2021-10-24 25 浏览
前幾日約咗一個好耐冇見嘅朋友,咁耐冇見有好多嘢要傾,最適合就去下居酒屋一路食嘢一路談心啦。芥末八爪魚一粒粒嘅八爪魚好彈牙,配埋芥末好開胃。清酒煮蜆啲蜆大大隻,充滿鮮味。日式炸雞新鮮熱辣即炸,雞肉嫩滑。刺身因為我哋都好鍾意食刺身,所以就叫咗三款刺身嚟食,分別係北寄貝刺身、鮮吞拿魚赤身刺身同埋三文魚刺身。食得出好新鮮,用料高質。豬豚肉生薑燒豚肉份量都唔少,炒得好香,味道適中,唔會過鹹。串燒去居酒屋點可以唔食串燒,我哋分別叫左雞腎串、雞皮串同埋—口蕃薯串。雞腎非常之爽口,雞脾燒得香脆,咬落去油脂豐富,冇得彈。一口番薯都好香甜。蒲燒鰻魚飯點都要食下飯先覺得夠飽,鰻魚大大塊,都幾抵食,肉質鮮嫩冇骨。白飯一粒粒珍珠米煮得啱啱好。燒芝士年糕芝士年糕一直係我好鍾意嘅食物,但平時炸芝士年糕好多時都會太油,燒芝士年糕就最好啦,有得食芝士年糕之餘又唔使驚太油。青提子汁蘋果汁

芥末八爪魚
一粒粒嘅八爪魚好彈牙,配埋芥末好開胃。

清酒煮蜆
啲蜆大大隻,充滿鮮味。

日式炸雞
新鮮熱辣即炸,雞肉嫩滑。

刺身

豬豚肉生薑燒
豚肉份量都唔少,炒得好香,味道適中,唔會過鹹。

串燒

蒲燒鰻魚飯