烙蠔烙煎得香脆,蛋漿入面帶一點軟糯✨蠔仔粒粒脹卜卜、飽滿鮮味😋 上面加上芫荽,令到佢更加香口😝份量夠四至五人分都好可以~乾貝春菜煲春菜有少少似嫩滑版本嘅大芥菜,葉嘅部份較多,比較容易沾上上湯~ 湯底加入蝦米、乾貝等海鮮,味道鮮甜!!胡椒鹹菜鮮豬肚湯豬肚大大嚿,有口感~鹹菜爽口,煲過之後亦都唔鹹🤣就咁食都OK~另外加入大量胡椒,飲完覺得好暖胃☺️推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️ ⚡️⚡️再訪:Yes

功夫茶
口感醇厚,要趁熱飲呀😙

菊花茶

潮州凍馬友