2021-12-05 2636 浏览
今日帶best friend去銅鑼灣燈籠街食生日飯,揀左呢間hungry monkey。店面唔算好大,有bar枱位同普通2人/4人位,舖頭好有氣氛,音樂令人覺得好chill好正,店員服務態度好。我係openrice預先訂左佢嘅set,想試多啲唔同野食。前菜:飛魚子昆布口感清脆,粒粒分明,好似係條脷上面跳舞甘 芥末紫蘇章魚 超厚超滿足,彈牙新鮮,微酸嘅醬汁令到我更開胃 辣酒涷花螺 花螺肉質夠爽同嫩,醬汁有一陣陣麻辣香,但食落唔會好辣,食完一粒又一粒,可惜我地無叫到酒飲,唔係嘅話送酒一流。 蘇炸雞心 雞心份量好多,有成10件左右,炸得香脆,炸粉唔會厚,咬落好香,一啲都唔會腥 主菜:厚燒牛舌 牛舌有肉質的口感,吃得到油脂,卻沒有油滋滋的膩 白鱔 魚皮煎得超香脆,配埋嫩滑多汁嘅魚肉,真係我食過數一數二正嘅魚,一流!A5和牛坑腩 食落軟棉棉,好濃牛味,配上特製醬汁好夾 海膽炒飯 炒飯粒粒分明,師傅好好手勢炒到夠乾身,食落唔會軟,調味剛好,食到夠鮮,加埋附送嘅紫菜夠曬鹹香。最後嘅甜品我請餐廳幫我寫左Happy birthday 係上面,好靚我朋友都好開心。甜品分別係有巨鋒同埋蘋果味卷蛋,卷蛋好鬆軟

前菜:
飛魚子昆布

口感清脆,粒粒分明,好似係條脷上面跳舞甘

芥末紫蘇章魚

超厚超滿足,彈牙新鮮,微酸嘅醬汁令到我更開胃

辣酒涷花螺

炸雞

主菜:

厚燒牛舌

牛舌有肉質的口感,吃得到油脂,卻沒有油滋滋的膩

白鱔

A5和牛坑腩

食落軟棉棉,好濃牛味,配上特製醬汁好夾

海膽炒飯

最後嘅甜品我請餐廳幫我寫左Happy birthday 係上面,好靚我朋友都好開心。甜品分別係有巨鋒同埋蘋果味卷蛋,卷蛋好鬆軟,味道又自然。仲有福餅,好有日本感覺,夠煙韌。
整體成個體驗好正,兩個女仔食到好飽,又可以慢慢傾計,好開心!推介大家慶生都可以去!!

2021-11-29