2017-04-25
最近生活過得唔係幾如意,工作、屋企、健康各方面都有啲阻滯,搞到個人心情都唔係幾好。老公話,不如襯星期日晚出去放鬆下食餐好架啦。之前來呢幢大廈食濱燒,印象中呢度有好幾間高級日本餐廳,睇咗一輪就訂咗岩浪。搭升降機上到去,一打開門就見到呢個簡單、低調、色調柔和深沉嘅門口。入到餐廳發現面積唔算好大,左邊係普通嘅餐枱,右邊就係睇住廚師的bar枱。今晚侍應安排我哋坐咗係左邊。雖然係星期日嘅晚上,可能因為我哋比較早到達餐廳嘅關係,餐廳唔算多人,一室寧靜和諧,同樓下熙來攘往嘅街道和商場截然不同,形成強烈嘅對比。餐廳佈置簡單,採用好多木色嘅家俱,貫徹日本餐廳嘅風格。坐低冇耐,侍應已經奉上熱毛巾和熱茶,服務體貼又注重衛生。餐廳除咗供應廚師發板(Omakase)之外,亦可以散點餐牌上嘅食物。研究左一輪餐牌之後,我哋決定散叫幾樣想食嘅食物。落單之後,侍應同我地講會先上壽司刺身,再上熟食同主食,安排仔細恰當。特上壽司拼盤最先上枱。8邊精美嘅壽司,加1舊招牌玉子,仲有6件碎吞拿魚腩卷,份量都唔少!壽司有深海池魚、池魚、平目魚、帶子、熟賴尿蝦、海鰻、海膽同埋三文魚子,選料上乘。以下推介幾款我好鍾意食的壽司:平目魚又
坐低冇耐,侍應已經奉上熱毛巾和熱茶,服務體貼又注重衛生。
特上壽司拼盤
三文魚子是至愛之一,呢件壽司上面的三文魚子粒粒飽滿,顏色鮮艷,晶凝通透;將三文魚子喺口中咬破,魚子內嘅汁液流過舌頭上嘅味蕾,鮮味濃郁,令人非常回味
呢件海膽壽司亦係師傅的傑作,海膽用的是size較細的品種,口感是奶油般的滑不溜口,味道鮮甜,吃罷實在是齒頰留香!
牡丹蝦刺身
食完壽司刺身,侍應就撤掉了醬油換上了蘸天婦羅的醬料,有天婦羅蘸汁加蘿蔔蓉,海鹽,咖喱鹽同埋新鮮檸檬。
侍應嘅服務亦都非常貼心,放低天婦羅嘅時候會講比我哋知邊樣食物適合配邊樣調味料。
炸紫蘇葉海膽外層香脆,入面嘅海膽鮮甜又軟綿綿,口感豐富,味道突出,雖然索價$100/件,但海膽份量足,絕對係海膽愛好者必食嘅推介
紫蘇葉海膽天婦羅,鮑磯煮天婦羅
帆文貝牛油燒
燒牛舌,阿古黑豚鹽燒
最後我哋叫咗一碗稻庭烏冬,烏冬質感幼滑但又唔會太軟腍,配上淡淡嘅湯底,慢慢咁將胃納最後嘅空間填滿左,亦為今晚嘅晚餐畫上一個完美嘅句號。
食飽飽,心情變好左,成個人好似叉好電咁,可以繼續走更遠嘅路,加油