2021-12-20
今日朋友帶咗我去尖沙咀食日本菜,呢間餐廳好有日本色彩,而且旁邊有幾台都係日本人,聽到侍應同佢哋用日文對話,感覺好地道🤩🤩日本真蠔🦪🦪師傅放喺壽司吧枱前邊嘅,都係今日新鮮空運過嚟嘅日本貨,個日本真蠔有少少海水味,好新鮮好鮮甜雜錦刺身🍣🍣細細份嘅刺身入邊有深海池魚,牡丹蝦,帆立貝同赤睦,全部都好鮮甜,赤睦係料理長推薦既魚,係同喜之次差唔多級別既魚,仲有微微燒過好香黑松露和牛他他🐮🐮和牛有燒過個表面,然後再切成薄片,表面加咗好香好香嘅黑松露醬汁☺️☺️食落唔似食緊生肉咁,連我呢啲唔係好敢食生牛肉嘅都食咗幾片,好好味,值得推介磯燒日本帆立貝🔥🔥呢個又係今日先係日本運嚟嘅海產,師傅首先係壽司吧到開好比我地睇,再拎入廚房燒,勁大粒帶子好香甜,新鮮既食材就會好好食串燒白鱔🍢🍢天婦羅白鱔白鱔我哋試咗兩種口味,有串燒同埋天婦羅,兩種感覺好唔同,串燒燒到個皮少少脆,但係仍然有佢彈牙嘅口感,天婦羅就成舊熱辣辣脆皮,俾我揀就鍾意全消多啲,不過兩樣都好好食🤤🤤雜錦天婦羅🍤🍤鍾意天婦羅嘅朋友仲叫咗一個雜錦天婦羅有茄子,南瓜,番薯,蝦同埋魚,分量夠多又豐富唔會太厚粉啱啱好左口魚薄切🐟🐟又係師傅推介我哋食嘅薄切魚生,今次
日本真蠔🦪🦪
雜錦刺身🍣🍣
黑松露和牛他他🐮🐮
磯燒日本帆立貝🔥🔥
串燒白鱔🍢🍢
天婦羅白鱔
雜錦天婦羅🍤🍤
左口魚薄切🐟🐟
又係師傅推介我哋食嘅薄切魚生,今次係左口魚薄切,配埋酸汁幾清新,幾好味
清酒煮蜆🍲🍲
最後都要食少少暖野,叫咗個清酒煮蜆暖下胃,份量都幾大,同埋好香嘅酒味
魚湯烏冬🍜🍜
最後朋友推薦一定要食嘅魚湯烏冬,真係超級好味,奶白色嘅魚湯可能都煮咗好耐,簡單配上日式烏冬,超香濃嘅魚味真係好出,我同朋友都飲晒全部湯🤣🤣
📍 鮨處松戶 (彩星集團大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈8樓
#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry尖沙咀 #日本菜 #鮨處松戶 #空運水產 #日本直送