2019-11-06 77 浏览
天氣凍凍哋,感覺又悶悶哋,最好就梗係食啲熱辣辣嘅嘢嚟增強吓能量值啦。喺呢個時候發現東京嘅人氣麻辣拉麵店「鬼金棒」原來嚟咗香港,咁仲等乜?熱騰騰嘅拉麵,仲要係辣嘅,咁仲唔係熱辣辣?行到去附近,好容易就SPOT到「鬼金棒」喇。因為佢門口嗰支狼牙棒夠哂先聲奪人!勁有日本FEEL,入去坐低直情以為自己去咗池袋。MENU選擇都好多,兩個人一個叫咗炒豆芽菜辣麻味噌拉麵,一個就叫芫荽辣麻味噌拉麵,我哋保守地分別叫咗小辣小麻同中辣中麻,當然唔少得追加味玉啦。先嚟炒豆芽菜辣麻味噌拉麵,勁大碗,芽菜份量好夠,無呃你。至於芫荽辣麻味噌拉麵,成碗面頭鋪滿芫荽,童叟無欺。食落發現辣度同麻度都不妨大膽啲挑選,因為去到中辣/麻,其實都好平易近人。湯底惹味得嚟,又唔會好似有啲拉麵湯底咁,一味死鹹,好味道!至於個拉麵就夠哂彈牙,食落仲有啲蛋香,配埋個湯汁真係一絕。至於個腩肉叉燒更加係不得了!入味得嚟仲非常之嫩滑,入口即溶,完勝平時食嗰啲鞋霎霎叉燒!加埋個溏心蛋,三個字:「大滿足」!