「不是拉麵、不是沾麵、我們是撈麵!」KOKORO TOYO MAZESOBA來自日本東京,全球有超過50間分店,一年前席捲香港,係香港首間日本撈麵品牌專門店🙌🏻「無湯の革命」 為主題嘅KOKORO於日本連續3年取得No.1外賣撈麵品牌殊榮,餐廳每日新鮮製小麥麵做麵底,主打日本撈麵,每款口味都含有十多種配料,份量十足!😍平時日本拉麵就食得多,撈麵又食過未?😌🌟原味東京撈麵 (L) $89呢款招牌原味東京撈麵有辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜🧄、魚粉,仲有隻橙黃色嘅生蛋黃嘅上面🤤賣相超吸引!佢哋仲有東京撈麵食法四步曲㗎🤣首先將醬料攪拌均勻嚟食,第一啖食到超濃郁嘅辣肉碎醬汁,小麥麵偏粗,麵質煙韌彈牙,每條麵都佔滿咗辣肉碎、紫菜碎同其他配料,簡直係重口味之選😱🤣個人覺得好似台灣嘅肉燥乾拌麵🤣食咗三分一後可以添加黑胡椒,重新刺激味蕾,而食咗三分二後,餐廳更建議添加KOKORO秘製香醋,令撈麵加添酸甜,解滯同油膩嘅感覺~🌟明太子忌廉撈麵 (L) $99除咗蔥花、紫菜碎、生蒜🧄、魚粉同生蛋黃之外,呢款加入咗叉燒、明太子、水菜同唐辛子絲~呢款味道相對比原味東京撈麵淡,明太子忌廉同生蛋黃撈埋一齊後好杰身
「不是拉麵、不是沾麵、我們是撈麵!」

🌟原味東京撈麵 (L) $89

🌟明太子忌廉撈麵 (L) $99
除咗蔥花、紫菜碎、生蒜🧄、魚粉同生蛋黃之外,呢款加入咗叉燒、明太子、水菜同唐辛子絲~呢款味道相對比原味東京撈麵淡,明太子忌廉同生蛋黃撈埋一齊後好杰身,但都好掛汁好creamy🥰明太子份量都多,但撈埋又唔會過鹹,味道啱啱好~重點係麵質煙煙韌韌咁好正😋

🌟鳥軟骨餃子🥟 $39
其實即係雞軟骨餃子~呢個幾特別!餃子煎得金黃色,而且餃子皮好薄好脆!咬落去除左肉餡之外,仲有雞軟骨碎,脆卜卜增添口感🥰

🌟炸雞球 $33
呢個就正常發揮~炸到熱辣辣,咬落有肉汁🤤

🌟焙茶拿鐵 ☕️ $36
呢個拿鐵係KOKORO NOMINONO日本手作飲品❤️焙茶味都算濃郁,不過需要不停搖樽身,因爲焙茶粉會沉澱,唔搖既話會味道會好淡🫣

🌟北海道3.7牛乳雪糕🍦$36
呢個雪糕係季節限定架!雪糕用北海道3.7牛乳製成,食落牛乳味好出,而且仲有少少海鹽味!而且雪糕質感好smooth好滑🤤食落口好舒服~一球雪糕都幾大架,食到飽飽地兩個人share就啱啱好!😈

總括黎講呢間東京過江龍可以值得一戰,個人就覺得撈麵比起一般沾麵口感更加豐富,不過就有少少重口味~ 如果你係鍾意撈麵/沾麵既話一定唔可以錯過!最開心係撈麵有分M同L size😌小鳥胃嘅大家可以揀M size🙌🏻而且餐廳老闆好好人,態度好好,同場仲有好多外國人特登黎食添呀~

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

加一服務費:❎

📍地址:麺屋こころ (灣仔)
灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖