2018-09-05
莆田,一間榮獲米芝蓮一星既新加坡餐廳,主打福建菜。一直都想試下但係次次都咁啱朋友約左食其他野。果日路過見到佢推出莆田紅菇節,真係完全冇聽過呢樣食材因為係季節限定,如果錯過左就冇得食,所以即刻去試下坐低就見到檯面都有紅菇既裝飾,好可愛而背面就係紅菇既介紹。原來紅菇係只生長在福建既一種菇,無法人工培育,只能靠天然生長。每年亦只有約30天既生長期,真係十分珍貴!!菜牌有一份係講紅菇既,介紹左紅菇既特點,睇完介紹真係覺得一定要試下。佢有三款紅菇菜,分別係土雞燉紅菇湯,同用左珍饈海味既紅菇燜豆皮。我地就揀左試紅菇湯,因為感覺營養價值高d。除左紅菇湯之外,我地仲係招牌菜「莆田十醉」度揀左幾款。黎一間餐廳當然要試下招牌菜啦點好菜之後侍應就上左餐前小菜,係泡椒木耳,酸辣爽口好好食蝦苗拌頭水紫菜$52睇餐牌介紹,只有每年第一次成長同第一次採摘既紫菜先可以稱為頭水紫菜,係紫菜中既極品,而佢既口感又真係比平常紫菜脆滑,拌上酸酸地既醬汁,真係十分開胃百秒黃花魚$69用100秒蒸熟一條魚,感覺好威黃花魚肉質細嫩,而且唔多骨,啱曬小朋友。可能因為佢用100秒蒸熟,所以特別鮮甜,連d湯都可以飲,正紅菇燉土雞$198
點好菜之後侍應就上左餐前小菜,係泡椒木耳,酸辣爽口好好食
蝦苗拌頭水紫菜$52
百秒黃花魚$69
紅菇燉土雞$198
用四小時燉出既老火靚湯果然唔同,非常濃郁鮮味。而紅菇既味道好獨特,鮮甜但同其他食開既菇味道唔多同,煲到個湯好似有少少酒味咁。紅菇既質感都好特別,唔同一般菇既脆口,佢係比較硬既,真係值得一試。呢煲湯用左超多雞肉去煲,但係都冇咩油,抵讚
酥炒芋芯$89
同拔絲芋頭差唔多,不過冇拔絲咁甜。係切成塊狀既芋頭芯落油炸過之後用糖炒,外酥內軟,鹹甜兼備,香氣好濃郁。可能因為用芋頭芯黎整,所以質感特別軟糯好食
莆田鹵麵 $82
呢個真係超級好食,用12種食材整成一碗既滷麵,奶白色既湯底非常濃郁鮮味,可以睇得出用左好多材料麵又有咬口,下次黎都要再叫
另外要讚下呢間分店d侍應全部好nice,收碟及加茶既速度又快,係度食飯好開心唯一可惜少少係同隔離檯相隔較近,傾計既話冇咁舒服