2020-01-20
12月又係清年假嘅月份,原本打算去旅行的,但因為腰痛,所以只好在留港消費。今日不帶媽媽去澳門,帶她去銅鑼灣時代廣場一間高級中菜館食午餐。一坐下,服務員就問我們飲什麼茶,要我從五至七款靚茶中挑選一款。我有幾聲咳, 一咳就腰痛,所以揀了桂花烏龍, 有止咳化痰平肝益腎,暖胃袪寒等功效。晶瑩筍尖蝦餃皇, 仔細地看他的皮真的是晶瑩剔透, 大大隻蝦餃包滿了蝦肉,皮薄餡靚。大地魚末燒賣,份量較大,入面有蝦肉,所以份外彈牙。原隻鮑魚花膠撻, 一整隻鮑魚放在花膠撻上,花膠粒放滿撻入面,撻皮係用花生醬做成的,鬆化非常, 似一款甜品。鮑汁花膠撈飯, 這個是炒飯底, 炒得好乾身,所以唔會因為花膠汁太多,而令到他變軟。 花膠的分量不會因為是特價菜而變小, 這個孖寶非常抵食。鮑魚雞沙鍋粥,配有生菜絲,很久都沒見的食粥嘅脆卜卜薄脆, 佢係用了南乳醬來做的, 保留傳統風味, 還有一些蔥花。 鮑魚切粒, 雞肉 嫩滑, 粥底淡黃色, 吸收了兩者的精華。 我喜歡在粥裏加一些生菜絲和薄脆, 增加粥的口感。 另外,服務生會不定時過來問需不需要為你添粥, 添茶,服務非常到位。天山雪棗無花果燉花膠,有一粒大大紅棗,無花果,另外加了
大地魚末燒賣,份量較大,入面有蝦肉,所以份外彈牙。
天山雪棗無花果燉花膠,有一粒大大紅棗,無花果,另外加了薑汁來燉花膠,這個糖水非常 滋潤, 最適合冬天享用。
整餐午餐都不算很貴,500左右,跟我和媽媽在澳門食中午自助餐差不多價錢。 食物質素與餐廳環境,cp值高, 下次可以再同閨蜜過來食午飯。
滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:9