2023-06-20
想食鐵板燒好耐,仲未有機會去日本食到,唯有係香港食住先,依間三日月朋友介紹過覺得唔錯,餐廳有落地大玻璃,樓底好高,空間感十足,坐係bar 枱可以一邊食一邊欣賞師傅既廚藝🥰三日月極上一人前鐵板燒 $998前菜及沙律前菜三小點有牛腩、麻醬豆腐、牛蒡絲,店員建議由淡至濃味開始,先食豆腐、牛蒡,最後牛腩。豆腐軟滑,入口似cream cheese,牛蒡爽脆,牛腩軟腍入味!海葡萄柚子醋沙律,海葡萄口感爽脆,加上柚子醋沙律酸甜開胃!日本岩手縣赤崎真蠔蠔肉大隻,肉質爽口肥美,蠔味濃郁,配埋魚醬,味道層次更加昇華。三味剌身 (油甘魚、赤身、牡丹蝦)刺身鮮甜,油甘魚入口油香豐富、赤身魚味濃郁、牡丹蝦鮮甜爽口,師傅教我地將刺身夾著蘿蔔絲及紫蘇葉,再點上放左菊花既豉油,味道更鮮味!茶碗蒸蒸蛋非常滑溜,加上黑松露油,更能帶出三文魚子既鮮味,蛋入面加左木耳絲,口感豐富。鮮活南非鮑魚鮑魚俾我地睇既時候仲郁緊,好新鮮,鮑魚口感軟淋鮮甜,再淋上昆布鰹魚湯汁,味道更鮮!師傅仲特別介紹鮑魚嘅牙同肝都可以食,師傅煎得香脆,味道更香濃。深海野生白鱈魚白鱈魚外表煎得金黃香脆,肉質嫩滑,配上白蜆汁,感覺好西式。美國安格期牛柳五成熟
三日月極上一人前鐵板燒 $998
前菜及沙律
海葡萄柚子醋沙律,海葡萄口感爽脆,加上柚子醋沙律酸甜開胃!
日本岩手縣赤崎真蠔
三味剌身 (油甘魚、赤身、牡丹蝦)
茶碗蒸
鮮活南非鮑魚
深海野生白鱈魚
白鱈魚外表煎得金黃香脆,肉質嫩滑,配上白蜆汁,感覺好西式。
美國安格期牛柳
五成熟既牛柳煎得剛剛好,顏色粉嫩,師傅切成一口牛,好貼心,牛柳入口柔嫩,肉汁豐富。
鐵板炒飯
炒飯用左白飯魚、櫻花蝦、木魚絲、蔥花同梅子醬炒成,炒得粒粒分明,食到一半可以加入鰹魚湯製成茶漬飯,酸梅味道更加突出!
甜品
最後有紅豆雪糕作結,非常滿足!